Filutek 36 Napisano 29 Października 2018 1 godzinę temu, pmcomp napisał: Zdecydowanie NIE. Dobra jakość jest dopiero przy przepływności 100 MBps z BD-UHD. Wyświetl tego Marvela na proju 120" i potem to samo z BD-UHD. Święte słowa drogi Panie! Ale po co się trudzić, jak można podłączyć taniego "boksa", do taniego Netflixa i pocieszać się "jakością"? (najlepiej na JVC za 50-100k) BTW Co do kobiet, to cała nadzieja w życiu pozagrobowym! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 30 Października 2018 dla odswiezenia wrzuce jeszcze raz bo gdzies tamta fotka zaginela w temacie - tygrys z zycia pi uzyskany na moim epsonie tw9300 w przyszlym tyg jestem wstepnie umowiony na demo n5/n7 vs 540 vs Epson, potem mamy Audio Video Show z prezentacja nowych modeli Zobaczymy jakie przemyslenia beda po Tymczasem polecam obejrzeć Ready Player One w 4K. Fajny film do obejrzenia w 4K i Dolby Atmos. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 30 Października 2018 10 godzin temu, hubio napisał: 12 godzin temu, Filutek napisał: Skoro powiedziało się "a" i kupiło najlepszy projektor (Epson 9300) w inteligentnej cenie, Raczysz żartować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Października 2018 Zdecydowanie NIE. Dobra jakość jest dopiero przy przepływności 100 MBps z BD-UHD. Wyświetl tego Marvela na proju 120" i potem to samo z BD-UHD.Wyswietlałem zarówno z netflixa jak i z pliku/płyty. Jedno i drugie ziarno. Ja tego nie lubię wieć takie mam spostrzeżenia. @Filutek jezeli AppleTv to dla ciebie tani i słaby box to chyba nie mamy o czym dyskutować. Oglądam i streaming i pliki/płyty. Testuje i sprawdzam naprawdę dyzo filmów więc nie pisz mi tutaj o tanich boxach i super projektorach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) 2 minuty temu, user7878 napisał: 11 godzin temu, pmcomp napisał: Zdecydowanie NIE. Dobra jakość jest dopiero przy przepływności 100 MBps z BD-UHD. Wyświetl tego Marvela na proju 120" i potem to samo z BD-UHD. Wyswietlałem zarówno z netflixa jak i z pliku/płyty. Jedno i drugie ziarno. Ja tego nie lubię wieć takie mam spostrzeżenia. I żadnej różnicy w jakości nie zauważyłeś? Na jakim projektorze, na jakim ekranie? Mam na mysli róznicę pomiędzy obrazem z OPPO 203 vs. z Netflixa odpalonego z ROKU podpietego przez rzeczonego OPPO (IN/OUT). Pozdro Edytowane 30 Października 2018 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Października 2018 Ekran 110' a projektor to Epson 7300. Może na JVC bym zobaczył ale na moim epsonie roznicy nie widze. Co wiecej widzialem tez filmy/seriale, ktore w streamingu (Netflix lub Itunes) wyglądają o wiele lepiej niż z plyty. A Marvel jakoś ogolnie mi nie podchodzi. Również na TV czy to lcd czy oled jest widoczne ziarno więc to raczej nie wina projektora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Jakie źródło sygnału? Jakiez to filmy wyglądaja lepiej na Netflixie niz z płyty BD-UHD? Jakies konkretne tytuły? Chcesz powiedzieć, że to jakas specjalna edycja i mastering filmu dla Netflixa gdzie 25 MBps wygląda lepiej niz 80-100 z płyty? Edytowane 30 Października 2018 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Października 2018 dla odswiezenia wrzuce jeszcze raz bo gdzies tamta fotka zaginela w temacie - tygrys z zycia pi uzyskany na moim epsonie tw9300 w przyszlym tyg jestem wstepnie umowiony na demo n5/n7 vs 540 vs Epson, potem mamy Audio Video Show z prezentacja nowych modeli Zobaczymy jakie przemyslenia beda po Tymczasem polecam obejrzeć Ready Player One w 4K. Fajny film do obejrzenia w 4K i Dolby Atmos. @szewi gdzie bedziesz testował? Też się do tego przymierzam. Może gdzieś blisko mnie to się spotkamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Ja nie pytałem o testowanie tygrysa tylko o konkrety ☹️. Edytowane 30 Października 2018 przez pmcomp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Października 2018 @pmcomp nie wiem moze i jakis mastering do 4k ale tak jest. Nie pamiętam teraz tytulow bo ogladam i tyle ale na pewno tak jest. Playera UHD nie mam. Mam zwykły BD ale plyty UHD mam zrippowane i puszczam je czy to z egreata czy tez z appletv.Ostatnio nawet widzialem że np. na Itunes jest Spectre 007 w 4k a nigdzie takiej płyty nie widziałem dostepnej no ale tutaj jest 4k vs HD a mi chodzi o to że film w streamingu niby taki sam a lepiej czasem się prezentuje ze streamu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 30 Października 2018 25 minut temu, user7878 napisał: @pmcomp nie wiem moze i jakis mastering do 4k ale tak jest. Nie pamiętam teraz tytulow bo ogladam i tyle ale na pewno tak jest. Playera UHD nie mam. Mam zwykły BD ale plyty UHD mam zrippowane i puszczam je czy to z egreata czy tez z appletv. Ostatnio nawet widzialem że np. na Itunes jest Spectre 007 w 4k a nigdzie takiej płyty nie widziałem dostepnej no ale tutaj jest 4k vs HD a mi chodzi o to że film w streamingu niby taki sam a lepiej czasem się prezentuje ze streamu. User, sam "organoleptycznie" doznałeś potwierdzenie tego o czym pisze kilka osób. Skoro przykładowo z Netflixa, gdzie już samo to źródło masakruje sygnał, widzisz lepiej jak z 108Mbps, to oznacza konieczność dostosowania/poprawy w Twoich klockach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Witam uprzejmie Swojego czasu mocno siedziałem w dziale mojego autorstwa AACS 2.0 złamane. Dane statystyczne z wielu filmów UHD nie za bardzo potwierdzają Wasze omamy co do 108Mbps transferu video? Nie wiem, co palicie chłopaki ? Z poważaniem Edytowane 30 Października 2018 przez VAMET 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 30 Października 2018 Ja ponieważ przez projektor nie mogę uzyskać UHD nie chciałem się wypowiadać na temat porównania netflix vs płyty, ale powiem wam, że oglądałem UHD na TV i tam bitrate skacze bardzo. W każdym razie filmy z płyt UHD/4K wyglądają znacznie lepiej niż te netflixowe... Może być kwestia samych produkcji bo wiadomo jakie ma budżety netflix, a jakie wielkie studia, ale powalające efekty HDR to były z płyt, a nie tu. Zresztą HDR netflix niby daje do bardzo wielu pozycji, ale ile tam jest hdr w haderze ? Jak to mówią ile cukru w cukrze ? Sama też jakość UHD z płyty jest naprawdę wysoka, a tutaj momentami ma się wrażenie jak by było zwykłe HD... Nawet co jest chyba paradoksalne i mogę się mylić same płyty BD wydają mi się lepsze niż filmy HD z netflixa, ale tu już są niewielkie różnice... Co kwestii porównania z żonami to za bardzo nie zrozumiałem..., że niby MD VR to ta super nowa, młoda ładna kochanka..., a filmy z DVD to jak ta stara żona... ? Jeśli tak to chyba nie trafiony przykład bo taką samą super ładną kochanką może być 4k/UHD z płyt... Super zaletą naszego projektora jest to, że raz możemy się nostalgicznie przenieść w przeszłość oglądając czarno-białe DVD np. film "Rozwód po włosku", a z 2 strony możemy odpalić Pasażerów na UHD/4K/HDR i poczujemy się jak w innej rzeczywistości. Filutku nie odpisałeś mi na moje pytanie - czy kiedy miałbyś podłączoną swoją kartę z MAD i ATV 4K, lub kartę i player UHD z tą samą zawartością zobaczyłbyś różnicę z odległości 3 - 3,5m jak się ogląda 100'' obraz, oczywiście nie znając co jest co ? Odpisz szczerze... Wg mnie nie zobaczyłbyś... Oczywiście mówimy dokładnie o tym samym żródle z tym samym bitrate i najlepszymi ustawieniami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Października 2018 @Filutek bo Ty wiesz lepiej co ja widzę Testowaleś to czy tylko tak Ci się wydaje?Nie napisalem ze kazdy film ze streamingu jest lepszy tylko że niektóre wygladają lepiej. Nie wiem od czego to zalezy ale tak jest. Oglądam i pliki/płyty i streaming i jest z tym różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Witam uprzejmie Nowa fizyka powstaje ? Wszystko Panowie zależy od jakości urządzeń, predyspozycji widza w odbiorze materiału, ale litości materiał z UHD chociaż nie wiem, jakby ktoś się starał nie będzie gorszy od streamingu z kompresją. Mamusię oszukasz, tatusia oszukasz...? Mimo płyt UHD, to bitrate video widziałem nawet na poziomie 37Mbps (dobry BD taki ma) + audio zazwyczaj 4-6Mbps dla Dolby Atmos. Mimo wszystko wyższy bitrate w statycznych klatkach przy UHD w stosunku do streamingu jest zauważalny. Klatki w ruchu trudniej wyłapać, bo tak działają wszelkie kompresje, żeby w ruchu nie zobaczyć w tak dużym stopniu pogorszenia materiału. Z poważaniem Edytowane 30 Października 2018 przez VAMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, VAMET napisał: Witam uprzejmie Swojego czasu mocno siedziałem w dziale mojego autorstwa AACS 2.0 złamane. Dane statystyczne z wielu filmów UHD nie za bardzo potwierdzają Wasze omamy co do 108Mbps transferu video? Nie wiem, co palicie chłopaki ? Z poważaniem Zależy czy rozmawiacie o średnim czy maksymalnym bitrate. Na UHD BD maksymalny bitrate może wynośić 128 Mb/s i w wielu filmach w szczycie dochodzi do tych poziomów, a nawet wyżej. Poniżej przykładowe wykresiki. Despicable Me 3: Batman: Gotham by Gaslight: Concussion: Edytowane 30 Października 2018 przez misfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VAMET 93 Napisano 30 Października 2018 Witam uprzejmie Nigdy się nie podaje wartości min i max, tylko uśrednione, jeżeli rozmawia się poważnie o bitrate. To tak jak w FPS w grach ktoś jarałby się, że ma 60 FPS przy 2160p, a w większości czasu ma 30. Z poważaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Wszystko ma znaczenie i tak np. film ze średnim bitrate 45 Mb/s dochodzącym w najbardziej wymagających ujęciach do ~100 Mb/s może mieć lepszą końcową jakość od tego samego filmu ze średnim bitrate 60 Mb/s przyciętym w maxie do ~70 Mb. Pomijam tu kwestię tego kto konkretnie i na jakim koderze robi kompresję bo to tak po prawdzie głównie decyduje o końcowej jakości obrazu. Jeżeli rozmawiamy o średnim bitrate to Netflix UHD ma bitrate na poziomie 15 Mb/s. iTunes trochę więcej, ale rzadko w jakich filmach przekracza ~30 Mb w szczycie. Edytowane 30 Października 2018 przez misfit 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 30 Października 2018 Hubio, masz coś nie tak z netem.Nie powinien skakać.Raz idzie stopniowo w górę do 15.6 MB/sek i tak powinno zostać do końca filmu. Ale oczywiście zgadzam się że nie umywa się to do płyt lub dużych plików. Jak trafił się jakiś wyjątek, (ładniejszy na netfix)), to tylko potwierdza regułę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 30 Października 2018 1 minutę temu, raf7705 napisał: Hubio, masz coś nie tak z netem. Nie powinien skakać. Raz idzie stopniowo w górę do 15.6 MB/sek i tak powinno zostać do końca filmu. sprawdzę... To widać tylko na podglądzie na TV bo z Panasonica pokazuje stałą wartość... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 30 Października 2018 Wiem, też tylko w tv mogę to sprawdzić. Tv pokazuje ci autentyczną rozdzielczość i bitrate, jakie dostaje.Odtwarzacz pokazuje już tylko, to co wysyła, czyli cały czas 4k, bo upskaluje otrzymany obraz cały czas do 4k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 30 Października 2018 (edytowane) test Epsona 7400: strona oryginalna: http://www.passionhomecinema.fr/blog/index.php/30/10/2018/test-epson-eh-tw7400-lavis-de-gregory/ tłumaczenie google na angielski (nie po polsku ze wzgledu na mniejsza liczbę błędów w tlumaczeniu): https://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.passionhomecinema.fr%2Fblog%2Findex.php%2F30%2F10%2F2018%2Ftest-epson-eh-tw7400-lavis-de-gregory%2F&edit-text= ciekawa konkluzja na końcu... Edytowane 30 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 30 Października 2018 7300 dalej cena/jakość wygrywa. Jak już zmieniać to tylko na JVC 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 30 Października 2018 Szewi,Tw 7300 z nową naklejką, żeby cenę podbić, to wszystko.W tw 9400 chociaż 18Gb dodali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 31 Października 2018 Tak TW7400 to TW7300 z zmodyfikowanym FW, nic innego to nie jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach