Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, Yoszek napisał:

W skrócie-tak ma być,to normalne.Na dowód dostałem 2 obrazki. I tyle.....mimo że moje doświadczenie przekłamuje punkt 3 bo u mnie wszędzie to widać-każdy widział tutaj moje fotki.

Yoshek,

Ja bym z LG jeszcze walczył, bo to co oni Ci podali nie pokrywa się z tym co oni piszą. Ty widzisz silny żółty zafarb jak patrzysz na wprost, a nie pod kątem, a oni pokazują tu jakieś obrazki pod kątem. Gdyby te zafarby były faktycznie pod kątem to faktycznie możnaby uznać to za normę, ale u Ciebie tak po prostu nie jest ! Walcz dalej ! :D

Odnośnie godzinnego czyszczenia - dziwna to trochę sprawa, że wyskoczył Ci banding. Ja też raz zapuściłem banding (z ciekawościm, bo banding mam minimalny) i obraz ani mi się nie poprawił, ani nie pogorszył.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Subman napisał:

Odnośnie godzinnego czyszczenia - dziwna to trochę sprawa, że wyskoczył Ci banding. Ja też raz zapuściłem banding (z ciekawościm, bo banding mam minimalny) i obraz ani mi się nie poprawił, ani nie pogorszył.

U mnie tak samo. Wczoraj z ciekawości włączyłem to czyszczenie. Nic się nie zmieniło na planszy. W treściach bandingu nie zaobserwowałem. Gry, filmy (w tym filmy snowboardowe) i nic. Drobny wyjątek stanowi scena z Marco Polo, gdzie banding jest i tak ledwie dostrzegalny. Zdaje sobie też sprawę, że ekrany 55" mają zdecydowanie mniejsze problemy z jednorodnością. Między innymi dlatego zdecydowałem się właśnie na ekran 55".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pełna zgoda, zasadniczo od 10% w górę można już gołym okiem problemy wypatrywać, a jak coś widać na 20% i wyżej to uciekałbym daleko od tego ekranu.
To mnie przekonuje. Do tego cena poniżej 7k zł. Za taką kwotę nie kupię telewizora, który będzie tylko dobrym czy nawet świetnym LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Yoszek napisał:

8xvlNZmg.png0xHGOHCg.png

I mit o idealnych kątach bocznych oledów poszedł się ...   a obaliło go samo LG, brawo ! ;)

PS. Punkt 3 jest delikatnie mówiąc naciągany, gdyż zależy tylko i wyłącznie od tego co jest akurat na ekranie i raz może być to niewidoczne a innym razem wręcz przeciwnie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Xisiek napisał:

I mit o idealnych kątach bocznych oledów poszedł się ...   a obaliło go samo LG, brawo ! 

Krzychu, jeśli patrzyłes kiedyś na Oleda z boku, to zapewne zauważyłaś, że obraz praktycznie nie ulega degradacji pod kątem ;) Może i występuje jakąś degradacja koloru. Ciężko jest jednak to zobaczyć. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Xisiek napisał:

I mit o idealnych kątach bocznych oledów poszedł się ...   a obaliło go samo LG, brawo ! ;)

A kto pisał ostatnio o idealnych kątach w OLEDach ?  Kąty nie są idealne, natomiast i tak są o NIEBO lepsze niż na matrycach VA, więc o czym w ogóle mowa :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się zgodzę OLED, a kąty LCD VA to przepaść, DX900 to super TV ale jak jesteś przed nim..., zejście 10% z osi to utrata 1/3 jakości (ubarwiam ciut) 

Oled i kąty to bajka i to jest fakt z jakim się nie dyskutuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aczkolwiek jak się patrzy nawet na topowe oledy to jednak plazma to była technologia pod wieloma względami mniej problematyczna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jak sprawdzałem ostatnio równomierność ekranu w mojej VT60 to taką bym chciał w Dx900 nie mówiąc już o OLED..., zero dziwnych artefaktów i wynalazków w treściach itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu walczyłem ze sobą co kupić. Oled czy xe93. Strach przed wypaleniem wygrał i siedzi u mnie Sony.

Od paru dni można zakupić 65b7 w atrakcyjnej cenie z konsolą w zestawie, a w media markt dają jeszcze 500zl.

Tv znów siedzi w mojej głowie, ale na szczęście owego OLEDa kupił znajomy, więc czas na testy.

Najpierw Netflix i filmy (Sherlock Holmes, Coś, Avengers). Na oledzie wyraźniej i częściej widać artefakty, kwadraty kompresji, przejścia tonalne. Coś jakbym oglądał xe93 pod kątem.

W serialach z hdr i 4k tak samo. Widać też częściej ziarno. Jakby było większe.

Odpaliliśmy później Gwiezdne wojny na blu-ray. Efekt WOW. To jest to czego się oczekuje od OLEDa. Ciemno, jak to w piwnicy, każdą gwiazdę było widać idealnie. Zupełnie jakby było ich nagle więcej. Pacific Rim również wypadł lepiej na B7.

Na koniec gry. I tu bez niespodzianek. Te z hdr lepiej na Sonym, te w sdr na oledzie.

Różnica w cenie marginalna (biorąc pod uwagę różne fanty). Jeśli ktoś się zastanawia, to mam nadzieję, że pomogłem.

Ps. Wbudowanych głośników nie sprawdzałem. Jedno i drugie szło przez kino domowe.

Edytowane przez Ary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie testy mają mało sensu bez uprzedniej kalibracji i napisania w jakich warunkach były przeprowadzane. Wątpię by jeden z was zaniósł swój telewizor do drugiego, ale może się mylę?

W każdym razie... HDR na oledzie w oświetlonym pokoju wygląda tak sobie. Ale już w odpowiednich warunkach daje odpowiednio po oczach i robi efekt nie gorszy niż na XE93. Netflix może dawać skrajnie różny obraz na tym samym materiale w zależności od bitrate'u / rozdzielczości, czyli łącza / pory oglądania. Warto to sprawdzać choćby głupim przyciskiem 'info' (którego w B7 na pilocie nie ma), bo można się zdziwić, ostatnio w fast.com mam cały czas grubo powyżej 400 Mbps, a Netflix potrafi się "rozpędzać" z 720p do 2160p przez 5 minut od puszczenia materiału... Niemniej oczywiście oledy LG na materiale gorszej jakości (kompresja) wypadają tak sobie, bo algorytmy mają gorsze niż Sony, co widać też po oledzie Sony A1. Nie ma to nic wspólnego z technologią OLED vs LCD, tylko właśnie z softem. A soft zawsze może dostać aktualizację ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ary

Zgadza się - Sony ma lepszy postprocessing obrazu i stąd lepiej radzi sobie ze słabszymi materiałami w SDR, ale dziwię się co tam widziałeś na B7 w materiałach 4k z jakością na Netflixie. Oglądałem Stranger Things 2 czy też bezbożników w 4k z HDRem i obraz był super - nigdzie nie widziałem absolutnie żadnych problemów z przejściami tonalnymi czy też problemów z makroblokami. Obraz był bardzo dobry i nie można było nic zarzucić tu LG. Może faktycznie coś kulała szybkość do Netflixa u znajomego ? Zgodzę się co do ziarnistości - LG OLED bardziej uwypukla ten efekt na Netflixie, a Sony łagodzi ten objaw. Ale ciekawe co wszystko na to reżyserzy, bo by pewnie zebrała się niemała grupka i zaatakowała XE93, że nie taka była ich wizja obrazu bez ziarna ;) 

Nie porównałeś też efektów cloudingu i równomierności na XE93 vs OLED, bo kąty to chyba wiadomo jakie są ;) A to też się liczy.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED nie jest idealny i jeszcze trochę mu brakuje ale jak na tak młodą technologie i tak jest dobrze. Po zatym nie zapominamy o jednym, w tej chwili najnowsze panele pod względem jakości obrazu to najlepsze tv jakie powstały do tej pory więc czasem warto spojrzeć ponadto wszytko.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, kKadajo napisał:

OLED nie jest idealny i jeszcze trochę mu brakuje ale jak na tak młodą technologie i tak jest dobrze. Po zatym nie zapominamy o jednym, w tej chwili najnowsze panele pod względem jakości obrazu to najlepsze tv jakie powstały do tej pory więc czasem warto spojrzeć ponadto wszytko.

Dla mnie Oled to ideał :) Nawet jeśli zepsuje się za dwa lata to kupię drugi. Powrót do LCD nie wchodzi w grę. Kupno Oleda to droga w jedną stronę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Ja tez na dokladnie taki obraz w tv czekałem. Teraz tylko czekam na powrót 3d I bierem 65cali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że na powrót 3D raczej się nie doczekasz. Chociaż może... Był moment, że straciłem nadzieję na powrót płaskich ekranów (wobec totalnej inwazji krzywulców) ale jednak wróciły.

Co do OLED - pewnie łatwiej byłoby podjąć wyzwanie i kupić gdyby nie bezsensowna polityka jakościowa LG i wypuszczanie bubli na rynek. Nie mam czasu i nerwów na zabawę z wymianami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3d wróci razem z nowymi Avatarami. Teraz trochę zaglodza rynek, przecież jest nawet petycja żeby lg przywróciło 3d już teraz w 2018 ale wątpię że to zrobią.

Co do bubli Lg to podejrzewam że procent wracajacych tv jest dość niski więc mogą sobie pozwolić na to. Z drugiej strony sprzedaż idzie do przodu, przychody rosną więc i oledy będą dzięki temu coraz lepsze i tańsze. Co powinno cieszyć nas wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że czekają na drugiego Avatara :P

Co do "testów" to i ja i znajomy mamy zupełną ciemnice w pokoju.

Kąty widzenia oczywiście lepsze na oledzie. Bez dwóch zdań. Równomierność podświetlenia również lepsza.

Łącze stabilne, nic nie szarpało.

Co do 4k hdr pisząc "to samo" miałem na myśli przewagę Sony, a nie artefakty.

Tv B7 super, ale nie zarabiam kroci, by pozwolić sobie na wypalenia, a tv chce używać tak jak ja chcę ;p

Ps. System w LG świetny. Android to zło.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Ary napisał:

Tv B7 super, ale nie zarabiam kroci, by pozwolić sobie na wypalenia, a tv chce używać tak jak ja chcę ;p

Ps. System w LG świetny. Android to zło

W pełni się z tobą zgadzam. Wcześniej miałem kilka  TV LED różnych marek i nie ma co porównywać do Oleda, to jest po prostu przepaść, po za płynnością w niektórych!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Ary napisał:

Też mi się wydaje, że czekają na drugiego Avatara :P

Co do "testów" to i ja i znajomy mamy zupełną ciemnice w pokoju.

Kąty widzenia oczywiście lepsze na oledzie. Bez dwóch zdań. Równomierność podświetlenia również lepsza.

Łącze stabilne, nic nie szarpało.

Co do 4k hdr pisząc "to samo" miałem na myśli przewagę Sony, a nie artefakty.

Ps. System w LG świetny. Android to zło.

Zastanawia mnie to co napisałeś wcześniej. Naprawdę na Xe93 gry na ps4 wypadają lepiej w hdr? Sam miałem konkretny dylemat. Wybierałem pomiędzy c7v i xe93. Te dwa pozostały na placu boju ( czekam aż zwariowane ceny 75" opadną , a myślę że to około 1,5-2 lata minie,więc na razie zostałem w  wymiarze 65")

Czy ta różnica jest duża?

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do HDR wszystko zależy od tego na co zwracamy uwagę. Jak tylko ma maksymalną jasność - to XE93 będzie lepszy. Ale już w ciemnych, kontrastowych scenach HDR wygra zdecydowanie OLED. Dodatkowo w OLEDzie czas reakcji matrycy jest niewspómiernie mniejszy niż na XE93, a to powoduje że nie będzie nawet minimalnego ghostingu, co jest ważne w szybkich grach. 
A odośnie HDR, to na tym londyńskim shootoucie w którym uczestniczyło ponad 40 osób, B7 wygrał w kategorii HDR ( w ogólnej ocenie obrazu ) z jeszcze silniejszym rywalem - z Sony ZD9: http://www.hdtvtest.co.uk/news/shootout-results-201708224491.htm Wszystko więc według zależy od tego, czego oczekujemy od obrazu, na co zwracamy uwagę i jaki materiał oglądamy.

Warto też dodać, że XE93 ma nienajlepszy input lag w FHD - aż 42 ms. OLED ma w 4k i w FHD zawsze 21ms.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko oled od LG. Sony a1 ma wyższy, chyba 30 lub 40 ms. To musi mieć związek z sama elektroniką bo jak wiemy panele te same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kolega Tomek rozważa nie A1, tylko Sony XE93 versus LG C7 :P

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie jest. Wyższa jasność robi robote, ale to krawędziowiec ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Ary napisał:

Według mnie jest. Wyższa jasność robi robote, ale to krawędziowiec ;/

Zmienił byś zdanie,  gdybyś obejrzał film z pasami w HDR. Zależy co komu przeszkadza jeszcze. Ja jednak nie byłbym w stanie zaakceptować rozjaśniania na czarnych pasach. W mojej opinii żaden krawędziak nie nadaje się do HDR. Może mieć i 2000 nitów. Nie ma to jednak większego znaczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi