Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Na okres oczekiwania na finał,

umilę sobie czas na prawdziwym 4k, bez "migania pikseli". ?

Projektor to na 100%, albo Epson 9400 Albo JVC. :)

Velvet jedzie już w USA w ciężarówce.

Jeszcze Denon AVR-X4400H musi przypłynąć z USA. :)

BTW

Gdyby tak Pmcomp nas zapisał na Audiencje,

było by łatwiej, to znaczy Ty już masz zaproszenie, ale ja nie! :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tego amplitunera bliżej nie było....

Bez gwarancji...

Co z zasilaniem?

Ja rozumiem, że sprowadza się coś czego u nas nie ma albo jest bardzo drogie.

Ale AVR?

To trzeba było odrazu JVC spakować do tej wysyłki....

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby Wam sie cieplej zrobiło

Wczoraj na Amazonie byly TW7300 za 899 funtow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boood

jak kabla nie murujesz to w super drogi kabel nie musisz inwetsować

kupujesz w sklepie gdzie reklamacja nie jest problemem i używasz - jak padnie w ciągu dwóch lat to wymiana - byle miał w specyfikacji (nawet tej niby trefnej, najlepiej na pudełku) 18gbps

te kable optyczne powinny cenowo szybko tanieć jak rynek się na nie otworzy - czyli jak wejdzie hdmi 2.1 

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zeby Wam sie cieplej zrobiło

Wczoraj na Amazonie byly TW7300 za 899 funtow.

Taki jednodniowy strzał....

Ciekawe czemu x cenami JVC nie są tak do przodu....

Są raczej zacofani bym powiedział..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raf7705 napisał:

To tego amplitunera bliżej nie było....

Bez gwarancji...

Co z zasilaniem?

Ja rozumiem, że sprowadza się coś czego u nas nie ma albo jest bardzo drogie.

Ale AVR?

To trzeba było odrazu JVC spakować do tej wysyłki....

Cena robi wszystko, ale ryzyko jest, ewentualnej wysyłki do naprawy, to fakt. :)

Zasilanie to najmniejszy problem. :)

JVC również "przypłynie". Ale czy zostanie u mnie? ?

Jak mi się nie spodoba to może już tak wstępnie szukam chętnych za 15k pln. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, raf7705 napisał:

Kto to weźmie bez gwarancji....

Ale jak już idzie, to pewnie zostanie.

Raf, ale jak kupujesz samochód używany, to podobnie jak projektor?

Czy tak?

Wiadomo, że 30k czy 20k to nie jest 15k czy 10k?

Czy tak? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak kupuję używany to cena jest o połowę niższa niż za nowy.

No chyba że sprzedajesz za pół ceny....

540 jest za 23 pewnie utargować można do 20.

Czyli ty sprzedajesz za 10tys?

no dobra, drocze się trochę.

Lepiej żebyś nie musiał sprzedawać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, hubio napisał:

Mam taką ogólną uwagę offtopicową ... SNOBIZM PANOWIE, SNOBIZM...

. Niech przykładem będzie player Oppo i player UHD Samsunga. Jeden Oppo 205 kosztuje coś ok 6000zł, drugi Samsunga coś ok 1000zł. Na tym Oppo jak będzie 30% lepsza jakość to będzie wszystko... a cena jest 6 razy (sześć !!!) wyższa ! Między Panasonikiem, a Oppo wzrost jakości może być marginalny, a i tak cena jest 4 razy wyższa... Takich przykładów jest wiele...

Myślmy !

Sorry za OT... ale te przykłady kompletnie nietrafione, nie chodzi tutaj o przyrost jakości, który wyrazisz w procentach czy czymkolwiek innym, a funkcjonalnością czy możliwościami, które da Ci Oppo.

Różnica w cenie między Samsungiem/Panasem a Oppo zwróci ci się po kilkunastu filmach, które zakupisz poza granicami naszego uroczego kraju.

Pominąłeś możliwość wrzucania napisów PL w przypadku wydań zagranicznych.

Koszt filmu UHD w naszej ojczyźnie to średnio 130 PLN, ten sam film poza naszą oficjalną dystrybucją można nabyć za połowę, a często 1/3 tej ceny, więc zakup oppo za 4 tyś zł nie jest wcale oznaką snobizmu, a rozsądnym planowaniem wydatków na swoje hobby.

Przepraszam za OT, ale obok tak dziwnych wywodów nie mogłem przejść obojętnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Mirek_T
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, pmcomp napisał:

Te tanie kable HDMI AOC z Chin czy z ebaya i te drogie w Polsce różnych firm NIE RÓZNIĄ SIĘ TECHNOLOGICZNIE NICZYM. Są produkowane w tych samych chińskich fabrykach. W przypadku markowych dochodzi cło i VAT, bajeranckie opakowanie, super nazwa oraz ogrooooomna marża dystrybucji. I tyle w temacie.

Ćwiczyłem temat tych kable dwa moje ostatnie wyjazdy do Chin.

Potwierdzam. Mam 15m z Ali za ok 400 pln :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, za 400zl to można by skusić, niezależnie od projektora ale nie za 1300 kupować " na zaś", może kiedyś się przyda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupieJVC to zamowie kabel z ali. 12m jest za okolo 300zł. Nasze firmy tez zamawiaja w Chinach, dodaja swoje loga, cena x4 i sprzedają.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Mirek_T napisał:

Sorry za OT... ale te przykłady kompletnie nietrafione, nie chodzi tutaj o przyrost jakości, który wyrazisz w procentach czy czymkolwiek innym, a funkcjonalnością czy możliwościami, które da Ci Oppo.

Różnica w cenie między Samsungiem/Panasem a Oppo zwróci ci się po kilkunastu filmach, które zakupisz poza granicami naszego uroczego kraju.

Pominąłeś możliwość wrzucania napisów PL w przypadku wydań zagranicznych.

Koszt filmu UHD w naszej ojczyźnie to średnio 130 PLN, ten sam film poza naszą oficjalną dystrybucją można nabyć za połowę, a często 1/3 tej ceny, więc zakup oppo za 4 tyś zł nie jest wcale oznaką snobizmu, a rozsądnym planowaniem wydatków na swoje hobby.

Przepraszam za OT, ale obok tak dziwnych wywodów nie mogłem przejść obojętnie.

Pozdrawiam

To był tylko przykład z Oppo, być może nie do końca trafny, ale PRZYKŁAD, a nie przyczynek do polemiki. Jednak jak już poruszyłeś ten temat to po pierwsze raczej nie po kilkunastu filmach, a kilkudziesięciu, a po drugie (co już tu wałkowaliśmy) to średnio jest sens płacenia 6000zł za coś na co trzeba jeszcze dodatkowo poświęcać czas i ściągać napisy... To ja już bym wolał nie wydawać tych 6000zł i ściągnąć sobie za darmo rip... Myślisz, że to takie łatwe ? Napisy są głównie do pirackich ripów, a nie pełnych filmów i kolejna kwestia to ustawianie odpowiedniego klatkażu itd... Ale powtarzam to był tylko przykład i musiałem odpisać, ale nie będę kontynuował tego offtopicu bo to nie temat o Oppo...

aha, żeby znowu ktoś się nie odezwał, kto nie czyta wszystkich postów - pisałem o modelu 205 Oppo, a nie 203, dlatego 6000zł....

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz hubio, są tacy osobnicy jak Ty, którzy co jakiś czas sobie pobiadolą, że tego i tamtego nie ma nigdzie w pl wersji na BD/UHD, że tego i tamtego odtwarzacz nie obsługuje przy odtwarzaniu z dysku twardego/po sieci, a jak się im wskaże alternatywę to widzą wszędzie jakiś problem, najczęściej tam gdzie go nie ma. Są też i tacy, którzy coś z tym robią...

Nie wspominam już o tym, że przez długi czas OPPO był jedynym odtwarzaczem z obsługą Dolby Vision. Wciąż pozostaje jedynym odtwarzaczem, który potrafi odtworzyć backupa w DV.
Za swojego 203 płaciłem ~2800 zł + 300 zł za kabelek do zmiany regionów. Już dawno się to zwróciło. Właśnie do mnie idzie co nieco filmów UHD z Black Friday (większość za $8) których nigdy nie zobaczysz, bo nie ma pl wersji. Chyba, że na DVD... :)

Edytowane przez misfit
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - ja to wszystko wiem i swojego czasu byłem o krok od kupienia tego Oppo... Jakieś kilkadziesiąt stron wstecz była cała dyskusja na ten temat... Rzeczywiście możliwość dodawania napisów to wielka zaleta Oppo, nikt tego nie kwestionuje. Natomiast napisz czy Ty ściągasz napisy czy znasz na tyle dobrze angielski, że tego nie potrzebujesz ? Szewi też kupił to Oppo, ale zna na tyle dobrze angielski, że sobie ogląda 150 filmów UHD :) Gdybym i ja na tyle dobrze znał to Oppo było by ze mną już od roku... Oppo ma wiele unikatowych funkcji, natomiast dyskusyjne jest czy dwukrotny wzrost ceny to uzasadnia... I ma też jedną wadę - nie ma żadnego streamingu więc z automatu trzeba dokupić za 1000zł Apple TV albo Nvidia Shield więc do wydatku 3000zł dochodzi kolejny 1000zł...

Ja się posłużyłem tylko przykładem, a z przykładu rodzi się kolejny, niepotrzebny OT. W temacie dot. Oppo można sobie dalej na ten temat dyskutować... Można tam zadać pytanie jak to jest z tym dodawaniem tych napisów bo jak przeglądałem kiedyś tamten wątek ludzie chyba nie mogli ich znaleźć do wersji wydanych na płytach... (mogę się mylić). Tu już nie kontynuujmy...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie w ogóle kwestia cxy sprzęt "zwróci się" w przypadku naszego hobby jest bezsensowna.

Ja np. jak coś mi się podoba i mam na to kasę to kupuje i się cieszę zakupem a nie biadole że ktoś zapłacił za to wiecej czy ze jakiś tańszy sprzęt potrafi prawie to samo default_wink.png

Teraz np. zmieniam Epsona 7300 za ktorego w lutym zapłaciłem 9k na JVC i za epsona stracę kasę ale tak to funkcjonuje. Jak mi ktoś obliczy moje zadowolenie z JVC? Czy za 20 tys warto? Dla jednego tak dla drugiego nie.

Czym innym jest kabel. Bo w tym przypadku albo kabel bedzie działal albo nie. Nic tego nie zmieni.

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, user7878 napisał:

Dla mnie w ogóle kwestia cxy sprzęt "zwróci się" w przypadku naszego hobby jest bezsensowna.

Ja np. jak coś mi się podoba i mam na to kasę to kupuje i się cieszę zakupem a nie biadole że ktoś zapłacił za to wiecej czy ze jakiś tańszy sprzęt potrafi prawie to samo default_wink.png

Teraz np. zmieniam Epsona 7300 za ktorego w lutym zapłaciłem 9k na JVC i za epsona stracę kasę ale tak to funkcjonuje. Jak mi ktoś obliczy moje zadowolenie z JVC? Czy za 20 tys warto? Dla jednego tak dla drugiego nie.

Czym innym jest kabel. Bo w tym przypadku albo kabel bedzie działal albo nie. Nic tego nie zmieni.

@user7878 Dla mnie tak, warto zmienic na JVC.... jak mas kasę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, hubio napisał:

Natomiast napisz czy Ty ściągasz napisy czy znasz na tyle dobrze angielski, że tego nie potrzebujesz ? Szewi też kupił to Oppo, ale zna na tyle dobrze angielski, że sobie ogląda 150 filmów UHD :) Gdybym i ja na tyle dobrze znał to Oppo było by ze mną już od roku...

Zacznijmy od tego, że gdybyś znał dobrze angielski to OPPO nie byłby Ci do szczęścia potrzebny, przynajmniej w odniesieniu do opcji ładowania napisów zewnętrznych w trakcie odtwarzania z płyty.
Natomiast znam kilkanaście osób, które tylko dla tej opcji postanowiły kupić OPPO i są z tej decyzji niezmiernie zadowoleni, że nie muszą już sobie zaprzątać głowy tym czy w polskiej dystrybucji  wyjdzie film/serial X czy Y (a należy pamiętać, że w Polsce wychodzi kilka procent tego co jest dostępne za granicą na BD/UHD), czy Disney lub ktokolwiek inny wypuści wybrakowany produkt z gorszym audio/zwalonym obrazem/ bez bonusowej płyty z dodatkami, itd. itp.

Odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli oglądam sam, co rzadko mi się zdarza, to radzę sobie bez jakichkolwiek napisów, chyba, że oglądam film nieangielskojęzyczny bądź w często niezrozumiałym dla mnie akcencie - wtedy wystarczą mi angielskie napisy. Z rodzinką oglądam filmy/seriale wyłącznie z polskimi napisami. Problem pojawia się wyłącznie wtedy gdy nigdzie nie ma polskich napisów do jakiegoś filmu - czasami zdarzają się takie sytuacje, głównie w przypadku starszych, niszowych filmów. Np. ostatnio szarpnąłem się na pakiecik z 39 filmami Bergmana na Blu-ray i do ok. 10 filmów nie ma nigdzie polskich napisów. Z drugiej strony nawet na DVD w polskiej dystrybucji wyszło ok 17 jego filmów.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe.
Stoję przed identycznym krokiem.
Za 7300 dałem 10tys
I chciało by się kupić te JVC.
Kasa to raz.
Ale czy wykorzystam go w częściowo zaadoptowanym pokoju. ...
To mnie trochę trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, misfit napisał:

Zacznijmy od tego, że gdybyś znał dobrze angielski to OPPO nie byłby Ci do szczęścia potrzebny, przynajmniej w odniesieniu do opcji ładowania napisów zewnętrznych w trakcie odtwarzania z płyty.
Natomiast znam kilkanaście osób, które tylko dla tej opcji postanowiły kupić OPPO i są z tej decyzji niezmiernie zadowoleni, że nie muszą już sobie zaprzątać głowy tym czy w polskiej dystrybucji  wyjdzie film/serial X czy Y (a należy pamiętać, że w Polsce wychodzi kilka procent tego co jest dostępne za granicą na BD/UHD), czy Disney lub ktokolwiek inny wypuści wybrakowany produkt z gorszym audio/zwalonym obrazem/ bez bonusowej płyty z dodatkami, itd. itp.

Odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli oglądam sam, co rzadko mi się zdarza, to radzę sobie bez jakichkolwiek napisów, chyba, że oglądam film nieangielskojęzyczny bądź w często niezrozumiałym dla mnie akcencie - wtedy wystarczą mi angielskie napisy. Z rodzinką oglądam filmy/seriale wyłącznie z polskimi napisami. Problem pojawia się wyłącznie wtedy gdy nigdzie nie ma polskich napisów do jakiegoś filmu - czasami zdarzają się takie sytuacje, głównie w przypadku starszych, niszowych filmów. Np. ostatnio szarpnąłem się na pakiecik z 39 filmami Bergmana na Blu-ray i do ok. 10 filmów nie ma nigdzie polskich napisów. Z drugiej strony nawet na DVD w polskiej dystrybucji wyszło ok 17 jego filmów.

Tak - jasne, celna uwaga, że do oglądania po angielsku Oppo nie jest potrzebne... :)

No właśnie z powodu tej potrzeby szukania napisów, czasami zakończonej porażką, ostatecznie się nie zdecydowałem na ten zakup wychodząc z założenia, że pirat nie może mieć lepiej niż legalny użytkownik... Wiem, że bym się wkurzał... Natomiast jeśli komuś to nie przeszkadza to zgadza się - Oppo jako jedyne daje taką możliwość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio, serio. ...
Nie dość , że bulisz kasę za płytę, to masz zamiar przejmować się legalnością napisów.
Przecież napisy może zwykły tłumacz Google przetłumaczyć, zapisać plik i gotowe.
To jak w głowie sobie tłumacze, to też nielegalne jest. ...
Bo przecież to też jest jakieś tam tłumaczenie. ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, user7878 napisał:

Tu chodzi po prostu o sprawdzanie stosunku jakości do ceny... Nauczyłem się tego w sprzęcie komputerowym... Ja zawsze dążę do tego, żeby jeśli coś jest 2 razy droższe było 2 razy lepsze... Wiadomo w sprzęcie audio-video nie jest już tak łatwo tego zmierzyć jak w komputerowym, ale zawsze można spróbować...

Np. między Epsonem EH-TW6700 a Epsonem EH-TW9300 jest taka przepaść, że wtedy kiedy płaciłem dwukrotny wzrost ceny uzasadniał polepszenie jakości bo była 3 razy wyższa... Natomiast czy na JVC zauważył bym też taką przepaść - nie wiem... No i pozostaje kwestia samej ceny - wchodzimy już w ceny powyżej 20000zł...

4 minuty temu, raf7705 napisał:

Hubio, serio. ...
Nie dość , że bulisz kasę za płytę, to masz zamiar przejmować się legalnością napisów.
Przecież napisy może zwykły tłumacz Google przetłumaczyć, zapisać plik i gotowe.
To jak w głowie sobie tłumacze, to też nielegalne jest. ...
Bo przecież to też jest jakieś tam tłumaczenie. ..

Nie o to mi chodziło raf... Chodziło mi o to, że pirat sobie ściąga za darmo film z napisami i ma wszystko za free, a ja nie dość, że wywalam 3000zł na Oppo to jeszcze muszę poświęcać czas na szukanie, dopasowywanie napisów i jak napisał kolega misfit, nie zawsze je znajdę... W tym sensie pirat ma lepiej... Wtedy można sobie zadać pytanie po co ta zabawa ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi