Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Damiano85 napisał:

Zmienił byś zdanie,  gdybyś obejrzał film z pasami w HDR. Zależy co komu przeszkadza jeszcze. Ja jednak nie byłbym w stanie zaakceptować rozjaśniania na czarnych pasach. W mojej opinii żaden krawędziak nie nadaje się do HDR. Może mieć i 2000 nitów. Nie ma to jednak większego znaczenia. 

To miałem na myśli pisząc "ale to krawędziowiec". Diody led podpięte pod usb troche pomagają.

Gdyby nie wypalenia, to brałbym b7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Ary napisał:

To miałem na myśli pisząc "ale to krawędziowiec". Diody led podpięte pod usb troche pomagają.

Gdyby nie wypalenia, to brałbym b7

Jakie "wypalenia" co do tej materii to na dziś takowego info dotyczącego serii 7 nie ma na zadnym z dużych forów, seria 6 OK tu sam tego doświadczyłem ,ale seria 7 choć mocno jej doświadczam poza dłuższym powidokami to samych utrwalonych wypaleń nie stwierdzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, ma_ko napisał:

Jakie "wypalenia" co do tej materii to na dziś takowego info dotyczącego serii 7 nie ma na zadnym z dużych forów, seria 6 OK tu sam tego doświadczyłem ,ale seria 7 choć mocno jej doświadczam poza dłuższym powidokami to samych utrwalonych wypaleń nie stwierdzam.

Zaraz włączę na mojej zażółconej B7ce motyw tekkena na 2 tygodnie i będę pierwszym gościem na necie z wypaleniami w 7 serii,jestem pewien:P

W razie co mam jeszcze zwinietowaną C7.....

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Yoszek napisał:

Zaraz włączę na mojej zażółconej B7ce motyw tekkena na 2 tygodnie i będę pierwszym gościem na necie z wypaleniami w 7 serii,jestem pewien:P

No to dajesz. Telewizor kosztuje ,,tylko" 10 tyś. Wdzięczność forumowiczów - bezcenna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, Yoszek said:

Gwarancja LG pokrywa wypalenia więc jeśli nie chcą wymienić telewizora z uwagi na winiety to to może być dobry sposób na to by dostać nową matrycę. Dajesz! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, plast napisał:

Gwarancja LG pokrywa wypalenia więc jeśli nie chcą wymienić telewizora z uwagi na winiety to to może być dobry sposób na to by dostać nową matrycę. Dajesz! :)

Powiedzą że specjalnie to zrobiłem bo wiedzą że już ciągnę temat z tym tv z nimi pewnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Subman napisał:

A kto pisał ostatnio o idealnych kątach w OLEDach ?  Kąty nie są idealne, natomiast i tak są o NIEBO lepsze niż na matrycach VA, więc o czym w ogóle mowa :)

Są tacy, co uważają że są one perfekt a i sam oled to tv bez wad, a jak wiadomo nie  ma na rynku takiego tv.  A że kąty są lepsze to wiedza powszechna i bynajmniej z nią nie polemizuję, bo to fakty, tak samo jak faktem jest to że nie są idealne i czasem pod kątem zonk się trafia (co w załączonym diagramie potwierdza samo LG).

PS> Na marginesie nieco tematu - VA ostatnimi laty i tak zrobiły ogromny krok naprzód jeśli idzie o kąty.  Warto czasem zajrzeć do sklepu aby zaktualizować sobie opinię (oled i tak lepszy, zeby nie było :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Yoszek said:

Powiedzą że specjalnie to zrobiłem bo wiedzą że już ciągnę temat z tym tv z nimi pewnie.

A co to znaczy "specjalnie"? Jest coś takiego w gwarancji? Bez jaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman. Włącz jak będziesz miał czas pierwsza część Sherlocka Holmes'a na Netflix. W pierwszych minutach biegają oni w jakiś tunelach jeśli się nie mylę. 

Jak możesz, to sprawdź czy w czerniach również Tobie wyskakują takie kwadraty kompresji i słabe przejścia tonalne.

Może ten OLED potrzebuje kalibracji. Albo wina kina domowego - PIONEER HTP-074

Edytowane przez Ary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Netflix nigdy jakością nie grzeszył więc takie kwiatki mnie nie dziwią. Ale widoczne artefakty wysokiej kompresji sygnału to przecież nie wina OLED'a. A jeśli Ci to przeszkadza w tym konkretnym przypadku, zmniejsz jasność na tyle że przestanie to być widoczne. Osobiście jeśli chcecie zobaczyć dobrej jakości obraz, podlaczcie chociaż Blu-ray.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ary

Musiałbyś napisać dokładnie czas w którym widziałeś te makrobloki. Szukałem tych tuneli, ale ich nie znalazłem :( Sprawdziłem S1E1.

@kKadajo

Chyba nie za bardzo zrozumiałeś intencję Ary. Tu chodzi o porównanie jak dobrze sprawuje się postprocessing na XE93 w porównaniu do OLEDa, który jak wiadomo nie dysponuje tak zaawansowanym postprocessingiem i faktycznie podaje niemal taki obraz, jaki jest w streamingu. Niemniej, jeśli XE93 potrafi sobie radzić tak znakomicie z gorszymi materiałami, to jest to niewątpliwie duży plus dla Sony.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca się brać gwarancję na 5 lat w euro rtv agd na ten tv? Koszt to ok. 1750 zł chodzi o to żeby za 5 lat wymienić go na coś lepszego w tej cenie którą teraz bym zapłacił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Paniczos said:

chodzi o to żeby za 5 lat wymienić go na coś lepszego w tej cenie którą teraz bym zapłacił.

Rozwiniesz myśl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozwiniesz myśl?
No chodzi mi o to, że za 5 lat mogę go po prostu pobić. Gwarancja to obejmuje czyli uszkodzenia mechaniczne. Za 5 lat nie będzie już tego modelu, za tv płacę 10999 zł dziś. Czyli za 5 lat będę mógł wybrać jakiś inny telewizor do tej kwoty.
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten temat było już wielokrotnie. Co do zasady to nie jest żadna gwarancja tylko ubezpieczenie. A jak to z ubezpieczeniem bywa, czasem drobnym maczkiem jest warunek wykluczający wypłatę. Pomijam już wątek etyczny procederu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o film, a nie serial. Początek filmu, jakaś 2 minuta.

Gdybym oglądał tylko filmy na blu-ray, to oled górą. Natomiast jakość na Netflix to inna bajka. Xe93 dodatkowo super wygląda na PS4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Paniczos napisał:

Co tu ma etyka? Przecież płacę za to

Z samochodami robisz tak samo? Rozbijasz i bierzesz kasę z AC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie płacisz za to. To się nazywa oszustwo i wyłudzenie.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, plast napisał:

Jakie to polaczkowo-cebulowe.

Polskość nie ma nic  do tego. Cwaniactwo jest internacjonalistyczne. I Polacy wcale nie są liderami jak niektórzy usiłują nam wmówić.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żałosne są tego typu wyłudzenia. Śmierdzi cwaniactwem-cebulactwem na kilometr.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Paniczos napisał:

Co tu ma etyka? Przecież płacę za to

Płacisz za zdarzenie losowe a nie działanie z premedytacja. To podlega pod KK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba też pamiętać, że za takie wyłudzenie jest paragraf w kodeksie karnym...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi