Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
55 minut temu, efel napisał:

@JAC_ZAR

Próbujesz zaklinać rzeczywistość i udowodnić głupią i skazaną na porażkę tezę że na A7 obraz jest tak dobry, że statystyczny oglądacz nie zauważy różnicy pomiędzy nim a HDRem odpalonym na B7/C7. Skąd wiesz jaki A7 ma panel skoro jest tak mało informacji w sieci na temat tego modelu? A to co jest to są plotki/niezweryfikowane info. Skąd wiesz, że firmware wykorzysta ten panel nawet jeśli jest 10 bitowy, a nie zrobi clipping albo dithering do 8 bit? Cała Twoja teza oparta jest na argumencie, że Tobie się podoba obraz A7 i już nie może on być dużo lepszy, a nawet jakby był to nie zauważysz różnicy. Bez sensu takie twierdzenie. A co jeśli się mylisz i jak wymienisz A7 na B7, postawisz w tym samym miejscu, odpalisz ten sam film w HDR to powiesz: wow, teraz dopiero widzę ile traciłem?

I proszę wyjaśnij nam dlaczego pomiędzy A7 i B7 HDR nie będzie widać różnicy, ale będzie ją widać na samym B7 jak włączę/wyłączę HDR na tym samym filmie (albo grze na PS4 PRO)

Ile razy mam pisać ze niczego nie chce udowadniać, jak bym ze ściana rozmawiał 

W MM oglądałem to samo na A7 i B7 i bawiłem się ich ustawieniami, jak w domu powiem wow to świetnie 

Jak na B7 włączysz hdr to się zwiększa kontrast i nasycenie kolorów, jak wyłączysz to się zmniejszy to jest chyba oczywiste

A7 możesz tak ustawić ze tez zwiększysz te parametry i obraz będzie podobny do b7 z hdr 

koncze te dyskusje bo nie prowadzi do niczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czepiacie się kolegi JAC_ZAR a on nie widzi różnicy i jest szczęśliwy dzięki temu:) Poza ym wwchodzi na to, że kto kupił model z 4K ten jest frajerem i to PODWÓJNYM. Przepłacił i uwierzył że HDR to coś innego niż kontrast dynamiczny :P Unbelievable... Tak serio to chyba kiepsko testowałeś ten HDR. Wymuszenie HDR na materiale SDR to nie to samo co materiał masterowany do HDR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, JAC_ZAR napisał:

(...)

Jak na B7 włączysz hdr to się zwiększa kontrast i nasycenie kolorów, jak wyłączysz to się zmniejszy to jest chyba oczywiste

A7 możesz tak ustawić ze tez zwiększysz te parametry i obraz będzie podobny do b7 z hdr 

(...)

Hmm tym stwierdzeniem udowodniłeś że raczej nie wiesz czym jest HDR. Na B7 w trybie SDR i HDR ustawiam wszystkie parametry obrazu, które da się ustawić na te same wartości. Odpalam ten sam film w HDR i SDR. Widzę różnicę, mimo że parametry te same. Dziwne, nie?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko,że cena też gra rolę...

A7 na promocji w NEONET 4631(- 50 jeszcze za pierwsze zakupy)...na święta go sobie kupię...może jeszcze spadnie trochę...

Najtańszy B7 na Allegro 7150 zeta...różnica jak dla mnie spora....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, bagieta napisał:

tylko,że cena też gra rolę...

A7 na promocji w NEONET 4631(- 50 jeszcze za pierwsze zakupy)...na święta go sobie kupię...może jeszcze spadnie trochę...

Najtańszy B7 na Allegro 7150 zeta...różnica jak dla mnie spora....

Jestem zdania, że w tej cenie lepiej kupić pożądane Full HD (A7) niż tanie 4K (dowolny krawędziowy LCD). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że cena ma znaczenie i też się zgadzam że lepiej kupić oleda A7 niż krawędziowego LCD 4K w podobnej cenie. 

Natomiast jestem zdania że jednak i tak warto rozważyć dopłacenie do B7 w momencie zakupu A7. Za te dodatkowe 2 tys otrzymujemy flagowy TV bez żadnych kompromisów, który powinien (w teorii, o ile się nie zepsuje, wypali itp) posłużyć przez najbliższe kilka lat oferując najlepszą jakość obrazu i wsparcie różnych formatów obrazu i dźwięku. No i nie zapominajmy o wsparciu producenta - to w końcu model flagowy na obecną chwilę, przynajmniej do premiery następcy. Mając w garści te 5 tys na A7 wystarczy dozbierać 'tylko' 2 tys. Jak ktoś planuje zakup A7 tymczasowo na dwa lata, to za te dwa lata będzie musiał dozbierać od zera kasę na B9 (podejrzewam że 8 tys. co najmniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem zdania, że w tej cenie lepiej kupić pożądane Full HD (A7) niż tanie 4K (dowolny krawędziowy LCD). 
B7 nie jest takie tanie jeśli o nim mówisz ;)

Też mam dylemat czy kupić A7 za ok 4400zl czy dołożyć i kupić B7/C7.
Jednak trzeba dołożyć około 2,5-3 tyś co robi różnicę w domowym budżecie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

B7 nie jest takie tanie jeśli o nim mówisz
Nieaktualne

Jednak trzeba dołożyć około 2,5-3 tyś co robi różnicę w domowym budżecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, Roelegant said:

B7 nie jest takie tanie jeśli o nim mówisz ;)

B7 55" jest już poniżej 7k z dostawą. Nie spodziewałem się, że tak szybko osiągnie ten pułap. Szkoda, że wersja 65" ciągle trzyma cenę ponad 11k, ale może i ona się ruszy.

A7 za 4400 to bardzo dobry deal. Pod warunkiem, że nie będzie ci brakowało 4K/HDR, czyli że oglądasz głównie telewizję i starsze produkcje filmowe / grasz w starsze gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, JAC_ZAR napisał:

Jestem ciekawy czy gdybys puścił na c7 materiał hdr, a na A7 ten sam materiał i pobawlbys się w jego ustawieniach kontrastu i koloru, to zobaczyłbyś różnice bez sprzętów pomiarowych

powtsrzam się, ale A7 ma panel 10 bit tak jak miał 910 i szeroka paletę barw

roznice w jasności 300 nit a 700 nit to pewnie sprzęt pomiarowy wychwyci, a nie oko

podejrzewam, ze 90% osób powie, ze obraz jest podobny, bo nawet nie wiedza ze hdr istnieje

opisuje to co widzę, a jak ktoś widzi inaczej to ok

Nie mam A7, ale mam materiały SDR i HDR które łatwo mogę porównać na C7. Twój wpis ponownie wskazuje, że tak na prawdę nie wiesz co to HDR...

Na skalibrowanym A7 osiąga na 10% 246cd/m2. B7 w HDR osiąga ok. 690cd/m2. Jeśli nie zobaczyłeś różnicy w jasności to tak jakbyś mówił, że nie widzisz różnicy w szybkości samochodu, który osiąga 70km/h i takim co osiaga 200km/h. Twoja sprawa - mów jak chcesz, ale serio zastanawiam się jaki materiał HDR oglądałeś na B7 i czy wiedziałeś na co zwracać uwagę, aby zobaczyć tę wyższą jasność. Bo HDR absolutnie nie oznacza, że cały obraz będzie jaśniejszy.

A co do tych 90%, to 90% osób powie, że obraz na HDR jest lepszy, a Ty należysz do tych 10%.

A7 jest bardzo dobrym telewizorem, ale nie piszmy takich głupot, że HDR nic nie daje i że cytuję "producenci karmią klientów marketingową papką, a ci łykają to jak pelikany i kasa leci", bo to w tym momencie po prostu nas obrażasz i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem odebrać A7 w NEONET we Wrocławiu w ASTRZE i..... nie odebrałem.

Spalony piksel na czerwonym. Dzięki Xisiek za pogonienie mnie. Nagrałem białego, czerwonego i żółtego jpg, gif, png  i co zobaczyłem na czerwonym. Załączam obrazek

jak powiększycie lewy górny róg to widać go jak na dłoni. Powiedziałbym nawet że były ze 3 nie świecące.

oznaczyłem pudełko w znaczku LG żółtym markerem i przy znaczku też postawiłem żółtą kropkę. Jak komuś z Was będą próbowali go wcisnąć to nawet nie otwierajcie pudełka.

I co teraz hmmm zamawiać raz jeszcze. Nie mam gwarancji że nie sprowadzą tego samego. Promocja kończy się w czwartek. hmmm niezła rozterka.

spalony piksel na czerwonym.jpg

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też jest jeden wypalony chyba subpiksel na czerwonym. ale raczej zostawiam bo kto ogląda plansze tylko z czerwonym kolorem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, przemo12 napisał:

Promocja kończy się w czwartek

Na promocjach zazwyczaj najpierw wypycha się przede wszystkim zwroty albo jak się trafi jakaś trefna seria, oczywiście nie zawsze ale zazwyczaj tak właśnie jest. Idź do sklepu gdzie nie ma promocji i zapuść sobie te testy.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co teraz hmmm zamawiać raz jeszcze. Nie mam gwarancji że nie sprowadzą tego samego. Promocja kończy się w czwartek. hmmm niezła rozterka.

O ile to jest bezpieczne i możesz w razie czego po prostu zrezygnować i nie ponieść żadnych kosztów to na pewno warto próbować, bo promocja jest świetna. Tym bardziej że nie masz alternatywy na inny TV. Nawet jak na 2018 wyjdzie coś ciekawszego to i tak zanim ceny się ustabilizują to minie prawie rok od teraz, sensowne spadki cen zaczynają się dopiero na jesień. Z resztą tak z roku na rok można czekać bez końca, wiadomo że za rok pojawi się coś lepszego, kiedyś trzeba kupić i tyle, a Ty masz bardzo dobrą okazję. Jak możesz próbować następną sztukę bez konsekwencji to tak zrób.

Edytowane przez Nazwa użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję podejść na spokojnie. Zamów jeszcze raz, może będzie lepsza sztuka. Uwalony pixel rzecz indywidualna, ale jak nie przeszkadza może być opcja do negocjacji ceny. 

PS. Co do promocji bez stresu, zaczyna się okres gdzie będzie ich coraz więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam tą dyskusję i zaczynam myśleć że tak miało być. Może jednak należy dołożyć i kupić B7/C7 z Ultra HD i HDR. Nie kupuje się TV na rok dwa tylko jednak na dłużej.

Jak myślicie do jakiego poziomu cena spadnie i kiedy będzie najniższa. Teraz? Przed Świętami czy po Świętach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, przemo12 napisał:

do jakiego poziomu cena spadnie i kiedy będzie najniższa.

Niestety trzeba sobie tutaj powiedzieć taką rzecz,  że najwyższe prawdopodobieństwo wystawiania sztuk z uwalonymi pikselami jest właśnie w momentach chwilowych spadków cen. A najniższa cena pewnie będzie wtedy kiedy będzie najwięcej ostatnich poprzebieranych sztuk, czyli tych najgorszych z najgorszych egzemplarzy, chociaż kto to wie jak to z tym faktycznie będzie, ale niewątpliwie wtedy ryzyko jest jednak raczej największe, czysta logika.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

waw cena w neonet A7 spadła do 4999 - 15% czyli 4249!!!

Chyba chcą opchnąć tego mojego z wypalonym pikselem ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemo12 mam taka sama sytuacje jak ty codziennie przegladam cene tego 55ega7 i zastanawiam sie nad b7 a najchetniej bym wzial 65b7 ;p  , nie zapomnij ze do 3.12 jeszcze na lg.com dostaniesz 200zl zwrotu ;p . Ciekawe czy teraz moze na black friday cos spusza , czy na swieta czy po . Takie same mam dylematy . Piątka !! daj znac jak kupisz smska 519 080 098 co kupiles za ile i gdzie. :) Pozdro 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, przemo12 napisał:

waw cena w neonet A7 spadła do 4999 - 15% czyli 4249!!!

Chyba chcą opchnąć tego mojego z wypalonym pikselem ;(

W takim razie nie pozostaje nic innego jak zapytanie wprost do sklepu żeby się ustosunkowali czy jak jest promocja to są sprzedawane całkowicie nowe nieotwierane sztuki czy też są to właśnie zwroty (dlatego towar jest niżej wyceniony) z zauważonymi pewnymi usterkami (np padnięte pixele) czy też są to modele taniej kupowane ze zwrotów (tak samo z powodu padniętych pixeli) z zagranicznych sieci.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A7 zakupiony, mam prośbę do użytkowników o podanie ustawień obrazu ew.linka do stron.
PS.Obraz jest mega

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mmpeg-4 napisał:

W takim razie nie pozostaje nic innego jak zapytanie wprost do sklepu żeby się ustosunkowali czy jak jest promocja to są sprzedawane całkowicie nowe nieotwierane sztuki czy też są to właśnie zwroty (dlatego towar jest niżej wyceniony) z zauważonymi pewnymi usterkami (np padnięte pixele) czy też są to modele taniej kupowane ze zwrotów (tak samo z powodu padniętych pixeli) z zagranicznych sieci.

Sklep ani nie musi Ci odpowiedzieć zgodnie z prawdą, ani Ty nie będziesz w stanie zweryfikować informacji podanych przez sklep. Powiem więcej: w interesie sklepu jest sprzedać takie zwroty więc na bank będą twierdzić, że wszystkie TV na stanie są nowiusieńkie i pachnące jak pupki niemowlaków... Zresztą między innymi po to robi się promocje, żeby sprzedać wybrakowane produkty. Szansa na to, że trafi się na jakiegoś ślepego, który nie zauważy wady jest większa podczas promocji niż podczas normalnego okresu sprzedaży, gdy raczej każdy klient jest świadomy co kupuje i dokładnie sprawdzi towar. Podczas promocji ludzie kupują pod wpływem impulsu i tutaj można łatwo dać się zrobić na szaro, bo kupując stacjonarnie nie mamy możliwości zwrotu. Na to liczą sklepy organizując najróżniejsze promocje. Dlatego najlepiej kupować online, gdzie zawsze można zwrócić bubel. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzałbym i nie generalizował odnośnie tych samych zwrotów na promocjach. Sam przez ostatni rok kupiłem kilka TV w promocji i za każdym razem była to fabrycznie NOWA sztuka pomimo dużych obniżek ceny (mowa o Saturnie, MM i Neonet). Niestety LCD już chyba dla mnie idealnego nie będzie i sam teraz nie wiem co robić. Kusi ten LG, z drugiej strony kusi też B7V. Oglądam głównie seriale/filmy + duuuużo piłki nożnej. Przy OLEDACH cały czas boje sie, że wypali mi się w końcu w miejscu gdzie pokazywany jest wynik, a szkoda byłoby żałować wydanych 7tys bo to dla mnie bardzo dużo a planowałem maks 5k .

Co radzicie Panowie do takiego użytku (TV (głównie piłka nożna)+filmy, seriale 1080p. Konsoli raczej nie planuje (ewentualnie XBOX One S pod Fife 18). Czasami moja połówka dodatkowo coś na player/ipla.

Na LCD się już zawiodłem> przerobiłem w tym roku Panasonica 50DS630, Samsunga 55MU7052, Panasonic 50EX780 i niestety nic w pełni mnie nie zadowalało (wcześniej miałem plazme 42ST50 ale chciałem coś większego i mam teraz problem).  W sumie najbardziej żałuje tego DS630  -jakość obrazu bez cudów ale przynajmniej był tani więc więcej można byłoby mu wybaczyć. :)

Co radzicie? Zaryzykować tego A7 za około 4500zł czy poczekać jeszcze trochę i liczyć na dalsze obniżki B7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi