Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kKadajo napisał:

Powinno być zawsze włączone.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Dzięki :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce ktoś mojego 55B7? Kupiony 04.01.18. Gwarancja LG Polska do 04.01.2020.
Dobra sztuka, praktycznie bez zafarbow i winietowania. Chcę kupić coś większego tylko dlatego sprzedaję. TV cały czas działa u mnie, więc można go obejrzeć na żywo w Zabrzu.

Cena i inne w dziale sprzedam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, lycone napisał:

Nie chce ktoś mojego 55B7?

Zapytaj Fuze. Wiem, że szuka dobrego tv.

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Haha 7
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Damiano85 napisał:

Nie wiem co kolega Fuze może odpowiedzieć bo dodałem do listy ignorowanych, ale standardowo będzie to śpiewka że jesteś ślepy, że twój egzemplarz napewno został pomalowany również na żółto i na niebiesko a przez banding będziesz czuł się jakbyś oglądał telewizję z za krat. A jeśli żadne z powyższych to jesteś kupiony. Nie zapomnij też już odkładać kasę na nowy tv, bo nie dalej niż za dwa lata Twój Oled skończy żywocik. Dołączyłeś do grona frajerów więc się ciesz tym luksusem póki działa! 

A tak poważnie to dużo przyjemności z seansów! :)

No właśnie , ktoś trolla znowu wywołał więc jak doświadczenie mi podpowiada pewnie znowu siedział godzinę przed kompem i napisał nowelę gdzie po raz 57 opowiada te same bajki, 

Ludkowie, gdyby faktycznie coś pisał to nie cytujcie pls , szanujcie czas tych , którzy się już zabezpieczyli ??

Ale nie o tym, czy ktoś widzi różnicę w jakości meczów LM na polsatowskich kanałach super hd ?  Bo ja żadnej i nie wiem czy to wina kablówki może. Jak się chwalił polsat bitrate na tych kanałach miał być znacznie większy niż na zwykłym HD

Edytowane przez Mario Mario
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mario Mario napisał:

Ale nie o tym, czy ktoś widzi różnicę w jakości meczów LM na polsatowskich kanałach super hd ?  Bo ja żadnej i nie wiem czy to wina kablówki może. Jak się chwalił polsat bitrate na tych kanałach miał być znacznie większy niż na zwykłym HD

I jest znacznie większy (przynajmniej w/g początkowych testów sprawdzających; może z czasem Polsat zacznie więcej kompresować, jak już nie będą go tak sprawdzać ;-)), ale ta obietnica dotyczy tylko odbioru satelitarnego(!). Ty z kolei piszesz o kablu, czyli niewykluczone, że Twój dostawca kompresuje te kanały, jak wszystkie inne, stąd nie widzisz na swoim OLED-dzie różnicy na lepsze.

Zdaje się, że z satelity te nowe polsatowskie kanały sportowe mają bitrate średnio koło 14-15 Mbps. Jeśli lecą wszystkie, to przepływność spada, ale chyba dwa pierwsze mają pierwszeństwo w dostępie do ilości danych.

Z tego, co ja się orientuję, to u źródła wszystkie lub prawie wszystkie kanały HD oferowane na rynek polski mają bardzo wysoki bitrate, nawet dochodzący w przypadku niektórych do 20 Mbps. Ale to się kończy, gdy dystrybutorzy pobierają od nadawców sygnał i dostarczają go swoim klientom. Wtedy wchodzi duża kompresja. Wyjątkiem są tylko sieci światłowodowe, choć nie wiem, czy wszystkie. Teoretycznie każdy dostawca TV światłowodowej nie powinien nic kompresować, bo raczej nie ma takiej potrzeby. I to jest niedaleka przyszłość, przynajmniej w miastach.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Damiano85 napisał:

A tak poważnie to dużo przyjemności z seansów! :)

A dziękuję, wczoraj dokończyłem Grę o Tron, naprawdę jestem pod wrażeniem jakości obrazu.

Mam nadzieję, że dzisiaj dotrze do mnie set Nolana i w łikend zajmę się Batmanem pod Dunkierką :) Wrażenia z seansów oczywiście opiszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Mierzwiak napisał:

W Batmanach Nolana zamiast czerni jest mleko więc tutaj OLED niewiele da :)

No niestety w filmach Nolana czerni nie ma. Np Interstellar w wydaniu UHD ma wyraźnie podniesiony poziom czerni względem np wydania Bluray. Jest to pewien minus i w kilku scenach to widać. Mimo wszystko widać lepsze kolory no i HDR. U mnie, kiedy jeszcze oled był świeży, w niektórych scenach dało się też zaobserwować banding.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od kilku dni mam problem z odtwarzaniem filmów na YT. Otóż filmy nie chcą się ładować. Z automatu odpala się jakość 240p i tylko w takiej jakości mogę oglądać. Wyższe rozdzielczości odpalają kółko wczytywania i tak sobie mogę czekać i czekać. Nigdzie nie mam problemów czy to na telefonie czy laptopie. Wszystko ładuje się normalnie. Miał ktoś podobny problem i wie jak go rozwiązać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Od kilku dni mam problem z odtwarzaniem filmów na YT. Otóż filmy nie chcą się ładować. Z automatu odpala się jakość 240p i tylko w takiej jakości mogę oglądać. Wyższe rozdzielczości odpalają kółko wczytywania i tak sobie mogę czekać i czekać. Nigdzie nie mam problemów czy to na telefonie czy laptopie. Wszystko ładuje się normalnie. Miał ktoś podobny problem i wie jak go rozwiązać ?
Wyżuć go i później załaduj YT znowu. Może to pomoże.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mierzwiak napisał:

W Batmanach Nolana zamiast czerni jest mleko więc tutaj OLED niewiele da :)

Chętnie sprawdzę w ten łikend, a tak na marginesie, miałeś rację, da się kupić filmy w UHD w dobrej cenie :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam właśnie relację z targów IFA2018 na kanale hdtvpolskacom na YT i trafiłem na ten filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=G7ubIjaBpkY

Czy mógłby któryś z OLEDowych "ekspertów" wyjaśnić mi, podobno laikowi, ignorantowi i płatnemu trollowi, co widzimy w dolnych narożnikach w mniej więcej 1:05 minucie filmu? Czy są to wypalenia, powidoki, refleksy, "kompresja" YT, a może coś jeszcze innego? Wydaje mi się, że tło w tym momencie powinno być na całej powierzchni idealnie gładkie/szare...

W ok. 0:59 minucie TV wyświetla białe, wcale nie jakieś mocno wyraziste logo Netflixa (chodzi mi o dolny prawy narożnik), następnie pojawiają się dynamiczne animacje w różnych, kontrastowych kolorach. Przez kolejnych kilka sekund (do 1:07) wyświetlane jest szare tło z ewidentnie ciemniejszym polem w narożniku. Potem znów kilka sekund idealnie ciemnej grafiki i od 1:10 znów widzimy "coś" w tamtym miejscu.

Jeśli to faktycznie wypalenie, to chyba słabo to świadczy o trwałości ekranów OLED od LG, skoro nie wytrzymały raptem kilku dni targów. Nie wiem jaka matryca siedzi we wspomnianej Toshibie (czy z 2017, czy może z 2018 roku - podobno bardziej wytrzymała), ale przecież w B7v też nie montują nowych ekranów tylko te z ubiegłego roku...

Edytowane przez fuze
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Być może "coś" widzisz (gratuluje b .dobrego wzroku i/lub monitora/telewizora na którym to widzisz), a może chcesz to "widzieć".

Obejrzałem trzykrotnie na dwóch monitorach  Philips 237E i albo te monitory są słabe (źle ustawione), albo mój wzrok do kitu (fakt dobry nie jest, dlatego wspomagam się okularami ? ), 

ale nic nie zauważyłem. Każdy widzi lub nie widzi co chce widzieć lub nie widzieć ? Więcej tego filmiku nie analizowałem.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Gatar napisał:

ale nic nie zauważyłem.

Naprawdę nie dostrzegasz ewidentnej, ciemnej plamy pod prawym łokciem redaktora, widocznej bez problemu na szarym kolorze (czyli np. w okolicach minut 1:03-1:05)?

Cóż... To chyba tłumaczy (i zwróciłem na to uwagę już wcześniej), dlaczego tak wielu posiadaczy OLEDów nie narzeka na m.in. plamy, zafarby, banging, wypalenia (czyli dość powszechne bolączki tej technologii). Po prostu ich nie widzą, a później powielają na forum nieprawdziwe stwierdzenia, że tych wad w ich (i nie tylko) egzemplarzach nie ma (wprowadzając tym samym w błąd nowych użytkowników).

Drugą plamę widać w lewym dolnym narożniku. Ich umiejscowienie idealnie pokrywa się z logiem Netflixa i hasłami "Watch Narcos", "Watch Stranger Things", itp. itd. W pierwszej chwili nazwałbym to powidokami, ale defekt utrzymuje się przez kilka dobrych sekund (naliczyłem przynajmniej 10), a powidoki "podobno" momentalnie znikają (tak przynajmniej twierdzą OLEDowi "eksperci"). Liczę, że zaraz przyjdzie kolega @Subman i precyzyjnie nazwie problem, z jakim mamy tu do czynienia :) 

Dla mnie to niestety wyraźne wypalenia, które niepokoją z przynajmniej kilku powodów:

Po pierwsze, pojawiły się po raptem kilku dniach targów (a my wcześniej rozmawialiśmy o rzekomych 5-10 latach żywotności - hasła reklamowe producentów wspominają nawet o 25-40 latach).

Po drugie, wypalone napisy nie mają ani przesadnie kontrastowego koloru (np. jaskrawego czerwonego, niebieskiego, itp.), ani nie są wyświetlane non stop przez 24 godziny, 7 dni w tygodniu. Co kilkanaście sekund pojawiają się kolorowe pasy, animacje, czarny ekran, itp. itd. Do tego wszystkiego napis w lewym dolnym narożniku także się zmienia - raz reklamuje serial Narcos, innym Razem Stranger Things, itp. itd., a mimo wszystko ten fragment matrycy również się wypalił.

To chyba dowodzi tego, co kilka stron wcześniej zasugerował (chyba) @Toma-San (przepraszam, jeśli źle zapamiętałem), że piksele nie muszą wyświetlać idealnie tych samych obrazów, by ulec przyspieszonej degradacji. Wystarczy bowiem, by znalazł się pewien "element wspólny", a wypalenia prędzej czy później i tak powstaną. Logo stacji nie musi być więc dokładnie to samo, mecz nie musi być między tymi samymi drużynami, gra nie musi mieć tych samych grafik. Wystarczy bowiem, by podobne statyczne elementy znajdowały się mniej więcej na tym samym obszarze i wypalenia gotowe...

A może niepotrzebnie panikuję i to tylko kolejny "ficzer" tej technologii? Czerń w OLEDach jest tak idealna, że czarne są nawet te fragmenty, które powinny być szare? :D

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

Na ekranie OLED oglądasz ten filmik z YT?

Nie, na monitorze LCD. Jakie to ma znaczenie? Ty u siebie nie widzisz ciemnej plamy pod łokciem redaktora? Mam ją zaznaczyć kolorem?

1.png

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha ja pierdziolę. @fuze jesteś mistrzem trollingu. Na podstawie 5 sekund (!) filmiku z youtube wysnułeś taką teorię, że klękajcie narody. Nie wiedząc tak naprawdę nic o tym telewizorze, czy jest nowy, ile godzin działał, co wyświetlał wcześniej, już zapadł wyrok: wypalił się i wszystkie oledy są do [beeep]y bo nie wytrzymują nawet dwóch dni targów. Chłopie za późno się urodziłeś i minąłeś się z powołaniem. Idealnie byś się sprawdził jako sędzia stalinowskiego aparatu opresyjnego. Oni też często wydawali wyroki wyssane z palca. 

Co tam rzetelne testy, raporty użytkowników. Ważne że na jutube są dowody w postaci plamy pod łokciem redaktora @Maciej Koper! Ziemia też jest wg Ciebie płaska?

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest tam włączony dość mocny algorytm przyciemniający statyczne elementy ekranu który ma lekkie opóźnienie i po szybkiej zmianie tła widoczna jest taka ciemniejsza plama w danym miejscu. Gdyby to było wypalenie od napisu Netflix to wypaliłby się napis Netflix, a nie plama.

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Best tip ever - dodać fuze do listy ignorowanych użytkowników.

Poważnie, temat od razu nabiera sensu.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, efel napisał:

Hahaha ja pierdziolę. @fuze jesteś mistrzem trollingu. Na podstawie 5 sekund (!) filmiku z youtube wysnułeś taką teorię, że klękajcie narody. Nie wiedząc tak naprawdę nic o tym telewizorze, czy jest nowy, ile godzin działał, co wyświetlał wcześniej, już zapadł wyrok: wypalił się i wszystkie oledy są do [beeep]y bo nie wytrzymują nawet dwóch dni targów. Chłopie za późno się urodziłeś i minąłeś się z powołaniem. Idealnie byś się sprawdził jako sędzia stalinowskiego aparatu opresyjnego. Oni też często wydawali wyroki wyssane z palca. 

Co tam rzetelne testy, raporty użytkowników. Ważne że na jutube są dowody w postaci plamy pod łokciem redaktora @Maciej Koper! Ziemia też jest wg Ciebie płaska?

Ja bym chciał zaapelować do użytkowników Oledów - Wy lepiej uważajcie! W nocy kolega fuze i jego smutni przyjaciele (prawdopodobnie równie mocno pokrzywdzeni przez LG i kurierów) chodzą i rozdają smutne minki i skwaszone buźki. Więc lepiej uważajcie bo reputacja wam poleci!!!

Tak zupełnie poważnie to spojrzałem na tablice liderów na forum i zaobserwowałem bardzo ciekawe zjawisko. Kolega fuze króluje. Zaszczytne miejsce pierwsze. Widać że na samym hejcie można zebrać całkiem pokaźną grupę klakierów i nawet się wybić w statystykach. Socjologiem co prawda nie jestem ale myślę że byłby z tego ciekawy materiał do badań socjologicznych. Może nawet jakąś pracę magisterską można byłoby z tego zrobić ;) Oczywiście piszę tu o samym zjawisku bo socjologia nie zajmuje się badaniem jednostek, więc jeśli ktoś chciałby się zająć konkretnym przypadkiem (np lidera) to musiałby to być jakiś psycholog. Przy odrobinie wyobraźni można też wystrugać z tego nawet scenariusz na jakieś sci-fi. Każdy kto czyta ten wątek mógł obserwować dość ciekawą przemianę zwykłego konsumenta w lorda hejtera ;)

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Mierzwiak napisał:

Może jest tam algorytm przyciemniający statyczne elementy ekranu który ma lekkie opóźnienie i po szybkiej zmianie tła widoczna jest taka cienniejsza plama. Gdyby to było wypalenie od napisu Netflix to wypaliłby się napis Netflix, a nie plama.

Dlatego kilka wpisów wcześniej zacząłem od pytania, co to jest - wypalenie, powidok, kompresja, refleks, itp. itd.

Ale z OLEDową sektą na tym forum nie ma żadnej rozmowy... Nawet jak wkleisz zdjęcie z ewidentną plamą, to Cię "zjadą" i nazwą trollem. Część będzie jeszcze twierdzić, że nic nie widzi; część, że dana wada im nie przeszkadza (tak było np. z ogromnym zafarbem, który swego czasu wklejałem), itp. itd.

Całe szczęście to nie na dyskusji konkretnie z nimi mi najbardziej zależy, więc fakt dodawania mnie przez nich do ignorowanych jakoś niespecjalnie mnie martwi :) 

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi...

Po pierwsze, na moim monitorze plama jest wyraźnie "odcięta", jak zwiększysz jasność to może zauważysz, że dolna krawędź nie jest płaska tylko wygięta tak, jak napis/logo Netflix. Algorytm ściemniania tak nie działa (przynajmniej nie w B7v - tam zawsze daje spory "zapas" z każdej strony). Polecam porównanie tego na dynamicznym filmie na YT (tam widać to lepiej), a nie statycznym zdjęciu - plama widoczna jest idealnie w miejscu wyświetlanego napisu.

Po drugie, te treści nie są wyświetlane non stop. Między nimi pojawiają się różne animacje, dodatkowo napis po lewej stronie (gdzie też jest plama, ale nieco mniej wyraźna) ciągle jest inny.

Szczerze wątpię, by był to system przyciemniający, ale nawet jeśli, to jego działanie (na ten moment i w tym modelu) byłoby dla mnie nie do zaakceptowania. To nie jest "lekkie opóźnienie", tylko ciągła plama na różnych kolorach, utrzymująca się przez przynajmniej kilkanaście sekund (może to być równie dobrze kilka-kilkanaście minut - tego nie wiemy bo film jest za krótki).

Edytowane przez fuze
  • Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, fuze napisał:

Nie, na monitorze LCD. Jakie to ma znaczenie? Ty u siebie nie widzisz ciemnej plamy pod łokciem redaktora? Mam ją zaznaczyć kolorem?

1.png

@fuze Odwiedź naprawdę jakiegoś specjalistę. Chciałem tylko potwierdzić to, co już wcześniej o tobie pisałem. Tą odpowiedzią sam się zaorałeś.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 4
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo Dziekan ty tej plamy nie widzisz? Pytam z ciekawości...
Sam miałem zapytać @fuze na czym to oglądał bo oglądając na początku niczego się nie dopatrzyłem.(też oglądam na małym monitorze w biurze) Dopiero na screenie widać ciemniejszy zafarb. Nie wygląda to na reflex otoczenia na pewno...

Może to lokalne zaciemnienie - akurat w tym miejscu jest logo Netflix. Pewnie zapętlili to cholerstwo w kółko i tak leci kilka dni. Niemniej przy kompensacji jest duża szansa, że to zniknie. Ale tego nie dowiemy się nigdy bo nie będzie okazji położyć rąk na tej konkretnej sztuce i puścić choćby plansze testowe.

Edytowane przez yagis
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

Odwiedź naprawdę jakiegoś specjalistę.

Ja natomiast polecę wizytę kontrolną u okulisty albo wymianę monitora na lepszy.

6 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

Tą odpowiedzią sam się zaorałeś.

Całe szczęście "jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów". Każdy może sobie pobrać zdjęcie, obejrzeć film na YT i samemu ocenić, "kto się zaorał". OLEDowe lobby oczywiście dalej będzie negować problem, unikać merytorycznej dyskusji, a zamiast tego nazywać mnie trollem i ciągle obrażać. Każdy inny, normalny użytkownik zobaczy ewidentną plamę.

Otwarte pozostaje jedynie pytanie, co to jest? Powidok? Wypalenie? Refleks? Kompresja YT? Algorytm ściemniania? Dla mnie, z pozycji widza, byłoby to jednak kompletnie nieistotne. Liczy się fakt, że w obu narożnikach oglądam ciemne plamy i nijak się to ma do reklamowanej, podobno idealnej równomierności ekranu oraz świetnego odwzorowania kolorów - bo przecież szare jest czarne.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, fuze napisał:

Otwarte pozostaje jedynie pytanie, co to jest? Powidok? Wypalenie? Refleks? Kompresja YT? Algorytm ściemniania? Dla mnie, z pozycji widza, byłoby to jednak kompletnie nieistotne. Liczy się fakt, że w obu narożnikach oglądam ciemne plamy i nijak się to ma do reklamowanej, podobno idealnej równomierności ekranu oraz świetnego odwzorowania kolorów - bo przecież szare jest czarne.

jest proste rozwiązanie - wskakuj w samolot i leć na targi sprawdzić

może producenci "tylko lcd" zasponsoruja potem twój autorski program w  TVN: "Fuze pogromca potencjalnie wypalonych Oled"

• Lubię 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi