Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Mam włączone bez opcji wyłączenia....
Zresetowalem Xboxa i pomogło... Nic juz nie dotykam... Mam tylko pytanie, lepiej grac na ustawieniach 4k 60 hz czy 1440 i 120 hz ? ... Chodzi mi glownie o strzelanki i fife...

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.01.2019 o 02:26, radier napisał:
Dnia 2.01.2019 o 21:57, damianC902 napisał:
No a ustawienia hdtv polska do porównania? 

Są w recenzji. Wysil się trochę.

To coś znaleźc nie mogę ?

Przewijałem tą recenzję z 5x i nic mi się nie rzuca w oczy konkretnego.

Edytowane przez damianC902

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak oglądam serial an netflix i zauważyłem dziwną rzecz, a mianowicie raz napisy są jaśniejsze, a raz ciemniejsze. WTF?

Napisy netflix na defalut. Przy TV Tryb film z podbitym podświetleniem. Trochę mnie to irytuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.01.2019 o 18:13, don_tkaczu napisał:

Mam pytanko, mam TV 65NU8072 kilka dni, i wczoraj bawilem sie Xbox S, i cos tak przełączyłem ze sie okazało że "rozdzielczosc 4k nie bedzie dzialac na twoim tv" ... Zmienialem rozne opcje bo na nowym TombRaiderze szału nie było....
Może ktoś podpowie jak ustawic,aby bylo cacy ?

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

kolego xbox s nie obsługuje 4K w grach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak oglądam serial an netflix i zauważyłem dziwną rzecz, a mianowicie raz napisy są jaśniejsze, a raz ciemniejsze. WTF?
Napisy netflix na defalut. Przy TV Tryb film z podbitym podświetleniem. Trochę mnie to irytuje.

U mnie to samo. Wejdź przez przeglądarkę do ustawień w Netflix wybierz profil i zmień napisy na przezroczyste.

Na tv wyjdź z aplikacji i włącz z powrotem. Powinno pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sytuacja z napisami wygląda na HBO GO? Też występuje to podbijanie jasności jak na Netflix'ie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo napisów w Netflix itd.

Od 5:27 Darko zaczyna o tym mówić. Dotyczy to nawet wysokich modeli samsunga.

Może to jakoś naprawia czy jak. Nie wiem. :(
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kuniu napisał:

U mnie to samo. Wejdź przez przeglądarkę do ustawień w Netflix wybierz profil i zmień napisy na przezroczyste.

Na tv wyjdź z aplikacji i włącz z powrotem. Powinno pomoc.

Tak, próbowałem już tego, ale wtedy napisy są słabo widoczne.  Ogólnie wiele osób pisze o tym rozjaśnianiu czerni i u siebie jakoś tego tak nie dostrzegam, a bardziej dostrzegam, to że raz napisy się przyciemniają, a raz rozjaśniają. Chyba to jest w zależności od tego co jest na ekranie, ale i tak trochę randomowe.

2 godziny temu, kuniu napisał:

A propo napisów w Netflix itd.

Od 5:27 Darko zaczyna o tym mówić. Dotyczy to nawet wysokich modeli samsunga.

Może to jakoś naprawia czy jak. Nie wiem. :(

Tylko on tutaj mówi o rozjaśnianiu czerni, a mi chodzi o same napisy :P Chyba, że to się jakoś wiąże jedno z drugim, lecz na tą chwilę jakoś nie zauważyłem zbytnio tego rozjaśniania czerni.

Tak jeszcze co do upłynniacza w grach to też macie ten taki typowy mocny "ghosting". Rozumiem, że już taki urok tej technologii upłynniania? Sama gra jest dużo płynniejsza to jest fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Damian Kwiatkowski napisał:

Witam moglibyscie sie podzielic najlepszymi ustawieniami obrazu? U rodziców na Samsungu h6400 jest dużo ostrzejszy i ma ładniejsze żywsze kolory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi napisami to jakaś masakra - w Red Dead Remption 2 (4k ps4pro z hdr) też to widać nocą. W assassin's creedzie odyssey to samo. 

Czy to nie przez local dimming którego nie da sie wyłączyć? Podobno da sie przez tryb serwisowy ale mało kto ma do niego dostęp.... 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zobaczyć jak to u Was wyglada. Np u mnie w grach wszystko w porządku jest. 

Edytowane przez madhunt3r
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ultek napisał:

Z tymi napisami to jakaś masakra - w Red Dead Remption 2 (4k ps4pro z hdr) też to widać nocą. W assassin's creedzie odyssey to samo. 

Czy to nie przez local dimming którego nie da sie wyłączyć? Podobno da sie przez tryb serwisowy ale mało kto ma do niego dostęp.... 

tez mnie to troche denerwuje mogli by dodać w opcjach gry zmianę koloru napisów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt bardziej zauważalny jest na hdr 4k. Wtedy jest bardziej widoczna sprawa napisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj cytuję  stanowisko Samsunga odnośnie  serii 8, konkretnie  pytałem o UE65NU80XX

Z dokładnej weryfikacji serii 8  wynika, że model NU8002 posiada trochę gorszą jakość wyświetlanego obrazu od pozostałych TV w stosunku 2500 PQI do 2600 PQI, dodatkowo posiada inną stopę od reszty modeli. Dodatkowo nie posiada jak pozostałe TV funkcji Supreme UHD Dimming, jest tylko wersja podstawowa, czyli UHD Dimming. Jeżeli natomiast chodzi o różnice między pozostałymi trzema odbiornikami, nie różnią się one wyświetlanym obrazem a tylko funkcjami w trybie gry. TV NU8072 posiada w trybie gry funkcję Auto Game Mode, TV Nu8042 Auto Game Mode oraz Game Motion Plus. Natomiast TV NU8052 oprócz funkcji w trybie gry, które posiada NU8042 obsługuję jeszcze funkcję Freesync.

Jak widać zapomnieli dodać że 8042 ma aluminiowy pilot.

Ponadto osobiście sprawdziłem  dwa zestawy telewizorów UE65NU8042 UE75NU8002 UE75NU7172 i QE75Q6 w  warunkach  sklepowych na tych samych  ustawieniach i puszczonym  z Youtube materiałem i powiem tak dynamika, rozpiętość toonalna, jasność, kolor i ogólne wrażenia z obrazu w modelach UE65NU8042 i QE75Q6 bardzo  zbliżone, natomiast model UE75NU8002 bardzo odbiega obrazem pod kazdym wzgledem od modeli z mniejszą matrycą w tej samej serii, bliżej  mu  do midelu UE75NU7172 od którego jest minimalnie lepsz w każdym aspekcie ale jest to różnica rzędu  kilku procent, której naprawdę trzeba się  dopatrywać.  Jedynie co widać dość wyraźnie to lepszy ruch rozpryskujacej  się wody bo w nim widać  krople a w UE75NU7172 mgiełke ale nie sądze  aby tyko ta różnica była warta blisko 3000 zł, jak dla mnie to tą sama matryca różnica się częstotliwością.

Generalnie  UE75NU8002 bardzo mnie rozczarował,  piszę to w szczególności do tych,  którzy chcieliby kupić ten model  sugerując się opiniami na temat modeli 55 i 65 cali. Generalnie w ramach jedynej serii obraz ten zdecydowanie  odstaje  (gdzieś na zagranicznym portalu czytałem o jasności na poziomie 400 vs 560 i "na oko" to by się  zgadzało) jednak należy dodać, że w warunkach domowych powinien być zadowalający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Glabi napisał:

Jak widać zapomnieli dodać że 8042 ma aluminiowy pilot.

..52 i ..72 też mają aluminiowe piloty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Glabi

Nu8042 też posiada Freesynca w opcjach, przynajmniej w wersji 55 cali u mnie jest dostępna i da się włączyć.
No i ogólnie wychodzi, że  modele 8002 mają gorszy obraz niż 8042/72, no ale o tym już dawno pisałem tutaj wcześniej udowadniając niedowiarkom, że to nie są te same telewizory.
Kto przeczytał i wyciągnął wnioski wie, ale jak czytam sporo osób nacięło się na modele 8002, które w szczególności w przypadku dużych ekranów mają bardzo kiepski Local Dimming i być może gorszą matrycę.

Edytowane przez jonny2003
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam 8002, kuzyn ma 8072 u niego banding praktycznie nie występuje, posiada aluminiowy pilot i niewiem Czy to tylko złudzenie ale wydaje mi się, że ogólny obraz na identycznych ustawieniach ma lepszy.

Na rtings jest zaznaczona informacja, że tylko wersja 8072 na pudełkach posiada supreme uhd dimming.

Samsung markets the NU8070 as having "Supreme UHD Dimming", whereas the NU8000 in the E.U. is advertised with "UHD Dimming"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

TV NU8072 posiada w trybie gry funkcję Auto Game Mode, TV Nu8042 Auto Game Mode oraz Game Motion Plus. Natomiast TV NU8052 oprócz funkcji w trybie gry, które posiada NU8042 obsługuję jeszcze funkcję Freesync.

Przecież to bzdury. Wszystkie maja te same funkcje. Oczywiście mowa o wersjach 55 wzwyż.

Wyszła dzisiaj aktualizacja 1202.3. Ciekawe co dodaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TV NU8072 posiada w trybie gry funkcję Auto Game Mode, TV Nu8042 Auto Game Mode oraz Game Motion Plus. Natomiast TV NU8052 oprócz funkcji w trybie gry, które posiada NU8042 obsługuję jeszcze funkcję Freesync.
Przecież to bzdury. Wszystkie maja te same funkcje. Oczywiście mowa o wersjach 55 wzwyż.
Wyszła dzisiaj aktualizacja 1202.3. Ciekawe co dodaje.

U mnie jeszcze nie wykrywa. Chociaż na stronie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.01.2019 o 22:25, BogeRYL napisał:

Posiadam 8002, kuzyn ma 8072 u niego banding praktycznie nie występuje, posiada aluminiowy pilot i niewiem Czy to tylko złudzenie ale wydaje mi się, że ogólny obraz na identycznych ustawieniach ma lepszy.

No raczej logiczne seria 8002 ma gorszy dimming i mniejszy zakres kolorów matrycy.

"Na rtings jest zaznaczona informacja, że tylko wersja 8072 na pudełkach posiada supreme uhd dimming.Samsung markets the NU8070 as having "Supreme UHD Dimming", whereas the NU8000 in the E.U. is advertised with "UHD Dimming""

W Europie 8042/8072 mają SUHD i większy zakres kolorów matrycy w przeciwieństwie do podstawowego modelu 8002.
Wystarczy wejść na stronę Samsunga i zobaczyć dane techniczne ale o tym też już pisałem...

Edytowane przez jonny2003
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, JarekWML napisał:

Rok 2019, a tu ciągle jak w lesie.

Widzę, że dyżurujesz i co dalej będziesz wciskał swoje brednie w temacie, który wogóle ciebie nie dotyczy bo ponoć masz inny TV?

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ;))

Podpinam pytanie w tym wątku ponieważ zastanawiam się nad kupnem Samsunga o którym mowa.

Dokładnie to mam dylemat co wybrać  Samsung UE55NU8042  vs  Sony KD-55XF8596 

Będąc w sklepie wydaje mi się jakby Sony miał trochę lepszy obraz, jednak zawsze byłem bardziej za marką Samsung.

Czytając wasze posty na temat tego Samsunga i jego problemach nie wiem już sam. 

Proszę o pomoc który telewizor wybrać, który i dlaczego będzie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi