Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Marek85 napisał:

No to jak to zrobić z dekoderem nc plus? Przecież dwa najnowsze odcinki Gry o Tron to był dramat w czerniach :(

Zadzwoń do HBO POLSKA żeby nadawali sygnał w lepszej jakości. ? 

Nawet Czeska tv cyfrowa naziemna ma o niebo lepszy sygnał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Marek85 napisał:

No to jak to zrobić z dekoderem nc plus? Przecież dwa najnowsze odcinki Gry o Tron to był dramat w czerniach :(

Obejrzyj te odcinki na dowolnym innym TV. Będzie lepiej? W takim razie czy to wina oledów jako takich?

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 hours ago, efel said:

Wiem, że niżej napisałeś że problem się częściowo rozwiązał, ale piszę to dla potomnych: kluczowym parametrem, który ludzie w 50% źle ustawiają na każdym telewizorze jest RGB Range. W LG to się nazywa 'Poziom czerni'. W konsoli PS4 masz 'Zakres RGB'. Ta opcja ma dwie wartości: full (0-255), limited (16-235), czasami jeszcze jest 'auto' które działa jak chce. Kluczowe info:

• Trzeba to ustawić na telewizorze i konsoli (albo innym źródle obrazu) TAK SAMO. Tylko wtedy kolory będą poprawne, detale nie będą znikać
  • Ponieważ opcja ma dwie wartości, są dwa urządzenia, więc istnieją 4 kombinacje ustawień, tylko 2 z nich są prawidłowe. Jest aż 50% szansy, że to będzie skopane.
  • Na LG Poziom czerni: Wysoki to jest Zakres RGB w konsoli PS4: Pełny. Analogicznie na LG Poziom czerni: niski to w PS4: Ograniczony
  • Na LG w trybie SDR i HDR trzeba to ustawić OSOBNO i PRAWIDŁOWO w obu trybach

Jak jeszcze raz przeczytam, że ktoś na oledzie miał problem z wypranymi kolorami, albo detalami w czerni, przesiadł się na średnią półkę LCD i problemu nie ma to mnie szlag trafi. Człowieku - polepszyło się na LCD bo przez przypadek tą opcję tam miałeś domyślnie ustawioną tak samo jak na konsoli, albo ustawiłeś ją nieświadomie prawidłowo!

Dzięki za treściwe wyjaśnienie. U mnie na PS 4 te opcje były ustawione na auto. Wieczorem wypróbuję ręczne ustawienie konsoli i TV zgodnie z poradą.

Z moim oledem jest tak, że po "rozwiązaniu" jednego "problemu" pojawia się kolejny?. Obecnie zaniepokoiło mnie zjawisko zazielenienia żółtej planszy testowej przy patrzeniu na TV pod kątem. Wcześniej myślałem, że oledy mają niezmienne barwy niezależnie od kąta patrzenia. Może się czepiam ale TV tani nie był i staram się wykluczyć wady fabryczne póki jeszcze mam możliwość zwrotu.

TV bywa też tragicznie słaby z wyświetlaniem niektórych (na szczęście nielicznych) ciemnych scen. Wczoraj oglądając "Lost in Space" na Netflix (z obsługą dolby vision) w pewnym momencie miałem wrażenie cofnięcia się w czasie do ery będącej kwintesencją starej dobrej pikselozy. Nie wiem co jest nie tak z tymi "wybranymi" ujęciami w ciemnych scenach ale wygląda to momentami bardzo ale to BARDZO  BARDZO źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Mr Homebody napisał:

Dzięki za treściwe wyjaśnienie. U mnie na PS 4 te opcje były ustawione na auto. Wieczorem wypróbuję ręczne ustawienie konsoli i TV zgodnie z poradą.

Z moim oledem jest tak, że po "rozwiązaniu" jednego "problemu" pojawia się kolejny?. Obecnie zaniepokoiło mnie zjawisko zazielenienia żółtej planszy testowej przy patrzeniu na TV pod kątem. Wcześniej myślałem, że oledy mają niezmienne barwy niezależnie od kąta patrzenia. Może się czepiam ale TV tani nie był i staram się wykluczyć wady fabryczne póki jeszcze mam możliwość zwrotu.

TV bywa też tragicznie słaby z wyświetlaniem niektórych (na szczęście nielicznych) ciemnych scen. Wczoraj oglądając "Lost in Space" na Netflix (z obsługą dolby vision) w pewnym momencie miałem wrażenie cofnięcia się w czasie do ery będącej kwintesencją starej dobrej pikselozy. Nie wiem co jest nie tak z tymi "wybranymi" ujęciami w ciemnych scenach ale wygląda to momentami bardzo ale to BARDZO  BARDZO źle.

Sprawdź (klawisz "i" na pilocie uniwersalnym lub w aplikacji smartfona) w takich przypadkach, czy czasem netflix nie zmienia rozdziałki w takim momencie. U mnie czasem leci dolby vision w 480p i rzeczywiście podróż w czasie niesamowita;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Barnaba napisał:

Nie oglądać niczego z HBO! To zaprzeczenie jakości i na żadnym tv nie będzie dobrze wyglądało.

Jak masz możliwość, to obejrzyj (ściągnij) wersje z amazon i wszystko zrozumiesz.

Wlasnie obejrzalem wersje z Amazon i rowniez jest tragedia. Nie da sie tego ogladac. Albo tak kiepsko jest nagrany material, albo tak silna kompresja, co niestety wyglada tragicznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może macie taki problem że w czasie oglądania obraz potrafi sie sam ściemnić. Nie wiem jak to wyłączyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, konrado75 napisał:

Wlasnie obejrzalem wersje z Amazon i rowniez jest tragedia. Nie da sie tego ogladac. Albo tak kiepsko jest nagrany material, albo tak silna kompresja, co niestety wyglada tragicznie

No to albo masz zepsuty tv, albo bardzo źle ustawiony.

U mnie na B7 i B8 obraz GOT z Amazon jest bardzo przyzwoity.

1 godzinę temu, lukasz19900.90 napisał:

to oled b8 jwst do niczego? bo za jakis czas mi wymienia zb7 na b8

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Mam oba i jestem zachwycony jakością obrazu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Barnaba napisał:

No to albo masz zepsuty tv, albo bardzo źle ustawiony.

U mnie na B7 i B8 obraz GOT z Amazon jest bardzo przyzwoity.

Mam oba i jestem zachwycony jakością obrazu:)

Pewnie mam zepsuty LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy może macie taki problem że w czasie oglądania obraz potrafi sie sam ściemnić. Nie wiem jak to wyłączyć ?
Ustawienia > Zaawansowane > Obraz i wyłącz Oszczędzanie energii. Powinno pomóc.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Mr Homebody napisał:

Generalnie algorytmy kompresji przy niskim bitrate dość kiepsko radzą sobie z czerniami, czego skutkiem są właśnie przebarwienia, pikseloza, bloki itp. Ładnie widać to w tych ultramałych release'ach filmów (rzędu 1GB na pełen film w HD w x264). TV może próbować to poprawiać, ale taki po prostu jest materiał - kiepski

A odbiegając od tematu - czy da się B8 ustawić tak, żeby czujnik światła działał tylko na wybranych wejściach? Np. żeby działał dla TV (rozjaśniał automatycznie w dzień) a nie działał dla HDMI

Edytowane przez raus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klu16 dziękuje ale to nie jest to. Jeśli masz eurosport to puść sobie snooker bo teraz są mistrzostwa świata i leci często na żywo. Po jakimś czasie u mnie obraz sie sam przyciemnia bo stół stoi nieruchomo więc telewizor go traktuje jako obraz statyczny..Problem znany na forum zagranicznym.https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2440714-how-turn-off-asbl-lg-oled-tv.html . Na ostatnich stronkach  ludzie piszą że w nowych oledach LG też to jest i można  to wyłączyća ja chętnie bym to zrobił. Ciekaw jestem co Maciej Koper by na to poradził ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakich formatów dźwięku nie odtworzy wbudowany odtwarzacz filmów w B8? Próbowałem wczoraj włączyć z kopii zapasowej film i dostałem komunikat "To wideo nie obsługuje dźwięku" (albo podobny). Dodatkowo, jak sprawdzić (nie na telewizorze) czy plik wideo posiada HDR? Gdy odpalam niektóre materiały (np. pierwszy sezon Grand Tour w wersji 2160p 10bit), telewizor nie przełącza się w tryb HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, ma1234 napisał:

klu16 dziękuje ale to nie jest to. Jeśli masz eurosport to puść sobie snooker bo teraz są mistrzostwa świata i leci często na żywo. Po jakimś czasie u mnie obraz sie sam przyciemnia bo stół stoi nieruchomo więc telewizor go traktuje jako obraz statyczny..Problem znany na forum zagranicznym.https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2440714-how-turn-off-asbl-lg-oled-tv.html . Na ostatnich stronkach  ludzie piszą że w nowych oledach LG też to jest i można  to wyłączyća ja chętnie bym to zrobił. Ciekaw jestem co Maciej Koper by na to poradził ?

Jeżeli chcesz to w takim razie musisz wyłączyć jedną z funkcji potencjalnie działająca przeciwwypaleniom,  w takim razie:

Ustawienia->Obraz->Ustawienia Panelu Oled -> Regulacja Luminancji Logo -> Wył.(ew.jeżeli masz ustawiona na Wysoką dać na Niską i zobaczyć czy efekt ciebie zadowoli).

Pzdr.

4 minuty temu, szad777 napisał:

Jakich formatów dźwięku nie odtworzy wbudowany odtwarzacz filmów w B8? 

Mi z dysku zewnętrznego po usb z filmów nie potrafi odtworzyć Dolby TrueHD/Atmos Audio  DTS:X wyskakuje informacja o nieobsługiwanej ścieżce dźwięku.

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakich formatów dźwięku nie odtworzy wbudowany odtwarzacz filmów w B8? Próbowałem wczoraj włączyć z kopii zapasowej film i dostałem komunikat "To wideo nie obsługuje dźwięku" (albo podobny). Dodatkowo, jak sprawdzić (nie na telewizorze) czy plik wideo posiada HDR? Gdy odpalam niektóre materiały (np. pierwszy sezon Grand Tour w wersji 2160p 10bit), telewizor nie przełącza się w tryb HDR.

10 bit nie zawsze oznacza HDR. Stykałem się z materiałami 10 bit SDR. Szukaj w Media Info czy Color space to BT.2020 (w większości przypadków). Zazwyczaj 10 bit i w górę to HDR.

Co do dźwięku z aplikacji LG to na pewno nie odtworzy materiałów, które mają tzw. gęste audio, np. lossless Atmos, bo do tego trzeba wejścia eARC. Automatycznie zrobi konwersję do np. do AC-3. Jeśli chcesz się cieszyć Atmosem to potrzeba Ci amplitunera + jakiś zewnętrzny odtwarzacz np. Nvidia Shield.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, klu16 napisał:

Automatycznie zrobi konwersję do np. do AC-3.

Czy to oznacza, że film i tak odtworzy się z dźwiękiem, ale w stratnym formacie? Przyznam że wczoraj próbując odpalić ten plik miałem wyłączone głośniki, a teraz nie mam jak sprawdzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy to oznacza, że film i tak odtworzy się z dźwiękiem, ale w stratnym formacie? Przyznam że wczoraj próbując odpalić ten plik miałem wyłączone głośniki, a teraz nie mam jak sprawdzić
Dokładnie. Sam próbowałem coś odtworzyć z Atmosem z dysku USB zanim kupiłem kino domowe i również wyskakiwał mi ten komunikat, ale dźwięk był (jak domniemam w jakimś stratnym formacie, nie sprawdzałem).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szad777 napisał:

Czy to oznacza, że film i tak odtworzy się z dźwiękiem, ale w stratnym formacie? Przyznam że wczoraj próbując odpalić ten plik miałem wyłączone głośniki, a teraz nie mam jak sprawdzić :)

Zgadza się, dzwięk i tak sie odtworzy tylko że juz nie w takim formacie. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh....dobija mnie ten oled. Ze skrajności w skrajność. Raz fantastyczna jakość obrazu a zaraz potem.....trailer nowego sezonu Gry o Tron na youtube. ŁO MATKO. Tego co zobaczyłem we fragmentach scen w katakumbach już się odzobaczyć nie da. Ta gargantuiczna pikseloza i rozlewające się plamy pseudo czerni wypaliły się na moich gałkach ocznych.?

Wprost nie mogę uwierzyć, że ten TV na premierę kosztował prawie 10 tysiaków. No bez jaj...czy naprawdę oled LG to taki pudelek pośród telewizorów, który w ciemnych scenach wyświetli poprawnie materiał wyłącznie z "najwyższej klasy pozłacanych płyt Blu-Ray w rozdzielczości super mega ultra HD" ?

Sorry ale na chwilę obecną takie są moje odczucia w tej kwestii. Mój stary dziad samsung c650 może nie miał tak ogólnej dobrej jakości obrazu ale za to nie straszył znienacka takimi karykaturami. W artykule ze stycznia wyczytałem, że jest planowana aktualizacja mająca zniwelować słynne makrobloki. Orientujecie się może czy była już ona wydana czy jest jeszcze w drodze?

Edytowane przez Mr Homebody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ona nic nie zmieni w kwestii 0 jakości sygnału
Wbijcie to sobie do głowy, nie ważne czy Oled czy LCD jeśli jakość jest słaba to będzie to widać nie ważne ile funkcji TV będzie miał.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minutes ago, kKadajo said:

Ona nic nie zmieni w kwestii 0 jakości sygnału
Wbijcie to sobie do głowy, nie ważne czy Oled czy LCD jeśli jakość jest słaba to będzie to widać nie ważne ile funkcji TV będzie miał.

Wybacz ale seriale i filmy o tej rzekomej słabej jakości sygnału oglądam od lat a zarówno mój stary wieloletni TV LCD, laptop a nawet stareńki smartfon Sony Xperia T3 nie uraczył mnie takim poziomem abstrakcji jak uczynił to nowoczesny wysokiej klasy oled. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Mr Homebody napisał:

Wybacz ale seriale i filmy o tej rzekomej słabej jakości sygnału oglądam od lat a zarówno mój stary wieloletni TV LCD, laptop a nawet stareńki smartfon Sony Xperia T3 nie uraczył mnie takim poziomem abstrakcji jak uczynił to nowoczesny wysokiej klasy oled. 

Jezeli ty porownujesz slaba jakosc obrazu na tv 55 lub 65" ( nie wiem jaki masz ) do laptopa 13-17" no i jeszcze komorki to ja dziekuje.

Co nie zmienia faktu ze GOT wyglada strasznie, na moim C8 65" rowniez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na b7 mam idealne czernie w grze o tron , czytajac komentarze o b8 martwie sie ze dostane gorszy towar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, lukasz19900.90 napisał:

ja na b7 mam idealne czernie w grze o tron , czytajac komentarze o b8 martwie sie ze dostane gorszy towar

Ja tak samo idealna czerń w dzień a w nocy tragedia:)

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mr Homebody napisał:

Oddaj B8 dla swojego dobra. Są trzy możliwości:

• dwa razy trafiłeś na słaby model (był tu już jeden taki napisał więcej postów niż Ty, kupił Samsunga Q9FN i był zadowolony);
  • widzisz więcej niż recenzenci i większość użytkowników na tym forum (taki też już był tylko nazywał się jakoś podobnie ;) Somebody);
  • masz zadanie wywlec wszystkie pseudo-wady oledów w kulturalny sposób.

Od 33 postów robisz to, co zaznaczyłem w ostatnim punkcie powyżej.

Nie wierz, że coś się zmieni w Twoim postrzeganiu tego tv. Kompensacje nic nie dadzą (piszę to jako szczęśliwy posiadacz C8). Są ludzie, którzy wolą obraz LCD - to zupełnie normalne.

Edytowane przez fio2
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi