Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do ludzi co się orientuja i mieszka na nowym osiedlach w budynkach deweloperskich. 

U mnie na  dachu powinien być talerz z multikonwerterem czy wtedy nie trzeba szpecic widoku za oknem "talerzem"?  I wystarczy tylko zamówić ofertę np z nc+ , cyfrowy polsat montera z dekoderem i wszystko będzie działać bo przewody są już w ścianach. Jak to wygląda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno być tak jak piszesz. Osobiście polecam moduł CI+ zamiast dekodera - obsługujesz wszystko jednym pilotem i możesz dodawać niekodowane stacje FTA. Rozeznaj tylko czy  instalacja jest tylko na Hotbirda czy też na Astrę. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, xMaraSSx napisał:

Powinno być tak jak piszesz. Osobiście polecam moduł CI+ zamiast dekodera - obsługujesz wszystko jednym pilotem i możesz dodawać niekodowane stacje FTA. Rozeznaj tylko czy  instalacja jest tylko na Hotbirda czy też na Astrę. 

Dzięki, muszę się dowiedzieć:) A nie można w samsungu zakodować pilota? bo akurat zrobiłem tak z amplitunerem, że aplituner wył się jak wył tv oraz głośność można ustawiać z pilota samsunga. A moduł CI+ jest u każdego operatora? wtedy bierze się opcję bez dekodera? sorry, ale zawsze miałem dekoder:D ale tv miałem przed potopowe raczej:D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, moduły są zarówno w NC+ jak i CP. Niby można próbować ustawiać TV i dekoder na jednego pilota ale to  loteria, nie zawsze działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 10.02.2019 o 10:55, szewi napisał:

poogladalem wczoraj troche q9fn 65"(nie byly to zadne dluzsze testy)

Blooming niestety zauwazylem od razu, na wprost jest to mniej widoczne, ale lekkie zejscie z osi i rzucilo mi sie w oczy od razu (jesli na zf9 jest wiekszy to raczej podziekuje...), DSE niestety zwrocilem na to uwage  tez od razu, na bialej planszy jakiegos dema (to pewnie kwestia danego egzemplarza), czerń ładna, ale z oledowa niestety nie ma ona wiele wspolnego.

Kolory bardzo ladne, nasycone, ale pod katem juz gorzej.

Wiem czepiam sie i marudzę :) Obok stał AF8 i na tle oleda niestety słabo to wygladało.

Na plus mimo wszystko czerń jak na LCD jest spoko, ladne nasycone kolory - no i na ten moment tyle w moim odczuciu.

Sprzedawca stwierdzil ze widze te negatywne sprawy bo mam oleda na codzień... Moze i tak ;) Aczkolwiek jak mu powiedzialem ze szukam drugiego TV w 75 calach, to w zasadzie nie ma wyboru wielkiego w sensownych pieniazkach. 

Musze zobaczyc 75" q9fn oraz zf9 zeby miec jakies odniesienie jak to wyglada na wiekszej przekatnej no i troche sie nimi pobawić dluzej.

Nie jest tez tak ze nastawilem sie na nie. Naprawde chce dac szanse temu TV.

(...)

Ja wiedziałem, ze tak będzie... ;)  A tak serio, to niestety. Szukając bezkompromisowej jakości obrazu, na dzień dzisiejszy tylko oled.

Zerknij dla spokoju sumienia na ZF9, choć tutaj niestety blooming jest widocznie większy. Czerń mimo, ze teoretycznie słabsza to nie widać tego tak bardzo. Wiadomo, że do oledowej daleko. Jednak ogólnie ZF9 ma mniej słabości niż Q9 - kwestia priorytetów.

(...)

Na ten moment jednak moje drugie zetkniecie z q9fn spowodowalo ze wrzucam na radar z  powrotem Oleda 77. Boje sie ze mimo wszystko i mimo wad oledow bede zauwazal te wszystkie sprawy, od ktorych posiadajac juz c8 zdarzylem sie odzwyczaić...

To był też mój dylemat. Jednak nawet przy takiej decyzji - kupuje 77" oleda - też nie jest prosto. Tu też jest wybór i różnice. I kolejne dylematy.... ;)

Wiadomo, że mając oleda z 2018 masz już na dzień dobry super obraz. Zaznaczam, że z 2018, bo oledy choć powoli z roku na rok polepszają jakość obrazu - obserwuje to od modeli z 2016. Mimo że jest mowa o małym progresie to jest to zdecydowanie widoczne w dziedzinie jasności obrazu (nawet nie tyle pików jasności w hdr, co ogólnej jasności) oraz detalach blisko czerni. Taki C8 (który masz) w porównaniu do np. C6/C7 (które testowałem, a C6 systematycznie widzę) to duża różnica. Przykładowo w  tych dwóch ostatnich (C6/C7) jest dobrze, ale dokucza np. mniejszy detal w szarościach i co bardzo mi przeszkadzało słabsze okolice czerni z widoczną posteryzacją.

Dodatkowo wg moich doświadczeń po porównaniu C8, AF9 i FZ800 (65") wychodzą kolejne różnice związane z kolorem, ruchem, jasnością, obsługą hdr/dv tych tv. Wiadomo, że mowa tu o niuansach, ale o niuansach które widzę :). I tak nie wnikając w szczegóły kupując 77" musiałbym wybierać między Panasonickiem a Sony w tym rozmiarze - a tu ceny robią się już grube jak za tv. Do tego Sony nie wypuściło nawet chyba 77" w 2018.

Z tego co widzę, masz fajnego oleda i projektor. Może lepiej wziąć na wstrzymanie i zobaczyć, co się wydarzy przez najbliższe 3 lata (microLED, itp) :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Groszek napisał:

co widzę, masz fajnego oleda i projektor. Może lepiej wziąć na wstrzymanie i zobaczyć, co się wydarzy przez najbliższe 3 lata (microLED, itp) :)?

Na ten moment jednak moje drugie zetkniecie z q9fn spowodowalo ze wrzucam na radar z  powrotem Oleda 77

@szewigdybyś kiedyś poważnie przymierzał się do 77, to daj znać - może przy 2 szt dostaniemy cenę < 20kzł (z polskiej dystrybucji)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Groszek nie mam cisnienia w temacie zakupu. Zobaczymy co te nowe oledy, qledy itp wniosą. C8 to dopracowany model i w zasadzie nie mam sie do czego przyczepic poza tym ze uplynniacz moglby dzialac lepiej czy slynnym w oledach vertical banding ktory najczesniej jest widoczny tylko na planszy 5% grey no i hipotetyczne ryzyko wypaleń..;) Co mi sie podoba to niezle dzialajace mapowanie tonow w TV, oraz to ze jest jasniejszy np w grach HDR (to widać) w stosunku do oledow poprzedniej generacji  oraz ze pozniej wkracza ABL w stosunku do konkurentow.. Dla mnie nie jest za ciemny do moich potrzeb (nawet bym powiedzial ze momentami za jasny...:) Ktoś pytał jak uzytkuje oleda - normalnie :) dlatego czyms podobnym w 77 calach mozliwe ze bym nie pogardził, ale na ten moment @Barnabato jeszcze za wczesniej u mnie na jakies decyzje w tym temacie.

Edytowane przez szewi
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, szewi napisał:

jeszcze za wczesniej u mnie na jakies decyzje w tym temacie.

luz, ja też nie mam ciśnienia

ps

zaraz nas pogonią za OT;)

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy te tunery satelitarnew tym samsungu  mają może w końcu obsługę konwerterów Unicable? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, szewi napisał:

nie mam cisnienia w temacie zakupu. (...)

22 godziny temu, Barnaba napisał:

luz, ja też nie mam ciśnienia (...)

No ja też już nie mam ciśnienia.... ;) Teraz mogę spokojnie poczekać na rozwój technologii i kto wie, może za 2-4 latka będę oglądał na następcy Q9? :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Groszek napisał:

No ja też już nie mam ciśnienia.... ;) Teraz mogę spokojnie poczekać na rozwój technologii i kto wie, może za 2-4 latka będę oglądał na następcy Q9? :)

Ja miałem na myśli horyzont kilkumiesięczny;) Wady technologii LED przy OLED są nie do zaakceptowania przeze mnie, a microLED zapewne jeszcze potrzebuje cywilnego "oswojenia". Być może spotkamy się przy kolejnej wymianie właśnie w "twoim" czasie:)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Barnaba napisał:

microLED zapewne jeszcze potrzebuje cywilnego "oswojenia"

MicroLED potrzebuje czegoś więcej niż oswojenia. Ta technologia jest jeszcze w powijakach. Jak bardzo to jest niedopracowane pokazał bodajże Vincent Teoh w jednym ze swoich filmów z targów CES. Samsung musiał postawić barierki żeby ludzie nie podchodzili zbyt blisko ekranu MicroLED żeby nie dostrzec największej wady tej technologii czyli linii łączących poszczególne moduły z których zbudowany jest TV. Podejście 'księgowego' które króluje w korporacjach sugeruje, że ekrany MicroLED będą zawsze się składać z modułów (bo je taniej zrobić) co oznacza że linie łączące będą widoczne zawsze. Dalej dochodzimy do całego nowego spektrum problemów związanych z niejednorodnością poszczególnych modułów, która na bank nie będzie idealna (bo 'księgowy' powie, że różnica 10% w świeceniu jednego modułu od drugiego już uprawnia do złożenia z tego jednego TV). 

Niektórzy MicroLED traktują jak świętego graala, na którego warto czekać, a moim zdaniem minie jeszcze przynajmniej 10 lat, zanim główne problemy zostaną rozwiązane i stanieje to na tyle, że będzie warto to kupić do swojego salonu. Nie zapominajmy że technologia OLED też żyje jest rozwijana i przede wszystkim jest coraz tańsza. Od dawna wiadomo, że wyprodukowanie panelu OLED jest znacznie tańsze niż LCD. Główny problem OLEDów czyli wypalenia może zostać pogrzebany ekonomicznie. Jeżeli TV 65 cali będę mógł kupić za tyle za ile obecnie kupuję smartfona, to będę mógł go wymieniać co 2 lata, od razu po skończeniu się gwarancji. Czy wtedy wypaleniem OLEDa będę się w ogóle przejmował? Wątpię.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos Panów tak napalonych na OLEDY... :) Byłem wczoraj w MM i wywiązała się dyskusja, nie przeze mnie zaczęta na temat porównania QLEDów do OLEDów... Był klient, który wahał się między naszym Samsungiem Q9FN, a bardzo dobrym OLEDem w moim odczuciu, mianowicie SONY AF8. Jako, że w Polsce panuje grypa obsługą klientów zajmował się kierownik i 2 sprzedawców więc dyskusja odbywała się między nimi, a klientem. To wszystko co piszę jest ważne w kontekście tego co później usłyszałem i zobaczyłem... Więc poszedłem sobie gdzieś oglądać telewizory po czym słyszę rozmowę o czerniach między tymi dwoma modelami. Kierownik stwierdził, że w OLEDZie czerń jest nieznacznie lepsza, praktycznie niedostrzegalnie i to wszyscy wiemy, natomiast teraz UWAGA: jak zwykle pomijany temat, już jak kupowałem projektor, jak i w całym tym temacie tak odnośnie porównania z SONY Zf9 jak i z OLEDami - jak wyglądają biele... No i Pan powiedział, że w bielach to QLED bije na głowę tego SONY AF9... Telewizorki akurat stały tuż obok siebie, oba 65'' bo takie porównywał klient... Więc... po prostu włączył zwykłą białą testową planszę na obu TV... Ludzie na tym OLEDdzie to była po prostu T R A G E D I A i to przez duże T !!! Od razu przypomniała mi się szara biel jak miałem do projektora ekran matt gray, który po 2 tyg. wymieniłem... Na Samsungu była żywa, jasna biel aż oślepiająca, a na tym SONY coś niby białego, ale bardziej szarego...:) Pan kierownik uzasadnił to tak, że ponieważ w poprzednich latach OLEDy się wypalały producenci w tym roku postanowili zastosować jakieś ograniczenia w jasności (jak dobrze zrozumiałem...) W każdym razie ta biel na tym OLEDzie to była MASAKRA... Aha i tą białą planszę na tym OLEDzie to tak puścił nam tak z 60 sek, bo bał się wypalenia.... :)

I powiem tak - maniacy czerni, doskonałej czerni w OLEDach nie zapominajcie o bielach... Jakie to ma przełożenie na codzienne oglądanie ? Oczywiście w filmach gdzie i tak w kalibrowanych czy domyślnych trybach także na LCD ogląda się w przyciemnieniu OLEDy wygrywają (co potwierdza rtings), ale... w całej reszcie - filmy przyrodnicze i "przyrodnicze" :), dokument, sport, teledyski - QLED 9FN i dla ludzi, po prostu lubiących oglądać filmy z wysokim kontrastem i jasnością, jest znacznie lepszy... Do tego wydaje się bardziej wszechstronny bo czerń jest tylko minimalnie gorsza, za to biele rządzą... Piszę to dla przyszłych nabywców TV, bo sam popełniłem taki błąd z "zalecanym" ekranem do proja gdzie śnieg był szarawy, a nie super biały i momentalnie go wymieniałem... A wszyscy na forach, w sklepach tylko te szare... Teraz wszyscy o tych OLEDach... Historia zatacza koło bo kiedyś byli wielbiciele plazm, a dla mnie i wielu innych osób (no chyba większości ludzi na świecie - bo argument o nieopłacalności produkcji mnie nie przekonuje... coś doskonałego się zawsze obroni...) właśnie obraz z plazm był za bardzo ciemny, za bardzo stonowany... Ja oczywiście szanuję gusta wszystkich ludzi i rozumiem, że jest wiele ludzi dla których doskonała czerń, stonowane kolory, przygaszony obraz mają większe znaczenie niż wysoki, dający po oczach kontrast, jasność i kolory, ale po prostu powinno się mieć pełną świadomość na co się decydujemy...  

Ta wczorajsza wizyta mi uświadomiła, że jednak wcale OLED nie byłby, nawet przy niższej cenie moim pierwszym wyborem i tym bardziej jestem zadowolony z tego Samsunga... Aha no i klient wiadomo co wybrał... :)

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, hubio napisał:

W każdym razie ta biel na tym OLEDzie to była MASAKRA... Aha i tą białą planszę na tym OLEDzie to tak puścił nam tak z 60 sek, bo bał się wypalenia.... :)

no jak się bali że "biały im się wypali" to kierownik ze swoimi pracownikami są kompletnymi [beeep]mi - aż żal że takie głąby doradzają ludziom

kolejny level - to jak zaczną bać się jak im się smolista czerń wypali

po prostu padłem - Hubio - ty jesteś chyba trzecim z braci Grimm

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, klaus71 napisał:

no jak się bali że "biały im się wypali" to kierownik ze swoimi pracownikami są kompletnymi [beeep]mi - aż żal że takie głąby doradzają ludziom

kolejny level - to jak zaczną bać jak im się czerń wypali

po prostu padłem - Hubio - ty jesteś chyba trzecim z braci Grimm

No ja nie wiem... Tak powiedział... Może chodziło, że było jakieś czarne obramowanie obrazu... Dokładnie nie usłyszałem o co chodzi, tylko wyłączył po 60 sek. na tym OLEDzie tą planszę, a na QLEDZIE zostawił i była jeszcze z 10 min włączona... Może nie chodziło o wypalenie tylko jakąś utratę jasności...  Nie wiem naprawdę.... Ja wiem, że wielu sprzedawców nie ma super wysokiego poziomu, ale ten kierownik naprawdę był kumaty, wiedział nawet o naszej dyskusji o harrym poterze i detalach w czerniach... I nie insynuuj mi, że coś wymyślam... Na priv podam każdemu zainteresowanemu namiary na to MM i niech jedzie i sam się popyta o biele na QLEDach i OLEDach, a właściwie pytajcie o to we wszystkich sklepach ! Niech wam włączą zwykłą białą planszę !!! Najlepiej się samemu przekonać.

Szczerze mówiąc szkoda, że ani testerzy ani ludzie na forach nie piszą o takich sprawach... Przez takie coś miałem zabawę z odkręcaniem i przykręcaniem ekranu do sufitu i wymianą, szukaniem transportu itd bo wszyscy wpatrzeni tylko w te czernie...

I żeby nie było, że ja byłem wcześniej jakoś źle nastawiony do OLEDów... Wręcz przeciwnie - sprawdźcie sobie co pisałem w tym wątku... Po wcześniejszej wizycie i oglądaniu materiałów testowych OLEDy, a szczególnie właśnie to SONY AF8 strasznie mi się spodobało...W ciemnych scenach było super... Pisałem zresztą o tym... Natomiast po tej wczorajszej białej planszy ja też nic nie przesądzam, ale... jeśli będę w przyszłości analizował przesiadkę na OLEDa nie będę patrzyć na filmy tylko na wszystko inne do sprawdzenia na tym TV...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, hubio napisał:

Niech wam włączą zwykłą białą planszę !!! Najlepiej się samemu przekonać.

i co ma to udowodnić?

że biały na oledzie nie jest biały? jest - jak skalibrujesz to będzie referencyjna biel

czy na QLED biel będzie bielsza ? będzie co najwyżej  jaśniejsza - w trybie SDR pewnie można wykręcić jasność 600nitów a na oledzie 400.

tylko jaki wniosek z tego?

ano taki że ten QLED Q9 (ale już nie każdy qled czy lcd) lepiej spisze się w dzień w bardzo jasnym salonie

ale wieczorem jasność OLEDa w zupełności wystarczy - a w warunkach nocnych to niestety 8mln stref wygrywa z 600strefami

7 minut temu, hubio napisał:

Ja wiem, że wielu sprzedawców nie ma super wysokiego poziomu, ale ten kierownik naprawdę był kumaty, wiedział nawet o naszej dyskusji o harrym poterze i detalach w czerniach... I nie insynuuj mi, że coś wymyślam...

jak był kumaty to zachwalał to co chciał sprzedać bo np. marża największa

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, klaus71 napisał:

i co ma to udowodnić?

że biały na oledzie nie jest biały? jest - jak skalibrujesz to będzie referencyjna biel

czy na QLED biel będzie bielsza ? będzie co najwyżej  jaśniejsza - w trybie SDR pewnie można wykręcić jasność 600nitów a na oledzie 400.

tylko jaki wniosek z tego?

ano taki że ten QLED Q9 (ale już nie każdy qled czy lcd) lepiej spisze się w dzień w bardzo jasnym salonie

ale wieczorem jasność OLEDa w zupełności wystarczy - a w warunkach nocnych to niestety 8mln stref wygrywa z 600strefami

Ano to ma do udowodnienia,  że 2 lata temu usłyszałem, że ktoś na jakimś forum napisał, że jak wraca zmęczony z roboty to nie potrzebuje super jasności, natomiast są ludzie dla których to jest bardzo ważne... Przypominam też, że w ratings co wyżej podałem napisali, że Q9FN pokazuje pełnię możliwości w ciemnym pokoju dzięki wysokiemu natywnemu kontrastowi... Jaśniejsza, bielsza wszystko jedno jak to nazwiemy biel daje przynajmniej subiektywnie odczucia wyższego kontrastu... Ja wiem, że MK pisał, że to są odczucia subiektywne i masz rację, że w kolorach można zrobić kalibracją referencyjną biel, ale dla twoich oczu i tak ta jaśniejsza biel będzie się wydawała mocniejsza, lepsza itd... Ja wam mówię po tej wczorajszej planszy ustawionej na jednym i drugim TV to był szok - to była PRZEPAŚĆ przez wielkie P.... I wierz mi - ja np. mecze to i w nocy i z dodatkowym odcięciem (tak jak na projekcję) światła zewnętrznego oglądam w najmocniejszym trybie - dynamicznym na Samsungu gdzie jest ma maxa kontrast i jasność... We wtorek i wczoraj oglądałem po raz pierwszy w całości mecze z LM i to był KOSMOS jeśli chodzi o kontrast... I to ma znaczenie dla wielu ludzi ! I nie można tego pomijać w porównaniu do OLEDów ! 

Edytowane przez hubio
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Jaśniejsza, bielsza wszystko jedno jak to nazwiemy biel daje przynajmniej subiektywnie odczucia wyższego kontrastu...

2 godziny temu, hubio napisał:

Więc... po prostu włączył zwykłą białą testową planszę na obu TV... Ludzie na tym OLEDdzie to była po prostu T R A G E D I A i to przez duże T

@hubio - dzięki!  You made my day!!! Tak trzymaj!!! Hihihihihi :)))

Edytowane przez Groszek
  • Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Ano to ma do udowodnienia,  że 2 lata temu usłyszałem, że ktoś na jakimś forum napisał, że jak wraca zmęczony z roboty to nie potrzebuje super jasności, natomiast są ludzie dla których to jest bardzo ważne... Przypominam też, że w ratings co wyżej podałem napisali, że Q9FN pokazuje pełnię możliwości w ciemnym pokoju dzięki wysokiemu natywnemu kontrastowi... Jaśniejsza, bielsza wszystko jedno jak to nazwiemy biel daje przynajmniej subiektywnie odczucia wyższego kontrastu... Ja wiem, że MK pisał, że to są odczucia subiektywne i masz rację, że w kolorach można zrobić kalibracją referencyjną biel, ale dla twoich oczu i tak ta jaśniejsza biel będzie się wydawała mocniejsza, lepsza itd... Ja wam mówię po tej wczorajszej planszy ustawionej na jednym i drugim TV to był szok - to była PRZEPAŚĆ przez wielkie P.... I wierz mi - ja np. mecze to i w nocy i z dodatkowym odcięciem (tak jak na projekcję) światła zewnętrznego oglądam w najmocniejszym trybie - dynamicznym na Samsungu gdzie jest ma maxa kontrast i jasność... We wtorek i wczoraj oglądałem po raz pierwszy w całości mecze z LM i to był KOSMOS jeśli chodzi o kontrast... I to ma znaczenie dla wielu ludzi ! I nie można tego pomijać w porównaniu do OLEDów ! 

tylko po co mi oczo[beeep]na jasność  wieczorem? mam oślepnąć od 600nitów? nawet 400nitów w oledzie to grubo za dużo do wieczornego oglądania

no i jak odpalisz tą mega "jasność" to z czerni już nic pewnie nie zostaje - albo rybka albo ..... - w jasny dzień robi robotę czyli daje ci rzeczywiście subiektywne odczucie lepszego kontrastu

ale wieczorem już tylko masakrę z obrazu

no ale o gustach nie ma co dykutować - ty lubisz tryb dynamiczny z suwakami jasności wymaxowanymi - masz tv idealny do wyciśnięcia max'a z takiego trybu oglądania

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadziwiające jest, że w tym temacie wypowiada się więcej osób, które nigdy w życiu nie miały tego TV lub miały przez krótszą lub dłuższa chwilę, często przed ważnymi aktualizacjami, niż jego użytkowników... To wręcz niespotykane... Mam prośbę - idźcie do tematów poświęconych swoim sprzętom i tam piszcie bo nie macie pojęcia o czym piszecie ! Ja nie mam w zwyczaju w ogóle udzielać się w tematach nie związanych z tym co użytkuję.... Tu zrobiła się jakaś paranoja - większość ludzi dyskutuje o innych TV wytykając wady temu tv. Załóżcie sobie wątek pt. "Jak zły jest Samsung Q9FN", a właściwie powinno być: "Jak nam się wydaje, że jest zły Samsung Q9FN" i sobie piszcie...

Dla mnie np biele i to żeby TV miał jasny, dobrze skontrastowany obraz jest bardzo, bardzo ważne i byłbym nieźle [beee] jak bym kupił OLEDa i by się okazało, że tryb dynamiczny w nim to jak na MU8002 tryb kino... Oczywiście nie mam na myśli kolorów, czerni, samego poziomu obrazu, a wyłącznie tylko jasność...Naprawdę każdy ma różny gust i nie każdy dąży tylko do idealnej czerni...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Ja wiem, że MK pisał, że to są odczucia subiektywne i masz rację, że w kolorach można zrobić kalibracją referencyjną biel, ale dla twoich oczu i tak ta jaśniejsza biel będzie się wydawała mocniejsza, lepsza itd... Ja wam mówię po tej wczorajszej planszy ustawionej na jednym i drugim TV to był szok - to była PRZEPAŚĆ przez wielkie P.... I wierz mi - ja np. mecze to i w nocy i z dodatkowym odcięciem (tak jak na projekcję) światła zewnętrznego oglądam w najmocniejszym trybie - dynamicznym na Samsungu gdzie jest ma maxa kontrast i jasność..

tą samą "przepaść" widziałem jak kupowałem plazmę Kuro - na tle lcd świeciła jak zepsuty projektor 

co z tego skoro w domu wieczorem wszystkie te lcd'ki zostawiała daleko w tyle i to nawet przez kolejne kilka lat

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o

4 minuty temu, klaus71 napisał:

tylko po co mi oczo[beeep]na jasność  wieczorem? mam oślepnąć od 600nitów? nawet 400nitów w oledzie to grubo za dużo do wieczornego oglądania

no i jak odpalisz tą mega "jasność" to z czerni już nic pewnie nie zostaje - albo rybka albo ..... - w jasny dzień robi robotę czyli daje ci rzeczywiście subiektywne odczucie lepszego kontrastu

ale wieczorem już tylko masakrę z obrazu

no ale o gustach nie ma co dykutować - ty lubisz tryb dynamiczny z suwakami jasności wymaxowanymi - masz tv idealny do wyciśnięcia max'a z takiego trybu oglądania

Chodzi właśnie o to, że każdy preferuje co innego... Np w meczu nie ma odczuwalnej jakiejś super jasności, ale odczuwalny jest super kontrast, które być może nie było by na OLEDdzie... Podkreślam słowo - odczuwalny i subiektywny podniesiony przez jasność, bo w cyferkach wiadomo kto jest królem...

2 minuty temu, klaus71 napisał:

tą samą "przepaść" widziałem jak kupowałem plazmę Kuro - na tle lcd świeciła jak zepsuty projektor 

co z tego skoro w domu wieczorem wszystkie te lcd'ki zostawiała daleko w tyle i to nawet przez kolejne kilka lat

No właśnie o to chodzi ! Użytkownicy plazm jakby naturalnie weszli w OLEDy bo to ich bajka ! A mnie nigdy plazmy nie pasowały ! Obraz był dla mnie za ciemny !

Ja absolutnie tego nie neguję, każdy ma prawo do własnego gustu. Trzeba tylko po prostu świadomie wiedzieć czego się oczekuje. Oczywiście też obiektywnie filmy lepiej wypadają na OLEDach i z tym w ogóle nie polemizuję... Natomiast TV jest nie tylko do filmów...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, hubio napisał:

To wręcz niespotykane... Mam prośbę - idźcie do tematów poświęconych swoim sprzętom i tam piszcie bo nie macie pojęcia o czym piszecie ! Ja nie mam w zwyczaju w ogóle udzielać się w tematach nie związanych z tym co użytkuję.... Tu zrobiła się jakaś paranoja - większość ludzi dyskutuje o innych TV wytykając wady temu tv. Załóżcie sobie wątek pt. "Jak zły jest Samsung Q9FN", a właściwie powinno być: "Jak nam się wydaje, że jest zły Samsung Q9FN" i sobie piszcie...

Dla mnie np biele i to żeby TV miał jasny, dobrze skontrastowany obraz jest bardzo, bardzo ważne i byłbym nieźle [beee] jak bym kupił OLEDa i by się okazało, że tryb dynamiczny w nim to jak na MU8002 tryb kino... Oczywiście nie mam na myśli kolorów, czerni, samego poziomu obrazu, a wyłącznie tylko jasność...Naprawdę każdy ma różny gust i nie każdy dąży tylko do idealnej czerni...

skoro porównujesz do OLEDa razem z "fachowcami" z marketu to po prostu nie da się  tego nie skomentować zwłaszcza jak to są tak niestworzone teorie 

przynajmniej już wiemy że dla Ciebie lepszym tv jest ten co ma mocniejszy tryb dynamiczny - bo tylko wtedy białe jest białe  :)

w nocy też jest pewnie lepiej bo przecież można założyć okulary słoneczne  :)

w sumie twoje fanatyczne szukanie kolejnych "ewidentnych" zalet/przewag swojego LCD wydaje się chorobliwe - ciągle nie masz pewności że masz super tv że tak po sklepach szukasz potwierdzenia że jest super?

Edytowane przez klaus71
  • Lubię 4
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi