Bipo 199 Napisano 1 Października 2018 Ja przestałem chodzić do Warszawskiego Imax z uwagi na właśnie beznadziejny obraz, tak jak przy w miarę statycznych momentach filmu było ok tak jak się zaczynała dynamiczna scena w ruchu była poprostu kaszana. Rozmyty obraz do tego stopnia że z Żoną myśleliśmy że wyjdziemy po 15minut. filmu. Siedzę jużtrochę w projektorach ale takiego obrazu jeszcze nie widziałem. To powtórzyło się kilka razu z rzędu, bo myślasem że coś z filmem było nie tak. Niestety za każdym razem było tAK samo. Dlatego już do Imax nie chodzę, wole sobie pójść do Złotych Tarasów na mniejszy ekran ale za to obraz żyleta w sali nr 1 i 2 (sale premierowe).- innych sal nie polecam. Tak samo uważam projektor ma swój obraz i klimat dlatego obraz w odbiorze jest inny niż z TV. Dlatego już od kilku ładnych lat wyleczyłem się z oglądania filmów w TV. 130" a 50" w moim przypadku robi duuuże wrażenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) @hubio ale ja odnosilem sie do roznicy w kontrascie do oleda, gdzie ta roznica jest widoczna momentalnie niestety na niekorzysc prjektora Jak porownywalem kiedys kontrst projektora do tv z matryca VA (z moim dawnym samsungiem) to Epson wypadal wtedy lepiej w kwestii kontrastu. @Bipo ja ost raz jak bylem na czyms 3d w kinieto pamietam, ze az chcialem im zglosic zeby wyregulowali prjektor bo obraz sie rozchodzil niemilosiernie. Po za tym moja uwaga byla skupiona na kontraście, rozdzielczosci, czerniach, kolorach, no ale co porawdzic jak az oczy bolały Prawda jest taka, ze dopoki nie zrobi sie tego u siebie w domu profesjonalnie i nie wkroczy w swiat projekcji, to na te wszystkie sprawy w kinie nie zwracasz na nie uwagi. Sa oczywiscie kina tak jak pisał binary, gdzie to jest naprawde zrobione tak, ze domowa projekcja nie ma startu. Komfort obejrzenie w domu z rodzina czy znajomymi do tego ze szklaneczka odpowiedniego szlachetnego trunku jest nie do przecenienia Edytowane 1 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) Szewi dokładnie ja się ma już na pewnym poziomie obraz z proja w domu to zaczynamy zwracać na pewne aspekty uwagę gdzie wcześniej tego nie braliśmy pod uwagę. Ja byłem we wszystkich kinach chyba w Wawie i mam swoje ulubione do których aż chce się pójść a obraz jest zadawalajcy. Reszta jest na liście skreślona i nie brana pod uwagę... ? Ps.3d już mi dawno przeszło teraz wybieram tylko seanse 2d... Edytowane 1 Października 2018 przez Bipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) Ja mam ten luksus, ze od poczatku dekady mamy w lokalnych kinach projektory 4k, a i od kilku lat coraz czesciej DCP 4k. Pomimo wszystko wole kino domowe @ 1080p, chociazby ze wzgledu na jakosc obrazu i dzwieku (nie zawsze udaje sie usiasc w idealnym miejscu). To znaczy wolalem dopoki nie obejrzalem GOTG w kinie Dolby Vision ( HDR). Teraz to juz wogole UHD pozamiatal temat, bo ciezko sie przestawic sporotem na stare standardy. Niemniej jednak 2x tygodniowo do kina chodze i cierpie jak nie ma na co. NIe sadze zeby otworzyli kiedykolwiek w Dublinku kino Dolby Vision, juz predzej w Warszawie, ale prawdopodobnie wszyscy mamy szanse kiedys na cos takiego. Sorry za jakosc i rozmiar. Wrzucam oryginal wiec troche ciezki. A tu dla przypomnienia. Sorry ze nie mam lepszych materialow, ale to bylo pierwsze starcie z LEDem w sali nr 6 ogladalem jeszcze w czerwcu dinozaurki i w lipcu MI6, ale nie mialem wolnych rak zeby dokumentowac . Moze nastepnym razem Edytowane 1 Października 2018 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 1 godzinę temu, szewi napisał: @hubio ale ja odnosilem sie do roznicy w kontrascie do oleda, gdzie ta roznica jest widoczna momentalnie niestety na niekorzysc prjektora Ale jak to możliwe skoro we wszystkich cyferkach praktycznie każdy TV ma wyższy kontrast niż przynajmniej nasz projektor ? Wystarczy nawet wziąć porównanie z tej strony i praktycznie każdy TV będzie miał lepszy kontrast on/off i ANSI, zresztą wizualnie to też widać. Nie mam OLEDa, ale są tak chwalone, że jak to możliwe, żeby miały niższy kontrast ? Sorry szewi, ale zgłupiałem po tym wpisie bo właśnie kontrast uważam, za jedyną rzecz do której projektory nie mają startu do telewizorów.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) 9 minut temu, hubio napisał: Ale jak to możliwe skoro we wszystkich cyferkach praktycznie każdy TV ma wyższy kontrast niż przynajmniej nasz projektor ? Wystarczy nawet wziąć porównanie z tej strony i praktycznie każdy TV będzie miał lepszy kontrast on/off i ANSI, zresztą wizualnie to też widać. Nie mam OLEDa, ale są tak chwalone, że jak to możliwe, żeby miały niższy kontrast ? Sorry szewi, ale zgłupiałem po tym wpisie bo właśnie kontrast uważam, za jedyną rzecz do której projektory nie mają startu do telewizorów.... W jakich cyferkach ? Hubio calkiem normalnie Epson w dedykowanych warunkach ma kontrast natywny 4500 : 1 z dynamiczna przyslona (dynamiczny kontrast) dobija do 34000 : 1 TV z matryca VA ma kontrast przewaznie 3000 : 1 i tyle w temacie mozna cos poprawiac local dimmingiem (nie mowie o FALDach, bo one maja lepsz eparamtery kontrastu) OLED ma kontrast nieskonczonosc : 1 Wizulanie dla przypomnienia, chociaz porownanie fotek to zawsze srendia sprawa, ale dla zobrazowania o czym mowie: Samsung quantum dot KS8000 VA: Epson TW9300: Edytowane 1 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) 19 minut temu, szewi napisał: W jakich cyferkach ? Weźmy pod lupę mój sprzęt: SAMSUNG UE75MU8002: Kontrast ANSI, bez wygaszania (więcej – lepiej) 2 500:1 Kontrast w filmach (więcej – lepiej) średni: 7 200:1 max: 15 600:1 min: 3 900:1 Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-mu8002-test-ultra-hd-120hz-tizen/ Epson 9300: Kontrast ANSI obrazujący zdolność do wyświetlania czerni w bezpośrednim sąsiedztwie jasnych elementów 190:1 On/off zdolność projektora do wyświetlania naprzemiennie czerni i bieli 4 500:1 Źródło: https://hdtvpolska.com/epson-eh-tw9300w-test-projektora-lcd-4k-ultra-hd/ No więc mamy 190:1 do 2500:1 (!) różnica kolosalna w ANSII, a więc 80% mieszanych scen w filmach, także lepiej w on/off 4500:1 do 15600:1 w trybie dynamicznym I tak jest chyba z każdym TV... Więc jakim cudem Twój OLED może mieć niższy kontrast od projektora ? Co do zdjęć jak sam przyznałeś i ja to potwierdzam komórka zniekształca... U mnie z tego DVD też wyglądało podobnie, ale w rzeczywistości tak nie było.. Edytowane 1 Października 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) Hubio, Czytaj uwaznie ! On/off + dynamiczna przysłona zdolność projektora do wyświetlania naprzemiennie czerni i bieli wraz ze wspomaganiem dynamicznej przysłony, która przyciemna czarny obraz 34 000:1Źródło: https://hdtvpolska.com/epson-eh-tw9300w-test-projektora-lcd-4k-ultra-hd/ Epson ma kontrast on off dynamiczny 34000 : 1 wiec nie wiem co mi tu cytujesz i w jaki sposob to ma wypasc gorzej. Zacytowanych przez Ciebie TV z matryca VA nie ma takiego kontrastu... Nigdzie nie napisalem ze OLED ma nizszy kontrast niz projektor, wrecz przeciwnie, nawet w moim poscie wyzej napisalem ze ma wyzszy. Odnioslem sie tlyko do przewagi kontrastu on : off projektora nad kontrastem tv z matryca VA (bez mechanizmu direct led FALD). Edytowane 1 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) 17 minut temu, szewi napisał: Hubio, Czytaj uwaznie ! On/off + dynamiczna przysłona zdolność projektora do wyświetlania naprzemiennie czerni i bieli wraz ze wspomaganiem dynamicznej przysłony, która przyciemna czarny obraz 34 000:1Źródło: https://hdtvpolska.com/epson-eh-tw9300w-test-projektora-lcd-4k-ultra-hd/ Epson ma kontrast on off dynamiczny 34000 : 1 wiec nie wiem co mi tu cytujesz i w jaki sposob to ma wypasc gorzej. Zacytowanych przez Ciebie TV z matryca VA nie ma takiego kontrastu... Nigdzie nie napisalem ze OLED ma nizszy kontrast niz projektor, wrecz przeciwnie, nawet w moim poscie wyzej napisalem ze ma wyzszy. Odnioslem sie tlyko do przewagi projektora nad tv z matryca VA. sorry szewi Napisałeś na "niekorzyść" projektora, a mój mózg odebrał na "korzyść" i 3 literki "nie" spowodowały zamieszanie... Tragedia - to przez to, że nie piję kawy... Tym nie mniej temat się rozwinął w ten sposób, że wrzuciłem Cię na tory obrony kontrastu w projektorze i powstał ciekawy wątek... Jak wiemy z praktyki, ale i pisał o tym Maciej Koper w tym samym teście ta dynamiczna przesłona działa tylko jak jest 100% czerni... Jak przełączam hdmi to mi cyka to wiem więc w praktyce to 34000:1 nie istnieje... Ja zawsze wolę się posługiwać kontrastem on/off bez przesłony, a szczególnie ANSI bo to on jest ważny w scenach mieszanych czyli 80% scen w filmach niż dynamicznym, a tu jak wcześniej pisałem wygrywa TV. Ja mam przecież TV na matrycy VA i zapewniam Cię, że oprócz cyferek różnica w kontraście wypada zdecydowanie na korzyść TV i to jest przepaść... I zauważ, że w całym akapicie także MK posługuje się wyłącznie wartościami kontrastu on/off, a nie dynamicznego: A tu o przesłonie: Edytowane 1 Października 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) no i bedzie mnie przkeonywal ze czarne jest białe Tez mialem TV na matrycy VA (nie FALD) nawet wrzucilem ww zdjecie. Gdzie jest lepsza czerń wg Ciebie ? Moze w warunkach nieprzystosowanych u Ciebie TV w kwestii czerni wypada lepiej. ok TV ma wiecej detali na ww foto, na proju czesc z nich ginie, mozliwe ze kalibracja by to wyciagnela na proju, ale ogolnie czern jest lepsza na Epsonie. Edytowane 1 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 1 minutę temu, szewi napisał: no i bedzie mnie przkeonywal ze czarne jest białe Tez mialem TV na matrycy VA (nie FALD) nawet wrzucilem ww zdjecie. Gdzie jest lepsza czerń wg Ciebie ? Moze w warunkach nieprzystosowanych u Ciebie TV w kwestii czerni wypada lepiej. ok TV ma wiecej detali na ww foto, na proju czesc z nich ginie, mozliwe ze kalibracja by to wyciagnela na proju, ale ogolnie czern jest lepsza na Epsonie. No, ale przecież nie dyskutujemy o czerni... tylko o kontraście... Mnie akurat czerń, a w zasadzie detale w czerniach bardziej pasują na projektorze niż na TV, ale sama czerń wg testów wypada lepiej na TV, szczególnie OLEDACH. Natomiast wątku czerni nie chcę drążyć bo na forum są lepsi maniacy czerni ode mnie... Kiedyś ktoś mi napisał tu, albo na innym forum, że każdy TV będzie miał lepszą czerń niż projektor - chodzi zapewne o smolistość czyli prawdziwą czerń, a nie szarości... Natomiast ja oczywiście pisałem tylko o kontraście, a nie czerni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) 4 minuty temu, hubio napisał: No, ale przecież nie dyskutujemy o czerni... tylko o kontraście... Hubio a co wg Ciebie wplywa na czerń w TV/prjektorze ? Wyoski kontrast powoduje ze czern jest czarna jak smoła (np OLED). Ta dyskusja schodzi na manowce... Edytowane 1 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 13 minut temu, szewi napisał: Hubio a co wg Ciebie wplywa na czerń w TV/prjektorze ? Wyoski kontrast powoduje ze czern jest czarna jak smoła (np OLED). Ta dyskusja schodzi na manowce... Tu się nie wypowiadam bo nie znam odpowiedzi... Akurat w ciemnych scenach jak wiesz to mi projektor bardzo odpowiada, gorzej w jasnych scenach. Mój ulubiony przykład: jasne pomieszczenie, oświetlone światłem dziennym (nie sztucznym !), np wpadające przez okna promienie słoneczne, a w środku tego pomieszczenia postać ubrana na jasno - kontrast w TV będzie znacznie lepszy, na projekcji wygląda to akceptowalnie lub źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) 4 godziny temu, szewi napisał: "... ja ost raz jak bylem na czyms 3d w kinieto pamietam, ze az chcialem im zglosic zeby wyregulowali prjektor bo obraz sie rozchodzil niemilosiernie. Po za tym moja uwaga byla skupiona na kontraście, rozdzielczosci, czerniach, kolorach, no ale co porawdzic jak az oczy bolały Prawda jest taka, ze dopoki nie zrobi sie tego u siebie w domu profesjonalnie i nie wkroczy w swiat projekcji, to na te wszystkie sprawy w kinie nie zwracasz na nie uwagi. Sa oczywiscie kina tak jak pisał binary, gdzie to jest naprawde zrobione tak, ze domowa projekcja nie ma startu. Komfort obejrzenie w domu z rodzina czy znajomymi do tego ze szklaneczka odpowiedniego szlachetnego trunku jest nie do przecenienia ..." @Szewi, poruszyłeś kluczowy aspekt, subiektywnego "odbioru"(widzenie, słyszenie) każdego, bez wyjątku filmu. Droga od tego co zarejestrowała kamera, do tego co wyprodukował nasz mózg w postaci obrazu jest dosyć długa. Chcę podkreślić, że odbiór filmu, czyli obrazu i dźwięku(jednocześnie razem), nie powstaje w uchu czy oku, ale w mózgu każdego człowieka. Ta końcowa faza, gdzie powstaje "mixowanie w mózgu", prowadzące do efektu świadomości akcji filmu, jest najważniejsza. Można to nazwać efektem "wtopienia się w akcje filmu", integracji naszego postrzegania w taki sposób, abyśmy mieli wrażenie, że śledzimy rzeczywistość, że jesteśmy w środku akcji, wrażeniu że to się dzieje naprawdę. Teraz gdy siedzimy w kinie i bez przerwy słyszymy i również widzimy "gawiedź", gdzie oprócz ekranu(kiepski obraz) i kiepskich głośników(złe basy i łomot średnicy), mamy totalnie zakłócone wrażenie "wtopienia w akcje". Co to za odbiór, gdy dookoła widzę, słyszę i również czuje(pierdziochy i pot, tanie kosmetyki itp), innych ludzi, jak na targu, czy manifestacji KOD-u(PZPR)??? Takie warunki trudno przeżyć. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w naszych dedykowanych, zaciemnionych aksamitem, wyczesanych salkach kinowych!!! W takim towarzystwie, taki Epson 9300(plus konieczne dodatki) powoduje coś w rodzaju hipnozy. Przenosimy się do innego wymiaru, jesteśmy w środku akcji, żaden OLED, czy LCD, tudzież "efekt tęczy" z Optomy 4k/8k/16k, czy publiczne kino, Nam tego nie zastąpi! Edytowane 1 Października 2018 przez Filutek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) z tym Oledem, to powiem Ci bym akurat uwazał. Bo od czasu jak mam porownanie na miejscu to doysc czesto wybieram filmy na Oledzie. Zaczynam coraz czesciej zwracac uwage na duzą róznice w kontraście, ktora generuje to co nazwaleś "wtopienie w akcje" oczywiscie przekatna ekranu prjektora, klimat salki, otoczenie dzwiekiem itp to jest inny klimat i wymiar niz kanapa przed tv i plaski dzwiek, dlatego uwazam ze jedno z drugim sie dopelnia bo ma inne zastosowania i jako calosc generuje inne odczucia. Jednak ogladnia filmu gdzie plastyka i efekt glebi jest niesamowity za sprawą kontrastu oraz to ze nie widzisz gdzie sie zaczyna a gdzie konczy ekran na oledzie obraz jest zawieszony i nie ma końca daje niesamowite odczucia. Skzoda ze oled ma tylko 65 cali tutaj np jedna zajawka: obraz wydaje sie trojwymiarowy. Edytowane 1 Października 2018 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 1 Października 2018 1 godzinę temu, szewi napisał: z tym Oledem, to powiem Ci bym akurat uwazał. Bo od czasu jak mam porownanie na miejscu to doysc czesto wybieram filmy na Oledzie. Zaczynam coraz czesciej zwracac uwage na duzą róznice w kontraście, ktora generuje to co nazwaleś "wtopienie w akcje" oczywiscie przekatna ekranu prjektora, klimat salki, otoczenie dzwiekiem itp to jest inny klimat i wymiar niz kanapa przed tv i plaski dzwiek, dlatego uwazam ze jedno z drugim sie dopelnia bo ma inne zastosowania i jako calosc generuje inne odczucia. Jednak ogladnia filmu gdzie plastyka i efekt glebi jest niesamowity za sprawą kontrastu oraz to ze nie widzisz gdzie sie zaczyna a gdzie konczy ekran na oledzie obraz jest zawieszony i nie ma końca daje niesamowite odczucia. Skzoda ze oled ma tylko 65 cali obraz wydaje sie trojwymiarowy. No własnie to mnie ciekawi, gdzie ten efekt "wtopienia w akcje" będzie większy? Oled 65 cali z 1 metra, czy Epson 9300 120 cali z 2 metrów? Oczywiście wszystko dookoła zamaskowane czarnym aksamitem. Chciałbym to przetestować. Być może jak wygra Oled 65 cali z 1 metra, to faktycznie nie ma sensu projector(jako gorszy efekt, "wtopienia w akcje"? Mam na myśli sytuacje, gdy oglądam sam lub we dwoje. Bo jezeli bierzemy pod uwagę wspólne oglądanie z całą rodziną czy znajomymi, to chyba jednak Oled 65 cali, musi ustąpić pierwszeństwa projkowi. Nie upchniemy 4-5 osób optymalnie dla efektu "wtopienia w akcje". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 1 Października 2018 (edytowane) calosciowy klimat jest na salce, natomiast lepszy obraz za sprawa kontrastu jest na oledzie, bez wzgledu na to jak doskonale warunki projekcji by nie byly. Przy projekcji jednak sa inne zalety: immersja, wiekszy ekran, wiecej osob moze ogladac, dzwiek i to wszystko sie sklada na wieksze wow i odbior calosci wg mnie jest lepszy niz w nieprzystosowanym pokoju na mniejszym ekranie TV. Na jakosc projekcji nie ma co narzekać, bo juz dawno to ustaliliśmy stosunek ceny / jakosc Epson ma bardzo dobry. Reasumujac jak tylko ja sam ogladam to z lenistwa nie chce mi sie z reguly odpalac proja i wybieram oleda. Jak wiecej osob bezdyskusyjnie prjektor wygrywa. Granie tutaj prjektor bez dwoch zdań Edytowane 1 Października 2018 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 1 Października 2018 56 minut temu, szewi napisał: Reasumujac jak tylko ja sam ogladam to z lenistwa nie chce mi sie z reguly odpalac proja i wybieram oleda. Jak wiecej osob bezdyskusyjnie prjektor wygrywa. Granie tutaj prjektor bez dwoch zdań Dziękuje Szewi za te cenne uwagi. Ja dopiero urządzam salę projekcyjną i przez chwilę zwątpiłem w cel tych zabiegów. ? Raczej nie kupię na tym etapie OLED 65 cali(bo tylko taki dla mnie dostępny jest) Jestem teraz na etapie zakupu i zamontowania materiału typu czarny aksamit na wszystkie powierzchnie pokoju ok 5 x 4 m. Epsona kupię jak wyszykuje dla niego gniazdko. :-) Mam problem z zakupem tego aksamitu. W USA polecają w zasadzie 3 opcje: 1 Morex Crushed Velour 2 Black Flocked Velvet 3 Triple Black Velvet Może ktoś z forumowiczów wie gdzie z Chin lub z jakiej polskiej hurtowni, wyczaić coś podobnego w dobrej cenie 5-10 pln/metr przy zakupie całej belki materiału? :-) Nie mam zamiaru bawić się w jakieś kompromisy i urządzać kina dwufunkcyjnego np salon/kino. Muszę mieć ten aksamit bo inaczej nie będzie najlepszego efektu. Właściwie to będzie i tak salon, ale nie tradycyjny, tylko "czarna jama nietoperza" do projekcji i pogaduch, muzyki itp. :-) Ciekawe jak inni sobie z tym poradzili? Czy ktoś wchodził w aksamit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 1 Października 2018 Ja mam trochę inne odczucia. Mecze w 4k bezapelacyjnie lepiej na epsonie vs Sony 65XE9305 vs LG 65B7. Mecze w FULLHD lepiej na TV.Filmy projektor zdecydowanie lepszy.Na TV zwykle kanały mogę oglądać. Mysle teraz na oledem od sony tym 65AF9 do salonu ale 65' może być za mało. A już cena oleda 65 jest bardzo duża. TV byłby konkurencyjny vs projektor ale tylko od 85' wzwyż a tak duzy ekran w 4k zamiata te małe TV. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 Chłopaki, a OLEDów powyżej 65'' to nie ma ? Myślałem, że tak jak każdy TV są co najmniej przekątne 75'', nigdy nie wgłębiałem się w ten temat. Szewi piszesz o płaskim dźwięku itd z TV, ale akurat to można rozwiązać... Przenieś OLED do salki i też będziesz miał super dźwięk I Szewi skoro masz teraz tego OLEDa napisz może coś więcej co nadal sobie zostawiasz na projektor, a co oglądasz na TV ? Rozumiem, że niedawno zakupiłeś tego OLEDa. Odpowiedz mi na jedno, chyba retoryczne pytanie: gdyby ten OLED miał tyle samo cali co emisja z projektora to oglądał byś tylko na nim ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 1 Października 2018 2 minuty temu, hubio napisał: Przenieś OLED do salki i też będziesz miał super dźwięk No właśnie ciekawe jak to wygląda w zaciemnionym pokoju(wszystko pokryte Triple Black Velvet) i test: Oled 65 cali z 1 metra, czy Epson 9300 120 cali z 2 metrów? :-) BTW Panowie pomóżcie wykonać test widoczności pikseli na OLED 65 cali? Z jakiej odległości oczu od ekranu zaczynają być widoczne piksele? Czy mogę prosić o zrobienie takiego testu? Jak to wygląda z Epsonem 9300? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 13 minut temu, Filutek napisał: No właśnie ciekawe jak to wygląda w zaciemnionym pokoju(wszystko pokryte Triple Black Velvet) i test: Oled 65 cali z 1 metra, czy Epson 9300 120 cali z 2 metrów? ? BTW Panowie pomóżcie wykonać test widoczności pikseli na OLED 65 cali? Z jakiej odległości oczu od ekranu zaczynają być widoczne piksele? Czy mogę prosić o zrobienie takiego testu? Jak to wygląda z Epsonem 9300? No, ale też wszystko zależy od źródła... Ja oglądam na projektorze DVD 100'' i nie widzę pikseli, ale już na filmach 240x320 owszem (jeden testowo włączyłem ). Z kolei Szewi DVD w ogóle nie ogląda na projektorze, a jak obejrzał to pisał, że jak by grał w Minecrafta Na 4k/UHD to pikseli chyba z żadnej odległości nie zobaczysz jaka by nie była... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 1 Października 2018 Jakbym miał oleda 120' w cenie epsona to bym 5 kupił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 1 Października 2018 21 minut temu, user7878 napisał: Jakbym miał oleda 120' w cenie epsona to bym 5 kupił No właśnie, a ja nie wiem... bo obraz z projektora jest jak najbardziej zbliżony do tego kinowego, można poczuć się jak w kinie... Na samym początku przewagą projektora była wielkość, kiedy miałem TV 65'', po wymianie na TV 75'' nadal to była przewaga, ale już nie tak wielka. Jednak po pół roku oglądania na projektorze po prostu obraz z TV mi nie pasował... Zaznaczam, że mam "zwykłe" VA, wcześniej VA z kropką kwantową, OLEDA nigdy nie miałem... Być może OLED też by mnie zachwycił... Czy OLEDY są nadal tylko od LG czy może jakieś inne firmy też już je mają ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 1 Października 2018 Nowe OLEDY są extra. Wielkość to przeważnie 65'. Top od Sony 17tys na dzisiaj. LG niewiele mniej. Większe przekątne to na dzisiaj cena kosmos. Obraz z oleda jak najbardziej przypomina ten z projektora więc@hubio na pewno byłbyś zadowolony.Top LCD są w 75' a nawet 85'. Te lepsze po kalibracji są rownież super. Obie technologie mają swoje wady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach