Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, misiek001 napisał:

Na LCD się już zawiodłem> przerobiłem w tym roku Panasonica 50DS630, Samsunga 55MU7052, Panasonic 50EX780 i niestety nic w pełni mnie nie zadowalało

Jak byś mógł to dobrze by było abyś w skrócie napisał jakie cię zawiodły konkretnie niedociągnięcia techniki LCD w modelach Panasonica 50DS630, Samsunga 55MU7052, Panasonic 50EX780.  W sumie ogólnie mniej więcej wiadomo w czym jest rzecz ale jednak każdy ma jakieś swoje specyficzne spostrzeżenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech daja tego oleda a7 ponizej 4tys i bedzie git :)

a dzis blisko juz , byl neonecie za 4250 , plus na stronie lg zwrot 200zl ! = 4050zl  !!!! czekajmy az zejdzie ponizje 4tysi ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Łukasz Paweł napisał:

Mniej więcej za rok cena będzie właśnie taka lub bardzo zbliżona, lg podawało że niedługo zwiększą dwukrotnie produkcję paneli i że wtedy ceny zaczną wyraźnie spadać w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak za rok ? jak dzis byl za 4050 ? i jeszcze mogles  dostac bon 50zl na pierwsze zakupy ?

w neonecie

Edytowane przez Łukasz Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Łukasz Paweł napisał:

ale jak za rok ? jak dzis byl za 4050 ? i jeszcze mogles sie dostac bon 50zl na pierwsze zakupy ?

w neonecie

Nie ma się czym jarać, może to był ten egzemplarz z tymi martwymi pikselami który pokazywał kolega @przemo12. Normalna cena tego TV to niewiele poniżej 5 tys i tego na razie się trzymajmy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, mmpeg-4 napisał:

Jak byś mógł to dobrze by było abyś w skrócie napisał jakie cię zawiodły konkretnie niedociągnięcia techniki LCD w modelach Panasonica 50DS630, Samsunga 55MU7052, Panasonic 50EX780.  W sumie ogólnie mniej więcej wiadomo w czym jest rzecz ale jednak każdy ma jakieś swoje specyficzne spostrzeżenia

DS630 miał niezbyt równe równe podświetlenie - szczególnie przy ciemnych partiach ekranu widać było też spory clouding. Sam w sobie był OK ale zamiast wymienić egzemplarz oddałem go czego trochę żałuje a później były już tylko sztuki po zwrotach/ekspozycji.

MU7052 zraził mnie tym, że przy włączonym upłynniaczu w sporcie niezależnie od ustawień ciągle było dużo artefaktów, do tego stopnia, że oglądając piłkę lepiej to wyglądało przy wyłączonym AMP. Dodatkowo ciemne partie w filmach trochę smużyły, coś w tylu takiego nakładania się obrazu (niezależnie od ustawień AMP). Takie sceny walki w DEFENDERS wyglądały bardzo źle. (Na EX780 tego problemu nie było )

W EX780 z kolei przy piłce z lewej strony ekranu widać banding. Dodatkowo HDR przy ciemniejszych scenach (co tyczy się też Samsunga) wyglądał źle bo czerń robiła się mocno podświetlona. Te kilka pasów pionowych jak widać średnio sobie radzi z tym. Sam efekt zbytniego wrażenia nie robił. Poza tym odtwarzacz ma problemy ze sporą ilością formatów ale to akurat najmniejszy problem. 

We wszystkich ogólnie irytowały mnie też kąty widzenia. Nie przy każdym kolorze był problem ale dało się to odczuć gdy nie oglądało się typowo na wprost.

W zasadzie największy błąd to była u mnie sprzedaż Panasonica ST50. Zachciało mi się większego ekranu i teraz mam za swoje.

Nie wiem tylko co teraz zrobić A7?  Czy może dozbierać do B7? Bo innych opcji chyba dla mnie nie ma. Gdyby tylko nie obawa przed wypaleniem się tych wyników itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Łukasz Paweł napisał:

ale jak za rok ? jak dzis byl za 4050 ? i jeszcze mogles  dostac bon 50zl na pierwsze zakupy ?

Miałem na myśli cenę (jaka być może będzie za rok) odpowiednika klasy B7

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B8 55" 4K/HDR w listopadzie 2018 poniżej 1000 EUR? Stawiam orzechy przeciwko bananom, że nie ma szans.

Ale chętnie odszczekam jak coś, bo to by oznaczało 65" grubo poniżej 2000 EUR :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby to powiedzieć...

Sam przegląd "marketingowego bełkotu" jest OK i trudno odmówić racji większości uwag. Ale jakoś tak negatywnie mnie nastawia np. tekst: " ... modele Super UHD z matrycami IPS mają niski kontrast i niską jasność maksymalną, dzięki czemu znacznie ustępują telewizorom OLED tej samej firmy,... " wskazujący na to, że autor nie do końca panuje nad tworzeniem poprawnych tekstów w języku polskim. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Łukasz Paweł napisał:

a dzis blisko juz , byl neonecie za 4250 , plus na stronie lg zwrot 200zl ! = 4050zl  !!!! czekajmy az zejdzie ponizje 4tysi ;p

Czy naprawdę kolegów nie dziwi fakt, że solidne LCD w tym rozmiarze kosztuje więcej. Nie zastanawia Was to? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Jednym z argumentów podnoszonych kiedyś (w prapoczątkach mówienia o OLED) było to, że będzie to technologia tania. Podobnego argumentu używano gdy uśmiercano plazmę - twierdzono, że jest za droga w produkcji, LCD jest znacznie tańszy, a OLED będzie jeszcze tańszy.

Poza tym "solidny OLED" premium kosztuje nadal >>10 tys czyli znacznie więcej niż LCD. Tu mówimy o "niesolidnym" "budżetowym" A7. :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, pawelll napisał:

Poza tym "solidny OLED" premium kosztuje nadal >>10 tys czyli znacznie więcej niż LCD. Tu mówimy o "niesolidnym" "budżetowym" A7. :)

Hmm, no jest to jakiś argument :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minutes ago, Xisiek said:

Czy naprawdę kolegów nie dziwi fakt, że solidne LCD w tym rozmiarze kosztuje więcej. Nie zastanawia Was to? :)

Solidny 55" LCD FHD bez HDR kosztuje ponad 1000 EUR? Hm.

14 minutes ago, pawelll said:

Poza tym "solidny OLED" premium kosztuje nadal >>10 tys czyli znacznie więcej niż LCD. 

B7 55" kosztuje poniżej 7 tysięcy złotych brutto obecnie. Z dostawą do domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E7 niczym się nie różni od B7 poza wyglądem i pilotem.

Prawdziwe premium to ew. W7 czyli tapeta. Ale i to jeśli chodzi o ekran nie odstaje.

Dzisiaj można mieć premium w cenie "dla człowieka", którą podałem. Można też mieć w cenie samochodu 77" W7. Wybór nie jest zły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E7 dysponuje (w przeciwieństwie do B7) zintegrowanym soundbarem, a sama matryca OLED jest na szkle, więc różnice są i to niemałe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, plast napisał:

E7 niczym się nie różni od B7 poza wyglądem

No i właśnie o ten wygląd chodzi. :)

Oczywiście mam nadzieję, że wszyscy dostrzegają lekki uśmiech w tym co piszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd nigdy nie decydował o tym czy coś jest premium czy nie, tylko parametry. Można zrobić kupkę w złotym papierku, premium to nie będzie.

Wbudowany soundbar... nikt rozsądny, kto wie co to dobry dźwięk, nie będzie tego używał do oglądania filmów. To ma jedynie zastąpić wbudowane głośniki.

Szkło na matrycy owszem może mieć znaczenie, ale i tutaj raczej negatywne, poza oczywiście wyglądem :).

Dla mnie premium to 77" W7, żaden inny z osobna się w tę kategorię nie wpisuje, a jeśli już to wszystkie w dół do B7 55" włącznie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym żebyś miał rację. Niestety rzeczywistość jest taka, że większość produktów "premium" to opakowane w złoty celofanik "produkty standard". I tzw. "dizajn" jest jednym z głównych wyznaczników "klasy premium". Co z tego, że B7, C7 i E7 dają taki sam obraz - są inaczej pozycjonowane i kosztują inaczej. Moje zdanie nt. soundbarów jest zbieżne z Twoim - wielokrotnie już o tym pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dotarł zamówiony w Neonet A7 - test i piękny martwy pixel na środku ekranu - plansza niebieska i żółta :wacko: - nie odebrałem. Koniec końców kupiłem w MM A7 bez bad sektorów za 4999zł. Dziwi mnie, że na matrycy z Neonetu była naklejka 4K/HDR , w egzemplarzu z MM tylko naklejka z o klasie energoszczędności.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, pawelll said:

rzeczywistość jest taka, że większość produktów "premium" to opakowane w złoty celofanik "produkty standard". I tzw. "dizajn" jest jednym z głównych wyznaczników "klasy premium". Co z tego, że B7, C7 i E7 dają taki sam obraz - są inaczej pozycjonowane i kosztują inaczej

Mylisz się. Pozycjonowanie tego jest identyczne, B7 to tak samo flagowiec jak E7 czy W7, ta sama funkcjonalność, ten sam soft, ten sam serwis, taka sama gwarancja. Wszystko od B7 w górę w tym roku to "premium", a im drożej tym po prostu bardziej dla "snobów" (bez urazy dla nikogo), którzy muszą mieć inny kolor ramki, czy inną podstawkę, funkcjonalnie bowiem kompletnie nic nie zyskują (szyba w E7 to nie żaden filtr czy zmniejszacz odblasków, po prostu inny wygląd). Poza oczywiście W7 :) Mnie to oczywiście wszystko jedno w tym względzie, ale taka jest prawda. A7 z kolei to zupełnie inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paradoksalnie tegoroczna seria (7) OLEDów LG potwierdza to co napisałem. W serii 6 były zauważalne różnice jakościowe (i wyposażeniowe) między B/C/E. W tegorocznych modelach LG to wszystko wyrównało, różnicując jedynie wygląd, materiały i cenę. Nie można zapominać jeszcze o modelu G który też nie wnosi nic jeśli chodzi o jakość obrazu ma za to np. Dolby Atmos.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sethh1 napisał:

Dzisiaj dotarł zamówiony w Neonet A7 - test i piękny martwy pixel na środku ekranu - plansza niebieska i żółta :wacko: - nie odebrałem. Koniec końców kupiłem w MM A7 bez bad sektorów za 4999zł.

Cóż, czyli mamy kolejne potwierdzenie że podczas chwilowych promocji (na razie w konkretnym sklepie) na te modele są po prostu wypychane trefne egzemplarze z padniętymi pixelami, ale może się mylę i być może akurat ktoś się pochwali pełnowartościowym modelem kupionym właśnie na promocji. Jeżeli dany sklep wystawia tak na prawdę przeceniony towar z powodu zauważonych wad, to powinien go wystawić nie w promocji a na wyprzedaży z dokładną informacją o zauważonych wadach. 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek lekko na wyrost- kolega sethh1 nie wypowiedział się czy pudełko było zapakowane fabrycznie czy już otwierane. Jeśli było zapakowane to można co najwyżej domniemywać, że to LG puszcza w ponowny obieg TV ze zwrotów (lub coś co się kiedyś nazywało II gatunek). Ale sądzę, że oba wnioski są nieuprawnione z braku dowodów.

Najprawdopodobniej po prostu pech, no chyba, że faktyczne sklep kombinuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi