raus 145 Napisano 24 Stycznia 2018 6 godzin temu, zbysok napisał: ponieważ zastanawiam się czy mimo wszystko lepszym wyborem nie będzie plazma Panasonic 55VT60. Jeśli będzie zauważalnie tańsza to pewnie warto brać, ale w tej chwili ceny używek na Allegro są podobne do ceny nowego LG (albo i wyższe!). I w takim przypadku OLED to jedyny rozsądny wybór bo ma w sumie mniej wad i więcej zalet. I gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbysok 0 Napisano 24 Stycznia 2018 1 godzinę temu, marcinradom napisał: Wg mnie wymiata. Jak pisałem jestem bardzo zadowolony. Plazma? Może to i dobre, ale tylko używka i strasznie żre prąd. Cena pewnie bardziej atrakcyjna, ale... decyzję musiz podjąć sam. No ale piszesz, że miałeś plazmę.. nie wiem czy tak dobrą jak VT60, ale jakieś porównanie co do obrazu (np. w kwestii smużenia) masz Pewnie, że najlepiej byłoby wziąć oba postawić obok siebie i samemu ocenić, ale raczej nie mam szans na taki test, dlatego próbuję się coś dowiedzieć od użytkowników. 6 minut temu, raus napisał: Jeśli będzie zauważalnie tańsza to pewnie warto brać, ale w tej chwili ceny używek na Allegro są podobne do ceny nowego LG (albo i wyższe!). I w takim przypadku OLED to jedyny rozsądny wybór bo ma w sumie mniej wad i więcej zalet. I gwarancję. Tak, ceny VT60 bywają... różne.. Czasem trafiają się okazje; miałem możliwość kupić 55" za 3600 z naprawdę niewielką ilością godzin pracy, sprzedający chciał ją po prostu sprzedać, bo kupił w jej miejsce 65" oleda. są ludzie, którzy co trzy lata kupują nowe auto, więc czemu w kwestii telewizorów miałoby takich nie być.. OK. jakie wg Ciebie zalety ma ten oled, oprócz mniejszego zużycia prądu? I gwarancji.. z którą - jak widać w tym wątku - różnie bywa... A jakie wady ma ta plazma, oprócz większego zużycia prądu.. Skupiamy się TYLKO I WYŁĄCZNIE na wyświetlaniu obrazu SD oraz HD pochodzącego z dekodera Polsatu, wszelkie funkcje dodatkowe są dla mnie nieistotne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raus 145 Napisano 24 Stycznia 2018 Lepsza czerń, 8-bitowy panel (a nie 6- jak w plaźmie, nie powinno być widać ditheringu), wyższa jasność, mniejsza podatność na wypalenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbysok 0 Napisano 24 Stycznia 2018 7 minut temu, raus napisał: Lepsza czerń, 8-bitowy panel (a nie 6- jak w plaźmie, nie powinno być widać ditheringu), wyższa jasność, mniejsza podatność na wypalenia. Lepsza czerń? skoro w tej plazmie była już idealna? w testach podawali, że urządzeniom pomiarowym prawie skali zabrakło.. Jasność i podatność na wypalenia z tego co wyczytałem, też nie jest mocną stroną oledów. Co do tych 6-8 bitów, nie wiem, nie znam się czy naprawdę będzie to widoczne.. A7 ma 8 czy 10-bitowy panel? Ludzie natomiast piszą, że na A7 pojawia się smużenie; o tej plazmie nikt nic takiego nie pisał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domelo20 42 Napisano 24 Stycznia 2018 Lepsza czerń? skoro w tej plazmie była już idealna? w testach podawali, że urządzeniom pomiarowym prawie skali zabrakło.. Jasność i podatność na wypalenia z tego co wyczytałem, też nie jest mocną stroną oledów. Co do tych 6-8 bitów, nie wiem, nie znam się czy naprawdę będzie to widoczne.. A7 ma 8 czy 10-bitowy panel? Ludzie natomiast piszą, że na A7 pojawia się smużenie; o tej plazmie nikt nic takiego nie pisał A przy oledach, urządzeniom pomiarowym skali brakuje Wynik kontrastu jest nieskończony Napisane Tablet Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter20020 60 Napisano 24 Stycznia 2018 Lepsza czerń? skoro w tej plazmie była już idealna? w testach podawali, że urządzeniom pomiarowym prawie skali zabrakło.. Jasność i podatność na wypalenia z tego co wyczytałem, też nie jest mocną stroną oledów. Co do tych 6-8 bitów, nie wiem, nie znam się czy naprawdę będzie to widoczne.. A7 ma 8 czy 10-bitowy panel? Ludzie natomiast piszą, że na A7 pojawia się smużenie; o tej plazmie nikt nic takiego nie pisałNo pewnie, że lepsza czerń i to sporo. W testach Macieja wychodzi nieskończony kontrast - jest przepaść. Co do panelu to ma 10bit czyli w teorii jest w stanie wyświetlić szeroką paletę barw. Osobiście nawet nie porównywałbym starej plazmy do OLEDa, to inna jakość. Kwestia wypaleń też jest dużo mniejszym problemem niż w PDP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raus 145 Napisano 24 Stycznia 2018 No to OLED ma idealniejszą. Plazma (ST60) z czarnym ekranem w ciemnym pokoju widocznie świeci, OLED nie. Jeśli chodzi o wypalenia to OLED też jest lepszy - w plazmach o wypaleniach się nie mówi bo to po prostu naturalna cecha technologii. OLED ma czyszczenie i w przypadku trwałych wypaleń przynajmniej na razie można liczyć na gwarancję. Co do kolorów i przejść tonalnych - to nie jest zbyt widoczne przy normalnym oglądaniu, ale jeśli podejść bliżej to widać mrowienie. A na niektórych gradientach widać banding (takie brzydkie odcięcia tonów). Serio, jeśli cena jest identyczna to tylko OLED. Plazma ma IMO sens do gdzieś 2500 zł, czyli pewnie raczej ST60 a nie VT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 24 Stycznia 2018 1 godzinę temu, raus napisał: Lepsza czerń, 8-bitowy panel (a nie 6- jak w plaźmie, nie powinno być widać ditheringu) Coś chyba się koledze pomyliło, jaka plazma miała 6 bit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raus 145 Napisano 24 Stycznia 2018 Być może faktycznie panel ma więcej bitów, ale mimo wszystko dithering na niektórych odcieniach jest naprawdę zauważalny (chyba że wynika z czegoś innego niż "bitowość" panelu). OLED raczej takiego problemu nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 24 Stycznia 2018 Też ma, przy gorszym sygnale widziałem klasowy banding na LG C7. A warto dodać, że C7 to inna bajka względem starego fhd nazwanego A7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Hankey 224 Napisano 24 Stycznia 2018 8 godzin temu, zbysok napisał: Bo przecież w plazmie (a już zwłaszcza VT60) to czarny kolor akurat był/jest idealny.. Jak zobaczysz oleda, to bardzo szybko zrewidujesz swoje poglądy. W zdecydowanej większość scen, nawet LCD pokroju DX900/ZD9 zostawią VT60 daleko w tyle. 43 minuty temu, zbysok napisał: Jasność i podatność na wypalenia z tego co wyczytałem, też nie jest mocną stroną oledów. Jasność oledów może i nie jest idealna, ale i tak zdecydowanie większa niż plazmy. O wypaleniach też nie ma co dyskutować, bo na oledach powstają zdecydowanie wolniej niż w plazmach, zwłaszcza ostatniej serii Panasonica, która była mega wrażliwa na powidoki i wypalenia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinradom 2 Napisano 25 Stycznia 2018 Panowie, to wy sobie dyskutujcie o bitach, czerniach, jasnościach i kontrastach. Co miałem napisać w kwestii tego telewizora, to napisałem. Nie jestem znawcą, a zwykłym, choć wymagającym oglądaczem. Pozwólcie więc, że zamiast wchodzić w jałowe dyskusje, pooglądam sobie np Życie Pi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
byczeks 51 Napisano 25 Stycznia 2018 W OLEDzie piksele są wyłączane czyli tu nie ma wogóle nie ma co porównywać. To zupełnie inna technologia. Jak coś jest wyłączone to nie emituje nic. Wiec jakiekolwiek porównanie plazmy, czy LCD do OLEDA w temacie czerni jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 25 Stycznia 2018 Dnia 24.01.2018 o 22:21, piter20020 napisał: Co do panelu to ma 10bit czyli w teorii jest w stanie wyświetlić szeroką paletę barw. To nie ma ze sobą związku. Ale jak już jesteśmy w temacie, to zapytam: ktoś wie jak działa ta opcja "szeroka paleta barw" w menu (kilka stron wcześniej ktoś wrzucał zdjęcie)? Telewizor jest w stanie wyświetlić DCI-P3 lub rec.2020, czy może jest to tylko jakaś opcja podbijająca nasycenie itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 27 Stycznia 2018 Dnia 25.01.2018 o 16:22, byczeks napisał: W OLEDzie piksele są wyłączane czyli tu nie ma wogóle nie ma co porównywać. To zupełnie inna technologia. Jak coś jest wyłączone to nie emituje nic. Wiec jakiekolwiek porównanie plazmy, czy LCD do OLEDA w temacie czerni jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Akurat plazma i OLED działają podobnie - to w LCD masz podświetlenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kronosh 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Witajcie serdecznie, Po przeczytaniu przedmiotowego wątku na temat oleda LG 55EG9A7V zdecydowałem się na jego zakup i jednocześnie na zarejestrowanie się na forum (raz jeszcze witam WSZYSTKICH serdecznie). Po kilku dniach użytkowania jestem bardzo zadowolony, wręcz zachwycony jakością obrazu. Zapewne moje wrażenie jest dodatkowo potęgowane tym, iż wcześniej użytkowałem leciwy telewizor firmy Sanyo o przekątnej 39" i to zapewne był jakiś LCD lub plazma, ale bardzo słabej jakości. Chciałbym się tu rozpisywać na temat zalet tego OLED'a niemniej jako laik zapewne zrobiłbym to bardzo nieudolnie. Natomiast jest kilka rzeczy, o które chciałbym Was zapytać i prosić o pomoc/poradę. Jestem w trakcie 14 dniowego kresu testowego. W dniu wczorajszym podczas oglądania plansz na YT zauważyłem martwy pixel widoczny na planszy zielonej /lokalizacja: 10cm od prawej krawędzi, 43cm od dolnej krawędzi/. Nigdzie nie mogłem natomiast znaleźć tych plansz z napisami 5%, 10%, którymi zapewne sprawdzany jest istotny parametr. Gdzie zatem szukać przedmiotowych plansz (5%, 10%) i czy w przypadku korzystnego wyniku na tych planszach, a mając na uwadze "death pixel" wymienić OLED'a ? Za poświęcony czas na mój wątek - szczere podziękowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 31 Stycznia 2018 YouTube 5%grey OLED i cos wyskoczy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kronosh 0 Napisano 31 Stycznia 2018 17 minut temu, maxkorzen napisał: YouTube 5%grey OLED i cos wyskoczy Dziękuje "maxkorzen", faktycznie ta fraza w YT daje już spory wybór materiału. Będę sprawdzał i ewentualne rozbieżności skonsultuje tutaj na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław Nowak 6 Napisano 1 Lutego 2018 No i stało się po dwóch miesiącach użytkowania na matrycy pokazał się wypalony piksel (biała plamka). Usterka zgłoszona do LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawd 3 Napisano 1 Lutego 2018 Po przeczytaniu całego wątku zdecydowałem się na zakup i jestem bardzo zadowolony. 4K nie robi takiego wrażenia jak piękna czerń i czysty krystaliczny obraz. Chcę zwrócić uwagę na jedną kwestię. Wymieniałem już 3x TV ze względu na wypalone pixele. Raz to były 2, później świecący jeden stale itd. Obecnie zostałem przy uszkodzonym jednym subpixelu (zielony) w dość "niewidocznym" miejscu. Gdyż nie miałem już sił na kolejne rozpakowywania i testy. TV jest wart swojej ceny i wyświetla świetny obraz jednak podejrzewam, że LG coś przycięło z jakością i może na nasz rynek poszły wersje z "błędami". Są to tylko spekulacje ale po przetestowaniu tylu egzemplarzy mam takie wnioski. Kupowałem w Media Markt i niby teraz jest promocja LG gdzie zwracają 200PLN na konto. Więc mimo braku 4K dostajemy bardzo dobrze zbilansowany sprzęt. Wiadomo system mógłby szybciej pracować itd ale to i tak jeden z lepszych TV w tej cenie. Kalibrował już ktoś ten TV? Podzieli się nastawami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 1 Lutego 2018 Kolego dzielenie się nastawami mija się z celem..., róznice pomiędzy panelami są tak znaczne ze szkoda prądu na dzielenie się kalibracja. Chcesz zrobić to dobrze zapłać za kalibrację Maciejowi zrobią to profesjonalnie, ale czy taki skalibrowany obraz będzie Tobie odpowiadał to insza sprawa... Ja miałem kilka profesjonalnych kalibracji i naprawdę to co znajdziesz w necie ,a to co wychodzi po kalibracji to kosmos... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kronosh 0 Napisano 2 Lutego 2018 Dnia 31.01.2018 o 13:30, kronosh napisał: Dziękuje "maxkorzen", faktycznie ta fraza w YT daje już spory wybór materiału. Będę sprawdzał i ewentualne rozbieżności skonsultuje tutaj na forum. Witam serdecznie, Tak jak obiecałem wklejam zdjęcia z testu szarości na swoim OLED LG 55EG9A7V /robione dla obrazu ustawionego jako Standard/. Monitor przepracował już ~ 70h. Do niedzieli mam czas aby ewentualnie zwrócić TV /kończy się 14 dniowy okres testowy/. Poniżej zamieszczam zdjęcia z testu szarości: 1) 5% grey test vertical banding OLED źródło sygnału: youtube wynik: plik o nazwie: 5_procent_test_grey_OLED 2) 10% grey test vertical banding OLED źródło sygnału: youtube wynik: plik o nazwie: 10_procent_test_grey_OLED 3) 20% grey test vertical banding OLED źródło sygnału: youtube wynik: plik o nazwie: 20_procent_test_grey_OLED 4) Zdjęcie z lampą błyskową - różowa poświata punktowa źródło sygnału: aparat telefonu wynik: Lampa błyskowa_test Komentarz: Zdjęcia wykonałem tel. komórkowym bez lampy błyskowej w pomieszczeniu ze zgaszonym światłem. Na zdjęciu nr1 (5%) brak widocznych pionowych pasów na przemian białych-czarnych tak jak to zaobserwowałem na zdjęciach zamieszczonych przez innych użytkowników tego modelu i forum. Martwi mnie że pasma kolorów biały-czarny w moim egzemplarzy układają się horyzontalnie w nieregularną falę. Poproszę Was o ocenę tego materiału. P.S. Dodam że subpixel /czarny punkcik na planszy zielonej/ nie zniknął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 2 Lutego 2018 Ciesz sie zakupem a plansze olej. Mało który jest tak równy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kronosh 0 Napisano 2 Lutego 2018 1 godzinę temu, maxkorzen napisał: Ciesz sie zakupem a plansze olej. Mało który jest tak równy. W takim razie bliżej ideału jest mozaika jak na moim odbiorniku czy naprzemienny układ pasów pionowych biało-szarych jak na zdjęciach kolegów ? Pytam gdyż czas na zwrot mi się kurczy a wiedzę w temacie dopiero pozyskuje. Dzięki za dotychczasową pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qnicki 0 Napisano 3 Lutego 2018 Dzień dobry Wszystkim! Od kilku dni na ścianie wisi OLED LG 55EG9A7V kupiony w saturnie. Dość długo szukałem, za rosądne pieniądze, następcy dla plazmy Samsunga, która niestety zaczęła sie psuć. Pojawiły się na ekranie pionowe jednopikselowe paski, tak jakby było to coś z taśma między płytą a matrycą... z czasem zaczęly się rozszerzać. Finalnie okazało sie, ze to jednak wina matrycy. Po nieudanym wieczornym domowym tescie jakiegoś Panasonica, ktory nie potrafił prawidłowo wyświetlić obrazu czb zrozumialem, że w gre wchodzi jedynie oled a Panasonic został zwrócony. Generalnie, po paru dniach, jestem zdania, że ten LG to najlepiej wydane pieniądze jesli chodzi o jakość wyświetlanego do obecnej ceny (4500pln) . Ze względu, ze zawodowo zajmuje się fotografią i postprocesem kolorystycznym mam dość wyśrubowane wymagania względem obrazu na ekranie. Telewizor, póki co, skalibrowalem "optycznie" majac przed oczami jako referencje systematycznie kalibrowany monitor graficzny. Do kalibracji użyłem kilkunastu plansz testowych i dobrze mi znanych zdjęć zapuszczonych z dysku USB - wszystko zrobilem na trybie isf 1 i balansie bieli cieply 2, ktory należalo lekko ochłodzić (nie wchodząc w szczegóły). Niestety, co ciekawe, Lg ma różne tryby wyświetlania dla zdjec i filmów nawet dla jednego źródla, a najgorsze jest to, że zapisanych parametrów nie da się skopiować na inne wejścia i trzeba je ustawiać ręcznie dla każdego z nich odzielnie co jest mega upierdliwe(!!!) i powinno zostac dodane do jakiejś aktualizacji. Wracając do mojego ustawienia kolorów na zdjeciach, okazało się, ze obraz ruchomy ma zupelnie inne parametry punktu czerni i kontrastu - to co na zdjęciach było ustawione idealnie (system strefowy Ansela Adamsa) na filmie było zdecydowanie za jasne. W zwiazku z tym, na stopklatkach z wielu filmów (również mocno ciemnych scen) zrobiłem nowe ustawienia i udało mi się praktycznie osiągąć efekt jak na monitorze. Tak więc, na USB zmieniajac pliki ze zdjęć na filmy mam dwa niezależne parametry ustawien dla jednego trybu isf1. Te ustawienia "dla filmu" wprowadziłem dla pozostałych wejść: dekodera upc, konsoli itd.. i moge przyjac, że teraz tv wyswietla obraz w 90 kilku % zgodny z tym jak wyglądał podczas produkcji na stole u kolorysty. Fatalnym zaskoczeniem okazał sie fakt, że niestety nie ma możliwosci zastosowania tych ustawien w aplikacjach web os - w Netfliksie poziom czerni jest automatyczny, a nie wysoki lub niski - tak samo jest na Youtube , co stawia pod znakiem zapytania sensownosc ogladania jakiś testowych filmow i calosci wogule? Dodatkowo, w sklepie Lg, nie znalazlem app Vimeo i mysle, ze najrozsądniejszym jest dokupienie Chromecasta lub Apple Tv3, bo jedynie w ten sposób będzie można mieć wplyw wszystkie parametry obrazu. Reasumujac, po poświęceniu czasu na ustawienie prawidłowych parametrów obrazu, możemy się cieszyc wrażeniami wzrokowymi, jakie w tej klasie cenowej są nie osiągalne na innych telewizorach :). A jeszcze jedno, zupelnie do [beeep]y jest białe podświetnenie menu - powinno być czarne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach