Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Miki91 napisał:

gdyby nie to że już na filmach są widoczne pasy to bym się problemem nie przejmował

Jeżeli często widzisz na filmach takie dziadostwo to oddawaj. Ja na moim C8 nawet w scenach Marco Polo nie zobaczyłem bandingu mimo celowego i dokładnego kilkunastokrotnego  przyglądania się, więc mogą być też lepsze egzemplarze.

Na planszach testowych 5% grey wychodzi mi, że lewa strona jest ciemniejsza, ale przy oglądaniu czegokolwiek innego tego nie zauważyłem i dlatego swój egzemplarz zostawiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fio2
To jesteś szczęściarzem, bo takich OLEDów na których nie widać nierównomierności w tej słynnej scenie Marco Polo (S1O3 14:00-16:00) jest niestety mało.

Tak a propo równomierności to pamiętajcie, że ważna jest też wielkość ekranu. Egzemplarze 55" mają mniej problemów z równomiernością niż 65" odpowiedniki. Tak czy inaczej mniejszy lub większy banding lub inna nierównomierność na planszach 5% na OLEDach to częste zjawisko. Jak jednak widzimy to często w ciemnych scenach i odbyła się kilkukrotnie krótka kompesnacja to ratunek praktycznie tylko w wymianie OLEDa. 

Tak a propo - nie widzicie na C8 problemów z cieplejszą lub zimniejszą bielą na 100% białej planszy ? To według mnie jest poważniejszy potencjalny problem niż banding i zdarzają się tu słabe egzemplarze.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podpowie mi ktoś, czy to jest normalne na B8, że oglądając Netflixa wygasza się opcja zmiany proporcji ekranu (Ustawienia -> Obraz -> Ustawienia proporcji ekranu) - jest ustawiona domyślnie na "oryginalną" (czyli przycina obraz od góry i od dołu) i nie można tego zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Marek_P napisał:

Czy podpowie mi ktoś, czy to jest normalne na B8, że oglądając Netflixa wygasza się opcja zmiany proporcji ekranu (Ustawienia -> Obraz -> Ustawienia proporcji ekranu) - jest ustawiona domyślnie na "oryginalną" (czyli przycina obraz od góry i od dołu) i nie można tego zmienić.

Proporcja 'Oryginalna' nic nie przycina. To opcja 'Auto skanowanie' czy jakoś tak odpowiada za przycinanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, efel napisał:

Proporcja 'Oryginalna' nic nie przycina. To opcja 'Auto skanowanie' czy jakoś tak odpowiada za przycinanie. 

Dzięki, a powinna być włączona czy wyłączona? Bo oprócz "auto" są takie właśnie dwie opcje? Mam wrażenie, że wybór jakiejkolwiek z nich nic u mnie nie zmienia i materiały z Netfixa są przycinane góra-dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Marek_P napisał:

Dzięki, a powinna być włączona czy wyłączona? Bo oprócz "auto" są takie właśnie dwie opcje? Mam wrażenie, że wybór jakiejkolwiek z nich nic u mnie nie zmienia i materiały z Netfixa są przycinane góra-dół.

Powinno być skanowanie włączone z tego co się orientuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, efel napisał:

Powinno być skanowanie włączone z tego co się orientuję.

No to u mnie jest tak: przy obrazie przesyłanym z dekodera ustawiłem tryb kino, skanowanie włączone. Wyświetlanie programów TV jest ok - wyświetlają się na całym ekranie. Ale gdy włączam Netflixa lub HBO GO - filmy i seriale są wyświetlane w innych proporcjach (czarny pasek nad i pod obrazem) i Ustawienia proporcji ekranu automatycznie zmieniają się na Oryginał (wyszarzone - nie można w nie wejść i sprawdzić co się dzieje ze skanowaniem). Pytanie - co zrobić, żeby obraz wyświetlał się pełnoekranowo?

Drugi problem to obraz na planszy 5% grey - załączam zdjęcie. Nie wiem, czy na zdjęciu to dobrze widać - cała lewa strona ekranu jest znacznie jaśniejsza, z pionowymi smugami. Co robić? Oddać do sklepu czy zgłosić do serwisu LG, żeby wymienili matrycę?

banding2.jpg

Jeszcze w kwestii tych proporcji ekranu - inaczej sformułuje pytanie - czy da się oglądając Netflix lub HBO GO ustawić w proporcjach ZOOM, tak aby obraz wypełnił cały ekran?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw pisałeś:

4 godziny temu, Marek_P napisał:

(czyli przycina obraz od góry i od dołu

a teraz:

1 godzinę temu, Marek_P napisał:

Ale gdy włączam Netflixa lub HBO GO - filmy i seriale są wyświetlane w innych proporcjach (czarny pasek nad i pod obrazem)

To już nic nie rozumiem. Obcina obraz czy są czarne pasy? Jeżeli opcje dot proporcji są wyszarzone, to nic z tym nie zrobisz, bo oglądasz oryginalny obraz tak jak ma być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Marek_P napisał:

Drugi problem to obraz na planszy 5% grey - załączam zdjęcie. Nie wiem, czy na zdjęciu to dobrze widać - cała lewa strona ekranu jest znacznie jaśniejsza, z pionowymi smugami. Co robić? Oddać do sklepu czy zgłosić do serwisu LG, żeby wymienili matrycę?

banding2.jpg

Mam podobny "efekt" na swoim C8 - wczoraj to zauważylem na planszy 5%, że 3/4 ekranu od lewej strony jest jaśniejsza od pozostałej. Z tymże, że u mnie te pasy są jednak mniej widoczne jak u Ciebie. Dziś będę robił zdjęcia i zapodam je w wątku o C8.
Też mnie to wszystko zastanawia co robić, bo mam jeszcze czas do przyszłego piątku na ewentualny zwrot i wymianę na inną sztukę.

Nadmienię także, że przy normalnym oglądaniu nic takiego nie widzę - ani na kablówce (UPC Horizon) ani na materiałach odtwarzanych z dysku USB.

Edytowane przez shpath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, efel napisał:

najpierw pisałeś:

a teraz:

To już nic nie rozumiem. Obcina obraz czy są czarne pasy? Jeżeli opcje dot proporcji są wyszarzone, to nic z tym nie zrobisz, bo oglądasz oryginalny obraz tak jak ma być.

Faktycznie, źle się wyraziłem za pierwszym razem, nie chodzi o to, że obraz jest obcięty, tylko o to, że jego proporcje są takie, że od góry i od dołu jest czarny pas - w instrukcji ostrzegają przed taką sytuacją, żeby w takich przypadkach dać w ustawieniach proporcji ekranu ZOOM, żeby uniknąć wypaleń. No i tu powstaje pytanie - jak uniknąć wypaleń oglądając na oledzie głównie Netflixa i HBO Go, gdzie zawsze będą te czarne paski od góry i od dołu?

Druga sprawa - banding - zrobiłem 4 godzinną sesję oglądania, wyłączyłem z pilota i po krótkiej kompensacji matrycy ekran wygląda tak jak poniżej. Oddawać do sklepu? Nie oddawać? Włączyłem sobie scenę z Marco Polo s01e03 14-16 min. no i niestety te pasy czasem się tam pojawiają, rzuca się też w paru momentach w oczy przyciemnienie w prawym dolnym rogu.

banding.jpg

1 godzinę temu, shpath napisał:

Nadmienię także, że przy normalnym oglądaniu nic takiego nie widzę - ani na kablówce (UPC Horizon) ani na materiałach odtwarzanych z dysku USB.

U mnie przy normalnym oglądaniu też tego nie widać, ale już w bardzo ciemnych scenach, takich jak Marco Polo S01e03 minuty 14-16 - pojawia się i trochę przeszkadza. Bo po to właśnie kupiłem oleda, żeby ciemne sceny były super, a nie żeby ich się nie chciało oglądać. Trudna sprawa, chyba będę musiał z żalem serca oddać i nie wiem co zrobię, bo w ledach nie znajduję nic alternatywnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, źle się wyraziłem za pierwszym razem, nie chodzi o to, że obraz jest obcięty, tylko o to, że jego proporcje są takie, że od góry i od dołu jest czarny pas - w instrukcji ostrzegają przed taką sytuacją, żeby w takich przypadkach dać w ustawieniach proporcji ekranu ZOOM, żeby uniknąć wypaleń. No i tu powstaje pytanie - jak uniknąć wypaleń oglądając na oledzie głównie Netflixa i HBO Go, gdzie zawsze będą te czarne paski od góry i od dołu?

Druga sprawa - banding - zrobiłem 4 godzinną sesję oglądania, wyłączyłem z pilota i po krótkiej kompensacji matrycy ekran wygląda tak jak poniżej. Oddawać do sklepu? Nie oddawać? Włączyłem sobie scenę z Marco Polo s01e03 14-16 min. no i niestety te pasy czasem się tam pojawiają, rzuca się też w paru momentach w oczy przyciemnienie w prawym dolnym rogu.

banding.jpg

U mnie przy normalnym oglądaniu też tego nie widać, ale już w bardzo ciemnych scenach, takich jak Marco Polo S01e03 minuty 14-16 - pojawia się i trochę przeszkadza. Bo po to właśnie kupiłem oleda, żeby ciemne sceny były super, a nie żeby ich się nie chciało oglądać. Trudna sprawa, chyba będę musiał z żalem serca oddać i nie wiem co zrobię, bo w ledach nie znajduję nic alternatywnego.

Marek możesz doprecyzować w jakiej instrukcji przeczytałeś aby nie oglądać materiałów z tymi pasami na dole i górze? Bo ja się w swojej nie doczytałem takich informacji a faktycznie zauważyłem u siebie, że u mnie na niektórych filmach (zwłaszcza odpalanych na komputerze) takie pasy się pojawiają (w trybie oryginał). Oczywiście po zapodaniu funkcji 'ZOOM obustronny' obraz wypełnia cały ekran. Czy takie oglądanie w trybie oryginał (a więc z pasami) może spowodować uszkodzenia na matrycy? Czy nie jest tak - jak w plazmach - że czarne to prostu nic się tam nie świeci?

Co do materiału Marco Polo... na razie nie mam Netflixa więc nie mam dostępu do tej pozycji i nie mogę sprawdzić jak to wygląda u mnie. Spróbuję tych "słynnych" scen poszukać w necie i uruchomić u siebie, sam jestem ciekaw jak to wygląda u mnie. Cso do alternatywy w LCD - stałem przed takim samym dylematem od parunastu tygodni, ostatecznie padło na oleda, przeskok z plazmy na LCD to faktycznie taki ... koszmar wyboru, jak się nie obrócisz to d...a z przodu ?

Edytowane przez shpath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej scenie Marco Polo wysypie się 98% OLEDów (taka jest opinia fachowców). Najczęściej to nie jest test "czy jest banding?", tylko "jak mocny jest banding u mnie?".

oddawać do sklepu? Nie oddawać?

Twoja plansza 5% moim zdaniem wygląda źle. Duża różnica w jasności i jeszcze widać pasy. Jeżeli widzisz te wady poza Marco Polo to poszukaj lepszej sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby pasy formatu 21:9 mogły zagrozić oledowi musielibyśmy oglądać obraz w tym formacie na okrągło przez 20 godzin dziennie. Dodać do tego trzeba że jeszcze nie było znanego przypadku aby panel Oled został uszkodzony przez ten format.

Ja osobiście najwięcej czasu spędzam na filmach Blu-ray z moim aktualnym oledem (i poprzednimi też) i potwierdzam zero problemów.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Marek_P napisał:

Ja mam co prawda B7 ale jeśli Cię to uspokoi to ekran ma już sporo ponad rok, obejrzałem na nim niezliczone ilości filmów z pasami i wszystko jest ok. Co do bandingu to ja przez pierwsze 3-4 miesiące znajdowalem sporadycznie sceny, w których dało się tam jakieś paski zobaczyć. Olałem temat z dwóch powodów: Sporadyczne problemy z jakością to nie tragedia - moim zdaniem. Dwa: Kupując LCD musiałbym się liczyć z innymi wadami, które denerwowaly by mnie prawdopodobnie bardziej. To już jednak przeszłość. Marco Polo czy nawet chyba bardziej pod tym względem wymagający Arrival są pozbawione jakichkolwiek problemów z paskami. Mam 55" ekran więc zapewne to też ma znaczenie. Oglądam z dystansu około 2 metrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, shpath napisał:

Marek możesz doprecyzować w jakiej instrukcji przeczytałeś aby nie oglądać materiałów z tymi pasami na dole i górze? Bo ja się w swojej nie doczytałem takich informacji a faktycznie zauważyłem u siebie, że u mnie na niektórych filmach (zwłaszcza odpalanych na komputerze) takie pasy się pojawiają (w trybie oryginał). Oczywiście po zapodaniu funkcji 'ZOOM obustronny' obraz wypełnia cały ekran. Czy takie oglądanie w trybie oryginał (a więc z pasami) może spowodować uszkodzenia na matrycy? Czy nie jest tak - jak w plazmach - że czarne to prostu nic się tam nie świeci?

Instrukcja "LG OLED TV. Safety and reference", str. 15, akapit "Zalecenia dotyczące zapobiegania zjawisku wyświetlania nieruchomego obrazu" brzmi to tam dokładnie tak: "Gdy oglądasz wideo, w przypadku którego z lewej i prawej strony bądź u góry i u dołu wyświetlane są czarne pasy, dostosuj ustawienia, tak jak podano poniżej: Obraz -> Ustawienia proporcji ekranu -> Zoom pionowy lub Zoom we wszystkich kierunkach".

No i w przypadku większości materiałów na Netflix i również na HBO GO taka sytuacja występuje, ale zoomu włączyć się nie da. Chyba że ktoś podpowie, jak to zrobić.

4 godziny temu, kKadajo napisał:

Aby pasy formatu 21:9 mogły zagrozić oledowi musielibyśmy oglądać obraz w tym formacie na okrągło przez 20 godzin dziennie. Dodać do tego trzeba że jeszcze nie było znanego przypadku aby panel Oled został uszkodzony przez ten format.

Ja osobiście najwięcej czasu spędzam na filmach Blu-ray z moim aktualnym oledem (i poprzednimi też) i potwierdzam zero problemów.

Dzięki, trochę mnie to uspokaja.

3 godziny temu, Damiano85 napisał:

Ja mam co prawda B7 ale jeśli Cię to uspokoi to ekran ma już sporo ponad rok, obejrzałem na nim niezliczone ilości filmów z pasami i wszystko jest ok. Co do bandingu to ja przez pierwsze 3-4 miesiące znajdowalem sporadycznie sceny, w których dało się tam jakieś paski zobaczyć. Olałem temat z dwóch powodów: Sporadyczne problemy z jakością to nie tragedia - moim zdaniem. Dwa: Kupując LCD musiałbym się liczyć z innymi wadami, które denerwowaly by mnie prawdopodobnie bardziej. To już jednak przeszłość. Marco Polo czy nawet chyba bardziej pod tym względem wymagający Arrival są pozbawione jakichkolwiek problemów z paskami. Mam 55" ekran więc zapewne to też ma znaczenie. Oglądam z dystansu około 2 metrów.

Dzięki, trochę mnie to uspokaja - jeśli chodzi o te pasy. Jeśli chodzi o banding to skoro - jak piszesz - w Marco Polo ich nie widzisz, to pewnie u Ciebie problem nie jest tak duży jak u mnie. U mnie w tej scenie, którą się poleca do testów, banding jest widoczny i dość denerwujący.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Marek_P napisał:

Dzięki, trochę mnie to uspokaja - jeśli chodzi o te pasy. Jeśli chodzi o banding to skoro - jak piszesz - w Marco Polo ich nie widzisz, to pewnie u Ciebie problem nie jest tak duży jak u mnie. U mnie w tej scenie, którą się poleca do testów, banding jest widoczny i dość denerwujący.

W tej konkretnej scenie te paski było dość dobrze widać gdy ekran był nowy. Włączyłem sobie jeszcze raz te scene i jak np siedzę metr od ekranu to coś tam da się zobaczyć ale tylko gdy ten gość jedzie na koniu i tło szybko się przemieszcza. Natomiast z odległości, z której normalnie oglądam (około 2m) już tego nie widzę. Chcę przez to napisać że u mnie problem bandingu znikną tak jakby z czasem. Zresztą nawet gdy tv był nowy to naprawdę sporadycznie zdarzało mi się ten problem obserwować. Po włączeniu planszy 5% z bliskiej odległości też widać że ekran nie jest idealnie jednorodny, aczkolwiek u mnie nie występuje problem z różnicą jasności na tej planszy. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Marek_P napisał:

Instrukcja "LG OLED TV. Safety and reference", str. 15, akapit "Zalecenia dotyczące zapobiegania zjawisku wyświetlania nieruchomego obrazu" brzmi to tam dokładnie tak: "Gdy oglądasz wideo, w przypadku którego z lewej i prawej strony bądź u góry i u dołu wyświetlane są czarne pasy, dostosuj ustawienia, tak jak podano poniżej: Obraz -> Ustawienia proporcji ekranu -> Zoom pionowy lub Zoom we wszystkich kierunkach".

Zgadza się, są takie zapisy. Nie wziąłem sobie ich specjalnie do serca stąd pewnie o nich zapomniałem. Na tej samej stronie są wypisane zalecenia jak należy ustawić parametry aby zapobiegać temu zjawisku.

image.png.6d832c67066ce625ce401b54898de88d.png

Co nie zmienia faktu, że miałem jednak inne wyobrażenie o oledzie - bo z tego wynika, że czarne to jednak świeci i wypala, a ja sądziłem, że to jest tak samo jak w plaźmie, czarne jest czarne, bo jest wyłączone. To jak to w końcu jest?

2 godziny temu, Damiano85 napisał:

W tej konkretnej scenie te paski było dość dobrze widać gdy ekran był nowy. Włączyłem sobie jeszcze raz te scene i jak np siedzę metr od ekranu to coś tam da się zobaczyć ale tylko gdy ten gość jedzie na koniu i tło szybko się przemieszcza. Natomiast z odległości, z której normalnie oglądam (około 2m) już tego nie widzę. Chcę przez to napisać że u mnie problem bandingu znikną tak jakby z czasem. Zresztą nawet gdy tv był nowy to naprawdę sporadycznie zdarzało mi się ten problem obserwować. Po włączeniu planszy 5% z bliskiej odległości też widać że ekran nie jest idealnie jednorodny, aczkolwiek u mnie nie występuje problem z różnicą jasności na tej planszy. 

@Damiano85 bądź tak miły i zerknij na moje foty z tego postu i oceń czy ta plansza 5% jest ok czy nie. Bo ja jednak mam różnicę w jasności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie pasy się wypalają tylko diody które nie są aktywne się nie zużywają. Wręcz można rzec że to miejsce na ekranie które wyświetla właściwy obraz 21:9 się "wypala". To błędne myślenie też pokazuje jak interpretowane jest zjawisko "wypalania". Dochodzi nawet do tego że ludzie nie odróżniają normalnego zużywania się diod od wypalenia.

• Lubię 3
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG w instrukcji zaleca zoomowanie filmów z pasami?!

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, kKadajo napisał:

To nie pasy się wypalają tylko diody które nie są aktywne się nie zużywają. Wręcz można rzec że to miejsce na ekranie które wyświetla właściwy obraz 21:9 się "wypala". To błędne myślenie też pokazuje jak interpretowane jest zjawisko "wypalania". Dochodzi nawet do tego że ludzie nie odróżniają normalnego zużywania się diod od wypalenia.

Podsumowując zatem zagadnienie czarnów pasów (wynikających ze skalowania lub jego braku) na ekranie podczas oglądania sprowadza się do tego, że matryca nierównomiernie pracuje co może powodować "pewne" dolegliwości w przyszłości? Producent pisząc to co napisał w instrukcji to tak jakby się odgórnie bronił przed ewentualnymi roszczeniami użytkowników o nierównomiernej pracy matrycy. Tak to zrozumiałem co napisałeś.

Tak w ogóle to dzięki, że to napisałeś, bowiem nieco rozjaśniło mi to sprawę.Słowem dobrze mi się wydawało, że czarne to czarne bo nie świeci :)

28 minut temu, Grzegorz_K napisał:

Czy takie problemy z brakiem równomierności występują też w takim stopniu w c8?

No jakieś tam różnice są. Zerknij proszę na wątek o C8, tam sobie trochę popisałem i wkleiłem kilka fotek. Suma summarum - póki co oczywiście - moje wnioski są takie, ze matryca się reguluje, zmienia, ewoluuje (zwał jak zwał, ale coś się tam faktycznie dzieje) i z każdą kolejną kompensacją zmienia ona swoje oblicze. Z tymże o ile na kolorach to ja już żadnych różnic nie widzę, to tylko ta nieszczęsna plansza 5% grey powoduje całe zamieszanie, mętlik w głowie, myślenie i inne aktywności w całym organizmie właściciela sprowadzające się do podstawowego pytania - czy moja matryca jest ok czy też nie. Z takimi właśnie wątpliwościami ja się teraz wzmagam, bo mam czas do 12.10 na ewentualny zwrot/wymianę.

Matko Bosko Częstochowsko.. sam już nie wiem co robić ?

6 minut temu, Mierzwiak napisał:

LG w instrukcji zaleca zoomowanie filmów z pasami?!

No tak - wynika to z tego co wkleiłem nieco wyżej.

Edytowane przez shpath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@shpath moim zdaniem u Ciebie branding wygląda na prawdę dobrze, tzn problem jest niewielki. U mnie po tygodniu jeden z trzech pasów się pogrubil dość wyraźniej i szczerze jest jeszcze gorzej niż wcześniej.. mam czas jeszcze 7 dni ale myślę że oddam tą sztukę i będę szukać nową.

Zdjęcie z wczoraj

IMG_20181006_235300.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, shpath napisał:

@Damiano85 bądź tak miły i zerknij na moje foty z tego postu i oceń czy ta plansza 5% jest ok czy nie. Bo ja jednak mam różnicę w jasności.

Z oceną zdjęć to mam pewien problem, bo najczęściej nie oddają one tego jak ekran wygląda w rzeczywistości. Porównując jednak Twoje zdjęcia z tymi wstawianymi przez innych użytkowników, uważam że wyglądają one bardzo dobrze.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Miki91 napisał:

@shpath moim zdaniem u Ciebie branding wygląda na prawdę dobrze, tzn problem jest niewielki. U mnie po tygodniu jeden z trzech pasów się pogrubil dość wyraźniej i szczerze jest jeszcze gorzej niż wcześniej.. mam czas jeszcze 7 dni ale myślę że oddam tą sztukę i będę szukać nową.

Zdjęcie z wczoraj

IMG_20181006_235300.jpg

Dzięki za dobre słowo :)

Wczoraj pobawiłem się trochę aparatem, by zdjęcie oddawało w miarę jak najlepiej to co widzą moje oczy i tak to mniej więcej wygląda..

P1200860.thumb.JPG.ebba322ce8e64524e88d27c6575f00e9.JPG

Zastanawiam się, dlaczego na Twoimi zdjęciu ten obraz jest jednak dużo "mocniejszy" - tzn jaśniejszy i bardziej kontrastowy. To kwestia aparatu czy faktycznie ta plansza tak u Ciebie wygląda?

9 minut temu, Damiano85 napisał:

Z oceną zdjęć to mam pewien problem, bo najczęściej nie oddają one tego jak ekran wygląda w rzeczywistości. Porównując jednak Twoje zdjęcia z tymi wstawianymi przez innych użytkowników, uważam że wyglądają one bardzo dobrze.

Zdaję sobie z tego sprawę, że jednak zdjęcia w 100% nigdy nie oddadzą tego co widzą nasze oczy, przynajmniej te wstawiane przez takich zwykłych użytkowników jak ja. Nie jestem profesjonalnym fotografem i nie mam takowego aparatu by robić jakieś super oddające rzeczywistość zdjęcia.

I Tobie "Bóg zapłać" za dobre słowo :) Tak mnie już korci by tę folię ochronną zerwać, bo to by znaczyło, że tv zostaje i nie będę się bawił w żadne oddawanie.

Jakby taki @Subman jeszcze mi napisał, że jest ok i dobrze to wygląda to chyba faktycznie już ją zerwę :D

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, shpath napisał:

Jakby taki @Subman jeszcze mi napisał, że jest ok i dobrze to wygląda to chyba faktycznie już ją zerwę :D

Stary, ja nie kumam tej logiki. To przecież Tobie ma sie dobrze użytkować ten TV ;)

Sporo osób ustawia ekspozycję tak by ten problem było widać jak najlepiej na zdjęciach. Wystarczy sobie porównać np zdjęcia zrobione w testach oledów w dziale testów ze zdjęciami wstawianymi przez użytkowników. Różnica jest potężna.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi