Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Dość wysokie ustawienie. Jeżeli nie masz pokoju, w którym mocno świeci słońce to spróbuj zmniejszyć tę wartość. U siebie mam ustawione na 35 i nie widać żadnych powidoków (jedynie gdzie je zauważam to filmy z pasami góra-dół w HDR, ale tam podświetlenie jest na maks).
35. To przecież ciemny obraz już jest. Taki przytłumiony. Ja po profesjonalnej kalibracji mam na jasne pomieszczenie 70. Nieraz zjeżdżam na 60. A na ciemne pomieszczenie mam 50. I jest ok. Używam tylko jedno cały czas. Na jasne pomieszczenie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, piter20020 napisał:

Dość wysokie ustawienie. Jeżeli nie masz pokoju, w którym mocno świeci słońce to spróbuj zmniejszyć tę wartość. U siebie mam ustawione na 35 i nie widać żadnych powidoków (jedynie gdzie je zauważam to filmy z pasami góra-dół w HDR, ale tam podświetlenie jest na maks).

No weź 35 przecież to zdecydowanie za ciemno no chyba, że do oglądania w nocy to jeszcze mogę zrozumieć ale jak kto lubi , dla mnie optymalnym poziomem podswietlenia oled jest 50. Powidoki przy oglądaniu filmów z pasami w hdr ? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem jedyne sytuacje w których widziałem powidoki to te , które opisał kolega wyżej czyli jasne okienka  na szarym tle Youtube ,na szarym tle  w sklepie Microsoft Xbox  lub na szarym tle w Amazon Prime .

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z kilkoma egzemplarzami skalibrowanych OLED i wszystkie miały ustawione podświetlenie między 32, a 37 do ciemnego pomieszczenia. Z tego co pamiętam@Subman też ma podobną wartość w swoim C7. Co do powidoków po pasach — widzę je tylko wtedy, gdy po dwugodzinnym seansie w HDR odpalę szarą planszę.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spotkałem się z kilkoma egzemplarzami skalibrowanych OLED i wszystkie miały ustawione podświetlenie między 32, a 37 do ciemnego pomieszczenia. Z tego co pamiętam[mention=159355]Subman[/mention] też ma podobną wartość w swoim C7. Co do powidoków po pasach — widzę je tylko wtedy, gdy po dwugodzinnym seansie w HDR odpalę szarą planszę.
Ale tych Oledów nie kalibrował "kiki"? Mistrz z konkurencyjnego forum.

Mi za cholerę taka wartość podświetlenia nie odpowiada. Ale każdy ma inne oczy, wzrok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla porównania - ja mam ciemne pomieszczenie na 40, jasne pomieszczenie (czyli w słoneczny dzień lub przy włączonym oświetleniu wieczorem) mam 65. Treści z HDR wiadomo 100.

U mnie kalibrował dr shpath metodą "na oko" :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla porównania - ja mam ciemne pomieszczenie na 40, jasne pomieszczenie (czyli w słoneczny dzień lub przy włączonym oświetleniu wieczorem) mam 65. Treści z HDR wiadomo 100.
U mnie kalibrował dr shpath metodą "na oko"
Musisz uszanować innych. Nie każdego stać na takiego fachowca.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, STELVIO napisał:

Musisz uszanować innych. Nie każdego stać na takiego fachowca.emoji2.png

hahaha niemal spadłem z krzesła krztusząc się poranną kawą :D

Edytowane przez shpath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, piter20020 napisał:

Spotkałem się z kilkoma egzemplarzami skalibrowanych OLED i wszystkie miały ustawione podświetlenie między 32, a 37 do ciemnego pomieszczenia. Z tego co pamiętam@Subman też ma podobną wartość w swoim C7. Co do powidoków po pasach — widzę je tylko wtedy, gdy po dwugodzinnym seansie w HDR odpalę szarą planszę.

Po kalibracji wykonanej przez firmę Macieja w ISF Dark mam oświetlenie OLED ustawione na 31. W trybie widne pomieszczenie - 91.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy chyba zapominają że obraz SDR do oglądania w warunkach kinowych powinien mieć maksymalnie 100 (niektórzy celują w 120) nitów. Ustawienie 50/100 to na pewno więcej.

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znajdzie się jakiś paragraf na kiki z konkurencyjnego forum? Oszukuje ludzi żeby zarobić, ma ktoś jakiś pomysł? Osobiście już tam więcej nie wejdę ale na pewno są osoby odwiedzające to miejsce i muszą czytać te bzdury :D Tutaj nie ma jednej osoby wciskającej mi co mam kupić, która jest jednocześnie moderatorem i sklepem. Tam nie ma forum tylko zwykły sklep.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WYPALIŁEM LG 65B7V!

Witam Was ponownie. Pamiętacie moje niebieskie plamy/zafarby na matrycy? Na początku wymieniałem korespodencje z serwisem LG. Niestety bez pozytywnego rozpatrzenia ze względu na "wadę technologii, a nie sztuki tv". Następnie skierowałem swe działania na antyreklamę na profilu LG Polska pod ich postami. Niestety bez rezultatu. W końcu postanowiłem zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta, gdzie poinformowano mnie abym skierował reklamację z tytułu rękojmi do sklepu (Media Markt). Dzięki temu udało mi się uzyskać spotkanie z serwisantem i przedstawić mu swoje spostrzeżenia na temat mojego telewizora. Podczas wizyty serwisant zauważył nie tylko plamy ale przede wszystkim wypalenia na matrycy (prawdopodobnie pasek informacyjny TVN24), dzięki czemu udało się pozytywnie rozpatrzyć mój wniosek. 

Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem nowego telewizora LG 65B8 - czyli modelu tegorocznego ? Spytacie dlaczego? Ponieważ nie ma już matryc do B7 jak i samych telewizorów na stanie magazynowym LG. 

Poniżej załączam zdjęcia wypaleń (pasek informacyjny), białą plansze z zafarbami oraz tą samą plansze białego tła w mojej aktualnej B8 ?

Warto było!

IMG_20181003_092205.jpg

IMG_20181003_091228.jpg

IMG_20171215_112659.jpg

IMG_20181013_125035.jpg

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, daras317 napisał:

WYPALIŁEM LG 65B7V!

Witam Was ponownie. Pamiętacie moje niebieskie plamy/zafarby na matrycy? Na początku wymieniałem korespodencje z serwisem LG. Niestety bez pozytywnego rozpatrzenia ze względu na "wadę technologii, a nie sztuki tv". Następnie skierowałem swe działania na antyreklamę na profilu LG Polska pod ich postami. Niestety bez rezultatu. W końcu postanowiłem zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta, gdzie poinformowano mnie abym skierował reklamację z tytułu rękojmi do sklepu (Media Markt). Dzięki temu udało mi się uzyskać spotkanie z serwisantem i przedstawić mu swoje spostrzeżenia na temat mojego telewizora. Podczas wizyty serwisant zauważył nie tylko plamy ale przede wszystkim wypalenia na matrycy (prawdopodobnie pasek informacyjny TVN24), dzięki czemu udało się pozytywnie rozpatrzyć mój wniosek. 

Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem nowego telewizora LG 65B8 - czyli modelu tegorocznego ? Spytacie dlaczego? Ponieważ nie ma już matryc do B7 jak i samych telewizorów na stanie magazynowym LG. 

Poniżej załączam zdjęcia wypaleń (pasek informacyjny), białą plansze z zafarbami oraz tą samą plansze białego tła w mojej aktualnej B8 ?

Warto było

Są sprawy za które LG nie lubię bardzo ale za to LG ma u mnie plusa. Gdyby jeszcze materiały HD lub gorsze były tak dobrze odtwarzane jak w Sonym i Panasonicu to brałbym w ciemno ze względu na serwis. Wiem, że jak coś się wydarzy u konkurencji to może być ciężko z wymianą. Zawsze można walczyć z tytuły rękojmi.. wtedy nie ma znaczenie czy to LG czy Sony :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam prośbę.

Może mi ktoś napisać co ma ustawione w menu serwisowym w podpunkcie 13.OLED przy funkcji "TPC Enable"?  Macie tam On czy Off? Zmieniałem sobie pewne ustawienia w tym podpunkcie i wydaje mi się, że próbując z niego wyjść niechcący przestawiłem sobie właśnie TPC.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Maniaczek napisał:

Ponawiam prośbę.

Może mi ktoś napisać co ma ustawione w menu serwisowym w podpunkcie 13.OLED przy funkcji "TPC Enable"?  Macie tam On czy Off? Zmieniałem sobie pewne ustawienia w tym podpunkcie i wydaje mi się, że próbując z niego wyjść niechcący przestawiłem sobie właśnie TPC.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

A widzisz jakąś różnicę w działaniu tv? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@daras317 to kolejna dobra informacja dla nas, nabywców wyświetlaczy LG, że w chwili obecnej mamy najlepszy serwis. Mimo iż czasem trzeba ich pomęczyć aby swoje osiągnąć ?

@MarcinKK  ale po co Ci jakieś paragrafy? Wystarczy, że tamto forum ma kiepski PR i to w wielu miejscach w polskim necie. Też na początku tam trafiłem, ale że nic ciekawego nie mogłem się tam dowiedzieć trafiłem tutaj (kolejny link w wyszukiwarce) i już zostałem. Podejrzewam, że nie jestem w tym osamotniony i użytkownicy prędzej czy później spostrzegają się, że tamto to sklep a nie forum :D

@Subman Ty masz aż tak jasne pomieszczenie z oknem przy tv, że w trybie dziennym masz oświetlenie na 91? To dużo i zapewne odbija się to szybszym zużyciem matrycy.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś się dziwił w temacie OLEDa od Philipsa czemu telewizory OLED nie tanieją skoro koszt produkcji miał być mniejszy niż LCD LED. No ale jak niektórzy patrząc na forum nawet 2-3 razy w ciągu tych 2 lat mają wypaloną matrycę i dostają nową albo całkiem nowy TV z serii o rok wyżej, to ciężko się dziwić, że cena nie idzie w dół. LG widzę, że ładnie staje na wysokości zadania, w przeciwieństwie do tego co tam w temacie Sony Mistrzunio przechodził (samoczynne zmniejszanie jasności ekranu dla 'ochrony' wyświetlacza w grach HDR), ale póki sytuacja jest taka jak pokazuje forum, to nie ma co liczyć na jakieś mega spadki cenowe. W końcu trzeba w cenie uwzględnić to, że co drugi klient będzie potrzebował w przeciągu tych 2 lat minimum jedną matrycę / nowy TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie powiem Wam, że nie zamierzam 'dmuchać i chuchać' na nową B8. Automatycznie okres gwarancji przedłużył się o kolejne dwa lata więc mając na uwadze to, że moja B7 wypaliła się po 8 miesiącach to mam względnie dużo zapasu na 'poszukanie wypaleń' i reklamowania go, stąd oglądam wszystko na mocnym trybie HDR, oświetleniu 80. Nie po to kupuję się tv za ponad 11 000 by oglądać materiały na obniżonej jasności. Pewnym zabezpieczeniem w nowej generacji telewizorów LG OLED jest tryb obniżania jasności obrazów statycznych więc może to wyeliminuje wypalenia między innymi pasków informacyjnych. Osobiście mam to ustawione na 'wysokie'.

Najważniejsze w tym momencie jest to, że czuję w końcu pełną satysfakcję z zakupu. Trochę to trwało, ale lepiej później niż wcale. Różnica w cenie oby dwóch sprzętów to około 3000 złotych więc satysfakcja jest tym większa. 

@pebe86 Gwarancja jest liczona od nowa (2 lata) więc idealnie ?

Edytowane przez daras317
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę żebyście dobrze mnie zrozumieli, nie będę wymuszał wypaleń ale używał ten model tak samo jak poprzedni, czyli w sposób, który usatysfakcjonuje moje doznania. Średnio wskaźniki obrazu ustawione mam na 80/70 procent możliwości (w trybie mocnego HDR).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, daras317 napisał:

Chcę żebyście dobrze mnie zrozumieli, nie będę wymuszał wypaleń ale używał ten model tak samo jak poprzedni, czyli w sposób, który usatysfakcjonuje moje doznania. Średnio wskaźniki obrazu ustawione mam na 80/70 procent możliwości (w trybie mocnego HDR).

Czyli rozumiem , że ty oglądasz normalne materiały w sztucznym trybie hdr ? O ja pier***e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Fjubens napisał:

Ktoś się dziwił w temacie OLEDa od Philipsa czemu telewizory OLED nie tanieją

Co to znaczy "nie tanieją"?

65-calowy B6 debiutował za ponad 20 tysięcy złotych, 65-calowy B8 za 13 tysięcy złotych.

Kto wypisuje takie brednie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi