Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie odkryłem, ze gogle VR od sony podpiete pod ps4 pro nie wspieraja HDR pass thorugh... Trzeba sobie kabelki przepinać jak chce sie grać bez VR z HDR...Lub kupić wersje 2.0 gogli...LIPA DO KWADRATU  !!!

https://community.playstation.com/content/pdc/us/en_US/pdc-communities/support/playstation-vr.topic.0.25.html/ps4_pro_and_ps_vrno-IvNK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To współczuję;) Ale za to masz dobrą cenę - trwa wyprzedaż.

Ja rok temu kupowałem, wiedząc o tym (wystarczyło poczytać pierwsze testy w necie) ale wtedy to była nowość i akceptowałem tę drobną niedogodność.

Mi było łatwiej, bo nie interesowało mnie wtedy UHD;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze jest promocja i gry tez sa w spoko cenie

Jest obejscie tego bubla (link ponizej) ale i tak jest to wkurzajace, ze PS4 PRO ktore ma HDR dziala bez HDRu bo podpinasz gogle... 

http://community.eu.playstation.com/t5/PlayStation-VR/Workaround-for-PS4-Pro-VR-amp-HDR-TV/m-p/24689050

Bawic sie z przepinaniem kabelkow jak masz 100 metrow kabli za meblami, to jakieś zarty ;)

1 zonk brak napedu UHD w PRO, drugi wypuszczaja gogle i takie cyrki...

Zawiodłem się na SONY.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba kabelki od PS i VR wypuścić dyskretnie na front. I tak jest jakaś fatyga, żeby wyjąć z jakiegoś zakamarka gogle;)

Ale fakt, że chyba trzeba wymienić gogle na nowsza wersję. Ktoś chętny w dobrej cenie? ;)

ps

chyba piszemy lekko nie na temat:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba znalazłem idealne urządzenie do Netflixa I Amazona. Działają w 4k SDR.
Jak wspominałem nie lubię HDR. Mogą działać w 60hz jak i w 24hz dla obu aplikacji. Z tym że przy 24 dziaja filmy a menu dalej działa z 60hz i proces przełączania się projektora między menu a filmem jest irytujący więc zostałem przy 60hz. Odpowiednio 60hz daje chrome 4:2:0 a 24hz 4:2:2 ale różnicy w kolorach nie widzę.
Urządzenie to, roku ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wspominałem nie lubię HDR. Mogą działać w 60hz jak i w 24hz dla obu aplikacji. Z tym że przy 24 dziaja filmy a menu dalej działa z 60hz i proces przełączania się projektora między menu a filmem jest irytujący więc zostałem przy 60hz. Odpowiednio 60hz daje chrome 4:2:0 a 24hz 4:2:2 ale różnicy w kolorach nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raf naprawde powinienes polubić HDR :))))) przeciez to idealny proj do HDR. Jasnosc ma idealną przy niezłym poziomie czerni. Wydaje mi sie ze to najlepszy projektor do HDR z prjektorow faux 4K, a widzialem juz nie jeden w akcji w tym prjektory za 65k

wszystko kwestia ustawien i zrodla (dobrych UHD :) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie polubię
Przepraszam za potrójny post, coś serwer się zawiesił i nie wysyłał a tu parze 3 poszły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, szewi napisał:

raf naprawde powinienes polubić HDR :))))) przeciez to idealny proj do HDR. Jasnosc ma idealną przy niezłym poziomie czerni. Wydaje mi sie ze to najlepszy projektor do HDR z prjektorow faux 4K, a widzialem juz nie jeden w akcji w tym prjektory za 65k

wszystko kwestia ustawien i zrodla (dobrych UHD :) 

14 godzin temu, raf7705 napisał:

Chyba nie polubię emoji3.png
Przepraszam za potrójny post, coś serwer się zawiesił i nie wysyłał a tu parze 3 poszły.

Włączyłem co prawda na chwilę (testowo), ale oglądałem z 5 min filmy UHD HDR - Life i Everest i to jest REWELACJA ! Raf zwróć uwagę na to jak działa światło w tych filmach. Np w Evereście jak bajecznie, naturalnie i po prostu bosko promienie słoneczne oświetlają twarze uczestników wyprawy. Tego nie ma w zwykłym SDR ! To jest tak dokładnie jak w rzeczywistości ! Ja po włączeniu filmu z HDR od razu zauważyłem różnicę w kontraście i kolorach oczywiście na korzyść. Fakt jest jednak taki, że musiałem podbić w Samsungu jasność bo na domyślnej (jak dla mnie) obraz był za ciemny, ale po podbiciu jest idealnie. Oczywiście nie w każdej jednej scenie widać to HDR, ale w większości zdecydowanie tak. Na święta zamierzam sobie kupić sporo filmów w HDR. Planeta Ziemia wciąż czeka na mnie gdzieś w transporcie. Zamierzam jeszcze dokupić najnowszą Mumię, Westworld, Siedmiu Wspaniałych i oczywiście to co wyjdzie 18.12 Nolana - ten pakiet. Być może coś jeszcze o czym zapomniałem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planeta ziemia też kupiłem ale nie 4k, wczoraj przyszła

Na BBC leci niebieska planeta, też kupię na BD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie taka sytuacja Planeta Ziemia z NVIDIA SHIELD. Teraz widzę różańce. Szewi jeszcze raz dzięki ?

39688D0E-D202-438F-8EA0-EBE2CDCD10E4.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, DawidŁ napisał:

A u mnie taka sytuacja Planeta Ziemia z NVIDIA SHIELD. Teraz widzę różańce. Szewi jeszcze raz dzięki ?

39688D0E-D202-438F-8EA0-EBE2CDCD10E4.jpeg

Ale z Nvidia Shield to chyba jakiś pirat bo przecież to nie ma czytnika ? A jak pirat to 1:1 ? To chyba wszystkie części zajmują z 0,5 TB :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Ale z Nvidia Shield to chyba jakiś pirat bo przecież to nie ma czytnika ? A jak pirat to 1:1 ? To chyba wszystkie części zajmują z 0,5 TB :) ?

99,6 GB sześć części hubio jak zwykle aktywny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, DawidŁ napisał:

99,6 GB sześć części hubio jak zwykle aktywny?

Ok, czyli 1:1. Płyta UHD ma ok 50GB więc jak masz ok 100GB musi być 1:1. Dzięki za odp.

Widać, że naprawdę piractwo złamało kolejne zabezpieczenie. I po co to człowiek szuka i wydaje grubą kasę, jak można sobie po prostu ściągnąć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy można tak poprostu"ściągnąć" to raz a dwa kto ma tyle miejsca na dysku, żeby magazynować filmy po 70-90GB...
Jak bym chciał zachować jakiś materiał na UHD, to wolał bym go mieć na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Ok, czyli 1:1. Płyta UHD ma ok 50GB więc jak masz ok 100GB musi być 1:1. Dzięki za odp.

Widać, że naprawdę piractwo złamało kolejne zabezpieczenie. I po co to człowiek szuka i wydaje grubą kasę, jak można sobie po prostu ściągnąć ?

Nie ograniczaj się do ściągania. Weź sobie "po prostu" z wystawy jakiegoś oleda do sypialni.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raf7705 napisał:

No nie wiem czy można tak poprostu"ściągnąć" to raz a dwa kto ma tyle miejsca na dysku, żeby magazynować filmy po 70-90GB...

No DawidŁ jakoś mógł :) 

1 godzinę temu, Barnaba napisał:

Nie ograniczaj się do ściągania. Weź sobie "po prostu" z wystawy jakiegoś oleda do sypialni.

Barnaba jak zwykle się nie rozumiemy. Problemy w komunikacji spore :) Ja jestem przeciw piractwu. Ja też uważam to za złodziejstwo jak wyniesienie OLEDa. Ale oprócz problemów natury powiedzmy moralnej jest taka kwestia, że nawet to tak przez Ciebie wyśmiane DVD będzie miało lepszą jakość niż divix, a z tego co wiem to co wyszło na DVD jest piracone najczęściej do divixów, a nie 1:1. Tak samo BD. Pewno te najlepsze, najbardziej rozpoznawalne hity są i w 1:1 gdzieś w necie, ale generalnie DVD ripy i HD ripy.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak oglądam raz i zapominam o temacie. Nigdzie tego nie trzymam bo do tego nie wracam. Piszecie tak jak byście nigdy nic sami nie ściągali. Chyba ze się mylę???

1 godzinę temu, Barnaba napisał:

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, hubio napisał:

Barnaba jak zwykle się nie rozumiemy. Problemy w komunikacji spore :) Ja jestem przeciw piractwu. Ja też uważam to za złodziejstwo jak wyniesienie OLEDa. Ale oprócz problemów natury powiedzmy moralnej jest taka kwestia, że nawet to tak przez Ciebie wyśmiane DVD będzie miało lepszą jakość niż divix, a z tego co wiem to co wyszło na DVD jest piracone najczęściej do divixów, a nie 1:1. Tak samo BD. Pewno te najlepsze, najbardziej rozpoznawalne hity są i w 1:1 gdzieś w necie, ale generalnie DVD ripy i HD ripy.

Miałem się nie odzywać więcej - różnimy się pięknie. Co mnie podkusiło?;)

Problemy w komunikacji i chyba ze zrozumieniem ma ktoś w tej dyskusji i nie jestem pewien, czy to ja;)

Przy okazji 2 wyjaśnienia:

1. Nigdy nie wyśmiewałem DVD, chyba nawet nie zabrałem głosu w tym temacie

2. Póki co, ściąganie filmów na własny użytek jest w Polsce całkowicie legalne

ps

z czystej ciekawości: skąd masz wiedzę na temat ripowania do divx i "generalnej" dostępności DVDrip i HDrip?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, DawidŁ napisał:

Ja mam tak oglądam raz i zapominam o temacie. Nigdzie tego nie trzymam bo do tego nie wracam.

A już myślałem, że jestem sam tu na Forum hehe.

Ps. Niech żyją wypożyczalnie BD! B)

Edytowane przez Robert_1988_KrK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Barnaba napisał:

Miałem się nie odzywać więcej - różnimy się pięknie. Co mnie podkusiło?;)

Problemy w komunikacji i chyba ze zrozumieniem ma ktoś w tej dyskusji i nie jestem pewien, czy to ja;)

Przy okazji 2 wyjaśnienia:

1. Nigdy nie wyśmiewałem DVD, chyba nawet nie zabrałem głosu w tym temacie

2. Póki co, ściąganie filmów na własny użytek jest w Polsce całkowicie legalne

ps

z czystej ciekawości: skąd masz wiedzę na temat ripowania do divx i "generalnej" dostępności DVDrip i HDrip?

1. Ok, że zrozumiałem naszą dyskusję w kontekście poszukiwania filmów BD i przewagi wydań na DVD. Mój błąd - nie wyśmiewałeś się.

2. Nie do końca... Większość głosów prawniczych uważa, że jest to legalne, ale wprost nie wynika z przepisów. W praktyce z tego co wiem nikt w Polsce nie został skazany za posiadanie filmu, ale niektóre agencje prawnicze próbują swoich sił - np. sprawa ludzi, którzy ściągali z torrentów film Wkręceni

ps

Skąd wiem ? Hahaha - dobre pytanie. Żeby wiedzieć skąd się biorą dzieci nie trzeba uprawiać sexu :):):)

58 minut temu, DawidŁ napisał:

Ja mam tak oglądam raz i zapominam o temacie. Nigdzie tego nie trzymam bo do tego nie wracam. Piszecie tak jak byście nigdy nic sami nie ściągali. Chyba ze się mylę???

Nikt Cię nie potępia... Ale akurat taki film jak Planeta Ziemia II to chyba mieć lepiej na stałe niż na raz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak.
Filmy fabularne, to mogę obejrzeć i zapomnieć. Ale są takie materiały, które chcę mieć na zawsze jak te BBC, lub koncerty, szczególnie takie z dźwiękiem wielokanałowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, właśnie dziś przyszłoemoji3.png
982d310392dd99edea465b8894d64909.jpg

Żeby było jasne jak ktoś lubi taki temat to ok szacun ? Ciekawi mnie czy są różnice w jakości obrazu? Jak to Ci wyczyta projektor? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi