hubio 415 Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) 9 minut temu, Kwasiunia napisał: Niestety, obawiam się że nie będzie to możliwe - nie chcę Was angażować zbytnio moim konkretnym przypadkiem, dlatego zwięźle powiem: ściana na końcu salonu jest oddalona prawie 8m oraz - co ważniejsze - po drodze są zwisające lampy. Ale bardzo dziękuję za propozycję i gotowość pomocy. To nie jest żaden problem bo projekcję możesz zawsze zmniejszyć... Nie pamiętam o ile procent da się zredukować, ale powinno być ok. Ilu calowy ma być ekran lub ściana na której ma być projekcja ? Co do zwisających lamp, musiały by być naprawdę nisko Projektor możesz ustawić gdzieś na dole i lampy nie będą przeszkadzać. Akurat re Epsony mają mnóstwo zalet, jedną z nich jest bardzo duże pole jeśli chodzi o przesunięcie pionowe i poziome... Co do koloru to rzeczywiście 9300 w kolorze białym jest tylko w wersji W tej droższej... Jeśli natomiast projektor miałby być mocowany do sufitu lub stał gdzieś na końcu pokoju być może by nie wpłynął na aranżację pomieszczenia... Mnie np. o wiele bardziej podobał się kolor czarny bo mam w pokoju mnóstwo czarnego sprzętu, czarne meble i między innymi dlatego nie brałem wersji W choć to nie był główny powód... Edytowane 20 Listopada 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 20 Listopada 2018 Oczywiście mój komentarz był do kolegi Filutka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 20 Listopada 2018 42 minuty temu, Kwasiunia napisał: Za krótko się znamy Mości Panie byś mógł stwierdzić, że nie przewidziałam w budżecie kalibracji ;D Otóż przewidziałam Na forum była już chyba parę razy zwrócona uwaga jak ważny jest ten aspekt, ale dziękuję za przypomnienie. Nie było moim celem nikogo pobudzać do dyskusji na temat co jest ważniejsze: jakość czy estetyka. Kwasiuniu, Droga Forumowiczko, cieszę się, że Jesteś zwolenniczką i przedstawicielką, szerokiego nurtu "salonowego", zawsze miło usłyszeć racje kogoś, nie ze swojego "obozu", czyli nurtu "Kinowego". Gdybym należał do "salonowców" to poszedłbym w kierunku który promuje firma Philips, czyli: Philips Hue – Inteligentne oświetlenie dla Ciebie i Twojego domu. Sprawę masz ułatwioną, bo salon jest, żyrandol jest, wkręcisz do żyrandola odpowiednie żarówki, powiesisz ekran MagicScreen ALR, dokupisz np. taśmy ledowe (Hue White and color ambiance Lightstrip Plus pakiet 2 + 1 m). No i na sam koniec kalibracja i efekt taki, że wymiata wszystkie salony, że rodzina, znajomi, sąsiedzi, klękają! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 20 Listopada 2018 Dnia 17.11.2018 o 13:49, Kwasiunia napisał: Tak zerkam, że aktualnie ceny TW9300 i TW7400 są zbliżone. Co byście kupili jakbyście teraz mieli podejmować decyzję? Jak na moje oko to chyba lepiej TW9300. I lampa jaśniejsza i kontrast lepszy...a więcej różnic w samych danych jakoś nie widzę W twoim przypadku poszedłbym w model z literką "W" na końcu. Nie dość, że biały, to jeszcze bezprzewodowy:) Potrzebujesz tylko zasilania. Mam bardzo miłe wspomnienia z użytkowania epsona 9000W. Rozważałaś używany 9300W np. z ebay.de? Mogą mieć teraz dobre ceny. Kalibrację bym odłożył do momentu, kiedy jej sama zapragniesz;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwasiunia 9 Napisano 20 Listopada 2018 4 godziny temu, hubio napisał: To nie jest żaden problem bo projekcję możesz zawsze zmniejszyć... Nie pamiętam o ile procent da się zredukować, ale powinno być ok. Ilu calowy ma być ekran lub ściana na której ma być projekcja ? Co do zwisających lamp, musiały by być naprawdę nisko Projektor możesz ustawić gdzieś na dole i lampy nie będą przeszkadzać. Akurat re Epsony mają mnóstwo zalet, jedną z nich jest bardzo duże pole jeśli chodzi o przesunięcie pionowe i poziome... Co do koloru to rzeczywiście 9300 w kolorze białym jest tylko w wersji W tej droższej... Jeśli natomiast projektor miałby być mocowany do sufitu lub stał gdzieś na końcu pokoju być może by nie wpłynął na aranżację pomieszczenia... Mnie np. o wiele bardziej podobał się kolor czarny bo mam w pokoju mnóstwo czarnego sprzętu, czarne meble i między innymi dlatego nie brałem wersji W choć to nie był główny powód... Przyznam się, ze jak czytałam to miałam wewnętrzny opór przed tym rozwiązaniem, ale zaczęłam sobie w głowie wizualizować jak by to mogło wyglądać. Popatrzę jeszcze na te ścianę i przemyślę. Dziękuję za motywację do szukania jak najbardziej idealnego rozwiązania . No i super że są różne wersje kolorystyczne bo więcej osób może znaleźć coś dla siebie i dla swojej przestrzeni. O to chodzi by był wybór i z niego korzystać 2 godziny temu, Barnaba napisał: W twoim przypadku poszedłbym w model z literką "W" na końcu. Nie dość, że biały, to jeszcze bezprzewodowy:) Potrzebujesz tylko zasilania. Mam bardzo miłe wspomnienia z użytkowania epsona 9000W. Rozważałaś używany 9300W np. z ebay.de? Mogą mieć teraz dobre ceny. Kalibrację bym odłożył do momentu, kiedy jej sama zapragniesz;) Rzeczywiście, brzmi to najbardziej wygodnie... właśnie pod kątem kabli itp. dlatego rzeczywiście od początku przymierzałam się do tej opcji. <Teraz mały offtopic:> 3 godziny temu, Filutek napisał: Kwasiuniu, Droga Forumowiczko, cieszę się, że Jesteś zwolenniczką i przedstawicielką, szerokiego nurtu "salonowego", zawsze miło usłyszeć racje kogoś, nie ze swojego "obozu", czyli nurtu "Kinowego". Gdybym należał do "salonowców" to poszedłbym w kierunku który promuje firma Philips, czyli: Philips Hue – Inteligentne oświetlenie dla Ciebie i Twojego domu. Sprawę masz ułatwioną, bo salon jest, żyrandol jest, wkręcisz do żyrandola odpowiednie żarówki, powiesisz ekran MagicScreen ALR, dokupisz np. taśmy ledowe (Hue White and color ambiance Lightstrip Plus pakiet 2 + 1 m). Ciekawe, że akurat żarty poniosły Cię w stronę tego produktu, gdyż znam go i również biorę pod uwagę. Koleżanka pracuje w Philipsie i nabyła te żarówki. Są bardzo zadowoleni i zachęcają mnie do kupna od dawna. Co do "obozów" to rozumiem, że jesteś zwolennikiem zrobienia w domu przystosowanej salki kinowej. Takiej, jak mówi stereotyp "męskiej jaskini" - dla chętnych skecz z takim wątkiem: https://youtu.be/Ntz8KxCxgGQ <koniec offtopu> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiktor Langa 1 Napisano 21 Listopada 2018 Witam, przymierzam się do zakupu projektora tj model 7300, tylko potrzebuję potwierdzenia co do odtwarzacza który obecnie posiadam - konsola xbox one x - gry max full hd + hdr, natomiast co z filmami z płyt blu ray UHD, czy konsola ruszy je w 4k z hdr'em (24FPS) czy również trzeba będzie iść na kompromis ? Co do wspomnianego oświetlenia Philips, sam obecnie posiadam tv Philips 65pus7601 i zintegrowany z nim system oświetlenia HUE, tak się składa ze ekran który również planuje kupić będzie wyjeżdżał własnie przed telewizorem i ciekaw jestem efektu jaki da się uzyskać poprzez delikatne włączenie jasnej poświaty wokół tv, będzie ona emitować trochę światła wokół ekranu projektora - choć wiem że z punktu widzenia prawdziwych kinomaniakow to "profanacja" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) Konsola (ps4 pro) w trybie FHD + HDR (przy wysotrzaniu Epsona tutaj straty na rodzieczosci nie beda duze a zysk z HDR duzy), natomiast filmy juz bez kompromisow 4K + HDR w 24klatkach. Jest chyba tylko jeden film zrobiony w 60 klatkach na ten moment, standardem przy plytach UHD sa 24klatki. Xboxa X trzeba by sprawdzić czy pusci FHD + HDR, czy okroi sygnał 4K do 8 bit zeby sie zmiescic w pasmo prjektora 10,2 Edytowane 21 Listopada 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 21 Listopada 2018 Szewi ale PS4 nie odtwarza płyt UHD przecież.No widzisz mam projektor, mam konsolę Xbox one X ale nie mam filmów na płycie, żeby sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) Jasne @raf7705 dzieki za sprostowanie, ps4 pro nie odtwarza UHD. To skrot myslowy dot klatkarzu i standardu UHD byl. Edytowane 21 Listopada 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 21 Listopada 2018 Co tam zakupiłeś? A już jest temat.To już wiem.Gratulacje.Jak bym miał salkę do kina to też bym brał ten model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) Dziekuje Edytowane 21 Listopada 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 21 Listopada 2018 (edytowane) Szewi kiedyś za zdradę karano ścięciem głowy... A tak na poważnie to gratuluję zakupu... Tak się mało odzywałeś ostatnio, a to była przymiarka do "zdrady" No, na Allegro pojawi się za moment kolejny Epson 9300 Nie będę pisał w nowym temacie odnośnie porównania do Epsona bo i tu można... Jak będziesz miał chwilę zwróć uwagę jak wyglądają jasne sceny np. postać stojąca w oświetlonym słońcem pokoju lub np. na jakiejś polanie na którą wpada dużo słońca... Bo tu to dla mnie jest ważne... Co do "miękkości" obrazu na JVC mnie być może by to przeszkadzało bo lubię ostry obraz, a czerń mi całkowicie odpowiada na Epsonie, zresztą w TV też kupię QLEDA 8K od Samsunga, a nie OLEDa. Myślę, że ten Epson pozostanie ze mną na długo no chyba że sprzedam po to żeby kupić jakiś wielki QLED od Samsunga bo u mnie i tak więcej niż 100'' nie wejdzie, a tak naprawdę spokojnie wystarczy jakieś 85'' Jeszcze raz gratuluję... Zaglądaj tu co jakiś czas do nas bo bez Ciebie będzie smutno... Wiem, że nowa zabawka wypiera starszą, ale zawsze będzie miło jak coś napiszesz, szczególnie jak podczas dalszego poznawania JVC nasuną Ci się jakieś porównania... Edytowane 21 Listopada 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyzmo 0 Napisano 22 Listopada 2018 Dobry wieczór, Decyzja zapadła, wysłużonego tw 3200 zastąpi tw 7300. W Niemczech są aktualnie w b.dobrych cenach. Szybkie pytanie do szanownego grona Odległość od ściany( pełni funkcje ekranu max 106 cala ) do projektora to 4,4m ( pokój dł. 5m "salonowy":) Czy walczyć z płcią piękną, o każdy cm zmniejszając odległość do ekranu ? Z kalkulatora Epsona wynika że przy 106 calach -- odległość może być: 318 - 668 [cm] Z góry dziękuje za odpowiedz. ps.ciekawość mnie zżera, jaka będzie różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 22 Listopada 2018 Dnia 21.11.2018 o 17:54, hubio napisał: Szewi kiedyś za zdradę karano ścięciem głowy... A tak na poważnie to gratuluję zakupu... Tak się mało odzywałeś ostatnio, a to była przymiarka do "zdrady" No, na Allegro pojawi się za moment kolejny Epson 9300 Nie będę pisał w nowym temacie odnośnie porównania do Epsona bo i tu można... Jak będziesz miał chwilę zwróć uwagę jak wyglądają jasne sceny np. postać stojąca w oświetlonym słońcem pokoju lub np. na jakiejś polanie na którą wpada dużo słońca... Bo tu to dla mnie jest ważne... Co do "miękkości" obrazu na JVC mnie być może by to przeszkadzało bo lubię ostry obraz, a czerń mi całkowicie odpowiada na Epsonie, zresztą w TV też kupię QLEDA 8K od Samsunga, a nie OLEDa. Myślę, że ten Epson pozostanie ze mną na długo no chyba że sprzedam po to żeby kupić jakiś wielki QLED od Samsunga bo u mnie i tak więcej niż 100'' nie wejdzie, a tak naprawdę spokojnie wystarczy jakieś 85'' Jeszcze raz gratuluję... Zaglądaj tu co jakiś czas do nas bo bez Ciebie będzie smutno... Wiem, że nowa zabawka wypiera starszą, ale zawsze będzie miło jak coś napiszesz, szczególnie jak podczas dalszego poznawania JVC nasuną Ci się jakieś porównania... bez przesady z ta zdradą Grunt ze jestes zadowolony bo to ogolnie bdb projektor. Oczywiscie ze nie porzuce tematu @Dyzmo im blizej zamontujesz prjektor (zgodnie z kalkulatorem) wtedy wykorzystasz max zoom, przy ktorym bedzie najwieksza jasnosc, co ma znaczenie w HDRrze. Oczywiscie ma to pewne negatywne skutki, bo na max zoomie mozesz miec pewne znieksztalcenia obrazu. U mnie byly minimalne na Epsonie (dobra optyka) ale moga wystapić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 25 Listopada 2018 Raf przypomniałem sobie, że kiedyś narzekałeś na HDR. Chyba wiem w czym rzecz... Jeśli pisałeś na podstawie doświadczeń z Netflixa to na tych filmach HDR wygląda tragicznie. Nie oglądałem co prawda na projektorze tylko na TV, ale o wiele lepiej wyglądają filmy bez HDR. Zresztą o czym my mówimy skoro HDR ładują do komedii Sandlera czy seriali... I teraz jeśli weźmiemy pod uwagę filmy z płyt UHD to jest nie przepaść, a PRZEPAŚĆ ! Tam rzeczywiście widać te efekty ! Parę scen powaliło mnie na ziemię, a na scenie z ostatniego Resident Evila gdzie bohaterka łazi z latarką w podziemiach i ciągle błyska tym światłem to myślałem, że nie dam rady do końca obejrzeć bo ciągle mnie oślepiało - oglądane na projektorze... Dodam też, że nie wierzyłem jak niektóre osoby pisały, że bitrate ma wpływ, a jednak filmy z UHD to było widać to 4K, a tu z tym HDR to naprawdę nie wygląda dobrze... Natomiast jeśli chodzi o normalne filmy HD to się fajnie ogląda na projektorze, ale jak dla mnie to poziom porównywalny z płytami BD, czasami nawet filmy BD wyglądają lepiej, ale to raczej może być zasługa remasteringu... Tak offtopicowo to netflix jako streaming do fajnych seriali i filmów żeby sobie obejrzeć jest ok, ale dla osób szukających najlepszej jakości to na pewno nie... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 25 Listopada 2018 No ja byłem zawiedziony HDR z plików UHD.To było przed update oprogramowania Epsona który sporo poprawił, no i ogólnie nauczyli się chyba jakoś lepiej robić te HDRy.Z netfixa to tylko raz włączyłem na próbę, nie miałem zamiaru nawet tego oglądać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 25 Listopada 2018 No ja byłem zawiedziony HDR z plików UHD.To było przed update oprogramowania Epsona który sporo poprawił, no i ogólnie nauczyli się chyba jakoś lepiej robić te HDRy.Z netfixa to tylko raz włączyłem na próbę, nie miałem zamiaru nawet tego oglądać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) W Epsonie dodano nowe tryby HDR, ale i na Panasonicu jest jeszcze więcej więc nie ma już problemów z jasnością... Z netflixa słabo, ale... może kwestia TV, albo jakiś ustawień, bo akurat jasność HDR na moim TV to MK chwalił... W związku z zakupem przez naszego kolegę innego proja zadałem sobie pytanie czy gdybym miał wolne 20k wywalił bym tyle kasy na inny projektor i odpowiedź jest jednak NIE. Pewno ma to związek z brakiem salki, stosunkowo małym ekranem, ale na pewno jak coś będę wymieniał to będzie TV, a nie projektor... Główny jednak powód jest taki, że nie potrzebuję lepszego kontrastu bo tu mi całkowicie wystarcza, no z wyjątkiem tych paru jasnych scen co ciągle piszę, ale to 0,10% wszystkiego co oglądam... Po prostu jestem wciąż bardzo zadowolony... Teraz ostatnio oglądałem z TV te netflixy i już po prostu marzę o projekcji z płyt... Ale filmy HD z netflixa wciąż oglądam na projektorze. Np świetna jakość filmu "Ostatni Bastion" - dużo jasnych scen i wygląda pięknie... Edytowane 25 Listopada 2018 przez hubio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 25 Listopada 2018 No ty masz jeszcze te fajne opcje do HDR w Panasonic.Jak bym miał kupować UHD player to właśnie Panasonic.Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 25 Listopada 2018 1 minutę temu, raf7705 napisał: No ty masz jeszcze te fajne opcje do HDR w Panasonic. Jak bym miał kupować UHD player to właśnie Panasonic. Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Tak dokładnie - jest bardzo chwalony ten Panasonic pod kątem optymalizacji HDR, a dodatkowe tryby + auto odczyt z metadanych robią świetną robotę... Zresztą jeśli chodzi o płyty to najlepszy player jaki miałem w życiu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Ja gorąco polecam HTPC + MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G + madVR, można porównać sobie jakość z wszystkimi odtwarzaczami. Ten zestaw z kalibracją do wyświetlacza( 3D LUT dla madVR) robi cuda z obrazem. ? Ja już od dawna zauważyłem pewna prawidłowość. Ludzie zaniedbują "źródło obrazu" i oglądają potem "koszmar w salonie". Następna prawidłowość to jest reakcja na uwagi o tym powszechnym problemie, im więcej ktoś wydał na projektor, tym bardziej idzie w zaparte i zaprzecza oczywistym faktom! BTW Bardzo mi się podoba podejście Macieja Kopra, Gmeru, czy Hubio! ? Tutaj mamy czyste dążenie do prawdy, otwartość na badanie istoty rzeczy, po prostu w pełni profesjonalne, filozoficzne podejście do materii! ? Edytowane 25 Listopada 2018 przez Filutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 25 Listopada 2018 Filutek dzięki, że umieściłeś mnie w tak zaszczytnym gronie co MK czy Gmeru, ale naprawdę nie zasługuję na to... Moja wiedza to tylko odczucia... Nic więcej... Co do madVR wiem, że to ostro lansujesz i nie dyskutuję z kwestią jakości. Chodzi po prostu o lenistwo i wygodę... Film chcę odpalać przez pilota, pauzować itd z playera. Pewno i do PC dało by się podpiąć jakiś pilot, ale już dawno wyrosłem z pogoni za "lepszą jakością"... Wystarczy, że młodość straciłem na podkręcaniu procków, ciągłej wymianie płyt głównych, kart graficznych itd... Wtedy mnie to jarało... Teraz chcę po prostu usiąść w fotelu i włączyć film... Jeśli tak zależy Ci na źródle to jak byś poczytał ten wątek to pewno bym nie był już Twoim ulubieńcem, bo... ja oglądam również sporo filmów z DVD i wcale mi to nie przeszkadza... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 25 Listopada 2018 14 minut temu, hubio napisał: Jeśli tak zależy Ci na źródle to jak byś poczytał ten wątek to pewno bym nie był już Twoim ulubieńcem, bo... ja oglądam również sporo filmów z DVD i wcale mi to nie przeszkadza... Hubio ja wiem, że nasze umiejętności/wiedza w stosunku do MK czy Gmeru to może być przepaść, ale zauważyłem u Ciebie podobną cechę jaką i sam posiadam, czyli otwartość na nowe, chęć poznania istoty mechanizmów działania itp. po prostu "filozoficzne" podejście. Możesz się zdziwić, ale ja swoje eksperymenty z madVR zaczynałem właśnie od DVD. To było niesamowite, jak można "poprawić" obraz za pomocą HTPC + madVR ze zwykłych DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boood 21 Napisano 26 Listopada 2018 Panie i Panowie już miałem kupować tw 6700 ale zacisnąłem zęby i na święta będzie 7300. Potrzebuje teraz kupić przewód hdmi najlepiej 12m. Czy High Speed HDMI Cable with Ethernet podoła Epsonowi? Czy muszę kupować wypas Premium High Speed HDMI Cable with Ethernet ? Jakie macie doświadczenie w tym temacie? Ten pierwszy według specyfikacji ma : Przepływność TMDS Max 18 Gbit/s Max cz. zegara zwiększono do 600 MHz YCbCr Obsługa 4:2:0 Obsługa REC. 2020 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 26 Listopada 2018 No to będzie kino : ) A jakie kable znalazłeś? Jakieś linki? To bardzo dużo 12m.... bez optyka może być ciężko chyba, że kabel będzie sprawdzony i pewny. W ciemno to losowanie ze zwykłym kablem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach