srama 0 Napisano 8 Czerwca 2018 Szanowni, czy możecie podesłać/podlinkować proponowane ustawienia obrazu w LG 55EG9A7V ? Oglądam filmy wyłącznie wieczorami (ciemne pomieszczenie), lubię naturalny obraz, bez "poprawiaczy" (w tym ruchu), które z reguły od razu wyłączam w nowym telewizorze. Jestem przyzwyczajony do obrazu plazmy (Panasonic) i projektora (Optoma). Wiem, że pytanie o ustawienia może budzić niesmak, bo niby warunki oglądania są odmienne u każdego, ale z drugiej strony ciemne pomieszczenie to ciemne pomieszczenie, i ustawienia powinny się mniej więcej sprawdzić. Tzw. kalibracji nie zamierzam przeprowadzać (według wielu jest to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy - nie znam opinii panującej tutaj na forum). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawd 3 Napisano 8 Czerwca 2018 1 godzinę temu,[beeep]a napisał: Szanowni, czy możecie podesłać/podlinkować proponowane ustawienia obrazu w LG 55EG9A7V ? Oglądam filmy wyłącznie wieczorami (ciemne pomieszczenie), lubię naturalny obraz, bez "poprawiaczy" (w tym ruchu), które z reguły od razu wyłączam w nowym telewizorze. Jestem przyzwyczajony do obrazu plazmy (Panasonic) i projektora (Optoma). Wiem, że pytanie o ustawienia może budzić niesmak, bo niby warunki oglądania są odmienne u każdego, ale z drugiej strony ciemne pomieszczenie to ciemne pomieszczenie, i ustawienia powinny się mniej więcej sprawdzić. Tzw. kalibracji nie zamierzam przeprowadzać (według wielu jest to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy - nie znam opinii panującej tutaj na forum). Pozdrawiam! W tym modelu warto pobawić się gammą bo w ciemnych scenach domyślnie ginie wiele detali. Ewentualne ustawienia ale do C7 są tu: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled/settings Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) 7 godzin temu,[beeep]a napisał: Szanowni, czy możecie podesłać/podlinkować proponowane ustawienia obrazu w LG 55EG9A7V ? Oglądam filmy wyłącznie wieczorami (ciemne pomieszczenie), lubię naturalny obraz, bez "poprawiaczy" (w tym ruchu), które z reguły od razu wyłączam w nowym telewizorze. Jestem przyzwyczajony do obrazu plazmy (Panasonic) i projektora (Optoma). Wiem, że pytanie o ustawienia może budzić niesmak, bo niby warunki oglądania są odmienne u każdego, ale z drugiej strony ciemne pomieszczenie to ciemne pomieszczenie, i ustawienia powinny się mniej więcej sprawdzić. Tzw. kalibracji nie zamierzam przeprowadzać (według wielu jest to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy - nie znam opinii panującej tutaj na forum). Pozdrawiam! Jeśli chodzi o ustawienie do oglądania w ciemności, to jest kilka rzeczy do zrobienia. Zacznij od wybrania trybu isf expert. Trzeba podbić jasność z 50 do 52-53 (w zależności od konkretnej sztuki - ponosisz tą wartość aż czerń zaczyna świecić), ustawić gammę na 2.20 (z jakiegoś powodu w internecie zalecają 1.90 do oglądania w ciemności, moim zdaniem jest tak jest zdecydowanie za ciemno), i podbić dolne zakresy bieli w 20-punktowej regulacji (tu już według gustu. Ja mam dwa tryby expert - jeden z lekko podbitymi bielami, drugi bez. Wybieram sobie w zależności od filmu). Do tego temperatura bieli Warm2. Kolorów nie kalibrowałem, bo tego się nie da w domowych warunkach zrobić. Oczywiście nie muszę chyba wspominać o wyłączeniu wyostrzania i innych bajerów. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez mfluorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter20020 60 Napisano 8 Czerwca 2018 Jeśli chodzi o ustawienie do oglądania w ciemności, to jest kilka rzeczy do zrobienia. Zacznij od wybrania trybu isf expert. Trzeba podbić jasność z 50 do 52-53 (w zależności od konkretnej sztuki - ponosisz tą wartość aż czerń zaczyna świecić), ustawić gammę na 2.20 (z jakiegoś powodu w internecie zalecają 1.90 do oglądania w ciemności, moim zdaniem jest tak jest zdecydowanie za ciemno), i podbić dolne zakresy bieli w 20-punktowej regulacji (tu już według gustu. Ja mam dwa tryby expert - jeden z lekko podbitymi bielami, drugi bez. Wybieram sobie w zależności od filmu). Do tego temperatura bieli Warm2. Kolorów nie kalibrowałem, bo tego się nie da w domowych warunkach zrobić. Oczywiście nie muszę chyba wspominać o wyłączeniu wyostrzania i innych bajerów.Podbić jasność tak, żeby czerń zaczęła świecić? W OLEDzie? Pierwszy raz czytam takie bzdury. Przecież to zabije cały kontrast, dla którego właśnie kupuje się te telewizory.Co do tematu to jeżeli nie satysfakcjonuje Cię tryb film - pozostaje skorzystać z usługi skalibrujtv.pl 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 9 Czerwca 2018 12 godzin temu, piter20020 napisał: Podbić jasność tak, żeby czerń zaczęła świecić? W OLEDzie? Pierwszy raz czytam takie bzdury. Przecież to zabije cały kontrast, dla którego właśnie kupuje się te telewizory. Co do tematu to jeżeli nie satysfakcjonuje Cię tryb film - pozostaje skorzystać z usługi skalibrujtv.pl Źle dobrałem słowa - dopóki nie zacznie świecić. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 9 Czerwca 2018 18 godzin temu, piter20020 napisał: Podbić jasność tak, żeby czerń zaczęła świecić? W OLEDzie? Pierwszy raz czytam takie bzdury. Przecież to zabije cały kontrast, dla którego właśnie kupuje się te telewizory. Co do tematu to jeżeli nie satysfakcjonuje Cię tryb film - pozostaje skorzystać z usługi skalibrujtv.pl Plansza do ustawiania jasności to czarne i szare pasy. Ustawia sie jasność tak by zaczął świecić-być szary pas nr 16. Wiec nie do końca są to bzdury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 9 Czerwca 2018 1 godzinę temu, maxkorzen napisał: Plansza do ustawiania jasności to czarne i szare pasy. Ustawia sie jasność tak by zaczął świecić-być szary pas nr 16. Wiec nie do końca są to bzdury. Wartość kodowa numer 16 (8 bit) / 64 (10 bit) to wartość 0% w filmie, czyli poziom czerni. Zdecydowanie nie chcemy by był on szary 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 9 Czerwca 2018 Czyli pas 17 dopiero ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damiano85 535 Napisano 10 Czerwca 2018 Wśród plansz, którymi dzielą się tutaj użytkownicy w celu szukania wad matrycy, są też plansze do podstawowej "kalibracji". Na planszy black clipping jest wyraźnie napisane, że pas 16 to reference black. Set the black level to lowest setting where 17-25 flash. Wszystko opisane, biało na czarnym jak dla debila ? Więc tak, wartość 16 ma być czarna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulkanwawa 10 Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Pisze głównie dla osób mających Plazmy ☺️ Ostatnio miałem tygodniowe po kilka godzin szukanie i testowanie telewizorów, chyba wszystkich firm i rodzajów matryca(IPS, VA,OLED, itd) a że miałem rewelacyjną plazmę Panasonica ST60 wymagania miałem spore, dodatkowo pytanie 4K czy dalej Full HD ? Oczywiście żaden model LED,LCD z najwyższej półki to nie dalej było to - no chyba że oglądacie marketingowe filmiki w elektromarketach to obraz jest OK Po pierwszym podejściu do OLEDa, obraz się rwał i z gradacją kolorów był problem, jednak zdegustowany obrazem LED/LCD po kilku dniach znów podszedłem do OLEDa w innym markecie i się okazało że tych "wad" co poprzednio już nie ma, dodatkowo po kilkudziesięciu minutach testowania i wstępnego ustawiania (kalibracji;) )wyłączeniu "ulepszaczy itd. zero rwania obrazu i problemów z gradacją nagle obraz ...Rewelacja! 4K czy dalej Full HD ? Oczywiście nie widząc różnicy w rozdzielczości/szczegółach pomiędzy OLEDem 4K a FHD już od około 1,5 m ostatecznie zakupiłem LG 55EG9A7 czyli ...Full HD. Rożnicę w obrazie pomiędzy świetną Plazmą Panasa a OLEDa od LG praktycznie niewiele, kontrast i czerń na OLED to po prostu bajka (oczywiście po odpowiedniej kalibracji nie żadnej wykupionej tylko ustawionej pod siebie ponieważ żadne fabryczne tryby obrazu nie były nawet dobre) na plazmie obraz też był super ale dla wnikliwego "oglądacza" jednak różnice są. Plazma miała tylko jedną przewagę - w sygnale naziemnym telewizji cyfrowej lepiej sobie z nim radziła. Jeszcze raz podkreślam zmieniajcie ustawienia obrazu zresztą to samo miałem z Plazmą. Nocne seanse szczególnie filmów SF po prostu rewelacja. Zdziwiłem się natomiast jak bardzo dobrze sprawują się głośniki w tym modelu (szczególnie niskie tony), w Panasonicu tak różowo nie było. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez vulkanwawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
srama 0 Napisano 16 Czerwca 2018 Mam bardzo podobne odczucia, miałem podobną plazmę Panasa, kupiłem tego samego OLEDa. Trochę przyjemności odbiera mi (nie)wielkość ekranu (kilka ostatnich lat oglądałem głównie na 100-120 calowym ekranie przez projektor), ale sam telewizor jest bardzo dobry. Szczęka nie opadła mi na podłogę, ale jest bardzo, bardzo dobrze. Nie tylko pod względem obrazu (właśnie takiej czerni brakowało mi w plaźmie czy proju), ale również wykonania samego telewizora czy, o dziwo, pilota (magic mi się podoba). Za cenę 3600 zł (promocja przy zakupie 3 produktów w ME), a pewnie i sporo wyższą, lepiej się nie dało - jestem zadowolony. Pozostaje mi jeszcze zabawa ustawieniami, na którą niestety zbytnio nie mam czasu. Czy mógłbym Cię prosić o udostępnienie (w temacie lub w prywatnej wiadomości) swoich ustawień? Widzę bowiem, że mogą odpowiadać mi podobne (również oglądam wyłącznie w ciemnym pomieszczeniu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulkanwawa 10 Napisano 16 Czerwca 2018 (edytowane) Ja ustawiłem sobie na razie "zgrubne" i metodą prób i błędów, i jest ok poza tym ustawiłem pod siebie i nie wiem czy ci podpasują. Ja preferuje balans bieli zimny a co nie wejdę na jakąś stronę z ustawieniami do OELD-ów to balans bieli mają na Warm 2 znalazłem kilka stron do ustawień OLED-ów https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled/settings lub lub Edytowane 16 Czerwca 2018 przez vulkanwawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulkanwawa 10 Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Dodam jeszcze że telewizor jest bezkonkurencyjny w tym przedziale cenowym i rzecz dla mnie ważna że poprzez zakup w jakiś tam sposób wspieram fabrykę która znajduje się w naszym kraju (wiadomo że to kapitał zagraniczny ale dzięki tej fabryce kilka tysięcy polaków ma zatrudnienie - fabryka znajduję się w Mławie) miło jest zobaczyć że TV o takiej świetnej jakości został wyprodukowany w Polsce. Edytowane 17 Czerwca 2018 przez vulkanwawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulkanwawa 10 Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Przeczytałem cały wątek i na temat bandingu to chyba nie do końca jest to jakaś cecha ujemna oleda. Na youtube ktoś wrzuca filmik ze sceną serialu „Marco Polo „ odcinek 2 z Netlixa widać na nim banding ale sprawdziłem i widać go i na tablecie i na komputerze i innym urządzeniu. Odcinek ten w full hd ale nie dość ze ma stały bitrate to tez jest na poziomie tylko 5,37 Mbit wiec jest to jak najbardziej ...słaba jakość do testu. Nadmieniam ze na plazmie tez był banding. Poza tym w tym modelu jest 10 bitowy panel który jest w stanie wyświetlić ponad miliard kolorów wiec jest bardziej „wrażliwy” na to co się na nim wyświetla. Po drugie HDR jest źle interpretowane bo jest to mówiąc najprościej przyciemnianie zbyt jasnych elementów obrazu wraz z rozjasnianien zbyt ciemnych tak jak to robi nasz wzrok. Generalnie nie sadze żeby ten tryb HDR miał jakieś duże znaczenie myśle ze raczej marginalne. Edytowane 18 Czerwca 2018 przez vulkanwawa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stalowy 0 Napisano 19 Czerwca 2018 Witam Ma ktoś jakieś większe doświadczenie jak ten TV A7 sprawuje się na sygnale z telewizji naziemnej ze zwykłej anteny, zwłaszcza w programach, które nie nadają w HD oraz jak się sprawuje w oglądaniu sportu (jak ostrość postaci i smużenie)? Mam go na oku jako alternatywę do Samsunga Mu7002. Jako, że z treści 4K i HDR-a nie będę korzystał i na 4K naziemna z tego co piszą kiepsko wygląda wydaje mi się, że tu powinno być lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snookerman 38 Napisano 19 Czerwca 2018 Dnia 17.06.2018 o 09:17, vulkanwawa napisał: ....Dodam jeszcze że telewizor jest bezkonkurencyjny w tym przedziale cenowym i rzecz dla mnie ważna że poprzez zakup w jakiś tam sposób wspieram fabrykę która znajduje się w naszym kraju (wiadomo że to kapitał zagraniczny ale dzięki tej fabryce kilka tysięcy polaków ma zatrudnienie - fabryka znajduję się w Mławie) miło jest zobaczyć że TV o takiej świetnej jakości został wyprodukowany w Polsce. Tak naprawdę to w Mławie jest tylko montownia, przykręcają elementy do siebie, a wszystkie części przychodzą z Chin i Korei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulkanwawa 10 Napisano 19 Czerwca 2018 2 godziny temu, stalowy napisał: Witam Ma ktoś jakieś większe doświadczenie jak ten TV A7 sprawuje się na sygnale z telewizji naziemnej ze zwykłej anteny, zwłaszcza w programach, które nie nadają w HD oraz jak się sprawuje w oglądaniu sportu (jak ostrość postaci i smużenie)? Mam go na oku jako alternatywę do Samsunga Mu7002. Jako, że z treści 4K i HDR-a nie będę korzystał i na 4K naziemna z tego co piszą kiepsko wygląda wydaje mi się, że tu powinno być lepiej. Jak masz możliwość to naprawdę warto poświęcić co najmniej parę godzin na testowanie TV w salonach takich jak MM, Saturn itp. i tam min. włączyć sobie TV naziemną Przecież Mu7002 to jest 4K i do tego matryca VA. 4K od razu odpada do TV naziemnej oraz osobiście nie lubię matryc VA - spadek kontrastu i kolorów już pod niewielkim kątem wiec to najgorszy wybór. Na pewno OLED LG full HD radził sobie lepiej od każdego LCD, ale jak nie masz dużych wymagań i tylko do TV naziemnej to poszukał bym dobrego LEDa FULL HD z matrycą IPS co będzie trudne szukając w "elektromarketach". 9 minut temu, Snookerman napisał: Tak naprawdę to w Mławie jest tylko montownia, przykręcają elementy do siebie, a wszystkie części przychodzą z Chin i Korei. Zbyt uogólniasz i nie za bardzo masz pojęcie o czym piszesz bo w branży elektronicznej nie ma raczej zakładu który wytwarzałby wszystkie elementy i jeszcze montował w jednym miejscu to tak by uzyskać gotowy produkt od początku do końca. R co nie zmienia faktu że wpieramy zakłady w Polsce nie tylko LG ale także te "ościenne" zakłady i firmy prosperujące dzięki LG, transport, całą logistykę, catering, itd itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plast 144 Napisano 19 Czerwca 2018 9 hours ago, vulkanwawa said: Po drugie HDR jest źle interpretowane bo jest to mówiąc najprościej przyciemnianie zbyt jasnych elementów obrazu wraz z rozjasnianien zbyt ciemnych tak jak to robi nasz wzrok. Generalnie nie sadze żeby ten tryb HDR miał jakieś duże znaczenie myśle ze raczej marginalne. Prawie druga połowa 2018 roku, a ludzie nadal takie rzeczy wypisują :o. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulkanwawa 10 Napisano 19 Czerwca 2018 2 minuty temu, plast napisał: Prawie druga połowa 2018 roku, a ludzie nadal takie rzeczy wypisują :o. konkretnie z czym się nie zgadzasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plast 144 Napisano 19 Czerwca 2018 2 hours ago, vulkanwawa said: konkretnie z czym się nie zgadzasz? Ze wszystkim mistrzu, ze wszystkim. HDR to dla wielu, w tym dla mnie, najważniejszy element UHD. Dalej jest szersza paleta barw i dopiero na końcu wyższa rozdzielczość. Polecam lekturę: https://hdtvpolska.com/hdr-co-to-jest-hdr-hdr10-kontra-dolby-vision/ 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damiano85 535 Napisano 19 Czerwca 2018 3 godziny temu, vulkanwawa napisał: konkretnie z czym się nie zgadzasz? Musisz się kolego wybrać do kogoś, kto dysponuje konkretnym telewizorem i zobaczyć, na własne oczy HDR - najlepiej w kinowych warunkach. Tylko musi to być Oled lub konkretny FALD. Na jakiejś krawędziowej padaczce nawet nie ma co sprawdzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vulkanwawa 10 Napisano 19 Czerwca 2018 oczywiście w fotografii którą się zajmuje od wielu wielu lat HDR jest jak najbardziej świetnym rozwiązaniem, (tzn obróbka żeby uzyskać HDR np. z kilku, nastu itd. ekspozycji) właśnie w fotografii odzyskuje się detale z ciemnych oraz jasnych partii oraz cały zakres kolorów, pomijam filmiki np na youtubie (wiem że to nie to, kompresja jakość stronniczość itp )bo wygląda to odwrotnie niż HDR i wygląda to zgoła gorzej jak na SDR. Na TV z 4K HDR i bez HDR filmikach demo zarówno w jednym jak i drugim różnic praktycznie nie widziałem ale to było w salonach z elektroniką. Może gdybym zaczął się wpatrywać to może dostrzegłbym tę kilkuprocentową równicę. Na razie skalibrowałem swojego OLEDa tak że wątpię żeby mnie zaskoczyło to HDR. Choć parametr kontrastu jest też bardzo kluczowy żeby uzyskać HDR to zauważyłem że wielu myli pojecie kontrastu wyświetlanego filmu/obrazu z HDRem dlatego są o to spory - mam nadzieje że w miarę dobrze to wytłumaczyłem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plast 144 Napisano 21 Czerwca 2018 Jedyne co wytłumaczyłeś, to że nie wiesz o czym piszesz, ale chcesz sprawiać wrażenie, że wiesz. Wszystko co wypisujesz mnie w tym upewnia, vide salony z elektroniką (gdzie co najwyżej można sobie pooglądać jak telewizor wygląda, ale nie jak gra) czy pseudo kalibracja ("nie żadna wykupiona tylko ustawiona pod siebie", "skalibrowałem swojego OLEDa tak że wątpię żeby mnie zaskoczyło to HDR"). Powtórzę: HDR to dla wielu, w tym dla mnie, najważniejszy element UHD. Dalej jest szersza paleta barw i dopiero na końcu wyższa rozdzielczość. A jak jest całość dobrze zrobiona, to mamy efekt 'wow'. Jak kiedyś zobaczysz porządny HDR w filmie UHD, to zrozumiesz. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
srama 0 Napisano 23 Czerwca 2018 Szanowni, zwłaszcza @vulkanwawa, bardzo dziękuję za rady odnośnie ustawień obrazu. Będę ich próbował w tym tygodniu - dopiero będzie chwila czasu. Z innej beczki - czy macie SPOTIFY? Możecie używać tej aplikacji na tym telewizorze lub tym webOSeie? Moja wersja oprogramowania to 04.06.00, wersja webOS 2.2.0-163 (beehive-biscayne), natomiast lokalizacja - Polska. Niby powinno być ( https://support.spotify.com/us/listen_everywhere/on_tv/lg/ ), jednak nie widzę Spotify w LG Content Store. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krater 1 Napisano 2 Lipca 2018 Na wstępie witam wszystkich, jest to mój pierwszy post ale przeczytałem większość wątku dotyczącego tego telewizora. Mam go u siebie od miesiąca. Trafił mi się egzemplarz z bardzo niewielkim bandingiem ale za to z tymi wzorkami. Nie są one widocznie nigdzie poza planszami testowymi. Obraz jest świetny, nawet na kanałach sd przyzwoity. Nie mam spotify, nawet nie ma go w tym sklepie LG, a wersję softu mam tą samą co @srama Mieszkam na południu i odbieram z naziemnej czeską telewizję w DVB-T2. Są tam 4 kanały hd w 1080p w tym ct sport. Mecze wyglądają jednak nieco lepiej niż na naszych 1080i. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach