Skocz do zawartości
Maciej Koper

Philips PUS6412 TEST 2017 Android TV z Ambilight i matrycą IPS

Rekomendowane odpowiedzi

Philips PUS6412 TEST 2017 Android TV z Ambilight i matrycą IPS

Całkiem niedawno mieliśmy okazję gościć w redakcji Philips'a PUS6262. Był to najlepszy z podstawowych modeli, pozbawionych systemu Android. Teraz przyszedł czas na sięgnięcie oczko wyżej i test podstawowego modelu opartego już na platformie od Google.

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sony może i ma lepszy design, ale to i tak kwestia gustu. :) Design to był najważniejszy jak były wielkie obudowy, teraz to praktycznie nie wiadomo, gdzie ten designer ma projektować, bo malutka ramka i podstawa to niewiele. ;) Ja bym wybrał Philipsa ze względu na jakość obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co tu chodzi? W 2015r dałem za 55 calowego Philipsa tyle samo ile kosztuje model 55 recenzowany tutaj. Mój ma:

- matrycę VA (dużo lepszy kontrast i czerń)

- 3 stronny Ambi (ten ma 2 stronny)

- 3D (które i tak nie działało, ale jako funkcja się liczy)

- 120 Hz matrycę (ten ma 60Hz)

Jedyna różnica na niekorzyść, to że mój zakupiony w 2015 jest TV FullHD, a ten tu 4K. Sens kupowania TV 4K szczególnie 55 calowego jest nadal pod znakiem zapytania jeżeli nie siedzi się 1.5m od TV.

Mam wrażenie że Philips ładnie zaczyna lecieć w kulki i goli klientów. Pakują do TV coraz gorsze komponenty (ekrany), a cena stoi w miejscu albo nawet wyższa miejscami. To jest postęp? Dobrze że OLEDy od LG powoli tanieją i nie są już tak zaporowe jak kiedyś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta tendencja objawia się u wszystkich producentów. Najbardziej w kulki i tak leci LG, które kiedyś miało modele pokroju LF652, a obecnie w tamtej cenie można było kupić potworka typu UH650 :rolleyes:

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, JarekWML napisał:

Ta tendencja objawia się u wszystkich producentów. 

Odnoszę identyczne wrażenie. W 2017r. większość modeli ma sporo "kroków wstecz", natomiast ich ceny  są już zdecydowanie "krokiem naprzód" :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odnoszę identyczne wrażenie. W 2017r. większość modeli ma sporo "kroków wstecz", natomiast ich ceny  są już zdecydowanie "krokiem naprzód"

100% racji. Przykladem może być sony xe90, który jest świetnym telewizorem, ale trochę jednak zbyt wysoko wycenionym.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EFEL - najpewniej piszesz o modelu 6550 - to był bardzo udany model w ostatnim czasie i faktycznie wymiatał konkurencję w swojej cenie. Telewizory są ogólnie coraz droższe - nie kupisz już chyba nowego FHD z VA. Więc jak chcesz mieć VA to musisz zapłacić trochę więcej niż te 2 lata temu. :) A producenci robią po prostu to czego chcą klienci. Swoją drogą mi IPS tak bardzo nie przeszkadza i mógłbym skusić się na taki model. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.07.2017 o 18:46, FrankyGoes napisał:

A producenci robią po prostu to czego chcą klienci. Swoją drogą mi IPS tak bardzo nie przeszkadza i mógłbym skusić się na taki model. :)

Nie zgodzę się. Producenci robią to co im się najbardziej opłaca i pozwala osiągnąć max zysk, a nie to co jest najlepsze dla klientów. Przypomnij sobie sprawę kartelu żarówkowego. Producenci mogli produkować żarówki które nigdy się nie paliły i tego oczekiwali od nich klienci, ale to było sprzeczne z ich interesem bo nikt by nie kupował nowych żarówek skoro stare jeszcze świecą. 

Klienci chcą coraz lepszego sprzętu w coraz niższych cenach. Nie znam nikogo kto chciałby zapłacić więcej, a dostać jakościowo gorszy produkt niż sąsiad który kupował w zeszłym roku. Statystyczny klient nie wie co to jest IPS i VA. Ale od razu zauważy różnicę w kontraście na korzyść VA jeżeli postawić mu koło siebie podobne TV z oboma typami matryc. A raczej nie zauważy nieco lepszych kątów widzenia w IPS bo to są naprawdę niuanse. Natomiast pewne jest to, że producentom bardziej opłaca się produkować TV z IPSami bo te matryce zalały rynek, jest ich więcej i po prostu są tańsze. 

Jeszcze niedawno żeby cokolwiek kupić i nie dać się nabić w butelkę wystarczyło stać się ekspertem w 2 tyg, poczytać fora, popytać znajomych i już. Teraz jest niestety gorzej. Trzeba cały czas trzymać rękę na pulsie, mieć odniesienie 'historyczne' i umieć zauważyć trend w którym podąża branża. Niestety obecnie trend jest taki że obniżamy jakość, podnosimy ceny, po to żeby za chwilę w tej samej cenie dać tą lepszą jakość na którą wszyscy czekają.

• Lubię 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna irytująca sprawa że jak lecisz po programach to nie wyswietla się co aktualnie jest grane. A szkoda

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo też osoby mocno zwracają uwagę na niezawsze potrzebne im 4K. Matryca 4K kosztuje więcej niż FHD, w związku z czym by zachować cenę w następującej serii trzeba coś odebrać. A ja zauwżyłem nowy trend - chyba z powrotem zaczyna się podawać bez specjalnego szukania wartość odświeżania obrazu - tę prawdziwą, a nie tę oszukaną. Philips ma jeszcze tę zaletę, że ma skuteczne algorytmy upłynniacze i może sobie pozwolić na 60 Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, FrankyGoes napisał:

Philips ma jeszcze tę zaletę, że ma skuteczne algorytmy upłynniacze (...)

Hahahahahaha, trzeba było jeszcze dopisać, że jest:

a) niezawodny,

b ) ma wspaniałą jakość obrazu

c) oferuje serwis na najwyższym światowym poziomie !

Słowem - hat trick jak się patrzy :D:D:D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, główna różnica występuje w odświeżaniu matrycy. Teraz żeby miało więcej niż 60hz trzeba wydać sporo więcej niż rok czy dwa lata temu. Dziwna sprawa :)

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ten model posiada funkcję Miracast lub podobną, która umożliwiałaby bezprzewodowe rzutowanie ekranu komputera, czy laptopa na ekran telewizora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Chromecast. Trzeba mieć przeglądarkę Chrome, wtedy w przeglądarce wybierasz ikonkę castowania, ale wybierasz "przesyłaj pulpit". To działa na każdym TV Androidowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, JarekWML napisał:

Tak, Chromecast. Trzeba mieć przeglądarkę Chrome, wtedy w przeglądarce wybierasz ikonkę castowania, ale wybierasz "przesyłaj pulpit". To działa na każdym TV Androidowym.

Dziękuję pięknie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, JarekWML napisał:

Chciałeś powiedzieć 'powinno działać na każdym TV Androidowym'. Nie wiedzieć czemu jak miałem jeszcze mojego Philipsa, castowanie z przeglądarki z laptopa nie działało poprawnie, były artefakty i migotanie obrazu. Castowanie z aplikacji telefonu, czy tabletu działało w miarę ok (do momentu w którym aktualizacja firmware TV lub aplikacji Plex na moim telefonie nie popsuła tego i praktycznie nie dało się nic ogądać - obraz był podzielony na prostokąty, te prostokąty były źle rozmieszczone na ekranie i mimo że każdy prostokąt odtwarzał płynnie swój kawałek filmu całości nie dało się oglądać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś był w stanie podłączyć game pada po bt do tego tv? Jeżeli tak to proszę o typ/model. Mi nie wykrywa nic po bt.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tv jest już od dłuższego czasu na rynku. Jak sprawuje się w nim android? Często się zawiesza czy zdarza mu się to tylko sporadycznie?  Tv dostał kilka aktualizacji i chciałbym wiedzieć jak soft się sprawuje przed zakupem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten tv jest już od dłuższego czasu na rynku. Jak sprawuje się w nim android? Często się zawiesza czy zdarza mu się to tylko sporadycznie?  Tv dostał kilka aktualizacji i chciałbym wiedzieć jak soft się sprawuje przed zakupem
Używam od 2 mc. Android aktualizuje się automatycznie w trybie stand by. Działa dobrze. Tylko raz mi się zawiesił gdy szwankował internet i Netflix nie mógł zbuforować filmu. Kilka razy kliknąłem wtedy wstecz na pilocie co spowodowało wyjście do home menu i "mocnego freeza", pomogło dopiero wyjęcie wtyczki.

O co tu chodzi? W 2015r dałem za 55 calowego Philipsa tyle samo ile kosztuje model 55 recenzowany tutaj. Mój ma:
- matrycę VA (dużo lepszy kontrast i czerń)
- 3 stronny Ambi (ten ma 2 stronny)
- 3D (które i tak nie działało, ale jako funkcja się liczy)
- 120 Hz matrycę (ten ma 60Hz)
Jedyna różnica na niekorzyść, to że mój zakupiony w 2015 jest TV FullHD, a ten tu 4K. Sens kupowania TV 4K szczególnie 55 calowego jest nadal pod znakiem zapytania jeżeli nie siedzi się 1.5m od TV.
Mam wrażenie że Philips ładnie zaczyna lecieć w kulki i goli klientów. Pakują do TV coraz gorsze komponenty (ekrany), a cena stoi w miejscu albo nawet wyższa miejscami. To jest postęp? Dobrze że OLEDy od LG powoli tanieją i nie są już tak zaporowe jak kiedyś. 

Każdy lubi co innego ale jdnak full hd a 4k w odbiorze to spora różnica. Jak się spłaci w produkcji 4k 60hz to zrobią tańsze 120hz. Czyli jakiś postęp jest. Poza tym w Chinach pensje też rosną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem wersje 65 cali. Android znosnie choc czasem sie cos wywali jak np przegladarka.

Złapałem sie jednak za głowę jak zobaczyłem to w instrukcji:

Cytat

Telewizor nie obsługuje napisów dla transmisji strumieniowej z komputera ani urządzenia NAS

Moj poprzedni samsung z 2012 nie mial z tym zadnych problemow....Na szczescie na philipsie kodi z opensubtitles dal rade bo inaczej bym go chyba oddał.

Ma tez problemy z materialem 4k np u mnie przewijanie nie dziala (po przewinieciu nie chce odtwarzac dalej) Tak sie dzieje i sieci i z dysku po USB. Byc moze wina samego materialu 4k aczkowliek tutaj kodi znowu przychodzi z pomoca i tam to dziala dobrze. Ogolnie wiec philips daje ciala grubo w swoim wbudowanym odtwarzaczu, chwała kodi która ratuje ten badziew :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to jest Android - Philips produkuje telewizory, a nie software. Chyba tylko Apple jest firma, której udaje się łączyć jedno i drugie. Nie masz problemu z konfiguracją Kodi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po to jest Android - Philips produkuje telewizory, a nie software. Chyba tylko Apple jest firma, której udaje się łączyć jedno i drugie. Nie masz problemu z konfiguracją Kodi?
W przypadku telefonów z systemem android, to producent przygotowuje aktualizacje softu. Dlaczego tu miałoby być inaczej? Wszystkie modele TV mają tę samą wersję android TV?

A przy okazji, jutro odbieram wersję 65".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi