Skocz do zawartości
Krzysztof Krzysztof

55 cali tv oled czy led

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik. Przeglądam nowo powstałe tematy ale nie mogę się doczytać jednej rzeczy czyli pytania zadanego na samym wstępie tzn Panowie tv 55 cali służący głownie jako tv do konsoli, YouTube dla dzieci i czasem tv. No mistrzostwa świata się zbliżają to na pewno też do widowisk sportowych. Nie jestem zapaleńcem i nie potrzebuje jakiegoś cudu ale.... Moje pytanie brzmi tv led czy oled tzn za tv led trzeba by dać myślę koło 4 - 5 tyś. Oczywiście mowie o tv 55 cali 4k. a OLED lg jest za jakieś 7 tys czy nie lepiej dopłacić, bo przecież za jakieś 2 lata oled tylko będzie panował a led sie kończył (tak mi sie wydaje) a z drugiej strony czy to nie jest zbyt nowa technologia?? Panowie doradźcie podajcie modele bo syn mi załatwil tv (miałem samsung ue50j6200 - byłem zadowolony) i bez niego ani rusz tzn pograne i pooglądane. ;) Prosze o poradę led czy oled?? żeby za 2 lata juz nie zmieniac tv. (wiadomo im niższa cena tym lepsza hehe) pozdrawiam. Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Jeżeli byś się zdecydował na OLED'a, to musisz się dokształcić ''z czym to się je'', jak i plusy, i minusy tej technologi.

Zaś fajną propozycją za ciut +/- 5200,- jest bardzo dobry TV. A mowa tu o BRAVIA XE90.

https://hdtvpolska.com/sony-xe9005-kd-55xe9005-test-android-tv-2017-4k-hdr/

1 godzinę temu, Krzysztof Krzysztof napisał:

bo przecież za jakieś 2 lata oled tylko będzie panował a led sie kończył

''Kogut myślał o Niedzieli'' (...) ;)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krzysztof Krzysztof
OLEDy mają już bardzo duży udział sprzedaży w segmencie premium, więc to chyba mówi najwięcej o tym, czy to nie jest "zbyt nowa technologia".  Najtańszego OLEDa 4k kupisz za 7k (55B7V). Natomiast oczywiście dobrze by było, abyś zapoznał się z testami na tym portalu, bo nie ma idealnych telewizorów - https://hdtvpolska.com/lg-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-ultra-hd-hdr/. OLEDy mają dużo zalet (kontrast, czerń, kąty, równomierność matrycy, szybkość reakcji matrycy), ale mają też swoje wady (wypalenia, jasność mniejsza niż na najlepszych LCD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za podjęcie tematu. Fakt doszkolić sie trzeba - zawsze i wszędzie. Co do wypalania oled nie mogę się zgodzić w chwili obecnej LG daje gwarancję na 100 000h w przeliczeniu średniej używalności w domu to ok 45lat. Pytanie brzmi czy wrato wydac 7tys na taki tv czy nie leipiej kupic tcl-55c70 i tez podejrzewam ze bedzie git... Oczywiście jeżeli mówimy o oled to ja mam na myśli lg oled55B7V - ta generacja się nie wypala. Podobno wczesniejsze miały problemy ale w chwili obecnej ich brak.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda się wypala. 100tys godzin ma na jasność. Po tym czasie może spadnąć o 50%. Wypalić się może po tygodniu katowania go statycznymi materiałami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypełnij ankietę to będziemy mogli Ci więcej coś powiedzieć. Generalnie TCL ma bardzo duże smużenie, więc w grach będzie po prostu kiepsko. Inne parametry też mocno odstają od OLEDa - tj. równomierność, kontrast, 60Hz matryca vs 120Hz w OLED, niższa jasność w HDR (właściwie jego brak), gorsze kolory,  kąty, brak HLG, brak HDR na youtube... To jest duża przepaść. Sam musisz zdecydować. OLEDy będą tanieć - wiadomo, ale będzie to proces raczej powolny, choć mi się wydaje że za 2 lata to taki 55" OLED 4k może potanieć nawet do ok. 4 tys zł. Co do wypaleń - to że jeszcze nikt nie zaraportował wypalenia się OLEDa 7 serii nie oznacza, że ta technologia jest wolna od tego. Tu OLEDy mogą jedynie walczyć o to, by jak najdłużej w nawet niesprzyjających warunkach radzić sobie z nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A7 mimo że fullhd i bez hdr, prezentowała się równie dobrze, a nawet lepiej niż LCD z hdr. Jedyne co by mnie martwiło, to Netflix. LCD 4k hdr "wyciągną" wyższa rozdzielczość, przez co obraz będzie miał mniej różnych artefaktów, jak np. "kwadraty kompresji"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4Xm
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? raczej zawiśnie bo poprzednik jak stał dostał młotkiem (dzieciecym) i zmarł
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z prawej strony okna ( są zaluzje)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? w chwili obecnej żaden bo dziecko mi młotkiem załawtiło ale miałem samsung ue50j6200
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k hdr youtube netflix
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? hd - kablówka
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola ps4 byc moze pro
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? konsola, sport, film
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? konsola- to jest to co lubie wiec przewazajaca czesc
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór
17. Preferencje co do wielkości? 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? ogrom wyboru
19. Preferencje co do marki ? brak (tlc- marka dla mnie nie znana)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie potrzebuje
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? hmm mysle ze 7tys to max ale wolałbym zdecydowanie mniej tak 3-4tys

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? jasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tych 4-5 godzin dziennie, ile % dziennie będzie stanowić konsola. To dość istotne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie bezpieczniej będzie iść razej w LCD niż w OLED - chodzi o te potencjalne wypalenia, bo jak rozumiem tu dzieci będą głównie grały, a tam statycznych obrazów będzie pewnie sporo, długo i bez kontroli. Za 5600 masz już Sony XE9005 55" i z tego telewizora powinieneś być zadowolony.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ale 5600to prawie7000zł toraczej ja bede grał nie dzieci. statyczne obrazy... raczej normalnie tzn bez przesady konsolanie chodzi cały dzien a tv nie jest jakos pozostawiany zebysobie świecił.:) a moze coś tańszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, rozumiem :) Jeśli będziesz baczniej uważał na wszelkie konstastowe HUDy i statyczne obrazy i je wyłączał lub zwiększał ich przezroczystość to możesz iść w OLEDa - na pewno będziesz zadowolony. Na Allegro znajdziesz 55" model B7V za 6950 zł. Lepszego telewizora w tym roku nie znajdziesz. Z tańszych TV to Ci nie pomogę.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze ostatni raz zapytam o co chodzi z tymi konstastowymi HUD-ami ? statyczne obrazy rozumiem załanczam konsole nie gram a tv chodzi ale to się nie zdaża zresztatv jak i konsola by sie same wyłączyłe bez aktywności. Pozatym jak to w rodzinie raz się zagra 2h raz 5h a czasem tv nie jest załączony. Jeżeli mam kupic taki tv to chciałym aby działał mi tak 8 lat bez potrezby zmiany. Tak wiem za 2 lata bedzie juz jakis przeskok technologiczny ale ja tego jakos tak nie potrzebuje potrezbuje dobry tv zeby działał napewno kilka lat. Z góry dziekuje za wykazane zainteresowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrastowe elementy HUD to paski życia, mapy, ilość amunicji itd. Czyli wszystko to co wyświetla się stale podczas gry. Stałymi elementami obrazu są także loga stacji telewizyjnych czy paski informacyjne. I to właśnie te ostatnie najczęściej powodują wypalenia.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi