Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

Ale z takiego filmiku zupełnie nic nie wynika - ograniczenia matrycy, optyki, kompresji, monitora/ekranu na którym oglądamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę nick i juz wiem, kto poluje oledy, kto je będzie wychwalać, kto za chwilę zaproponuje Panasonica, Tcl czy Philipsa. Niektórzy robią się monotematyczni.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pijesz do mnie? Chyba nie ma nic  dziwnego jest we wpisie (w wątku o A7) o jego zniknięciu z jednego ze sklepów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Ps. Nie miałem ciebie na myśli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki topic stworzyliście, że aż realnie zastanawiałem się nad tym modelem... do czasu aż tego czegoś nie zobaczyłem. Kto o zdrowych zmysłach i bez specjalnego parcia na to by "na siłę" posiadać OLEDa w super budżetowej wersji w ogóle bierze pod uwagę ten TV?

Przecież on jest znacznie ciemniejszy od tanich LCD za połowę tej kwoty, powłoka to prawie lustro gdzie w tej super czerni widać każde odbicie, kolory ma mocno przesycone więc odwzorowanie barw leży i kwiczy, skalowania jak i jakiegokolwiek polepszacza obrazu tam chyba w ogóle nie ma stąd nawet full HD wygląda słabo w momencie choćby drobnego ruchu. Ten TV ma dwa plusy:

1. Jest tanim OLEDem 55 cali
  2. Ma lepszą czerń niż nawet drogie LCD gdyż to OLED

Reszta to same minusy i jak realnie ktoś nie ma parcia na OLEDa czy ma chodź trochę światła w pokoju to stanowczo odradzam a na pewno polecam zobaczyć przed zakupem gdyż możecie się zdziwić.

Część osób się dziwi czemu nie ma więcej testów tego TV. Ja się domyślam...

Większości z tych wad nie ma choćby już w serii B7 czy C7 ale to już inna półka cenowa. Jak kogoś stać to oczywiście warto nad tymi modelami się zastanowić. Jak ktoś chce OLEDa i nie patrzy specjalnie na cenę to oprócz serii W jest też bardzo dobry i znacznie od niego tańszy A1 od Sony który wgniata jakością.

Edytowane przez Colawozu
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum a zarazem posiadaczem LG 55EG9A7V. TV udało mi się zakupić dzisiaj w MM w cenie 4679zł - 300zł bon na zakupy - 200zł zwrot od LG czyli końcowa cena wyniosła 4169zł. Teraz szukam sposobu jak najlepiej powiesić ten telewizor na ścianie,przetestuje przez kilka dni i dam znać co i jak.p.s.Jak nie podejdzie to zawsze mogę go zwrócić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Colawozu napisał:

Kto o zdrowych zmysłach i bez specjalnego parcia na to by "na siłę" posiadać OLEDa w super budżetowej wersji w ogóle bierze pod uwagę ten TV?

41 minut temu, Colawozu napisał:

Jak ktoś chce OLEDa i nie patrzy specjalnie na cenę to oprócz serii W jest też bardzo dobry i znacznie od niego tańszy A1 od Sony który wgniata jakością.

Nie ma to jak w ciągu godziny od rejestracji zrobić 3 wpisy. Dwa zachwalające zakup LCD Sony i jeden zrównujący z ziemią A7. Ale żeby nie było to Sony A1 prawie dorównuje serii W7 LG (oczywiście jest dużo lepszy od B/C7). :)

Co do warstwy merytorycznej "opinii" nie będę się wypowiadał.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, pawelll napisał:

Nie ma to jak w ciągu godziny od rejestracji zrobić 3 wpisy. Dwa zachwalające zakup LCD Sony i jeden zrównujący z ziemią A7. Ale żeby nie było to Sony A1 prawie dorównuje serii W7 LG (oczywiście jest dużo lepszy od B/C7). :)

ja dzis ogladalem w MM A7, czern doslownie powala, pozniej spojrzalem na LCD rozne ,w tym sony bravia itd, ale to nie to samo. A7 powala czernia :D

niestety obok A7 stal LG OLED B7, to przeskok jakosciowy spory na korzysc oczywiscie b7, tylko cena z 2.5x wieksza:huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pawelll napisał:

Zarejestrowałem się, aby osoby które miały podobne wątpliwości i przedzierały się przez te 34 strony może natrafiły na inne zdanie. Mam natrzepać po 500 postów jak ty głównie w tym wątku aby było realniej czy nie rozumiem argumentu?

Nie pracuje dla Sony czy mam to gdzieś kto co sobie kupuje i jak argumentuje a jedynie przedstawiłem swoje subiektywne zdanie na temat próby tworzenia genialnego TV z tak taniego i słabego jakim jest ta A7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś faktycznie przeczytał cały wątek to doskonale wiedziałbyś, że nikt tu nie próbuje wykreować A7 na ideał. Wielu opisywało jego braki i wątpliwości co do parametrów. Ja także wielokrotnie (ostatnio na poprzedniej stronie). Stąd Twoje "wejście smoka" w trzecim wpisie na forum nie wygląda najlepiej. Już pomijając gloryfikowanie Sony A1 podczas gdy z testów wynika, że poza niektórymi aspektami obróbki obrazu jest gorszy od B/C7.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, xlineage said:

tez ogladalem w MM, tyko skad ten bon  :huh:? , bo kolo 4tys sam bym wzial.

Zgadza się. Od dzisiaj na wybrane modele LG  Media  Markt daje 300 zł kartę podarunkową na następne zakupy, plus cashback od LG i wychodzi 4169zł. Jest na ich stronie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, xlineage napisał:

tez ogladalem w MM, tyko skad ten bon  :huh:? , bo kolo 4tys sam bym wzial.

Tutaj masz   https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-lg-55eg9a7v   

Na infolinii MM powiedzieli,że promocje nie łączą się,ale zarezerwowałem TV telefonicznie a w sklepie się zapytałem o te 300zł i powiedzieli,że jest taka promocja i dostałem bon bez problemów no i wyszło 4169zł

9 godzin temu, xlineage napisał:

ja dzis ogladalem w MM A7, czern doslownie powala, pozniej spojrzalem na LCD rozne ,w tym sony bravia itd, ale to nie to samo. A7 powala czernia :D

niestety obok A7 stal LG OLED B7, to przeskok jakosciowy spory na korzysc oczywiscie b7, tylko cena z 2.5x wieksza:huh:

Teraz dzięki tym promocją modele B7 lub C7 w MM kosztuje 7499zł więc różnica b. duża w stosunku do ceny A7. Dla mnie nie ma sensu dopłacać 3330zł tym bardziej,że zmieniam telewizory średnio co 3 lata (ku utrapieniu żony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Colawozu napisał:

Zarejestrowałem się, aby osoby które miały podobne wątpliwości i przedzierały się przez te 34 strony może natrafiły na inne zdanie.

Misja ratowania ludzkości przed Oledem :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem tu nowy, a tylko dlatego że z powodu Black Friday miałem kupić TV. Najpierw chciałem coś niedrogiego do 3500 zł i dużego więc wyczaiłem Sharp LC-65CUG8052E w euro za 3490, ale ma matrycę 60 Hz i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jego temat bo nowość. Teoretycznie miał tv służyć do oglądania codziennego  tj. seriali, bajek, informacji plus filmy. Ale tyle wyczytywałem w temacie że jak matryca 60Hz i 4K to bedzie bardzo źle więc zastanawiałem się nad SONY KD-55XE8577 teraz za 4499 w mm, saturn i redcoon dostępny i byłem już zdecydowany na niego bo 120Hz matryca i w testach zachwalają, lecz od wczoraj jest również wspomniany przez was LG 55EG9A7V w mm, saturnie i mediaexpercie za 4679, z tym że w mm i saturnie jest karta podarunkowa 300 zł i lg zwraca 200 zł więc faktycznie byłby za 4179 czyli taniej niż w/w prze zemnie sony. Czytałem testy na http://www.tvtest.pl/lg-55eg9a7-test/ wychodzi że jest naprawdę jak na moje potrzeby ok. Ale faktycznie czytając państwa opnie czy matryca typu glossy nie będzie przeszkadzać w dziennym użytkowaniu gdy jest słońce? Poza tym czy oled nie wypali się za szybko podczas tych zastosowań co opisałem powyżej. Chciałbym poznać państwa zdanie gdyż chciałbym dziś lub jutro zakupić ten TV i nie wiem czy się decydować. Wiadomo że ile osób tyle może być różnym opinii ale może jakiś konsensus uda mi się wyciągnąć z Państwa opinii. 

Dziękuję z góry za każdą opinię.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje byś przeczytał ten wątek oraz dotyczący innych OLEDow.

wtedy sam sobie wyrobisz zdanie.

milego czytania - to będzie łącznie jakieś 300 stron ale warto wszystkie wątki przeczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@haki_

Przede wszystkim zastanów się co chcesz od nowego telewizora. Sony XE85 to telewizor 4k z HDR, a EG9A7V jedynie FHD bez HDRa. Wypełnij ankietę, określ swój budżet i postaramy Ci się pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, haki_ napisał:

czy matryca typu glossy nie będzie przeszkadzać w dziennym użytkowaniu gdy jest słońce?

To jest pytanie które zadaję sobie od wielu lat. Gdy kilka lat temu był szał (a właściwie natrętny marketing) na błyszczące powierzchnie monitorów byłem jednym z nielicznych (przynajmniej wśród znajomych) który twierdził, że to głupi pomysł. Był taki moment, że mat był tylko w monitorach profesjonalnych a i to nie wszystkich. Od jakiegoś czasu producenci reklamują matowe powierzchnie jako nowość i lepsze rozwiązanie :). Oczywiście monitor to trochę inna sprawa, w biurze z definicji jest dużo światła które się odbija. W TV jest trochę inaczej ale problem jest. Czy doczekamy się OLEDów z jedwabistym matem? Jak na razie glossy trzyma się mocno zarówno w OLEDach jak i LCD z wyższej półki.

Nie wiem czy jest ogólna odpowiedź na to pytanie. Wszystko zależy od lokalizacji, oświetlenia, indywidualnych preferencji. Być może jedynym sposobem jest kupno TV i sprawdzenie w konkretnym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman - o jakiej ankiecie piszesz? Fakt EG9A7V jest jedynie FHD bez HDRa tylko nasuwa się pytanie kiedy TV będzie nadawać sygnał 4K to raz, dwa jedynie materiał z youtube czy netfilx da przewagę plus filmy bluray 4k. Filmów w 4K jeszcze przez komputer można oglądać ale boje się podłączania do takiego tv aby kiedyś przez przypadek pulpit nie został i się wypalił ekran. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie odnośnie OLED,czy mogą być one podświetlane listwą LED taka podpinaną na USB ,którą się przykleja z tyłu telewizora,czy to "zepsuje oglądanie" i cały efekt będzie raczej odwrotny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, zly maluszek napisał:

Mam takie pytanie odnośnie OLED,czy mogą być one podświetlane listwą LED taka podpinaną na USB ,którą się przykleja z tyłu telewizora,czy to "zepsuje oglądanie" i cały efekt będzie raczej odwrotny?

To zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Osobiście używałem zawsze oświetlenie LED przy LCD. Przy oledzie stwierdziłem, że mi nie pasuje i wolę delektować się kontrastem i czernią w ciemnym pokoju. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi