dzikiraj 6 Napisano 6 Lutego 2019 8 godzin temu, venom200 napisał: Witam czy wam obsługuje DTS HD master Dolby True HD? Niestety ale nie Nawet Atmos mi nie idze z twardego dysku i to samo na Sound Bar SKY9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zykfyr 66 Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Cześc, mam pytanie , czy komuś udało się z dysku zewnętrznego na fabrycznym odtwarzaczu tv odtworzyć pełnometrażowy film w Dolby Vision? Wszystko otwiera się w trybie dla HDR10 mimo , że w opisie: (rozszerzenie np .m2ts) (przykładowy opis) Codec Bitrate Description ----- ------- ----------- MPEG-H HEVC Video 44316 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Profile 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / HDR / BT.2020 / * MPEG-H HEVC Video 3410 kbps 1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Profile 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020 / Nie do końca rozumiem drugą linijkę dlaczego 1080p i 10bits i jak to działa. Jest jakaś mozliwość zobaczenia na TV Dolby Vision oprócz serwisów streamingowych (Netflix) albo z płyt blu-ray z odtwarzaczem zewnętrznym obsługującym DV? Pozdrawiam Edytowane 6 Lutego 2019 przez Zykfyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
venom200 11 Napisano 6 Lutego 2019 Jak wyniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tonybcc 148 Napisano 6 Lutego 2019 Narazie żaden trochę przez brak czasu a trochę przez brak wiedzy który uzupełniam. W weekend będzie zabawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodzix1809 0 Napisano 6 Lutego 2019 Witam czy jest możliwość sprawdzenia czasu pracy telewizora bez utraty gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ebolla 7 Napisano 6 Lutego 2019 Odpowiednia aplikacja z Google play (IrDA w telefonie wymagana).Ewentualnie pilotem logitec. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldo94 481 Napisano 6 Lutego 2019 Następca modelu C8 już na amerykańskiej stronie LG https://www.lg.com/us/tvs/lg-OLED65C9PUA-oled-4k-tv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jediwolf 3 Napisano 8 Lutego 2019 Ciekawe jaka cena za 65" będzie na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PsiCore 19 Napisano 8 Lutego 2019 Próbował się ktoś z was bawić w menu serwisowym? Na niemieckim forum znalazłem kilka ciekawych opcji: OLED->Module HDR na ON Rezultat: 10-15% więcej jasności, lepszy kontrast Spread Spektrum-> Period(KHz)(25-40) = 25 Period(KHz)(1-100) =25 Rezultat: ponoć poprawia trochę płynność ruchu. Technicolor - Standard Rezultat: ponoć też polepsza jakość obrazu w tym trybie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzikiraj 6 Napisano 8 Lutego 2019 Witam.Jest ktoś zorientowany mam filmy 4 K z Dolby Atmos odtwarzam z dwardego dysku(To video nie obsługuje dzwięku) Jakiś problem z kodekami ?Możecie coś poradzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
venom200 11 Napisano 8 Lutego 2019 Nie działa u mnie też. Ten TV nie ma logiki w tym aspekcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzikiraj 6 Napisano 8 Lutego 2019 6 minut temu, venom200 napisał: Nie działa u mnie też. Ten TV nie ma logiki w tym aspekcie Mam Saund Bar z Atmos to chyba tylko odtwarzacz jakiś mnie ratuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado75 77 Napisano 9 Lutego 2019 15 godzin temu, dzikiraj napisał: Mam Saund B ar z Atmos to chyba tylko odtwarzacz jakiś mnie ratuje Moze Dolby Atmos zakodowane jest w formacie Dolby True HD a nie w Dolby Digital +, w pelnym bezstratnym formacie nie odtwarza, w DD+ tak, bynajmniej tak u mnie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzikiraj 6 Napisano 9 Lutego 2019 Dolby Atmos może być w formacie Dolby True HD...To jaki format dzwięku musiał bym ustawić? Bo już wszystkiego próbowałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado75 77 Napisano 9 Lutego 2019 1 godzinę temu, dzikiraj napisał: Dolby Atmos może być w formacie Dolby True HD...To jaki format dzwięku musiał bym ustawić? Bo już wszystkiego próbowałem? Mam pare Demo w Dolby THD zarowno Tv jak i Blurey 4K z dysku nie odtwarza mi dzwieku. Z plyty np leci bez problemu, wiec pewnie po Usb nie da sie odtowrzyc, bynajmniej u mnie tak jest, niech inni sie wypowiedza, bo moze da sie. Jezeli nie co tak mysle to nic nie odworzysz niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzikiraj 6 Napisano 9 Lutego 2019 Co ciekawe niektóre dema po Usb w Dolby Atmos mi właśnie odtwarza tylko właśnie problem jest z filmami w Dolby Atmos żaden nie idzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado75 77 Napisano 9 Lutego 2019 23 minuty temu, dzikiraj napisał: Co ciekawe niektóre dema po Usb w Dolby Atmos mi właśnie odtwarza tylko właśnie problem jest z filmami w Dolby Atmos żaden nie idzie Dlatego mowie, jedne maja kodowanie Dolby True HD a inne Dolby Digtal + i te pojda wlasnie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) 59 minut temu, dzikiraj napisał: Co ciekawe niektóre dema po Usb w Dolby Atmos mi właśnie odtwarza tylko właśnie problem jest z filmami w Dolby Atmos żaden nie idzie Hmm a JAKĄ masz pewność że te filmy mają zakodowane akurat te ścieżki ktore sa w opisach takich filmów? ? Z tymi filmami z sieci typu Remuxy Ripy 4K HDR itp jak zwał to loteria... mam kilka filmów pow 50GB a obraz w ciemnych scenach takie ziarno że masakra to juz na HBO Go bardziej mi obraz odpowiada. Z dźwiękiem też pewnie sa różne kombinacje... Szczerze to chyba tylko na Netflixie i płytach UHD obraz 4K wygląda tak jak powinien! Edytowane 9 Lutego 2019 przez CeZaR83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado75 77 Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, CeZaR83 napisał: Hmm a JAKĄ masz pewność że te filmy mają zakodowane akurat te ścieżki ktore sa w opisach takich filmów? ? Z tymi filmami z sieci typu Remuxy Ripy 4K HDR itp jak zwał to loteria... mam kilka filmów pow 50GB a obraz w ciemnych scenach takie ziarno że masakra to juz na HBO Go bardziej mi obraz odpowiada. Z dźwiękiem też pewnie sa różne kombinacje... Szczerze to chyba tylko na Netflixie i płytach UHD obraz 4K wygląda tak jak powinien! Bardzo fajna jakosc filmow jest w Apple Tv oraz Amazon Prime Video Edytowane 9 Lutego 2019 przez konrado75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzikiraj 6 Napisano 9 Lutego 2019 Pewności żadnej nie mam i pewnie jest tak jak piszesz,też słyszałem że Oled może też mieć problem z kodekiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
venom200 11 Napisano 9 Lutego 2019 Dlatego mowie, jedne maja kodowanie Dolby True HD a inne Dolby Digtal + i te pojda wlasnie Masz absolutną rację. Dolby True HD nie działa jest brzęczenie natomiast DD+ z Atmos działa b dobrze.Skąd ta pewność bo jak puszczę np z Xbox ścieżkę samą True HD do TV jest bzyk i przez arc do AV nie idzie żaden dźwięk.Jak z netflixa leci Atmos to AV dostaje sygnał zwrotny (ARC) z TV i AV wyświetla Atmos/DD+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tonybcc 148 Napisano 10 Lutego 2019 Dnia 6.02.2019 o 20:39, venom200 napisał: Dnia 5.02.2019 o 12:18, tonybcc napisał: Jak wyniki? Po całym dniu zabawy mogę śmiało powiedzieć ze faktycznie nie warto na ślepo wklepywać ustawień z internetu ponieważ są przestrzelone. Do tej pory miałem ustawienia z ratings ale po dzisiejszej nie profesjonalnej ale mojej kalibracji na własne oczy widzę ze każdy panel jest inny. Ja jak pisałem uczę się z czym to się je ale ja te wykresy zaczynaja się zazębiać to micha się cieszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekgra 222 Napisano 10 Lutego 2019 Niestety tak to wygląda każda matryca inaczej oddaje barwy a myślę nawet że elektronika nie jest "identyczna". Od zawsze kalibracja rozumiana była jako indywidualne ustawienia danego sprzętu i wykonywana dla konkretnego egzemplarzu i nie chodzi mi tylko o tv. Oczywiście ustawienia mogą być podobne ale nigdy identyczne. @tonybcc Dobrze że na tym forum można takie rzeczy napisać na innym za taki wpis dostaje się bany. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tonybcc 148 Napisano 10 Lutego 2019 1 godzinę temu, darekgra napisał: Niestety tak to wygląda każda matryca inaczej oddaje barwy a myślę nawet że elektronika nie jest "identyczna". Od zawsze kalibracja rozumiana była jako indywidualne ustawienia danego sprzętu i wykonywana dla konkretnego egzemplarzu i nie chodzi mi tylko o tv. Oczywiście ustawienia mogą być podobne ale nigdy identyczne. @tonybcc Dobrze że na tym forum można takie rzeczy napisać na innym za taki wpis dostaje się bany. Ja teoretycznie nic nie powiedziałem a nawet de facto potwierdziłem sens kalibracji. Panele faktycznie różnią się i ja polecam kalibrację ale profesjonalna. Ja się poprostu bawię i próbuje zrozumieć jak to wszystko działa. Ale od siebie polecam jednak profesjonalistów. Mimo iż po dwóch dniach zabawy coś zaczynam łapać to jednak jestem daleki od uważania siebie za osobę która może to robić. Sprawa jest o tyle skomplikowana ze nie wystarczy klikać trzeba naprawdę wiedzieć co się klika ponieważ zmiana jednych ustawień zmienia inne i niejako je psuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zykfyr 66 Napisano 10 Lutego 2019 (edytowane) 14 godzin temu, CeZaR83 napisał: Z tymi filmami z sieci typu Remuxy Ripy 4K HDR itp jak zwał to loteria... mam kilka filmów pow 50GB a obraz w ciemnych scenach takie ziarno że masakra to juz na HBO Go bardziej mi obraz odpowiada. Z dźwiękiem też pewnie sa różne kombinacje... Szczerze to chyba tylko na Netflixie i płytach UHD obraz 4K wygląda tak jak powinien! Referencyjnym źródłem obrazu jest film 4k hdr/dv bluray z płytki to fakt , ale twierdzenie , że remux blu-ray (czyli odrzucenie niepotrzebnego stuffu-menu-dodatków itd. zostawienie samego pliku filmowego w 1:1) wypada gorzej niż film na Netflixie (gdzie kompresja filmu jest znaczna) jest niepoważne a porównanie do HBO GO gdzie nie ma żadnego materiału nawet w 4k (nie wspominając o HDR czy DV) to juz wogóle. Nie wiem czy wiesz , ale to czy film posiada ziarno zależy technologi nakręcenia filmu oraz postprodukcji (tutaj Netflix wręcz się lubuje w tym).Po obejrzanych narazie -nastu tylko filmów '4k hdr remux' śmiało mogę powiedzieć , że to co oferuje Netflix to jednak liga niżej (oczywiście to moje zdanie). Edytowane 10 Lutego 2019 przez Zykfyr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach