Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to normalne, ze po minucie(z zegarkiem w ręku) przełączenie się z obrazu który ma mocne biele na ekran 5% szarości zostają takie powidoki?

3EC1B593-A432-4141-BD24-86B70A13B08E.jpeg

43D435AF-26AD-4607-A445-771D8BA9AE2D.jpeg

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:o

Nie sprawdzałem u siebie (65B7V) takiej konfiguracji działań ale nie zauważyłem podobnych sytuacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz takie coś widzę. Jakie masz ustawienia na tej planszy z górnego obrazka (kontrast, jasność, oled light, ew. inne)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne, szczególnie jak oświetlenie oled masz ustawione wysoko.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak a pro po dziś ustawiłem oświetlenie oled na 85%, kontrast 100%, jasność 50%. Przede wszystkim zmieniłem oświetlenie oled ze względu na prawdopodobne wypalenia itp.

Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne. Powstają nawet z menu własnego LG..., ale to nic takiego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, udało mi się uzyskać pierwszy w życiu powidok na oledze. Włączyłem planszę podobną do tej ze zdjęcia na samej górze na tej stronie tematu, zostawiłem na 15 minut w trybie "vivid" (żywy? 100 oled light / 100 kontrast) i potem włączyłem szarą 5%, w całkowicie ciemnym pokoju zobaczyłem delikatną białą poświatę w miejscu gdzie były najintensywniejsze białe miejsca wcześniej. Włączylem potem 100% white na minutę i przełączyłem na 5% grey - powidok zniknął. Co ciekawe dla porównania nawet 5 godzin gry w Diablo 3 z non stop włączonym hudem w normalnych warunkach grania (oled light ~80, kontrast 85) i potem włączenie szarej planszy 5% nie pokazuje powidoku :).

No i jeszcze dla porównania plazma (bo wróciła do mnie 2 dni temu niby naprawiona) - powidok powstaje już po 15 minutach grania w Diablo 3 i utrzymuje się kilka minut po skończeniu grania zanim całkiem zniknie. Wypaleń brak (po 7 latach użytkowania) :).

Edytowane przez plast
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybki test powidoków, plast :)  Takie porównanie dużo mówi o tym gdzie są OLEDy, a gdzie plazmy w kwestii powidoków, choć oczywiście trzeba pamiętać że powidoki <> wypalenia :( A jaką masz plazmę plast ? Mi "udało się" lekko wypalić Kuro po ok. 3-4 lata o ile pamiętam. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero po 15 minutach powidoki? Hmmmm, u mnie po minucie w hdr, oled light 100, kontrast 95. Ale szybko znika jeśli tylko następujące obrazy są ruchome więc nie będę sobie tym aktualnie głowy zaprzątał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazmę mam też LG (seria PK). Wiem, że w tamtym czasie lepszy był Panasonic, ale bardzo sobie chwalę mimo wszystko :).

@CptPusheen

Kontrast zasadniczo nie powinien wędrować powyżej 85, info wprost od kalibratora. Oczywiście w SDR, bo w HDR tak. Ale w HDR ten kontrast jest zupełnie inaczej wykorzystywany.

Co do oled light to ustawienia dzienne to w okolicach 70, powyżej już oczy bolą. 100 to gruba przesada. Oczywiście znowu mówię o SDR, bo w HDR 100 (DV 50).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, CptPusheen napisał:

Czy to normalne, ze po minucie(z zegarkiem w ręku) przełączenie się z obrazu który ma mocne biele na ekran 5% szarości zostają takie powidoki?

Jest jeden podstawowy problem z tą planszą - nie odzwierciedla ona faktycznej jasności. To zdjęcie powinno wyglądać mniej więcej tak:

obraz2.thumb.jpeg.0b101d288e08a61a7a6815993726b420.jpeg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, plast napisał:

Dobra, udało mi się uzyskać pierwszy w życiu powidok na oledze. Włączyłem planszę podobną do tej ze zdjęcia na samej górze na tej stronie tematu, zostawiłem na 15 minut w trybie "vivid" (żywy? 100 oled light / 100 kontrast) i potem włączyłem szarą 5%, w całkowicie ciemnym pokoju zobaczyłem delikatną białą poświatę w miejscu gdzie były najintensywniejsze białe miejsca wcześniej. Włączylem potem 100% white na minutę i przełączyłem na 5% grey - powidok zniknął. Co ciekawe dla porównania nawet 5 godzin gry w Diablo 3 z non stop włączonym hudem w normalnych warunkach grania (oled light ~80, kontrast 85) i potem włączenie szarej planszy 5% nie pokazuje powidoku :).

No i jeszcze dla porównania plazma (bo wróciła do mnie 2 dni temu niby naprawiona) - powidok powstaje już po 15 minutach grania w Diablo 3 i utrzymuje się kilka minut po skończeniu grania zanim całkiem zniknie. Wypaleń brak (po 7 latach użytkowania) :).

5h Diablo i brak powidoków. To mówi samo za siebie. To przy moim graniu 1h tygodniowo, to nie ma co się bać ;p Oled coraz bliżej jest, by śmiało działać jako monitor.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że 2-3 lata i oledowe monitory na rynku będą normą, pc master race na to czeka mocno i jest gotów płacić :) Ba, sam rozważę, jeśli w końcu uzyskam brak smużenia, jak na CRT 10 lat temu (...wzdycha z nostalgią...) i może wrócę do grania na PC wtedy.

Edytowane przez plast
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://streamable.com/g65tn

SDR, oled light 65, kontrast 85, jasność 50. Zaczynam mieć wątpliwości czy to normalne.

Jeśli ktoś mógłby zrobić test z podobnymi ustawieniami, oraz scenariuszem: menu webos przez minutę a potem szare tło 5% a potem pokazać wyniki, byłbym wdzięczny.

Edytowane przez CptPusheen
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, plast napisał:

Myślę, że 2-3 lata i oledowe monitory na rynku będą normą, pc master race na to czeka mocno i jest gotów płacić :) Ba, sam rozważę, jeśli w końcu uzyskam brak smużenia, jak na CRT 10 lat temu (...wzdycha z nostalgią...) i może wrócę do grania na PC wtedy.

Oled z g-sync zrobi robotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do monitorów OLED, to nie wydaje mi się, aby to kiedykolwiek nastąpiło.

@CptPusheen

Powtórzę ponownie - Twoje zdjęcia i filmy mają całkowicie złą ekspozycję. Widać to też na filmie, gdzie mamy białe plamy u dołu w menu aplikacji. To co widzisz, to są powidoki i są normalną sprawą w OLEDach i najprościej jest to zauważyć właśnie na 5% planszy. O powidokach też możesz przeczytać na https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled - tam też po 10 minutach są powidoku, które giną całkowicie po ok. 2-4 minutach.Tylko czemu ma służyć ten test ? Będziesz oglądał przez święta 5% planszę po wcześniejszym zapuszczeniu menu z aplikacjami ? ;) Każdy użytkownik OLEDa może wymusić powidok chociażby zostawiając na dłużej czerwony kursor na 5% planszy. Tylko co z tego, jak tych powidoków nie można zauważyć na codzień, podczas normalnego użytkowania OLEDa i to niezależnie od tego czy puszczasz 2 godzinny film, czy też oglądasz program informacyjny przez 2 godziny, czy też inny program z logiem...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory OLED już występują, chociaż dotychczas tylko jako wyswietlacze w laptopach.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman ekspozycja jest właściwa, otoczenie i ekran własnymi oczami widziałem właśnie w tej jasności. A test ma pokazać, ze u mnie powidoki są widoczne z normalnymi ustawieniami po 1 minucie i zastanawiam się jak inni mogą przy agresywniejszych ustawieniach mieć problem z uzyskaniem powidoku wyświetlając statyczny jasny obiekt przez 15 minut. Chce zwyczajnie wiedzieć, czy moja matryca jest gorsza czy inni źle się zabierają do wymuszenia tego artefaktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uważasz, że ekspozycja jest właściwa na tym filmie, to sorry, ale nie mamy o czym dalej rozmawiać.

• Haha 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie i ja jestem posiadaczem tego tv. Powiedzcie mi taką rzecz. Czy jest jakaś możliwość, aby obsługiwać go pilotem od Philipsa z klawiaturą qwerty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Subman napisał:

Jeśli uważasz, że ekspozycja jest właściwa na tym filmie, to sorry, ale nie mamy o czym dalej rozmawiać

Jeśli masz możliwość to zaproponuj "znormalizowane warunki" robienia zdjęć (pisaliśmy o tym wcześniej). I każdy kto będzie chciał uzyskać opinię z forum na temat swojej matrycy będzie zobowiązany do nich się stosować (pod karą chłosty :)). Bez tego wszelkie dyskusje i porównania są bezproduktywne. Ja niestety z powodu braku OLEDa (przynajmniej na razie) nie mogę tego zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko odnośnie odtwarzacza filmów. Czy jest jakaś alternatywa dla tego który jest tam fabrycznie zaimplementowany ? nie wiem jak go obsługiwać ( napisy , Zmiana ścieżki dźwiękowej).

Może ktoś podpowiedzieć jak sobie z tym radzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodając do tematu OLEDów i ludzi twierdzących, że IR wywołać jest bardzo trudno i wymaga to długich minut. Sprawdzałem przed chwilą na 2 dodatkowych ekranach z czego jeden to ekran iPhone X i spokojnie minuta jasnego statycznego obrazu wystarczy żeby wszystko odbijało się na planszy 5% szarości. Dlatego jak ktoś mówi ze powidoków u niego nie ma to niestety nie uwierzę. Taka specyfika OLEDów niezależnie od producenta więc nie ma co o to robić problemów ale też nie ma co udawać albo się okłamywać, że zjawisko nie istnieje.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi