Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Damiano85 napisał:

Dobrze wiedzieć. Sprawdzałeś już jak to wygląda w najnowszym firmware, w którym poprawiono już HDR na youtube? 

Nie mam jeszcze tego softu. Jeszcze do mojego egzemplarza nie doleciał. Poza tym nie mam jak tego sprawdzić za bardzo, bo przesiadłem się w międzyczasie na Windows 10, a tam skaszanił się HDR w madVR po ostatnich aktualizacjach systemu i sterowników nVidia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, efel napisał:

Nie mam jeszcze tego softu. Jeszcze do mojego egzemplarza nie doleciał. Poza tym nie mam jak tego sprawdzić za bardzo, bo przesiadłem się w międzyczasie na Windows 10, a tam skaszanił się HDR w madVR po ostatnich aktualizacjach systemu i sterowników nVidia.

Ok. Ja ten soft już zainstalowałem, więc sprawdzę to dziś wieczorem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, efel said:

Input lag w trybach ISF można zniwelować oznaczając wejście HDMI jako 'PC'. Niestety w obecnym firmware jest bug. W trybie 'PC' popsuty jest HDR (jak ja to sprawdzałem to występował okropny banding, ale inni użytkownicy raportują też wyprane kolory). 

Dokładnie, wystarczy oznaczyć wejście jako PC i wtedy też od razu chroma 4:4:4 działa jakby ktoś potrzebował. Do HDR z kolei lepiej używać skalibrowanego trybu Gra HDR, co przy kalibracji zwykłego Kino HDR zazwyczaj jest formalnością. Ogólnie HDR rządzi się swoimi prawami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale przejście ARC przy TrueHD nie działa prawidłowo. Nie przechodzi również dźwięk nie skompresowany 5.1. To wszystko na xbox one s. Szkoda. Zostaje mi jeszcze kupno splitera HDMI i jeden kabel do tv drugi do ampli. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Najgorszy77 napisał:

Niestety, ale przejście ARC przy TrueHD nie działa prawidłowo. Nie przechodzi również dźwięk nie skompresowany 5.1. To wszystko na xbox one s. Szkoda. Zostaje mi jeszcze kupno splitera HDMI i jeden kabel do tv drugi do ampli. Pozdrawiam.

Masz kabel który obsługuje ARC? Nie wszystkie kable działają bezproblemowo pod tym względem. Druga kwestia to taka że czytałem też że xbox one s miał jakiś bug w firmware i nikomu nie udało się uzyskać z niego Dolby Atmos, a ponoć obsługuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Damiano85 napisał:

Ok. Ja ten soft już zainstalowałem, więc sprawdzę to dziś wieczorem:)

Zainstalowałeś soft- ten oficjalny czy jeszcze nieoficjalny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, zbycho45 napisał:

Zainstalowałeś soft- ten oficjalny czy jeszcze nieoficjalny?

Zainstalowałem ten ze źródła podanego przez kolegę Subman. Wszystko działa jak należy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Damiano85 napisał:

Zainstalowałem ten ze źródła podanego przez kolegę Subman. Wszystko działa jak należy. 

Tam były dwa linki do softów, jeden ten oficjalny tj 4.70.10 i nieoficjalny na razie na UE 4.70.30. W stanach go instalują u nas na razie nie. Który z nich instalowałeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, zbycho45 napisał:

Tam były dwa linki do softów, jeden ten oficjalny tj 4.70.10 i nieoficjalny na razie na UE 4.70.30. W stanach go instalują u nas na razie nie. Który z nich instalowałeś? 

4.70.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, efel napisał:

Masz kabel który obsługuje ARC? Nie wszystkie kable działają bezproblemowo pod tym względem. Druga kwestia to taka że czytałem też że xbox one s miał jakiś bug w firmware i nikomu nie udało się uzyskać z niego Dolby Atmos, a ponoć obsługuje. 

Cała sprawa dotyczy tego aby tv przekazał sygnał TrueHD z konsoli do ampli. Sam kabel po podpięciu bezpośrednio do ampli ładnie przesyła TrueHD. Dodatkowo przy podpięciu z wykorzystaniem ARC nie można wybrać z konsoli 5.1 nieskompresowane bo wyskakuje komunikat że to urządzenie nie wykorzystuje tego standardu. Świadczy to o tym, że sygnał zamiast przelecieć przez tv do ampli i odpowiedzieć ze współpracuje to zatrzymuje się w tv i daje prawidłowo informacje że nie obsługuje bo tv tego nie obsługuje. Pozostaje splitter 1xHDMI wejście - 2xHDMI wyjście i to 2.0. Możecie polecić jakiś dobry ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ma ktoś z użytkowników podłączony dekoder nbox E2 do LG? Wczoraj próbowałem go sparować i nie mogłem trafić w prawidłowego producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Najgorszy77 napisał:

Cała sprawa dotyczy tego aby tv przekazał sygnał TrueHD z konsoli do ampli. Sam kabel po podpięciu bezpośrednio do ampli ładnie przesyła TrueHD. Dodatkowo przy podpięciu z wykorzystaniem ARC nie można wybrać z konsoli 5.1 nieskompresowane bo wyskakuje komunikat że to urządzenie nie wykorzystuje tego standardu. Świadczy to o tym, że sygnał zamiast przelecieć przez tv do ampli i odpowiedzieć ze współpracuje to zatrzymuje się w tv i daje prawidłowo informacje że nie obsługuje bo tv tego nie obsługuje. Pozostaje splitter 1xHDMI wejście - 2xHDMI wyjście i to 2.0. Możecie polecić jakiś dobry ?

W dwóch telewizorach korzystałem z ARC, które zwyczajnie wysiadało po kilku tygodniach i do tej pory nie wiem czy przyczyną było spalenie kabelka w kablach HDMI, czy coś innego. Ponieważ i tak nie da się przesłać gęstych formatów Dolby TrueHD i DTS-HD przez ARC, odpuściłem sobie zawracanie głowy tematem ARC i tam gdzie mogę mam spięty sprzęt z TV przez amplituner kablami HDMI albo przesyłam dźwięk z telewizora na kino domowe optykiem. Cytuję niżej ze strony http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/kanal-zwrotny-audio-arc/.

"Niektórzy producenci nie decydują się na implementację przesyłania wielokanałowego dźwięku lub przesyłania dźwięku w ogóle przez HDMI za pomocą ARC. Wielu decyduje się na obsługę tylko dwóch kanałów, co znacznie może ograniczyć funkcjonalność wielokanałowego systemu audio.

Niektóre modele telewizorów prześlą dźwięk 5.1 za pomocą ARC jeśli są jego źródłem, ale nie pozwalają na przesyłanie dźwięku wielokanałowego z innych urządzeń takich jak odtwarzacz Blu-ray.

Kolejną istotna wadą ARC jest to, że obsługuje tylko przesyłanie dźwięku w formacie Dolby Digital. Nowe formaty jak Dolby TrueHD czy DTS-HD nie są obsługiwane.

Należy mieć także na uwadze, że zarówno amplituner czy soundbar, jak i telewizor muszą obsługiwać ARC. Jeżeli któreś z urządzeń nie będzie kompatybilne z technologią, kanał zwrotny nie zadziała."

Edytowane przez Snookerman
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Najgorszy77 napisał:

ARC nie obsługuje nieskompresowanego sygnału PCM, nigdzie w żadnym sprzęcie. Nie pytaj mnie jak to działa że z nieskompresowanego źródła TrueHD albo Dolby Atmos TV przesyła to przez ARC skompresowane (podobno w strumieniu Dolby Digital +). Nie wiem co i jak obsługuje Xbox, natomiast na avsforums ludzie piszą że są przypadki że to działa. Tematu nie drążyłem, bo nie mam takiego amplitunera który by skorzystał na tym.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie.

Dziś zauważyłem duży problem w swoim tv. Nie wiem czy Wy też tak macie, ale widzę że mój ma problem z wifi 5G. Działa ,ale strasznie miernie. Jak przełączę na 2,4 to chodzi bez problemu (wiadomo wolniej). Jak u Was z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tomek1977 napisał:

Witam Panowie.

Dziś zauważyłem duży problem w swoim tv. Nie wiem czy Wy też tak macie, ale widzę że mój ma problem z wifi 5G. Działa ,ale strasznie miernie. Jak przełączę na 2,4 to chodzi bez problemu (wiadomo wolniej). Jak u Was z tym?

Witaj,
też tak miałem, w moim przypadku pomogła zmiana kanału sieci 5Ghz (miałem 36, zmieniłem na 44). Od tej pory działa szybko i stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tomek1977 napisał:

Witam Panowie.

No ciekawe bardzo. Ja tylko na 5 ghz mam ustawione. Netflix bez zacinki chodzi, nie ma najmniejszych problemów (net. LTE ). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Snookerman napisał:

W dwóch telewizorach korzystałem z ARC, które zwyczajnie wysiadało po kilku tygodniach i do tej pory nie wiem czy przyczyną było spalenie kabelka w kablach HDMI, czy coś innego. Ponieważ i tak nie da się przesłać gęstych formatów Dolby TrueHD i DTS-HD przez ARC, odpuściłem sobie zawracanie głowy tematem ARC i tam gdzie mogę mam spięty sprzęt z TV przez amplituner kablami HDMI albo przesyłam dźwięk z telewizora na kino domowe optykiem. Cytuję niżej ze strony http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/kanal-zwrotny-audio-arc/.

"Niektórzy producenci nie decydują się na implementację przesyłania wielokanałowego dźwięku lub przesyłania dźwięku w ogóle przez HDMI za pomocą ARC. Wielu decyduje się na obsługę tylko dwóch kanałów, co znacznie może ograniczyć funkcjonalność wielokanałowego systemu audio.

Niektóre modele telewizorów prześlą dźwięk 5.1 za pomocą ARC jeśli są jego źródłem, ale nie pozwalają na przesyłanie dźwięku wielokanałowego z innych urządzeń takich jak odtwarzacz Blu-ray.

Kolejną istotna wadą ARC jest to, że obsługuje tylko przesyłanie dźwięku w formacie Dolby Digital. Nowe formaty jak Dolby TrueHD czy DTS-HD nie są obsługiwane.

Należy mieć także na uwadze, że zarówno amplituner czy soundbar, jak i telewizor muszą obsługiwać ARC. Jeżeli któreś z urządzeń nie będzie kompatybilne z technologią, kanał zwrotny nie zadziała."

Właśnie też odpuszczę ARC. Problem z optykiem jest taki że nie tylko nie idzie TrueHD ale nawet 5.1 nieskompresowane tylko DD lub DTS. Ale dla mnie te dwa systemy w wykonaniu xboxa są zakłamane. To gra powinna pokazywac jaki ma dźwięk a nie konsola z góry narzucać. Sprawdzę jeszcze ten splitter. Mam nadzieję że zadziała.

2 godziny temu, efel napisał:

ARC nie obsługuje nieskompresowanego sygnału PCM, nigdzie w żadnym sprzęcie. Nie pytaj mnie jak to działa że z nieskompresowanego źródła TrueHD albo Dolby Atmos TV przesyła to przez ARC skompresowane (podobno w strumieniu Dolby Digital +). Nie wiem co i jak obsługuje Xbox, natomiast na avsforums ludzie piszą że są przypadki że to działa. Tematu nie drążyłem, bo nie mam takiego amplitunera który by skorzystał na tym.

No właśnie potwierdzam że nie dziala. Odpuszczam ARC. Kolejny kłyt marketingowy.

Pozdrawiam panowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, sojer2005 napisał:

Witaj,
też tak miałem, w moim przypadku pomogła zmiana kanału sieci 5Ghz (miałem 36, zmieniłem na 44). Od tej pory działa szybko i stabilnie.

Słuszna uwaga - dzięki:)

3 godziny temu, efel napisał:

No właśnie u mnie na Onkyo RZ1100 wyświetla mi dolby d+. Wcześniej tego nie miałem przez hdmi ARC

41 minut temu, sojer2005 napisał:

Witaj,

Zrobiłem, pomogło, działa jak należy :). Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Najgorszy77 napisał:

Właśnie też odpuszczę ARC. Problem z optykiem jest taki że nie tylko nie idzie TrueHD ale nawet 5.1 nieskompresowane tylko DD lub DTS. Ale dla mnie te dwa systemy w wykonaniu xboxa są zakłamane. To gra powinna pokazywac jaki ma dźwięk a nie konsola z góry narzucać. Sprawdzę jeszcze ten splitter. Mam nadzieję że zadziała.

No właśnie potwierdzam że nie dziala. Odpuszczam ARC. Kolejny kłyt marketingowy.

Pozdrawiam panowie.

Pisałem już tutaj, że jednak działa Atmos po ARC z B7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Barnaba napisał:

Pisałem już tutaj, że jednak działa Atmos po ARC z B7.

Atmos może i tak, ale TrueHD już nie. 

Z innej beczki. Napiszcie mi proszę jak chcę grać na Xboxie w czołgi ( ma Hud i mapkę stale ). Na jakiech dokładnie parametrach powinienem grać, profil PC ? Jaki oled, kontrast, jasność tak aby nie uszkodzić matrycy. I druga sprawa, po godzinie grania chciałbym sprawdzić jak ta gra wpłynęła na matrycę to jaką planszę mam puścić żeby sprawdzić czy są powidoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% zobaczysz powidok na 5%..., ale problematyczny będzie gdy pokaże się na np? czerwonej planszy. Plusem jest to ze kompensacja sobie z tym poradzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Najgorszy77

Jak będziesz grać 1 godzinę, max 1,5 w WOT to nie musisz nic robić. Jak dłużej to musisz po prostu zmniejszyć oświetlenie OLED (poniżej 60) i kolory. Tylko niestety ekran będzie wtedy ciemny i kolory będą wyblakłe. Powidoki i wypalenia mają zupełnie inny mechanizm działania, ale oczywiście sprawdzenie powidoków daje Ci wyobrażenie jak mocno "nadwyrężałeś" OLEDa.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kolory na ile ? A co z jasnością ? I jak wygląda sprawa oled jak mam załączone oszczędzanie energii na auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb eco zmniejsza po prostu automatycznie jasność w jasnych scenach i to wszystko.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi