Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, leszekgd napisał:

1. Na Huawei Mate 20 Pro działa bezproblemowo klonowanie oraz tryb pulpitu.

ja biorę "przesyłanie ekranu"  i telefon szuka i szuka, ale nie widzi TV

w TV biorę "screen share" i też nie mogą się połączyć 😩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.01.2020 o 17:38, stdcincout napisał:

Jestem tu po raz pierwszy bo mam problem właśnie z tym modelem. Chciałbym was prosić o opinię

w Grach w rozdzielczości 4k HDR - ekran zaczyna bardzo mocno mrugać białym światłem
( w rozdzielczości 1080 to się nie dzieje ) 

krótki filmik jak to wygląda:

https://drive.google.com/open?id=1COVaAls8GjL4cqYikSHM42BCaP-sfP0Q

Domyślam się że to PC? Generalnie HDR w Windows 10 ssie, to co pokazałeś wygląda mi na błąd programowy: albo Windowsa albo sterownika karty grafiki. Nie spotkałem się z takim efektem jak pokazałeś, ale innych problemów z HDR na PC miałem sporo. Dużo też zależy od kabla HDMI. Miałem kabel który 4K@60 Hz bez HDR puszczał bez problemu, ale po właczeniu HDR obraz 'śnieżył' albo nawet czasem w ogóle zanikał. Po zmianie kabla na lepszy problemy ustały. Ten problemowy kabel podłączyłem do PS4 Pro i tam nawet z HDR działa bez zająknięcia. Bądź tu mądry...

18 godzin temu, gol77 napisał:

1. działa komuś udostępnianie ekranu z telefonu ??

nie przez aplikację bo ta działa, że szkoda gadać

Mam identyczne wrażenia co do tej aplikacji. Jeżeli masz telefon z androidem i często chcesz udostępniać coś na telewizor to zainwestuj w chromecast. 180 zł nie Twoje, ale działa bez zająknięcia i zawsze. Myślę że warto wydać taką kwotę na święty spokój. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, efel napisał:

Domyślam się że to PC? Generalnie HDR w Windows 10 ssie, to co pokazałeś wygląda mi na błąd programowy: albo Windowsa albo sterownika karty grafiki. Nie spotkałem się z takim efektem jak pokazałeś, ale innych problemów z HDR na PC miałem sporo. Dużo też zależy od kabla HDMI. Miałem kabel który 4K@60 Hz bez HDR puszczał bez problemu, ale po właczeniu HDR obraz 'śnieżył' albo nawet czasem w ogóle zanikał. Po zmianie kabla na lepszy problemy ustały. Ten problemowy kabel podłączyłem do PS4 Pro i tam nawet z HDR działa bez zająknięcia. Bądź tu mądry...

Bardzo interesujący jest drugi filmik który nagrałem - pokazuje w nim streamowanie z OBS z Monitora na TV, jak również ciekawe zjawisko - proszę oglądnij 
https://youtu.be/h5Drua93BjU

Co do kabla HDMI to byłem świadomy tego że potrzebuje dobry kabel ( był kupiony w autoryzowanym punkcie, płaciłem około setki - teraz nie pamiętam ) pytałem sprzedawcę jak i czytałem na pudełku, czy wspiera on 4k 60hz, czy ma atesty

Sprawdzałem inne kable, bo może ten kupiony jest wadliwy - jeden od monitora w 4k - kolejny pożyczyłem na szybko od brata i nadal to samo “mruganie” 

Testowałem różne porty HDMI, ustawienia Telewizora, Ustawienia w Panelu Nvidia np, ( formaty kolorów RGB / YCbCr422/444 / zakresy kolorów, głębię kolorów, ustawienia 3d, synchronizacje i inne, dosłownie wszystko co mi wpadło do głowy ) i nadal mam ten problem, siedzę nad tym już któryś dzień, nie daje mi to spokoju, poświęcam swój cały czas 

Instalowałem różne sterowniki od Nvidia ( mam 2080 rtx ) 

Bez HDR zamiast mrugania mam drżenie obrazu które trudno pokazać na nagraniu

Takie drganie miałem na starym Komputerze, który ledwo co dawał radę na 1440p ( dlatego zawsze byłem przekonany, że to wina mojego słabego sprzętu ) Po przesiadce z Win 7 na 10 i na całkowicie nowym komputerze nadal świadczę to samo 

Boje się Serwisu, bo jestem przekonany, że sprawdzą jakieś nagranie w HDR 4k z Youtube, lub inny filmik i wszystko działa jak należy, nie wiem czy ktoś będzie sprawdzał Gry 

Dodam tylko, że to Mruganie pojawia się tylko i wyłącznie w Jasnych scenach

Mam nadzieje, że znajdę jakąś magiczną radę i będzie dobrze  : (

Edytowane przez stdcincout

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, stdcincout napisał:

Bardzo interesujący jest drugi filmik który nagrałem - pokazuje w nim streamowanie z OBS z Monitora na TV, jak również ciekawe zjawisko - proszę oglądnij 
https://youtu.be/h5Drua93BjU

Hmm wygląda to dziwnie. Pojawienie się okna które zajmuje część ekranu powoduje ustanie mrugania. Być może faktycznie to jest usterka TV, jakiś problem z sygnałem podawanym przez HDMI. Możesz pożyczyć od kogoś PS4 Pro albo Xboxa X żeby sprawdzić czy w HDR z konsoli też występuje mruganie? 

Boje się Serwisu, bo jestem przekonany, że sprawdzą jakieś nagranie w HDR 4k z Youtube, lub inny filmik i wszystko działa jak należy, nie wiem czy ktoś będzie sprawdzał Gry 

Dlatego zareklamuj TV i wyraźnie napisz, że problem dotyczy sygnału podanego przez HDMI w 4K@60 Hz i z HDR. 

Mam nadzieje, że znajdę jakąś magiczną radę i będzie dobrze  : (

Jedyne co możesz sam zrobić, to sprawdzić TV na innym źródle z HDR np na konsoli. Jeżeli tego nie masz nikogo znajomego z taką konsolą, to wzywaj serwis, sam tego raczej nie pokonasz, a problem jest co najmniej dziwny i ten ostatni filmik sugeruje raczej winę telewizora i problem z elektroniką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, efel napisał:

Hmm wygląda to dziwnie. Pojawienie się okna które zajmuje część ekranu powoduje ustanie mrugania. Być może faktycznie to jest usterka TV, jakiś problem z sygnałem podawanym przez HDMI. Możesz pożyczyć od kogoś PS4 Pro albo Xboxa X żeby sprawdzić czy w HDR z konsoli też występuje mruganie? 

Dlatego zareklamuj TV i wyraźnie napisz, że problem dotyczy sygnału podanego przez HDMI w 4K@60 Hz i z HDR. 

Jedyne co możesz sam zrobić, to sprawdzić TV na innym źródle z HDR np na konsoli. Jeżeli tego nie masz nikogo znajomego z taką konsolą, to wzywaj serwis, sam tego raczej nie pokonasz, a problem jest co najmniej dziwny i ten ostatni filmik sugeruje raczej winę telewizora i problem z elektroniką.

z PS4 Pro to dobry pomysł - mam dostęp ale tylko do zwykłego PS4 od brata 😐 ( zwykły PS4 chyba nie wspiera 4k HDR, a i musiałbym mieć gre która wspiera HDR )
[ skończy się to tam, że i tak wezmę i sprawdzę, bo co mi pozostaje ]

Szperałem do późna wczoraj i - Podobno Nvidia w którejś aktualizaji zepsuła właśnie hdr w 4k - te osoby miały różne problemy od dziwnych pasków, mrugania, śnieżenia 
( jednym pomógł lepszy kabel, innym wyłączenie Audio w HDMI podawanym od karty graficznej, [ podobno HDMI 2.0 w HDR + Audio jest na skraju limitu przesyłu i wyłączenie Audio niektórym osobom pomogło ] ) 

Zamówiłem nowy kabel - 8K czyli HDMI 2.1 - ale nie wiem czy to rozwiąże problem, bo chyba Ten Telewizor nie obsługuje 2.1? Prawda?

Poszukam gdzieś w sieci sterowników z wersji 379 ( obecnie mam 441 ) 

Zastanawiam się, bo w 1080p 120hz/fps to mruganie nie występuje. Poza tym wszedłem wczoraj do tej gry i wyłączyłem trawę i mruganie ustało
( czyli jeżeli przesłonię Ekran kwadratem który eliminuje część wyświetlania Gry, mruganie ustępuje, Gdy jest mniej obiektór w samej grze [ jak np trawy ] mruganie ustępuje )
( czy to możliwe, że przez redukcję trójwymiarowych rzeczy przesyłany jest mniejszy sygnał? Bo HDMI 2.0 to 18Gbs ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, stdcincout napisał:

mam dostęp ale tylko do zwykłego PS4 od brata

Zwykłe PS4 nic nie da dla tego sprawdzenia. Masz problem w 4K i HDR na kompie, więc to powinieneś porównywać na innym urządzeniu. 

32 minuty temu, stdcincout napisał:

Podobno Nvidia w którejś aktualizaji zepsuła właśnie hdr w 4k - te osoby miały różne problemy od dziwnych pasków, mrugania, śnieżenia 

Ja doświadczam ciągle tych problemów, ale nie wszystkiemu jest winna Nvidia. Aktualizacje Windows 10 też mają sporo za uszami. Żaden z tych problemów nie przypomina jednak Twojego problemu.

33 minuty temu, stdcincout napisał:

Zastanawiam się, bo w 1080p 120hz/fps to mruganie nie występuje

Taki sygnał ma mniejszą przepustowość niż 4k@60Hz.

34 minuty temu, stdcincout napisał:

Poza tym wszedłem wczoraj do tej gry i wyłączyłem trawę i mruganie ustało

Jaka to jest gra? Masz tylko jedną grę z HDR na PC? Na innych sprawdzałeś?

35 minut temu, stdcincout napisał:

czy to możliwe, że przez redukcję trójwymiarowych rzeczy przesyłany jest mniejszy sygnał? Bo HDMI 2.0 to 18Gbs

Raczej to jest niemożliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ta sama gra co w nagraniu i to samo ujęcie - Warthunder -

W tej grze wybierasz pojazd do jazdy testowej - warunki otoczenia jak pogoda - oświetlenie - zawsze jest takie samo, nie ma przeciwników, nie ma innych względnych rzeczy  - poza tym jest darmowa - dlatego zawsze tam wchodzę i sprawdzam, bo tam najszybciej wykryć to mruganie 

Tak, w innych grach jest tak samo 

Hmmm zastanawiam się jak uruchomić grę i tak ustawić by wyświetlała tylko 10 klatek na sekundę, by sprawdzić tą samą scene w 60 klatkach i w 10, ( zakładam, że przy mniejszej ilości fps, przesył danych przez HDMI powinien być mniejszy, tak jak z zasłonięciem ekranu kwadratem ( lub obróceniu kamery w niebo lub w ziemię powoduje ustąpienie mrugania... zmniejsza to ilość obiektów 3d renderowanych - ale nie wiem, czy to ma wpływ na przesył, bo TV za każdym razem musi wyświetlić obraz 4k HDR, to czy są tam obiekty czy nie, nie powinno mieć znaczenia o_O? )

Gdzieś widziałem na Youtube takie mruganie jak mam, ale od środka, tzn facet rozmontował matryce i pokazywał jak to wygląda od środka, mowa była o napięciu i poborze prądu ( |||| przy telewizorze, badał to specjalnym urządzeniem, i jedna z kresek miała poniżej "normy" cośtam, nie jestem elektrykiem xD ) ehhh , gdy znajdę to nagranie to podeślę, moje tłumaczenia mogą być mylne

Poza tym, mój Telewizor jest wpięty bez uziemienia ( czyli tego bolca w kontakcie ) doświadczyłem już nie raz, gdy pralka się wyłącza, lub zmywarka, Ekran gaśnie i nagle od nowa się włącza. 

Obecnie rozważam z czym mam problem v__v ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.01.2020 o 09:50, efel napisał:

Mam identyczne wrażenia co do tej aplikacji. Jeżeli masz telefon z androidem i często chcesz udostępniać coś na telewizor to zainwestuj w chromecast. 180 zł nie Twoje, ale działa bez zająknięcia i zawsze. Myślę że warto wydać taką kwotę na święty spokój. 

miracast jest tylko zostało to zablokowane przez cwanego Google, bo rootując telefon bez problemu będzie działać, zresztą bez problemy można przesłać ekran z YT czy Netfilx

dlatego Google wydało chromecast, żeby jeszcze bardziej kroić wiarę, oraz wiadomo dlaczego koledze wyżej działa na Huawei Mate 20 Pro

niby można przez usb, ale coś mi kabel nie chce śmigać, muszę sprawdzić na innym, tylko potrzebny 2x męski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zmieniałem w grze pore dnia - odkryłem, że to Mruganie występuje wyłącznie w Jasnych Scenach Gry - nie ważne jakiej Gry - Gdy jest bardzo jasna scena z wieloma punktami 3D jak trawa, wtedy HDR zaczyna wariować i "wali" mi po oczach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR pod Windowsem. Implementacja tego w tym systemie jest katastrofalna. Z tego powodu przestałem używać HDR w grach na swoim Oledzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego @stdcincout widzę ,  że masz niezłe cyrki z tym HDR-em z PC ja od siebie dodam tyle , nie ma co szaleć z przewodem HDMI , mam 5 metrowy przewód kupiony jakieś 6 lat temu za około 100 zł kiedy nie było jeszcze żadnego 4k ani hdr i wszystkie gry działają prawidłowo w 4kHDR . Jedyny problem jaki napotkałem na początku przygody z HDR z PC to prześwietlony obraz i zniekształcone kolory o ile dobrze pamiętam kolega @efel zasugerował wtedy , iż winę za to zjawisko ponosić może działający w tle program MSI afterburner i tak też było.  Pomimo wielu aktualizacji program ten do dziś powoduje problemy w prawidłowym działaniu 4K HDR. Ostatnia gra jaka ogrywałem  z PC na moim B7 w 4khdr to Red dead Redemption 2 i nie miałem żadnych problemów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, stdcincout napisał:

- zmieniałem w grze pore dnia - odkryłem, że to Mruganie występuje wyłącznie w Jasnych Scenach Gry - nie ważne jakiej Gry - Gdy jest bardzo jasna scena z wieloma punktami 3D jak trawa, wtedy HDR zaczyna wariować i "wali" mi po oczach

A właśnie, zapomniałem o tym. Dobrze że @meksykanin przypomniał. Część MSI Afterburner czyli RTTS wyświętlająca np info o FPS, temperaturach itp w niektórych grach psuje HDR. Spróbuj to wyłączyć i potestuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Riva nie jest częścią Afterbernera, to osobny program którego nie trzeba instalować, on praktycznie służy jako nakładka do monitorowania i ewentualnie do CAP'a na FPS.

2 godziny temu, meksykanin napisał:

Kolego @stdcincout widzę ,  że masz niezłe cyrki z tym HDR-em z PC ja od siebie dodam tyle , nie ma co szaleć z przewodem HDMI , mam 5 metrowy przewód kupiony jakieś 6 lat temu za około 100 zł kiedy nie było jeszcze żadnego 4k ani hdr i wszystkie gry działają prawidłowo w 4kHDR . Jedyny problem jaki napotkałem na początku przygody z HDR z PC to prześwietlony obraz i zniekształcone kolory o ile dobrze pamiętam kolega @efel zasugerował wtedy , iż winę za to zjawisko ponosić może działający w tle program MSI afterburner i tak też było.  Pomimo wielu aktualizacji program ten do dziś powoduje problemy w prawidłowym działaniu 4K HDR. Ostatnia gra jaka ogrywałem  z PC na moim B7 w 4khdr to Red dead Redemption 2 i nie miałem żadnych problemów. 

Jeśli chodzi o przewód HDMI to prostu musi on być dobrej jakości i spełniać standard 2.0 (od 2013 roku), czyli mieć przepustowość 18Gbps.

Edytowane przez kKadajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstalowałem MSI Afterburner'a
Odinstalowałem Audio sterowniki, wyłączyłem wszystko co mogłem by nie było w ogóle dźwięków 
Zmniejszyłem odświeżanie z 60 na 30hz, zmniejszyłem ilość klatek w grze do 30

i wszystkie moje zabiegi na nic, nadal to samo mruganie

W samych grach tak jak mówiłem wcześniej, wystarczy zmiana oświetlenia i wszystko działa w 4k HDR, Tylko w jasnych scenach zaczyna mrugać ( sytuacja którą pokazywałem z czarnym kwadratem - wystarczy, że wjedzie na pierwszy plan i mruganie ustaje )
- poza tym, ładując gre, pojawia się jedno mrugnięcie - tak jakby rozjaśniony ekran
- co ciekawe gdy ustawie 1080p w 120 fps - mój ekran wygląda jak mleko, tzn tak jakby Mrugło raz i zostaje wszystko rozświetlone - gdy jest na 60 klatkach działa normalnie
- 1440p działa normalnie -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, stdcincout napisał:

Odinstalowałem MSI Afterburner'a
Odinstalowałem Audio sterowniki, wyłączyłem wszystko co mogłem by nie było w ogóle dźwięków 
Zmniejszyłem odświeżanie z 60 na 30hz, zmniejszyłem ilość klatek w grze do 30

i wszystkie moje zabiegi na nic, nadal to samo mruganie

W samych grach tak jak mówiłem wcześniej, wystarczy zmiana oświetlenia i wszystko działa w 4k HDR, Tylko w jasnych scenach zaczyna mrugać ( sytuacja którą pokazywałem z czarnym kwadratem - wystarczy, że wjedzie na pierwszy plan i mruganie ustaje )
- poza tym, ładując gre, pojawia się jedno mrugnięcie - tak jakby rozjaśniony ekran
- co ciekawe gdy ustawie 1080p w 120 fps - mój ekran wygląda jak mleko, tzn tak jakby Mrugło raz i zostaje wszystko rozświetlone - gdy jest na 60 klatkach działa normalnie
- 1440p działa normalnie -

Tak czułem, że nic z tym nie zrobisz, bo po tym filmiku który wrzuciłeś z efektem okienka wg mnie to jest jakiś defekt elektroniki telewizora, co możesz zweryfikować jedynie podłączając inny sprzęt np konsolę z HDRem i uruchamiając na niej grę z jasnymi scenami. Prawie każdy posiadacz PS4 Pro powinien mieć w swojej bibliotece grę Uncharted 4, a tam jasnych scen w HDR z dżunglą, trawą czy co tam chcesz jest multum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jutro dostane ten nowy kabel 8k i nic to nie zmieni, zainstaluje na nowo cały system.

Do PS4 Pro i Xbox'a nie mam dojścia 😔 ...

Jeśli nic to nie zmieni skontaktuję się z LG, a później z Sklepem w którym kupiłem

( ostatecznie sądzę, że jest to wina mojego egzemplarza, ponieważ, gdy nagrywam grę, to w niej to mruganie nie występuje, tzn w tym nagraniu - a to by oznaczało, że nie ma przebić typu - hdr windows VS hdr w grze - w bitwie o to, co i kiedy ma się rozjaśnić od strony programowej/sterownika. Taka moja Hipoteza : (  bo na jednym jak i na drugim się nie znam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze przewód HDMI 2.1

Na nim powinno być wszytko w porządku.

Jeśli nie będzie to możesz wykluczyć kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, kKadajo napisał:

Rozumiem ze przewód HDMI 2.1

Na nim powinno być wszytko w porządku.

Jeśli nie będzie to możesz wykluczyć kabel.

Tak HDMI 2.1 -> nadal mruga 

: ( 

edit:

LG mi odpisało, że mam sobie wymienić na lepszy kabel i zresetować TV do ustawień fabrycznych ... hm " ok " 
Jeszcze nie resetowałem do ustawień fabrycznych - pora to zrobić teraz

Okej - Reset TV do ustawień fabrycznych - naprawił ten problem

Wiem w czym był błąd, Windows 10 HDR czasami się zgryza, chodzi o to, że przy pierwszym włączeniu HDR w systemie Win10, jest tam ten taki śmieszny suwak i dwa zdjęcia. Tym suwakiem można ustawić jasność i z początku nazwijmy to "normalnym HDR" przy wartości 100 w Win10 jest bardzo jasno, zmieniając ustawienia w TV (wydaje mi się, że na ten TV HDR sztuczny ) bugował się, i windows na 100 robił się ciemny ( wychodząc z opcji HDR sztucznego, na np "Gra" bo tam jest najmniejsze opóźnienie, Win10 nie wraca do poprzedniego ustawienia HDR na jasny, tylko nadal tkwi w Ciemnym ) 

i teraz gdy wejdę np. do Warthunder'a, to HDR z jasnego chce pokazać mi scene, zaczyna mrugać i walczy z tym ciemnym

LOL odwieczny konflikt xD 

Ehhh by to KUR znów mruga... 

unknown.png

Zapomnijcie moje Teorie z wcześniej.

Po zresetowaniu TV, sterownik od Nvidi na nowo wyczuł TV. 

Wszedłem do gry, było okej. Napisałem posta.

Kolejnym razem zwróciłem uwagę na to, że obraz jest rozciągnięty, więc zmieniłem to w sterowniku i zaczęło się mruganie...

Okazuje się, by HDR działało i mi obraz nie mrugał musi być rozciągnięty obraz na Telewizorze, jest na tyle wkurzające, że nie widać w 100% menu w grze, niekiedy się trzeba domyślać że za ekranem jest X by wyłączyć okienko. W każdym razie przy takim rozciągnięciu - działa. ( pytanie dlaczego? Pamiętacie ten kwadrat przed grą który stopował mruganie? Wygląda na to, że nie mogę mieć całego obrazu wyświetlanego w HDR a część )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dołączyłem dziś do grona "szczęśliwych posiadaczy" B7, którzy wymienili matrycę. Mam pytanie.

TV zakupiłem w EURO RTV. Po półtora roku doszło do wypalenia (jak ja kocham śniadaniówki 🤨) .

Zgłosiłem reklamację (z tytułu rękojmi - była jeszcze opcja "gwarancja") poprzez stronę EURO. Przyjechali dzisiaj serwisanci wymienić matrycę (swoją drogą sprawnie im to poszło) i zalecił robić raz w tygodniu kompensację tę dłuższą. Do końca gwarancji pozostało około 4 miesięcy  (TV kupowany w czerwcu 2018r wraz z ubezpieczeniem dodatkowym od wszelkich uszkodzeń).

Jak wygląda sytuacja w momencie ponownego wypalenia? Czy będę mógł się starać o ponowną wymianę matrycy? 

Nie dostałem żadnego papierka z wymiany. Podpisałem papiery i pojechali. Ponoć zamontowali nowszą matrycę (nie wiem czy to oznaczało datę, ale była na kartonie naklejka czerwona z wielką liczbą 20 a pod nią 1. Czy to by oznaczało datę produkcji? Styczeń 2020?

Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi.

Edytowane przez danielmsigx740
Dopisanie myśli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
dołączyłem dziś do grona "szczęśliwych posiadaczy" B7, którzy wymienili matrycę. Mam pytanie.
TV zakupiłem w EURO RTV. Po półtora roku doszło do wypalenia (jak ja kocham śniadaniówki ) .
Zgłosiłem reklamację (z tytułu rękojmi - była jeszcze opcja "gwarancja") poprzez stronę EURO. Przyjechali dzisiaj serwisanci wymienić matrycę (swoją drogą sprawnie im to poszło) i zalecił robić raz w tygodniu kompensację tę dłuższą. Do końca gwarancji pozostało około 4 miesięcy  (TV kupowany w czerwcu 2018r wraz z ubezpieczeniem dodatkowym od wszelkich uszkodzeń).
Jak wygląda sytuacja w momencie ponownego wypalenia? Czy będę mógł się starać o ponowną wymianę matrycy? 
Nie dostałem żadnego papierka z wymiany. Podpisałem papiery i pojechali. Ponoć zamontowali nowszą matrycę (nie wiem czy to oznaczało datę, ale była na kartonie naklejka czerwona z wielką liczbą 20 a pod nią 1. Czy to by oznaczało datę produkcji? Styczeń 2020?

Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi.

Przy następnym wypaleniu dostaniesz nowy TV... Gwarancje na matryce masz 24m-ce od dnia wymiany, pozostałe elementy 24m-ce od daty zakupu... Spałbym spokojnie na Twoim miejscu :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, JohnnyCash napisał:

Przy następnym wypaleniu dostaniesz nowy TV... Gwarancje na matryce masz 24m-ce od dnia wymiany, pozostałe elementy 24m-ce od daty zakupu... Spałbym spokojnie na Twoim miejscu :)

Rozumiem. Ale jak udokumentuję, że matryca była już wymieniana skoro nie dano mi żadnego "świstka"?

Jeśli dojdzie do wypalenia, to gdzie wtedy to zgłosić - ponownie na rękojmię do RTV czy wtedy już do LG Polska?

Mają gdzieś odnotowany fakt, że w moim modelu o tych i o tych numerach seryjnych był już wymieniany ekran?

No i co z tymi kompensacjami? Jak często je robić?

Sory, że tyle pytań ale potem chciałbym wiedzieć co zrobić i jak się zachować :)

Edytowane przez danielmsigx740

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozumiem. Ale jak udokumentuję, że matryca była już wymieniana skoro nie dano mi żadnego "świstka"?
Jeśli dojdzie do wypalenia, to gdzie wtedy to zgłosić - ponownie na rękojmię do RTV czy wtedy już do LG Polska?
Mają gdzieś odnotowany fakt, że w moim modelu o tych i o tych numerach seryjnych był już wymieniany ekran?
No i co z tymi kompensacjami? Jak często je robić?

Sory, że tyle pytań ale potem chciałbym wiedzieć co zrobić i jak się zachować

Zgłaszasz fakt do LG, rękojmia czy naprawa gwarancyjna i tak dostaniesz nowy TV, LG ma Twoja historie, naprawdę nie musisz się o nic martwić, po prostu siedzisz na murku i czekasz co ma dla Ciebie Twój TV jeszcze za niespodzianki :) Kompensacja robi się automatycznie co 2000h, raz na tydzień to niepoparte niczym wywody serwisanta :) Taką kompensacje ręcznie można wywalać jak wyjdą jakieś artefakty na matryce, ale nie co tydzień jak nie ma potrzeby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, JohnnyCash napisał:

Zgłaszasz fakt do LG, rękojmia czy naprawa gwarancyjna i tak dostaniesz nowy TV, LG ma Twoja historie, naprawdę nie musisz się o nic martwić, po prostu siedzisz na murku i czekasz co ma dla Ciebie Twój TV jeszcze za niespodzianki :) Kompensacja robi się automatycznie co 2000h, raz na tydzień to niepoparte niczym wywody serwisanta :) Taką kompensacje ręcznie można wywalać jak wyjdą jakieś artefakty na matryce, ale nie co tydzień jak nie ma potrzeby :)

Zbyt piękne hehe :D nie no jeżeli rzeczywiście tak jest to fajnie, ale też stąd moich tyle pytań, bo zapewne co serwisant to inna teoria. 

Na moje pytanie: "ile jest gwarancji na matrycę tę wymienioną" to powiedział coś w stylu, że w ramach gwarancji wchodzi jednorazowa wymiana (może chodziło o to, że reklamacja przez sklep to tylko raz). I może by to pasowało z tym co mówisz, że potem do LG zgłaszać. Nie wiem, w każdym bądź razie na razie cieszę sie czystym obrazem. Zobaczymy jak długo. 

Generalnie super TV, już kij z tymi paskami od śniadaniówek - ale żeby wypaliła się dwunastka (wiek odkąd można oglądać dany program)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwisant powinien odnotować fakt wymiany matrycy w książce gwarancyjnej. Tak przynajmniej było u mnie.

Po drugie firma LG ma u siebie w systemie taką informację.

U mnie jak i też u kilku użytkowników po wymianie matrycy dochodziło do tzw bandingu na tych nowych matrycach i w moim przypadku kopania się z lokalnym serwisem z Jeleniej Góry w sumie po 4 miechach Serwis LG wymienił mi 65B7 na 65B9 i na razie jest oki.

Dodam że nowa matryca pochodziła 2 miesiące i po tym czasie zauważyłem duży banding.

Oczywiście serwisanci tego nie widzieli i z uporem maniaka twierdzili że wszystko jest oki i tak też informowali Serwis LG Polska.

Dopiero moja konsekwencja i ponowne wysyłanie filmików , zdjęć do LG Polska spowodowała że firma stanęła na wysokości zadania.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi