Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Dawid Janas napisał:

No to ja tez jako swiezak sie przywitam na forum i wkleje fotke swojego swiezo zakupionego LG B8.

Tryb isf dark ,5%

Podczas ogladania ten pionowy pas mnie lekko denerwuje, czy jest szansa ze z czasem to zniknie?

Jak oceniacie moj egzemplarz?

Ogolnie przesiadlem sie z jakiegos 7 letniego Samsunga, wiec opad szczeki mam od kiedy przywiozlem b8 do domu. Zreszta juz w sklepie zrobil na mnie takie wrazenie, ze zamiast kupic jakiegos tam Philipsa, zmienilem zdanie i poczekalem/dozbieralem do B8.

Pozdrawiam!

IMG_20190407_195938.jpg

Ten pasek na isf Dark mam idealnie jak ty ?jak by kopia xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Kubaxxx2 napisał:

Ten pasek na isf Dark mam idealnie jak ty ?jak by kopia xd

Hehe mnie on strasznie wkurza. Ale chyba pozostaje z nim zyc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Just now, Mierzwiak said:

Hmm, w S06 akurat w żadnym odcinku nie chce mi wskoczyć 4K, w S05 zresztą też.

A no, widzisz... czyli to nie wina streamu, bo choćbym odtwarzał i godzinę to mi też nie chce wskoczyć na 4K.

Z ciekawości posprawdzam inne seriale w 4K, czy też tak jest, że jedynie pierwsze sezony są w 4K, a potem już Full HD. Dzięki za sprawdzenie :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@klu16

Być może od pewnego momentu Netflix otrzymuje już tylko wersje 1080p.

Te ogólne oznaczenia są właśnie problematyczne - po premierze drugiego sezonu Daredevila było oznaczenie Dolby Vision, chociaż pierwszy sezon go jeszcze nie miał. Powinni pomyśleć nad rozwiązaniem tego w inny sposób.

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy aktualizowaliscie tv do wersji .36? Bo przestały mi głośnik działać,a czasem i zadziałały, ale teraz tylko amplituner otrzymuje dźwięk a głośniki już nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minutes ago, Mierzwiak said:

Być może od pewnego momentu Netflix otrzymuje już tylko wersje 1080p. 

Wątpie, bo pojawiają się nowe seriale z DV/4K, jak np. The Haunting of Hill House. No chyba, że chodzi Ci tylko o The Blacklist. Poza tym raczej spodziewałbym się tendencji odwrotnej, tzn. pierwsze sezony w 1080p, a kolejne w 4K, a nie odwrotnie. :)

4 minutes ago, Adrian Nowakowski said:

Hej, czy aktualizowaliscie tv do wersji .36? Bo przestały mi głośnik działać,a czasem i zadziałały, ale teraz tylko amplituner otrzymuje dźwięk a głośniki już nie

Ja na .36 nie mam żadnych takich problemów. Głos na pewno nie zanika z głośników TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@klu16

Tylko że np. Hill House to produkcja Netfliksa, a Blacklist to serial NBC, więc tutaj jakość zależy od tego co im daje NBC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Dawid Janas napisał:

Na planszy 5 % go widać, ale już w zwykłym codziennym użytkowaniu przy oglądaniu filmów nie widać nic  kompletnie nic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, Dawid Janas said:

4 hours ago, Kubaxxx2 said:

Na planszy 5 % go widać, ale już w zwykłym codziennym użytkowaniu przy oglądaniu filmów nie widać nic  kompletnie nic

Rozumiem, że taki pas na ciemnych scenach jest jaśniejszy niż przestrzeń poza nim tak? Automatyczne cykle kompensacji coś zmieniły w tej kwestii? Ja zamiast pasów mam małą super wredną jasną plamkę na szarej planszy, która jest widoczna (nieznacznie ale jednak) w czasie oglądania wieczorem i w ciemnych scenach. I niestety najwyraźniej nie ma zamiaru się poddać. Chyba ostatnią opcją pozostaje godzinny manualny cykl czyszczenia matrycy. Próbował ktoś?

7 hours ago, Adrian Nowakowski said:

U mnie aktualizacja nie spowodowała żadnych problemów z dźwiękiem w głośnikach TV.

Edytowane przez Mr Homebody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Mr Homebody napisał:

Rozumiem, że taki pas na ciemnych scenach jest jaśniejszy niż przestrzeń poza nim tak? Automatyczne cykle kompensacji coś zmieniły w tej kwestii? Ja zamiast pasów mam małą super wredną jasną plamkę na szarej planszy, która jest widoczna (nieznacznie ale jednak) w czasie oglądania wieczorem i w ciemnych scenach. I niestety najwyraźniej nie ma zamiaru się poddać. Chyba ostatnią opcją pozostaje godzinny manualny cykl czyszczenia matrycy. Próbował ktoś?

U mnie aktualizacja nie spowodowała żadnych problemów z dźwiękiem w głośnikach TV.

U mnie nie widać żadnego jasnego pasku na ciemnych scenach. Tylko na planszy 5 % jest widoczna a przecież jej nie oglądamy ? mój lg LCD 4 letni myślałem, że jest mega ekstra obraz gdy go kupowałem. A tam takie nierownomierne podświetlenie i wogole syf... Rok temu sprawdziłem plansze 5% na nim i testy na matrycę to mówię sobie przecież kiedyś kupując nikt nie sugerował się planszami... Nie popadajmy w paranoje.

Rozumiem, że oledy nie kosztują groszy ale jak nie widać nic na planszy 20% I 100 % to nie panikujmy tylko cieszmy się oledzikiem ?

Edytowane przez Kubaxxx2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, co powiedzielibyście o moim egzemplarzu? (55B8 mam go 10 dni)  Martwią mnie te ciemne miejsca po prawej stronie. 

Zdjęcie zrobione Samsungiem S8 (w rzeczywistości obraz jest ciemniejszy) Tryb to ISF Ciemny pokój  oświetlenie oled ustwaione na 100.

ISF Dark Room OLED100.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprowadź kompensacje, jak sie nie wyrówna to do zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Adrian Nowakowski napisał:

Głośniki przestały działać, raz udało się je uruchomić, ale trzeszczały

Witam umnie dzwiek powrócił po wyloczeniu tv od prądu i włączeniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, zdzisiek664 napisał:

Witam, co powiedzielibyście o moim egzemplarzu? (55B8 mam go 10 dni)  Martwią mnie te ciemne miejsca po prawej stronie. 

Zdjęcie zrobione Samsungiem S8 (w rzeczywistości obraz jest ciemniejszy) Tryb to ISF Ciemny pokój  oświetlenie oled ustwaione na 100.

ISF Dark Room OLED100.jpg

A masz zamiar go użytkować w trybie ISF Dark przy oświetleniu OLED równym 100??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tryb nie służy do oświetlenia 100 tylko gdzieś w granicach 30 -40.

Lecz do zdjęcia może być przy niższym oświetleniu obawiam się że będzie jeszcze gorzej to wyglądało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak to wygląda na OLED = 100 to nie zastanawiałbym się tylko wymieniał, bo z reguły im mniejsza jasność, tym gorzej widać banding i plamy.

Kolega @Zykfyr miał podobną matrycę i wymienił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim jest to mój pierwszy post na forum ale temat śledzę już od dobrego roku, jestem posiadaczem modelu LG OLED 65B8 od kilku dni. Jedyna rzecz w tym TV której nie mogę przeżyć (myślę o zwrocie) to mmakrobloki na każdym możliwym materiale, niezalezne od tego czy jest to materiał z netflixa czy bitrate 10mb czy nawet 60mb, powyłączałem wszystkie niepotrzebne opcje i dalej nic, trochę pomaga zmniejszenie janości (poniżej 50) ale wtedy obraz jest po prostu za ciemny... Nie wiem co mam robić. Testy planszy zrobiłem ale zupełnie nie mają wpływu na oglądane treści, z obrazu jestem bardzo zadowolony tylko jak robi się ciemna scena (na początku filmu Venom jest idealny przykład) to wtedy robią się makrobloki które mnie niesamowicie rażą. TV nie był tani, zamawiałem go w MediaMarkt przyszedł oryginalnie zapakowany od producenta, z folią na matrycy, data produkcji 03/2019 z wgrana aktualizacją .35. 

Zdjęcia robione w trybie KINO.

wP02Udg.jpg 

qa5D2wt.jpg 

No i najgorsze co może być doradźcie jak to zlikwodować :(

TAtjGp2.jpg 

UPPaJlS.jpg 

r3ihsr5.jpg 

Na netflixie w serialu Miłość, śmierć i roboty jest widoczne coś takiego, ogolnie na netflixie mam jakieś anomalie.

1CBw1H7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Super auto24 napisał:

Na netflixie w serialu Miłość, śmierć i roboty jest widoczne coś takiego, ogolnie na netflixie mam jakieś anomalie.

O Witaj w ekipie ! jest nas dwóch ;) z tą "pionową szarą łuną" u mnie się pojawiała jakieś 2tyg. temu tyle , że jest na każdej 'stronie filmu' (nie ma jej oczywiście w reszcie interfejsu netflixa ani tymbardziej w filmach na szczęście. U mnie tylko występuje jak wchodzę w panel opisu filmu/serialu+wybór jego odcinków i tyle).

Co do czarnych makro bloków/mrowisk/mrugającej czerni może kiedyś na B8 wyjdzie łatka na to (na serie z procesorem alfa9 wypuścili aktualizację w tym celu ale na razie to z opinii posiadaczy więcej zepsuła niż zrobiła dobrego)  ALE w przypadku materiałów słabej jakości/SDR na B8 według mnie to niestety na chwilę obecną normalne zjawisko, w materiałach dobrej jakości HDR(BluRay) może spotkałem to dosłownie parę razy ale wynika to z tego , że dla HDR ja osobiście mam ustawiona jasność na 49 (u mnie przy 50 czarna plansza hdr w trybie technicolor expert ledwo zauważalnie świeci - widoczne tylko w całkowicie czarnym pomieszczeniu i jak 'oczy się przyzwyczają' po paru sec) i dosłownie w paru stopklatkach na parę miesięcy oglądania zauważyłem efekt jak u ciebie i zwiększenie jasności do 50 rozwiązało ten problem ALE jeżeli ty go spotykasz ciągle to coś jest nie tak. W materiałach Dolby Vision nigdy się z tym nie spotkałem.Ogólem czym lepsza jakość źródła tym żadziej można napotkać na takie zjawisko. Może napisz coś o wersji filmu Venom która oglądałeś (czy to w HDR10 czy DV, jaki bitrate ?) Filmy z netflixa nie są referencyjnym źródłem obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, robert6969 napisał:

A masz zamiar go użytkować w trybie ISF Dark przy oświetleniu OLED równym 100??

Nie wybrałem ten tryb dla porównania (użytkownicy z wcześniejszych postów robili zdjecia z tego trybu ale nie wiedzialem na jakim oświetleniu OLED ,normalnie mam około 20 na trybie standardowym). Mam jeszcze zdjecie z trybu Żywy Oled100.

Zywy OLED100.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, zdzisiek664 napisał:

Nie wybrałem ten tryb dla porównania (użytkownicy z wcześniejszych postów robili zdjecia z tego trybu ale nie wiedzialem na jakim oświetleniu OLED ,normalnie mam około 20 na trybie standardowym). Mam jeszcze zdjecie z trybu Żywy Oled100.

Jeżeli faktycznie aparat mocno nie przekłamuje (a co gorsza wcześniej napisałeś , że w rzeczywistości jest jeszcze ciemniej) to faktycznie nieciekawie ta matryca wygląda jak na taki tryb. Zazwyczaj na trybie fakbrycznym Kino/Standardowy matrycę wyglądają całkiem nieźle , dopiero ISF Dark (fabryczny gamma .1886 , podświetlenie oled 60) czy Technicolor pokazuje/uwydatnia mankamenty, no i oczywiście czym niższe podświetlenie oled tym więcej będzie widać. Tylko , że dla takiego ISF Dark , ludzie i tak uzywają gammy zazwyczaj 2.2 i wtedy jest jaśniejsza , dlatego zaleca sie o fotki z ustawień fabrycznych.

Co możesz zrobić? Jak będziesz zdecydowanie na oddanie (a jak nie możesz to na wymianę przez serwis matrycy) to zapuścić ręczną godzinną kompensacje , raczej nic nie pomoże(chociaż a nóż się uda ;) ) ale i tak serwis będzie od ciebie tego wymagał. Użytkownikowi Barnaba właśnie na taki problem pomogło ponoć 24h ciągłego puszczania materiałów HDR. Nawet jezeli narazie nie widzisz tego zaciemnienia w materiałach to wcześciej czy później pewnie będziesz natrafiał na takie sceny gdzie gołym okiem będziesz widział różnice w jasności pomiędzy prawą a lewą stroną chociaż to pewnie zależne od oglądającego każdy jest w innym stopniu wyczulony na tego typu rzeczy. Na któreś stronie tego tematu , wrzucałem link do filmu na yt na gdzie zmniejsza/zwieksza się jasność i pokoleji kwadraciki powinny znikać/pojawiać się , u ciebie wyszłoby pewnie , że w skutek tego zaciemnienia  ciemniejszy kwadracik znikłby przed jaśniejszym (brzmi chaotycznie ale jak dokopiesz się do filmiku to odrazu zajarzysz o co chodzi :) )

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi