Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, radosuaf napisał:

No właśnie ryzyko dość spore - u mnie clouding jest raczej "w drugą stronę", tzn, na środku ekranu jest nieco ciemniejsza plama, widoczna tylko przy idealnych ciemnościach w pokoju i całym czarnym ekranie, boję się, że nic nie poprawię - a mogę pogorszyć.

Jeśli jest ok i nie przeszkadza to zostawić jak jest i tyle.

U siebie wziąłem ściereczkę bardzo delikatną te do czyszczenia okularów, aby przy przecieraniu nie porysowac ekranu i delikatnie okreznym ruchem jeździłem po białej plamie momentami w górę i w dół starajac się "rozetrzeć" plamę, wszystko z wyczuciem bez silnych nacisków- jest lepiej, więcej kombinować nie będę, bo przekombinuje A jest bardzo dobrze.

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, BogeRYL napisał:

Jeśli jest ok i nie przeszkadza to zostawić jak jest i tyle.

U siebie wziąłem ściereczkę bardzo delikatną te do czyszczenia okularów, aby przy przecieraniu nie porysowac ekranu i delikatnie okreznym ruchem jeździłem po białej plamie momentami w górę i w dół starajac się "rozetrzeć" plamę, wszystko z wyczuciem bez silnych nacisków- jest lepiej, więcej kombinować nie będę, bo przekombinuje A jest bardzo dobrze.

Przy odpalonym tv to robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, strejcik napisał:

Przy odpalonym tv to robiłeś?

"For clouding, there's a pretty simple fix that - while not guaranteed - can have good results. Power on the TV and display a black image. This will allow you to see the lighter spots on the screen. Next, take a soft cloth and massage those brighter spots to improve the uniformity. You should only apply very gentle pressure, just barely touching the screen. You can also try a few different stroking patterns. If you are patient enough, this works surprisingly often, especially on edge-lit TVs."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, radosuaf napisał:

No właśnie ryzyko dość spore - u mnie clouding jest raczej "w drugą stronę", tzn, na środku ekranu jest nieco ciemniejsza plama, widoczna tylko przy idealnych ciemnościach w pokoju i całym czarnym ekranie, boję się, że nic nie poprawię - a mogę pogorszyć.

Bez obaw. Matrycy nie uszkodzisz jak będziesz ją uciskał z umiarem. Nie licz jednak na jakiś specjalne efekty.

Tak jak pisałem. Czasami lepsze rezultaty można uzyskać luzując w niektórych miejscach lekko śruby obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, slavi77 napisał:

Bez obaw. Matrycy nie uszkodzisz jak będziesz ją uciskał z umiarem. Nie licz jednak na jakiś specjalne efekty.

Tak jak pisałem. Czasami lepsze rezultaty można uzyskać luzując w niektórych miejscach lekko śruby obudowy.

Probowales dostac sie do śrub w modelu nu8002?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam modelu NU8002. Mam zeszłoroczny MU8002. Pisałem ogólnie.

Wiem, że teraz często obudowy są spasowane na zatrzaski. W MU8002 są małe śrubki w dolnej ramce od spodu.

Jak mocowałeś ramiona uchwytu do telewizora?

Da radę je zamontować gdy stoi jeszcze w dolnym styropianie i kartonie czy trzeba telewizor wyciągać i kłaść na stole?

Edytowane przez slavi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.01.2019 o 09:51, mateu909 napisał:

Cześć, wiecie może czy Samsunga planuje następcę serii 55nu8000 i jeśli tak to kiedy można się go spodziewać ? Chcę kupić ten telewizor, ale zacząłem się zastanawiać, czy kupić już teraz, czy może wstrzymać się z zakupem z nadzieja na model 2019 ?

Albo kup teraz nu albo nie kupuj niczego przez najbliższe 9 miesięcy. Bo o ile nowy model moze będzie lepszy (ale to już pokażą dopiero testy ) to napewno będzie droższy o jakieś dwa tysiące. Nu8042 te kosztował ponad 5k na starcie. Ogólnie tv w tym momencie są najtańsze bo zaraz będę nowe i tak jest co roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, slavi77 napisał:

Nie mam modelu NU8002. Mam zeszłoroczny MU8002. Pisałem ogólnie.

Wiem, że teraz często obudowy są spasowane na zatrzaski. W MU8002 są małe śrubki w dolnej ramce od spodu.

Jak mocowałeś ramiona uchwytu do telewizora?

Da radę je zamontować gdy stoi jeszcze w dolnym styropianie i kartonie czy trzeba telewizor wyciągać i kłaść na stole?

Dwie osoby trzymały tv ja od spodu wsunalem stopki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, radosuaf napisał:

U mnie na NU8 nie pomogło ani masowanie matrycy ani leżakowanie tv więc nie wierzę w te metody. Ewentualnie mogą one nie być skuteczne jak tv wisi na ścianie. W XF nawet nie próbuję.

Wg tego co czytam na wszelkich forach (i wszelkich recenzjach) zarowno z Europy jak i USA to nie ma XF9005 (X900f) bez jakiegoś cloudingu. Na szczęście jest tam dobre wygaszanie i pewnie dlatego nie kontrolują tv pod tym względem. Xf85 też nie kontrolują w sumie i tam co drugi tv to dramat.

Edytowane przez Shoryuken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, BogeRYL napisał:

Wklej to do Google translate 

"For clouding, there's a pretty simple fix that - while not guaranteed - can have good results. Power on the TV and display a black image. This will allow you to see the lighter spots on the screen. Next, take a soft cloth and massage those brighter spots to improve the uniformity. You should only apply very gentle pressure, just barely touching the screen. You can also try a few different stroking patterns. If you are patient enough, this works surprisingly often, especially on edge-lit TVs."

Tak więc jak już możesz przeczytać, to pewnie skaples się, że nie jest to mój wymysł tylko ludzi od rtings o ile wiesz kto to

Raz że nie potrzebuje jakiś translatorów, dwa wiem co to rtings a trzy u mnie z tv wszystko ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Shoryuken napisał:

U mnie na NU8 nie pomogło ani masowanie matrycy ani leżakowanie tv więc nie wierzę w te metody. Ewentualnie mogą one nie być skuteczne jak tv wisi na ścianie. W XF nawet nie próbuję.

Wg tego co czytam na wszelkich forach (i wszelkich recenzjach) zarowno z Europy jak i USA to nie ma XF9005 (X900f) bez jakiegoś cloudingu. Na szczęście jest tam dobre wygaszanie i pewnie dlatego nie kontrolują tv pod tym względem. Xf85 też nie kontrolują w sumie i tam co drugi tv to dramat.

U mnie wygląda to tak:

DSC_0018.thumb.JPG.7550f1ff8974a0db1223efb49ab74247.JPG

Edytowane przez radosuaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 27.12.2018 o 23:15, kast6 napisał:

Dokładnie, Motion Plus w trybie gra całkowicie trzeba wyłączyć. Działa bez żadnych defektów! Huraa!

Ale jest tryb motion plus gra specjalnie zrobione do gier. Zauważyłem ze przy fifie 19 szarpie i nie wiadomo jak to ustawie i zawsze lekkie szarpanie występuje ,dlatego gram na freesync bo jest tez w xbox x. Na innych grach jak np. bf5 po zabawie suwakami w motion fajnie to wygląda,ale rewolucji nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem dużo w kilku grach opcje Freesync, ale nie widzę żadnej różnicy czy jest wyłączone czy włączone to bez różnicy dla mnie, więc wyłączone to mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zrezygnowałem z zamówienia w RTV, od razu odpowiadam że w stacjonarkach też jeszcze jest promka - 55 za 3400zł. Zrezygnowałem bo się wypytałem o zasady ewentualnego oddania, zostałem poinformowany, że jest taka możliwość tylko przez zamówienie przez internet ale z dostawą do domu (wiadomo 14 dni jak wszędzie). 

Wybiorę jednak sklep MediaExpert i model 52 bo tam jest chociaż 14 dni na gwarancje satysfakcji i nie robią problemów, a nie mam zamiaru się wykłócać w razie czego o clouding w rtv. Lecą producenci w kulki to niestety trzeba kombinować.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, wiisixtythreePL napisał:

Wczoraj zrezygnowałem z zamówienia w RTV, od razu odpowiadam że w stacjonarkach też jeszcze jest promka - 55 za 3400zł. Zrezygnowałem bo się wypytałem o zasady ewentualnego oddania, zostałem poinformowany, że jest taka możliwość tylko przez zamówienie przez internet ale z dostawą do domu (wiadomo 14 dni jak wszędzie). 

Wybiorę jednak sklep MediaExpert i model 52 bo tam jest chociaż 14 dni na gwarancje satysfakcji i nie robią problemów, a nie mam zamiaru się wykłócać w razie czego o clouding w rtv. Lecą producenci w kulki to niestety trzeba kombinować.

Kupując na stronie ME spokojnie możesz wybrać odbiór w sklepie, masz o tyle lepiej, że towar zwracasz tam gdzie go odebrales, więc nie musisz się martwić o wysyłkę kurierem.

Gdybym kupował znów ten tv celowalbym tylko w wersję 8072 do 65cali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jaki rozmiar srub do montazu tv na scianie kupic,rozmiar 65 cali. Pewnie bylo wczesniej, ale tyle stron tematu, ze ciezko przeszukac ... Pomozcie , dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, radosuaf napisał:

U mnie wygląda to tak:

DSC_0018.thumb.JPG.7550f1ff8974a0db1223efb49ab74247.JPG

U mnie  podobnie:

1. Podświetlenie max + wyłączony motion flow (obraz traci na jasności przy włączonym) + wyłączony local dimming:

1970270031_Podwietlenie50.thumb.jpg.424bb2aff1e7a4eef9b35254765abc1d.jpg

2. Ustawienia testowe rtings (motion flow i local dimming nadal wyłączone ale podświetlenie 1):

1653219644_Podwietlenie1.thumb.jpg.a5e68731660d5d6c6b41def863c0e720.jpg

Po przeczytaniu całego internetu na ten temat (fora polskie, fora AVS brytyjskie i US oraz kupy recenzji) jestem pewien, że można trafić gorzej niż my w 9 przypadkach na 10 ;)

No a przecież jest local dimming, który trzeba mieć włączony (wszędzie o tym piszą jak i oficjalnie samo sony to potwierdziło, aż dziwne, że nie zablokowali wyłączenia jak u samsunga) tak więc nie ma co masować.

Chyba najbardziej WPROST jest to opisane w tej recenzji:

http://4k.com/tv/sony-xbr-x900f-4k-uhd-hdr-lcd-tv-review-xbr49x900f-xbr55x900f-xbr65x900f-xbr75x900f-xbr85x900f-23750/

Jeżeli czernie testowali na tych samych ustawieniach co rtings (dających 100 nitów - podświetlenie 1) to trafili nawet gorzej niż oni.

I podsumowanie:

" Black uniformity in the X900F is not perfect but it is generally very good. There is some clouding that you might notice if seeing a large area of the screen in uniform black but most of this goes away if local dimming is kept on. On the other hand, the presence of local dimming does create a bit of a hallow effect around black objects in a dark background, but we’re talking about some very minimal levels of these sorts of defects. "

Tyle w temacie. Mnie bardziej bolą ubytki w dwóch pikselach (dwa piksele mam w 1/4 martwe w zyciu czegoś takiego nie widziałem). Za cholerę tego nie widzę z kanapy nawet w okularach i gapiąc się w te miejsca permanentnie jak we widły w gnoju ale jakoś tak trochę boli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to jest plansza testowa z HDTVPolska - czyli HDR przy maksymalnej jasności i jeszcze lekko podbitym ISO, żeby pokazać efekt. Normalnie wygląda to mniej więcej tak:

DSC_0017.JPG

DSC_0014.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, radosuaf napisał:

U mnie to jest plansza testowa z HDTVPolska - czyli HDR przy maksymalnej jasności i jeszcze lekko podbitym ISO, żeby pokazać efekt. Normalnie wygląda to mniej więcej tak:

DSC_0017.JPG

A to już nie ma specjalnie znaczenia przy XF9 a to ze względu na lokalne wygaszanie, które można i trzeba do testów całkowicie wyłączyć. Plansza HDTV Polska jest dobra dla:

1. Leniwych bo HDR samo podbija jasność na maks.

2. Dla np. samsungów, które nie umożliwiają całkowitego wyłączenia wygaszania i w tym wypadku białe punkty w rogach zmuszają je trochę do pracy

Dla XF każda czarna plansza z youtube będzie w tym wypadku dobra jeżeli się pamięta o ustawieniach (jakie podałem wyżej). Na pełnej czerni wady nawet bardziej się rzucają w oczy w tym wypadku bo żadne jasne punkty nie odwracają uwagi. Generalnie ludziska w przypadku XF wrzucają w 99% pełne czarne plansze. Co oczywiście nie znaczy, że plansza HDTV jest zła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy całej czarnej planszy po prostu wyłączyło całe podświetlenie - tak jak bym wyłączył telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, radosuaf napisał:

U mnie przy całej czarnej planszy po prostu wyłączyło całe podświetlenie - tak jak bym wyłączył telewizor.

No tak generalnie działa lokalne wygaszanie - dlatego clouding w tym modelu zawsze jakiś jest ale nigdy nie jest straszny chyba, że jakieś mega skrajne przypadki ;).

Do testów czerni musisz je całkowicie wyłączyć i dać podświetlenie na maksa (i do tego wyłączyć motion flow).

Przy takich ustawieniach XF będzie świecił z pełną mocą, mimo, że na ekranie nic nie ma. Dlatego nie są tu potrzebne żadne białe elementy na ekranie.

Zaraz dostaniemy z-j-e-b-e za pisanie nie w tym temacie - ja się zmywam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w moim N8 pojawil sie problem z pilotem - czasami w ogole nie reagowal na przyciski poza power, ktory jest na ir. Reszta nie reagowala, brak polaczenia bluetooth, "parowanie" przy pomocy kombinacji przyciskow na pilocie tez nie pomagalo, jedyne wyjscie to odlaczenie tv z pradu i "restart". 

Zdazalo sie to wiele razy, wiec zglosilem gdzie trzeba, przyjechal serwisant, odczytal bledy i okazalo sie, ze w logu faktycznie byly zapisane bledy modulu bluetooth. Element zawierajacy bluetooth oraz wifi zostal wymieniony i poki co nie mialem wiecej takich problemow. 

Tak wiec jesli komus czasami nie dziala pilot i nie da sie go podlaczyc to moze byc to samo.

Edytowane przez saptis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, saptis napisał:

Ostatnio w moim N8 pojawil sie problem z pilotem - czasami w ogole nie reagowal na przyciski poza power, ktory jest na ir. Reszta nie reagowala, brak polaczenia bluetooth, "parowanie" przy pomocy kombinacji przyciskow na pilocie tez nie pomagalo, jedyne wyjscie to odlaczenie tv z pradu i "restart". 

Zdazalo sie to wiele razy, wiec zglosilem gdzie trzeba, przyjechal serwisant, odczytal bledy i okazalo sie, ze w logu faktycznie byly zapisane bledy modulu bluetooth. Element zawierajacy bluetooth oraz wifi zostal wymieniony i poki co nie mialem wiecej takich problemow. 

Tak wiec jesli komus czasami nie dziala pilot i nie da sie go podlaczyc to moze byc to samo.

u mnie na odwrót  - nie działa IR w ogóle (pisałem wyżej i nikt nie odpisał) ale jeszcze nie zgłaszałem (w sumie mi jakoś nie przeszkadza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie w ogóle ma znaczenie matryca 120 Hz przy grach z konsoli,pc w uhd i upłynniaczach? Czy 120 Hz nie jest tylko do aplikacji wewnętrznych i samej telewizji(przy hdmi 2.0)?

Jest jakaś różnica w działaniu np. upłynniacza w TV z matrycą 60 Hz a 120 Hz dla konsol/pc? Konsola przecież i tak może max. 60 fps , więc jaki jest sens tych 120 Hz w tym przypadku?No chyba, że chodzi o gry w full hd i niektóre TV, które mogą przetworzyć 120 Hz w full hd z PC?

Poza tym jak działa dokładnie upłynniacz gier z tą interpolacją klatek? Czy zależy to od modelu?Np. w samsungach nu 80xx piszą, że to nie jest podwojenie z 30 fps na 60 , tylko jakieś 30-40%, czyli 40-45 klatek. Z 2 klatek generuje się jedna dodatkowa, tak? Ale też wtedy przypada jedna klatka opóźnienia na każdą klatkę?Dlaczego  panuje opinia , że gry 30->60, a 60->120 fps, skoro sama metoda działania tych upłynniaczy generując 1 dodatkową klatkę z 2 , nie może fizycznie podwoić liczy fps, tak samo co niby da 120 Hz?Nawet zakładając,że gra z pc w full hd żeby wykorzystła te 120 Hz, musi mieć przynajmniej 80 klatek ( połowa czyli 40 utworzona w drodze interpolacji + 80 bazowe), czy dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi