Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Nie. Kończysz oglądać, wyłączasz i się robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, STELVIO napisał:

Nie. Kończysz oglądać, wyłączasz i się robi.

Robiłem tak przed wymianą matrycy.Serwisant przed wymianą matrycy przeliczył ilość kompensacji z godzinami pracy matrycy wyszło mu ponad pięć godzin między kompensacjami i poinformował mnie że następnym razem jaj tak będzie nie wymienią matrycy.Dlatego robię kompensacje regularnie co 4 godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 1,5 roku B7 i zero problemu. Nigdy się niczym nie przejmowałem ani nic nie pilnowałem. Czy był włączony godz czy 10godz. Żadna różnica. Poprostu tak jest ustawiony system że po czterech godz może być kompensacja. Co nie znaczy że trzeba go wyłączyć.

Robiłem tak przed wymianą matrycy.Serwisant przed wymianą matrycy przeliczył ilość kompensacji z godzinami pracy matrycy wyszło mu ponad pięć godzin między kompensacjami i poinformował mnie że następnym razem jaj tak będzie nie wymienią matrycy.Dlatego robię kompensacje regularnie co 4 godziny.
A co miał powiedzieć? Straszą ludzi. Bezpodstawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, STELVIO napisał:

Też mi się tak wydaje. To nie on podejmuje decyzje (podejrzewam, że zewnętrzna firma również była u Ciebie) tylko dział reklamacji LG. Tak jak pisałeś, nie ma w instrukcji, że masz się bawić w wyłączanie to się w to nie bawisz. Nie wiem jakie Ty miałeś wypalenia, ale u mnie ten prostokąt to problem znany od dłuższego czasu i wg RTINGS naprawiają to nawet po gwarancji, ale wolałbym tego nie sprawdzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, STELVIO napisał:

Zgadzam się.Mało tego z wyliczanki wyszło mu że oglądam tv ponad 12 godzin dziennie.Stwierdził że przy tak intensywym użytkowani powinienem kupić Leda a nie Oleda,bo to na oleda za dużo.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem że w takich sytuacjach nikomu nie jest do śmiechu ale nie ma obowiązku wyłączenia tv. To byłby jakiś żart. Kto by kupił taki sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wypalił się taki pasek.

InkedIMG_20190523_165649_LIt.jpg

4 minuty temu, STELVIO napisał:

Ja wiem że w takich sytuacjach nikomu nie jest do śmiechu ale nie ma obowiązku wyłączenia tv. To byłby jakiś żart. Kto by kupił taki sprzęt

Tym bardziej że w instrukcji nic nie jest napisane o wyłączaniu co 4 godziny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam że jak jest słaba matryca to i tak się coś wypali. Kompensacje pomagają na powidoki bandingi i takie tam. Wypalenia nic nie powstrzyma. Ale to moje zdanie. Mnie narazie takie rzeczy omijają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten słynny prostokąt który ja również miałem to wychodzi tylko jak z automatu sam przeprowadza kompensację tą 1h czy jak jak z menu sami przeprowadzimy 1h też wyskoczy prostokąt? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam nadzieję że wypali się ponownie jeszcze na gwarancji
Tylko gorzej jak ktoś robi kalibrację profesjonalną tv. Wtedy to boli i wkur...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mxmxm napisał:

A ten słynny prostokąt który ja również miałem to wychodzi tylko jak z automatu sam przeprowadza kompensację tą 1h czy jak jak z menu sami przeprowadzimy 1h też wyskoczy prostokąt? 

Niestety nie wiem, próbowałem to włączać tylko jak prostokąt się pojawił, że może coś pomoże, ale oczywiście nie pomogło. Zawsze możesz spróbować :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko tvn24 trzeba się bać by nie wypalić ekranu czy inne rzeczy też?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się takich programów nie boję. Chyba że leci jakieś 6/10godz. ( Tylko przykład). To są ekstremalne warunki. Każdy tv ma przesunięcie pikseli również.

Ważne też jak kto ma oświetlenie oled ustawione. Nie pamiętam czy to się tak nazywa.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Marcin Łuksza napisał:

Podczas 10 godzinnego ciągłego oglądania sam przeprowadza kompensację?

Nie, ale jednorazowe 10h telewizora nie zabije. Zresztą tak zupełnie szczerze, podczas takiego maratonu i tak nie siedzi się przed TV ciągiem przez cały czas, i nawet wyłączenie go na moment przy wyjściu do kibla czy po herbatę wystarczy żeby się wyczyścił

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, STELVIO napisał:
1 godzinę temu, Marcin Łuksza napisał:
Mam nadzieję że wypali się ponownie jeszcze na gwarancjiemoji3.png

Tylko gorzej jak ktoś robi kalibrację profesjonalną tv. Wtedy to boli i wkur...

No i właśnie ja stoję przed drugą taką sytuacją.

Wcześnieją kalibracją nacieszyłem się może z trzy miechy i wypaliło matrycę.

Teraz po wymianie na drugą widzę banding na nowej matrycy ale pomimo tego zamówiłem kalibrację.

Jeśli okaże się że poraz drugi szlag trafi matrycę i uda się ją serwisowo wymienić to chyba  przyjdzie pora na sprzedaż tv i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i właśnie ja stoję przed drugą taką sytuacją.
Wcześnieją kalibracją nacieszyłem się może z trzy miechy i wypaliło matrycę.
Teraz po wymianie na drugą widzę banding na nowej matrycy ale pomimo tego zamówiłem kalibrację.
Jeśli okaże się że poraz drugi szlag trafi matrycę i uda się ją serwisowo wymienić to chyba  przyjdzie pora na sprzedaż tv i tyle.

No to nie zazdroszczę. Ale czy kalibracja pomoże przy bandingu to nie wiem. Chyba że Ci polecili na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracja na banding nie pomoże.

Ale że to nowa matryca to może po dłuższym graniu jakoś się dotrze.

Miałem wcześniej kalibrację i jest duża różnica w obrazie  pomiędzy oryginałem a profesjonalnym ustawieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Marcin Łuksza napisał:

tak w menu serwisowym.pozycja 13.Oled  wejść w nią -JB comensation interval.Nic nie przestawiać broń boże

U mnie też jest 2000h ustawione z automatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Marcin Łuksza napisał:

Jakby Ci powiedział że jak nie będziesz robił kompensacji co 4h, on to policzy i wyjdzie więcej niż 4h i 15 minut to zabierze Ci telewizor za karę i będziesz sobie musiał kupić nowy, to też byś uwierzył? Bo mniej więcej taką logiką się kierujesz i co gorsza straszysz ludzi na forum.

Serwisanci są różni - zdarzają się pomocni i doświadczeni, ale zdarzają się też tacy z łapanki, którzy z profesjonalizmem nie mają nic wspólnego. Radzę nie traktować słów randomowego pana Mietka jako wyroczni. Trochę rozsądku... 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Marcin Łuksza napisał:

Serwisant przed wymianą matrycy przeliczył ilość kompensacji z godzinami pracy matrycy wyszło mu ponad pięć godzin między kompensacjami i poinformował mnie że następnym razem jaj tak będzie nie wymienią matrycy.

Właściwie niemożliwe jest żeby przy ustawieniu kompensacji co 4h rzeczywiście robić je co 4h. Chyba, że ktoś miałby przy TV stoper i excela.

Załóżmy, że ktoś ogląda TV 3 godziny dziennie (a mógłby 3h50 bo akurat tak układają się jego programy) - wtedy pierwszego dnia nabije 3h - bez kompensacji, a drugiego dnia będzie miał kompensację po 6h - i tak co drugi dzień. Średnia 6h. A to będzie właściwie wzorowy użytkownik. Gdyby serwisant faktycznie robił problemy trzeba przedstawić mu taki przykład i niech się wypcha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, raus napisał:

Właściwie niemożliwe jest żeby przy ustawieniu kompensacji co 4h rzeczywiście robić je co 4h. Chyba, że ktoś miałby przy TV stoper i excela.

Załóżmy, że ktoś ogląda TV 3 godziny dziennie (a mógłby 3h50 bo akurat tak układają się jego programy) - wtedy pierwszego dnia nabije 3h - bez kompensacji, a drugiego dnia będzie miał kompensację po 6h - i tak co drugi dzień. Średnia 6h. A to będzie właściwie wzorowy użytkownik. Gdyby serwisant faktycznie robił problemy trzeba przedstawić mu taki przykład i niech się wypcha

Telewizory mają wyłączniki czasowe... mam ustawione wyłączanie TV po 4h, sam się wyłącza i to tyle, czyli teoretycznie TV pracuje  cyklach 4h. Jeśli oglądam 3:30h to po prostu zostawiam TV włączony, bo wiem, że się wyłączy i zrobi co ma zrobić i już.

Natomiast ciekawe jest to, że przy ustawieniu wyłączania co 4h pracy, TV zawsze wyłącza się po 3:45h... ciekawe jest to czy kompensacja robi się po 4h pracy, czyli w tym przypadku co 3h 45min, czy co drugi raz czyli co 7h 30min.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Nygus napisał:

Telewizory mają wyłączniki czasowe... mam ustawione wyłączanie TV po 4h, sam się wyłącza i to tyle.....

Powiedz czy przed wyłączeniem jest jakiś komunikat że za chwilę się wyłączy ?  Można wtedy anulować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W prawym górnym rogu krótkie info ze tv się wyłączy za 5min. Potem jest duży komunikat wyświetlany na środku ekranu, w czasie przez 1min do wyłączenia tv, można go wyłączyć i oglądać dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi