Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, lobbi napisał:

Czy ktoś z  was oddawał epsona do naprawy gwarancyjnej? żądają dodatkowych dokumentów jak np. faktura/paragon?

A co się stało ? Warto wiedzieć na co uważać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robię przeróbkę ekranu z 16:9 na 21:9.

Podpora z tyłu ekranu przygotowana na 1.7m

Czekam na żonę, jak wróci z pracy, to kleimy pas welwetu czarnego samoprzylepnego 45cm.

Potem przeniose tą podporę na prawo i przykleje drugą część.

bd425e292d081bb8d425d206dced0e39.jpg&key=5bc28d9028b6b21fd7c550654b28a265abf7c8bf335375d1beb4709cd9ad7aca

I może dziś coś obejrzę, już całkowicie bez tych wkurzających czarnych pasów

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

A co się stało ? Warto wiedzieć na co uważać...

Raczej chodzi o zakup nowego projektora. Sprzedawca wystawia fakturę vat marża i twierdzi że jest gwarancja producenta normalnie. Ja wiem że np. Samsung nie uznawał takiej faktury do gwarancji . Pytałem się konsultanta epsona to nie potrafił mi jednoznacznie odpowiedzieć - jakiś mało kompetentny był. Bo najpierw mówił że wystarczy pierwsza rejestracja nr. seryjnego w Epsonie i od tego czasu liczy się gwarancja ,potem zmienił zdanie że jednak dowód zakupu jest potrzebny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=155330]raf7705[/mention] ciekawy pomysł. Podziel sie uwagami po pierwszej projekcji na nowym ekranie  

Zadanie wykonane z pomocą żony, chyba z sukcesem.

Zobaczymy po projekcji na nowym - starym ekranie

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest o wiele lepiej, jak bym miał teraz kupować, to tylko ekran w formacie kinowym.

Nawet teraz, w pochmurny dzień z zasłoniętymi roletami i założona pełna adaptacja mogę oglądać na projektorze.

Ale wygoda dla oczu, bez tych pasów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raf wszystko ok, masz czarne pasy z borderow ale sam obraz i w nim czerń dalej opera mydlana. ...widziałem ten projektor w akcji w zaadaptowanym pomieszczeniu to czerń daleka była od czarnego. Wiec teraz masz dużą  różnice w czerni w tym co jest na obrazie a tym co jest na borderach... trzeba z Mikołajem porozmawiac nad maszynka która zbliży się bardziej do tych borderow.... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bipo, co ty mówisz.

Jaka opera mydlana....

Chyba nawet telewizja na projektorze mi się teraz zaczęła podobać.

a6442ee718c10fad80b16f9d6b8e9a80.jpg&key=b067ba5c556f930406fc32109dd04e003e9f88edeb7218183b2051559394aaf7

Mam około 100" w 16:9 teraz i 120" w trybie kinowym.

To te 100" jest w sam raz do telewizji.

Pasy pionie po bokach w ogóle nie przeszkadzają, bo projektor na nie nie świeci.

Ps.

To zdjęcie zrobiłem w tej chwili.

Godzina 13.00 w UK.

Założona pełna adaptacja jaką robię.

Czyli 1.2m sufit i 1.2m podłoga i wszystkie ściany, na czarno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nie rozumiem co ludzie widzą w tej czerni... :) Wejdźcie do trumny to będziecie mieć super czerń i napawajcie się nią do woli... ?

1 godzinę temu, Bipo napisał:

Raf wszystko ok, masz czarne pasy z borderow ale sam obraz i w nim czerń dalej opera mydlana. ...widziałem ten projektor w akcji w zaadaptowanym pomieszczeniu to czerń daleka była od czarnego. Wiec teraz masz dużą  różnice w czerni w tym co jest na obrazie a tym co jest na borderach... trzeba z Mikołajem porozmawiac nad maszynka która zbliży się bardziej do tych borderow.... ?

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio czern to podstawa jakosci obrazu. Przeklada sie na kontrast i kolory.
@raf7705 teraz przy zaciemnieniu podejrzewam ze odkrywa projektor na nowo
Ja jak pomalowalem sciany i sufit na czarno to zobaczylem mega roznicę. Wieksza niz jakbym zmienial projektory np z 7300 na 9300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

User78.

The adaptacje miałem już wcześniej.

Teraz doszedł górny pas welwetu, bo wcześniej nie miałem pasa rozbiegowego wcale

Ten pas welwetu, który robi format kinowym, jest jednocześnie moim pasem rozbiegowym.

To dużo dało również.

No i mam nowy dekoder VU+ uno 4k se.

Lepszy ma obraz i daje BT2020 cały czas....

Co trochę dziwne jest ale kolorki fajniejsze są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, raf7705 napisał:

Bipo, co ty mówisz.

Jaka opera mydlana....

Chyba nawet telewizja na projektorze mi się teraz zaczęła podobać.

a6442ee718c10fad80b16f9d6b8e9a80.jpg&key=b067ba5c556f930406fc32109dd04e003e9f88edeb7218183b2051559394aaf7

Mam około 100" w 16:9 teraz i 120" w trybie kinowym.

To te 100" jest w sam raz do telewizji.

Pasy pionie po bokach w ogóle nie przeszkadzają, bo projektor na nie nie świeci.

Ps.

To zdjęcie zrobiłem w tej chwili.

Godzina 13.00 w UK.

Założona pełna adaptacja jaką robię.

Czyli 1.2m sufit i 1.2m podłoga i wszystkie ściany, na czarno.

Raf, Ty się zupełnie nie przejmuj, Oni "grają w klipę" :)

Miłośnicy zanikania odcieni szarości w ciemnych scenach, tak się przyzwyczaili,

że pewnie nawet tak kalibrują swoje wyświetlacze,

aby mapować z 10 do 20 odcieni szarości bezpośrednio do czarnego! :):lol:

Tak więc pewnie uskuteczniają - "klipowanie"po całości, - "klipowanie na ekranie w salonie"! ?:lol:

Edytowane przez Filutek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raf.

Nie ma mowy o prawdziwej czerni na projektorach w trybie HDR.

Rob swoje. Nie sluchaj onanistow i marzycieli.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Binary, nie wiem co miałeś na myśli z tym HDR.

Jeśli chodzi Ci o dekoder to on nie podaje HDRu.

Jest sdr, 8bit, 4k i do tego paleta bt2020.

Tzn.

Taki sygnał on wysyła.

A dostaje zapewne sdr, 8bit, 2k, bt709.

Sam robi upskalowanie rozdzielczości i palety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem na mysli dokladnie to, co napisalem, tj poziom czerni w projektorach wyswietlajacych w trybie HDR.
Nie komentuje Twojego obrazu, tylko fantazje, czy podjudzanie do nękania Św Mikołaja, ktory jest już dostatecznie zajęty i skołowany.

IMG-20181119-WA0050_zps0kebo9zq.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam lubię obraz z głębsza czernią czy to na TV czy na projektorze... ? obraz zupełnie inaczej się odbiera.....

A to że Raf dopieszcza ekran i odbiór filmu to tylko pozostaje pogratulować. Natomiast jeśli kiedyś by sobie zamazyl przejść na level wyżej z projektorem i poprawa obrazu to czemu nie gnebic o to mikołaja. .? A nóż może coś ma w worku. ...:-)

Edytowane przez Bipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Bipo napisał:

Ja tam lubię obraz z głębsza czernią czy to na TV czy na projektorze... ? obraz zupełnie inaczej się odbiera.....

A to że Raf dopieszcza ekran i odbiór filmu to tylko pozostaje pogratulować. Natomiast jeśli kiedyś by sobie zamazyl przejść na level wyżej z projektorem i poprawa obrazu to czemu nie gnebic o to mikołaja. .? A nóż może coś ma w worku. ...:-)

Jestem ciekawy co ma lepszy obraz, czy ten JVC540 z 3 m na 120 calowym ekranie(salon),

czy Philips 65PUS8102 z 1,5 m(sypialnia z "grzejnikiem" z boku)? :P:)

Początkowo jak czytałem co Irokez piszę, to nie za bardzo rozumiałem,

ale teraz już wiem o co chodzi. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak widziałem oleda 65 w sypialni który wisiał przed łóżkiem i za chwilę przechodzę dalej a tam salka z rs540 i ekranem ponad 100" Na mnie wrażenie robi duży ekran niż ten oled. Co z tego że ogląda się tą 65tke z bliska jak nie ma efektu. Duży obraz robi poprostu efekt Wow pomimo, że nie jest obraz tak idealny jak na oledzie. Każdy ma swój gust w kwestii odbioru i warto dobrać pod siebie...

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Bipo napisał:

Powiem tak widziałem oleda 65 w sypialni który wisiał przed łóżkiem i za chwilę przechodzę dalej a tam salka z rs540 i ekranem ponad 100" Na mnie wrażenie robi duży ekran niż ten oled. Co z tego że ogląda się tą 65tke z bliska jak nie ma efektu. Duży obraz robi poprostu efekt Wow pomimo, że nie jest obraz tak idealny jak na oledzie. Każdy ma swój gust w kwestii odbioru i warto dobrać pod siebie...

Od dobrobytu już Nam zaczyna się ............Dekadencja!!!:):P

Co nas czeka w przyszłości? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam na Epsonie film braci Cohenów z Netflixa - "Ballada o..."  Mimo, że mi nie idzie w 4K oglądam już filmy z Netflixa na projektorze z HDR. Oczywiście Panasonic umożliwia regulację HDR także w streamingu... Genialnie wyszły sceny nocne w opowieści o gościu bez rąk i nóg, po prostu jak by tam się było... Mam już ponad rok projektor, a wciąż mnie potrafi zachwycić.. Pięknie wyszła zielona łąka i przyroda w opowieści o żyle złota...

Jak jednak widzę niebo mam ochotę już zamawiać kalibrację... :)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Polecam na Epsonie film braci Cohenów z Netflixa - "Ballada o..."  Mimo, że mi nie idzie w 4K oglądam już filmy z Netflixa na projektorze z HDR. Oczywiście Panasonic umożliwia regulację HDR także w streamingu... Genialnie wyszły sceny nocne w opowieści o gościu bez rąk i nóg, po prostu jak by tam się było... Mam już ponad rok projektor, a wciąż mnie potrafi zachwycić.. Pięknie wyszła zielona łąka i przyroda w opowieści o żyle złota...

Jak jednak widzę niebo mam ochotę już zamawiać kalibrację... :)

Na dzień dzisiejszy zgodnie z zasadą lepsze jest wrogiem dobrego nie zamierzam zdradzić naszego Epsona na jakieś  czarne JVC... :) Nie widzę po prostu potrzeby... 

Kiedy powstanie w normalnej cenie projektor dający tak żywy i skontrastowany obraz jak telewizory, z kontrastem ANSII od 2500:1 w górę wtedy dopiero wymienię, ale to może być za wiele, wiele lat. Co mi po JVC z kilkukrotnie większym kontrastem on/off jak ANSII jest na tym samym poziomie... Mam się epatować super czernią ? To przynajmniej dla mnie zupełnie niepotrzebne, a czernie mnie już teraz zachwycają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, hubio napisał:

Na dzień dzisiejszy zgodnie z zasadą lepsze jest wrogiem dobrego nie zamierzam zdradzić naszego Epsona na jakieś  czarne JVC... :) Nie widzę po prostu potrzeby... 

Kiedy powstanie w normalnej cenie projektor dający tak żywy i skontrastowany obraz jak telewizory, z kontrastem ANSII od 2500:1 w górę wtedy dopiero wymienię, ale to może być za wiele, wiele lat. Co mi po JVC z kilkukrotnie większym kontrastem on/off jak ANSII jest na tym samym poziomie... Mam się epatować super czernią ? To przynajmniej dla mnie zupełnie niepotrzebne, a czernie mnie już teraz zachwycają...

Rozumiem  więc że to Twój sobowtór wystawił 9300 na znanym portalu ? 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi