Skocz do zawartości
Gmeru

Sony Soundbar HT-ZF9 | TEST | Listwa głośnikowa z Dolby Atmos i DTS:X

Rekomendowane odpowiedzi

Niech ktoś mi powie, co dokładnie znajduje się w tej płycie BD co po nie którzy mieli z swoim Soundbar. Ja go też nabyłem, i takiej płytki nie miałem w pudle. Szukałem na necie czy jest gdzieś na sprzedaż, ale niestety (NOT FOR SALE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Robert_1988_KrK napisał:

Niech ktoś mi powie, co dokładnie znajduje się w tej płycie BD co po nie którzy mieli z swoim Soundbar. Ja go też nabyłem, i takiej płytki nie miałem w pudle. Szukałem na necie czy jest gdzieś na sprzedaż, ale niestety (NOT FOR SALE)

Siema, na płytce jest tylko demo prezentacja soundbara - jadą samochody, lata helikopter, wybuchają sztuczne ognie, pada deszcz etc. 

Z głośnikami tylnymi kupiłeś odrazu? Robią mega dużą różnicę jednak. 

Jeżeli chodzi o moje problemy to konsole udało mi się podłączyć przez soundbar w końcu, a uhd player obraz puszczony bezpośrednio do tv, a dźwięk oddzielnym hdmi do soundbara. Sam soundbar podłączony hdmi do Arc. 

Edytowane przez Koowall
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może co wznosi, a co zabiera nowa aktualizacja dla Soundbar'a? :) Teraz zauważyłem że jest jakaś dostępna, ale nie wiem czy robić aktualizacje... bo to teraz różnie bywa z tymi ''łatkami''. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to wygląda przy odsłuchu stereo? Środkowy głośnik jest nieaktywny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.04.2019 o 17:01, Buhaj47 napisał:

Jak to wygląda przy odsłuchu stereo? Środkowy głośnik jest nieaktywny?

Ja stosuje tryb: Neural:X i leci pełne 5:1 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi czy aby uzyskac dolby atmos na htzf9 z netflixa uruchomionego na tv to tv tez musi miec dolby atmos - na logike tak by wypadalo ale wole dopytac :)

Kupilem tego soundbara ogolnie polecam bardzo ale chce wumienic tez tv i zastanawiam sie czy doplacac do atmos'a w tv czy nie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mial ktos problem ze po wybraniu np zrodla hdmi 1 na soundbarze htzf9 (pod ktorym podpiety byl dekoder tv satelitarnej) pojawia sie szum i aby go wylaczyc trzeba nacisnac jakis przycisk na pilocie i dalej dziala dobrze dzwiek???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no dziwne bo u mnie cos takiego sie pojawilo. Przy przelanczanciu na soundbarze wejscie tv na hdmi wtedy jest szum brak dzwieku, naciskam np. Cinema i dziala dobrze. Aktualnie przelaczylem dekoder bezposrednio do tv a nie do soundbara i caly czas leci na wejsciu tv takze nie ma potrzeby zmiany wejscia. Ale czy w ten sposob trace cos na jakosci dzwieku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przy wlaczeniu netflixa i filmu w dolby atmos soundbar puszcze u Was dolby atmos - dd+ czy dolby audio - dd+ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy sprzęt, miałem kupić Jbl 5.1, ktoś miał przyjemność porównać te 2 bary?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.11.2019 o 20:32, waflu napisał:

Hmm no dziwne bo u mnie cos takiego sie pojawilo. Przy przelanczanciu na soundbarze wejscie tv na hdmi wtedy jest szum brak dzwieku, naciskam np. Cinema i dziala dobrze. Aktualnie przelaczylem dekoder bezposrednio do tv a nie do soundbara i caly czas leci na wejsciu tv takze nie ma potrzeby zmiany wejscia. Ale czy w ten sposob trace cos na jakosci dzwieku?

Dziwne... próbowałeś przez inny kabel HDMI?

No nie... po to jest wejście w graj belce, żeby tam np. Podpiąć dekoder cyfrowy. Mozę coś masz felernego, zgłoś do serwisu?

14 godzin temu, waflu napisał:

A czy przy wlaczeniu netflixa i filmu w dolby atmos soundbar puszcze u Was dolby atmos - dd+ czy dolby audio - dd+ ?

Powinno być D/Atmos. Ale niech ktoś inny się tu wypowie. Ja nie korzystam z Netflixa.

Ps. Kabel HDMI, masz z CERTYFIKATEM - 2.0?

13 godzin temu, TrueGrand napisał:

Ciekawy sprzęt, miałem kupić Jbl 5.1, ktoś miał przyjemność porównać te 2 bary?

Nie wiem jak dzwiękowo, ale JBL - leży pod względem ilośći wypuszczanych kodeków DD / DTS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A macie wiedze na czym polega opis producenta podany do htzf9 ze moze dzialac w systemie kanałowym 7.1.2 ? Skąd ta 7mka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robert_1988_KrK

Chodzi o dolby vision? Jak podłącze konsole Ps4 pro pod Bara, będzie działać HDR w grach jak należy ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie,

od roku jestem posiadaczem tego soundbara HT-ZF9 podpiętego do wejścia HDMI ARC TV Sony XF-9005. Zawsze zastanawiało mnie jak sprawdzić rodzaj dźwięku przez niego wypuszczanego, co więcej dopiero kilka dni temu zdałem sobie sprawę, że mój TV nie ma obsługi Dolby Atmos.

Stąd moje pytanie.

Czy jeśli mój Tv XF-9005 nie obsługuje Dolby Atmos to znaczy, że sam nie będzie nadawał w nim (co jest logiczne przy moim modelu bo ma standardowe głośniki a już nowszy XG-9505 który ma system acoustic surface i ekran może służyć za centralny głośnik ten Atmos jest) ale przepuści dźwięk po eArc do Sounbara??

Dopiero dzisiaj grzebiąc w tematach o tym sounbarze odkryłem że za pomocą przycisku display mogę wyświetlić rodzaj nadawanego sygnału. Przyznam że sterowałem nim pilotem do TV Sony a włączał się i wyłączał razem z nim więc prawie nigdy po pilot od Sounbara nie sięgałem.

Postanowiłem więc posprawdzać różne źródła i ku mojemu zaskoczeniu wyszły następujące problemy:

1. informacja nie pojawia się na ekranie TV jak opisywali niektórzy tylko na Soundbarze,

2. Atmos jest potwierdzony tylko przy odpaleniu czegoś z Netflixa. W przypadku Remuxa 4K odpalanego z Pendriva przez dowolny player od systemowego, przez Kodi aż po VLC dźwięk to LPCM nieważne czy wybiorę główną ścieżkę w Atmos czy jakieś poboczne w DTS HD-MA czy zwykłym DD (AC3). Rozumiem, że nie powinno tak być bo chociażby zwykły DD jest odtwarzany jak wybiorę coś na Netflixie co nie ma audio w Atmosie tylko w zwykłym DD.

Poruszę ten temat z serwisantami z Pramu, którzy pojawią się jutro do mojego TV z racji martwego pixela na dolnej krawędzi może oni coś poradzą.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry ,

Czy mogę prosić o propozycje połączenia:

- TV Sony XH-90
- Soundbar Sony HT-ZF9
- Blu-Ray Sony UBP-X800
- PS4/5 🙂

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soundbar do tv earc, a reszta do soundbara. Dobre kable.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• Dzięki 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie kupiłem i wszystko pięknie chodzie3d862e2093d6e11b479b622ac76809e.jpg

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ewaldus ale wysoko...masz je skierowane w dół ?

Zastanawiałem czy dokupić jakieś uchwyty regulowane ? Czy wieszać za plecami na wprost i dają radę..?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekko skierowane do środka i w dół. Takie uchwyty w zupełności wystarczą.0e2dd6be29845e032c0a7b7a3ccd61d0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coś obecnie lepszego na rynku od tytułowego soundbara? z tak dużą obsługą wszelkich formatów audio/video i funkcjonalnością w cenie 1800zł?

Może być delikatnie droższy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi