Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Kolega fuze najpierw zainwestował mnóstwo czasu i energi w próbę zwrotu swojego tv. Opisywał ze szczegółami każdym etap tej nierównej wałki z korporacjami. Każdego dnia można było przeczytać kolejny epizod z przygodami. Napięcie rosło... Okazało się że zwrot nie jestem taki łatwy. Aż dziwne że kolega nie doszedł do wniosku, że kurierzy to też spiskowcy i można ich wsadzić do jednego wora razem ze sługusami LG. Potem była druga sztuka i znów zonk. Sztuka z defektami. Kolega zrobił więc własny research i na podstawie dwóch posiadanych egzemplarzy i jeszcze kilku w sklepie doszedł do wniosku, że został oswiecony. Odkrył straszliwą prawdę. Wszystkie Oledy to buble. Dobrze byłoby wykazać się odrobiną sceptycyzmu i zastanowić się czy próbka porównawcza nie jest zbyt mała, no ale nie. Stracony czas i nerwy trzeba jakoś odreagować a oświeceniem podzielić się z innymi, oszczędzając im problemów. Staczając się po równi pochyłej najlepiej oczywiście posługiwać się przy tym przypadkami skrajnymi, by utwierdzić w przekonaniu samego siebie, że ma się całkowitą rację. Jeśli ktoś ma inne zdanie to jest kupiony. A skoro wiadomo że wszyscy kłamią, to wszyscy kłamią i nie ma tu czego udowadniać. Można w kółko powtarzać to samo i starać się zakrzyczeć innych.

Lepiej bym tego nie ujął. ?

Dodatkowo taka ciekawostka. Jest tu na forum jakiś ranking userów. Coś z nim mocno nie halo jeżeli kolega @fuze w rankingu miesięcznym wspiął się na sam szczyt wylewając swoje nic nie warte frustracje. @Gmeru albo ktokolwiek, jak to działa?

image.thumb.png.5e6f27015542453de3fd4dd9e5a02df6.png

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, efel napisał:

@Gmeru albo ktokolwiek, jak to działa?

Pozytywne ikonki pod postami dodają "plusik" dla użytkownika. Fuze spamuje walczy z ciemnotą użytkowników oled, bo jako jedyny oświecony zna PRAWDĘ pisząc post co 2 godziny (bo przecież moje zadowolenie z tv jest złudne i kiedyś przejrzę na oczy), koledzy klikają strzałki w górę, trofea, uśmieszki i mamy lidera użytkowników. Czy ktokolwiek się nie zgodzi, że mamy najbardziej pomocnego i aktywnego użytkownika?

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie: mam 55c7 czy można do niego podpiąć dekoder UPC w postaci karty (modułu ) w gniazdo PCMCIA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, fio2 napisał:

Pozytywne ikonki pod postami dodają "plusik" dla użytkownika

Problem jest taki, że wygląda na to że nie ma negatywnych ikonek. Ikonka Smutna czy Zmieszana nie odejmuje plusika. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, efel napisał:

Problem jest taki, że wygląda na to że nie ma negatywnych ikonek. Ikonka Smutna czy Zmieszana nie odejmuje plusika. 

No nie odejmuje. Jak komuś się opinia nie podoba to może sie najwyżej powstrzymać od oceny. Widać zresztą po komentarzach że niektórzy użytkownicy oceniają komentarze negatywnie, niezależnie od tego czego ten komentarz dotyczy. Po prostu tak dla zasady. Gdyby negatywna ocena odejmowała punkty to mielibyśmy pewnie jeszcze ciekawsze sytuacje, gdzie ocenia się post po nazwie użytkownika a nie na podstawie jego treści. Widać też że misja kolegi fuze przynosi efekty i jest duże zapotrzebowanie na szerzenie oświecenia.

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, syberka napisał:

Pytanie: mam 55c7 czy można do niego podpiąć dekoder UPC w postaci karty (modułu ) w gniazdo PCMCIA?

Nie jestem pewien ponieważ nie korzystam z takiego rozwiązania ale wydaje mi się,  że nie powinno być problemu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, syberka napisał:

Kolega @Subman korzysta z takiego rozwiązania. Myślę że on jest w stanie udzielić Ci szczegółowych informacji. 

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, syberka napisał:

42 minuty temu, syberka napisał:

To informacja ze strony upc więc tak jak wcześniej wspomniałem,  nie powinno być problemu.Screenshot_20180829-103158_Chrome.thumb.jpg.2e3d67457c916a86e8fd41c43ed6591c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Damiano85 napisał:

Co do sumarycznego czasu wyświetlania to faktycznie spotkałem się również z takimi opiniami. Radzę podchodzić do tego typu rewelacji ostrożnie, bo póki co są to opinie a nie fakty. Jeśli ktoś ma jakieś wiarygodne źródło to może się podzielić.

Nareszcie rozsądny głos w kolejnym shitstormie. Wiarygodnym źródłem jest wspominany już wcześniej RTINGS. Nie trzeba być Sherlockiem Holmsem, żeby przewidzieć skutki zastąpienia jednej jasnej płaszczyzny kolejną, mniej więcej pokrywającą poprzednią.

Tak swoja drogą przydałby się jeszcze test naprzemienny - raz jaskrawe logo (2h), raz film lub program bez obecności długotrwałych jaskrawych elementów (2h) + 4 godziny przerwy na dobę. Rozumiem, że taki test usatysfakcjonowałby nawet użytkowników mocno pro-oledowych?

Jakie są wasze przewidywania do tak poprowadzonego testu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby przeprowadzić taki test wpierw trzeba by znaleźć odpowiedni kontent z realnych źródeł. Osobiście uważam że taki test jest kompletnie niepotrzebny gdyż jego wyniki nie wykażą nic nowego. Różnorodność kombinacji jest zbyt duża żeby ten test miał realne pokrycie w zwykłym użytkowaniu. Jakie loga wybrać, jakiego koloru? Jakie gry? Jakie programy? A co jak ktoś ogląda kompletnie co innego, gra w co innego. Oczywiste jest że komórki które będą święcili cały czas jednym kolorem będą zużywały się szybciej.
Najlepszym testem byłoby zwykle użytkowanie 10 OLEDow z różnym kontentem, tylko jaki to ma sens jak taki test przeprowadza aktualnie każdy użytkownik oleda. Gdyby problem wypalanie był tak poważny jak się go maluje przez niektórych krzykaczy to bardzo duża część użytkowników tych tv waliła by drzwiami i oknami do producentów z reklamacjami. A tak się nie dzieje co prowadzi do wiadomo jakiego wniosku.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, kKadajo napisał:

Żeby przeprowadzić taki test wpierw trzeba by znaleźć odpowiedni kontent z realnych źródeł. Osobiście uważam że taki test jest kompletnie niepotrzebny gdyż jego wyniki nie wykażą nic nowego. Różnorodność kombinacji jest zbyt duża żeby ten test miał realne pokrycie w zwykłym użytkowaniu. Jakie loga wybrać, jakiego koloru? Jakie gry? Jakie programy? A co jak ktoś ogląda kompletnie co innego, gra w co innego. Oczywiste jest że komórki które będą święcili cały czas jednym kolorem będą zużywały się szybciej.
Najlepszym testem byłoby zwykle użytkowanie 10 OLEDow z różnym kontentem, tylko jaki to ma sens jak taki test przeprowadza aktualnie każdy użytkownik oleda. Gdyby problem wypalanie był tak poważny jak się go maluje przez niektórych krzykaczy to bardzo duża część użytkowników tych tv waliła by drzwiami i oknami do producentów z reklamacjami. A tak się nie dzieje co prowadzi do wiadomo jakiego wniosku.

Wykażą realną trwałość matrycy przy korzystaniu z różnorodnego kontentu, czyli podnoszone przez wiele osób "mieszane" użycie telewizora. Pamiętaj, że po dwóch testach RTINGS  można już wysuwać daleko idące wnioski. Oczywiście testy nie są w stanie dokładnie oddać sposobu użytkowania TV przez różne osoby, ale taki mieszany test byłby, podejrzewam, najbardziej zbliżony do realnego użytkowania - taki złoty środek, bez 10h non stop CNN, ale też bez tylko nocnego oglądania filmów.

Jeśli wziąć pod uwagę posty osób dotkniętych wypaleniem, to odsetek jest spory, ale tak naprawdę bez danych producentów matryc nie można jednoznacznie stwierdzić o jak dużym problemie jest mowa, chociaż nie ulega wątpliwości, że istnieje.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację że taki test byłby najlepszy ale zapewne nigdy się takie testu nie doczekamy. Natomiast nie możemy mówić czy odestek wypalonych matryc jest spory nie wiedząc ile OLEDow ogólnie jest sprzedanych. Ja w swoim sklepie miesięcznie sprzedaję 5-10 OLEDow. W sprzedaży są od 2014 roku gdzie największy skok zanotowałem w na przełomie 2016-2017. Przyjmijmy że od 2014 mój Media Expert sprzedał jakieś 160 może 200 sztuk OLEDow. Do tej pory miałem tylko jednego klienta z wypalonym 65e6 w którym po zgłoszeniu LG wymieniło panel na nowy.
Więc sam zobacz na 200 sztuk, jedna trafiła na serwis. Dlatego nie wiemy ile ale możemy się domyślać że raczej mniejszość ma lub będzie miała problem z OLEDem. Gdyby było inaczej LG nie notował by takich wyników i sprzedaży. Tak samo Sony czy Panasonica i cała reszta nie stawiała by na tą technologię.

• Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kKadajo napisał:

Masz rację że taki test byłby najlepszy ale zapewne nigdy się takie testu nie doczekamy. Natomiast nie możemy mówić czy odestek wypalonych matryc jest spory nie wiedząc ile OLEDow ogólnie jest sprzedanych. Ja w swoim sklepie miesięcznie sprzedaję 5-10 OLEDow. W sprzedaży są od 2014 roku gdzie największy skok zanotowałem w na przełomie 2016-2017. Przyjmijmy że od 2014 mój Media Expert sprzedał jakieś 160 może 200 sztuk OLEDow. Do tej pory miałem tylko jednego klienta z wypalonym 65e6 w którym po zgłoszeniu LG wymieniło panel na nowy.
Więc sam zobacz na 200 sztuk, jedna trafiła na serwis. Dlatego nie wiemy ile ale możemy się domyślać że raczej mniejszość ma lub będzie miała problem z OLEDem. Gdyby było inaczej LG nie notował by takich wyników i sprzedaży. Tak samo Sony czy Panasonica i cała reszta nie stawiała by na tą technologię.

I to jest jak najbardziej ciekawa informacja. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leszekgd

słaby upłynniacz może być minusem jak najbardziej, jednak nie dla wszystkich (w tym dla piszącego )bo po prostu w ogóle nie korzystam, dla mnie efekt opery „psuje” wszystko , czuję się jakbym oglądał niemieckie programy z satelity

dla mnie jedynym minusem jest …. cena ? ,chociaż ta w porównaniu do Qledów (jedynych wg mnie LCD w rozsądnej cennie, na które warto się skusić, niestety moje dwa Sams. padły po 3-4 latach użytkowania więc narazie omijam tego producenta) jest i tak niższa więc nie ma o czym na dzień dzisiejszy nawet gadać.

Mój ma teraz  850h i 120 kompensacji, nawet banding wygląda teraz lepiej jak w dniu zakupu, mam wrażenie że przeszedłby nawet sławetny test Marco Polo. Oglądam wszystko  od programów info, filmów z pasami z góry i boku, są i gry z PS.

Rtings katował tv tą samą treścią i sam jestem ciekaw jak to będzie po 4000 godzinach „normalnego” oglądania, szkoda że nie wpadli na pomysł żeby 1 egzemplarza tak testować.

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test pierwszego OLEDa od LG. 

http://hdtelevizija.com/en/2017/09/04/lg-oled-tv-analysis-after-5000-hours-of-use-still-great-picture/

2,5 rok użytkowania. 5 tyś przepracowanych godzin. Test zrobiony przez jednego z Chorwackich kalibratorów, wraz z pomiarami jasności itp. W temacie najbardziej wzbudzającym emocje jest tylko tyle, że zdaniem autora ciężko jest w warunkach domowych doprowadzić do zniszczenia matrycy. Zdaniem autora kluczowe jest pierwsze około 100 godzin pracy dla dalszej kondycji ekranu.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Toma-San napisał:

Wykażą realną trwałość matrycy przy korzystaniu z różnorodnego kontentu, czyli podnoszone przez wiele osób "mieszane" użycie telewizora. Pamiętaj, że po dwóch testach RTINGS  można już wysuwać daleko idące wnioski. Oczywiście testy nie są w stanie dokładnie oddać sposobu użytkowania TV przez różne osoby, ale taki mieszany test byłby, podejrzewam, najbardziej zbliżony do realnego użytkowania - taki złoty środek, bez 10h non stop CNN, ale też bez tylko nocnego oglądania filmów.

Takie mieszane testy byłyby według mnie najlepsze, np. pierwszy OLED - 2 godziny CNN, 4 godziny neutralnych materiałów na różnych kanałach, 2 godziny sportu, 4 godziny filmów. Można tu wymyślić różne proporcje, nagrać takie materiały, a następnie puszczać je w kółko na kolejnych 6 OLEDach - np. tym razem na C8. Ważne jest też to aby ten nagrany materiał był jak najdłuższy, a nie np. składał się z 1 minuty CNN, 4 minut kanałów, 2 minut sportu i 6 minut filmów. Ale tak jak napisał kKadajo pewnie takie testy nigdy się nie odbędą.

7 godzin temu, Toma-San napisał:

Jeśli wziąć pod uwagę posty osób dotkniętych wypaleniem, to odsetek jest spory, ale tak naprawdę bez danych producentów matryc nie można jednoznacznie stwierdzić o jak dużym problemie jest mowa, chociaż nie ulega wątpliwości, że istnieje.

O takich statystykach możemy tylko pomarzyć. Żaden producent niestety ich nigdy nie opublikuje.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że nie jestem klientem cyfrowego Polsatu a bardzo chciałem w tym roku oglądać  ligę mistrzow, zdecydowałem  się  zakupić  dostęp na  ipli na caly rok. Tutaj już małe zdziwienie. Nie przeczytałem dokladnie w regulaminie  na jakim sprzęcie Ipla będzie współpracować z pakietem ligi mistrzów. Stwierdzilem, że skoro można oglądać na Smart TV to będzie działać również na LG na którym jest dostępna aplikacja ipli. Niestety lipa, okazało się, że liga mistrzów na ipli będzie działać tylko na smart tv Samsunga :). Potem czytam, że na przystawce android Smart TV będzie działać... Tak więc kupiłem xiaomi box 4k z android tv i generalnie hula ale... Chodzi mianowicie o to, że przy szybszych podaniach po ziemi, dośrodkowaniach, wybiciach piłki w powietrze, mocnych strzałach piłka robi się praktycznie niewidoczna i tak jakby zanika co nie samowicie mnie denerwuje. Mam ustawiony tryb sport, jeżeli wyłączę tryb trumotion to piłka wygląda już normalnie ale generalnie dynamika obrazu jest słabiutka, wygląda to tak jakby przycinało obraz. Na samym boxie w ustawieniach mam ustawione 4k i 60hz a na aplikacji ipli w transmisji mam ustawione 1080p. Generalnie jakość obrazu jest w porządku, wiadomo, nie jest to prawdziwe HD ale nie ma strasznej pikselozy no ale ta piłka to jakaś masakra. Pytanie czy da się z tym coś zrobić czy to po prostu problem sygnału i jestem skazany na to albo wyłączyć trumotion i klatkowanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Co jaki czas Tv wykonuje sam kompresję. W manu serwisowym mam UTT 150 i kompresję 30. Tak ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszytko jak najbardziej ok. Auto kompensacja 7 min. Jest uruchamiana co 4h zakumulowanego użytkowania. Zawsze po wyłączeniu tv z pilota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, leszekgd napisał:

jak jesteś taki obiektywny to czemu nie przestrzegasz przyszłych użytkowników flagowych LCD przed cloudingiem, bandingiem, słabą czernią, słabymi kątami widzenia, równomiernością jasności, niedomagającym lokalnym wygaszaniem

Fuze napisał:

OLED ma swoje niekwestionowane zalety, wieczorem/w nocy żaden LCD z nim nie wygra

LCD ma DSE, ghosting i nieidealną czerń.

XF90 kosztuje w sumie niewiele mniej (8,5 tysiąca), oferując dużo gorszy system wygaszania.

XF90 to zaledwie średnia półka ze słabym systemem wygaszania. Q9FN od Samsunga podobno nie obsługuje DTSu i niektórych formatów wideo.

W tej chwili mam wybór wyłącznie między Q9FN, a XF90. Pierwszy zniechęca (podobno) brakiem DTSu, agresywnym wygaszaniem i nieznanej jakości upłynniaczem (nie mam porównania jak wypada na tle konkurencji), drugi niewielką liczbą stref wygaszania.

To tylko niektóre moje wypowiedzi. Mam szukać dalej, czy czujesz się wystarczająco zaorany kłamliwy, opłacany trollu? Z wspomnianymi przeze mnie wadami niektórych "świetlówek" nikt nie polemizuje, więc i dyskusja na ich temat jest zdecydowanie krótsza.

Z OLEDowymi fanatykami nie ma natomiast żadnej merytorycznej rozmowy, bo jak tylko wspomnisz o wypaleniach, bandingu, zafarbach, szarpaniu, niższej jasności, itp. itd., to zaraz Cię zakrzyczą wmawiając, że to tylko i wyłącznie wymyślone bzdury. To ciągłe kłamstwa i pomówienia OLEDowej sekty (próbującej zakłamać rzeczywistość i suche fakty) powodują, że te tematy ciągną się w nieskończoność.

Wpisów o moich problemach ze zwrotem OLEDowego bubla nawet nie komentuję. Gdyby nie idiotyczne porady niektórych użytkowników (bym np. wysłał delikatny TV warty 9 tysięcy przesyłką ubezpieczoną do zaledwie połowy wartości), to tamten wątek nie miałby tylu stron. Przynajmniej kilkanaście postów to były moje odpowiedzi na ww. "pomysły" albo tłumaczenia, że nie mogę nadać paczki proponowaną przez kogoś firmą, bo ta już mi wcześniej odmówiła... 

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, który z Twoich powyższych cytatów został zamieszczony w dziale LCD, bo chyba tam powinno się ostrzegać przyszłych nabywców tej technologii? Zaorałeś mnie tak, że wpadłem w depresję ?. Sądząc po tonie Twojej wypowiedzi , mój post musiał Cię trochę zirytować. Mi to wystarczy. Faktycznie lepiej by było żebyś stąd wyemigrował, ale na to nie mamy co liczyć (kilka pln od "S" za post piechotą nie chodzi). Także będziemy się  dalej wymieniać "zmieszanymi" buźkami. Tak na marginesie, przeglądając forum przez Tapatalk można zobaczyć kto troluje nasze posty "buźkami".

@fuze nadrabiaj stracony czas, bo koniec miesiąca się zbliża a premia wisi na włosku. Trzeba przyznać, że jesteś bardzo płodnym userem. Przez 4 miesiące nabiłeś więcej postów niż ja w ponad 11 lat. Przypadek? Nie sądzę ?

Pozdrawiam

Edytowane przez leszekgd
  • Plusik 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże, jakie te tv są po[beeep]e... Miałem jeden widoczny pas, zniknął 2 dni temu i moja matryca wyglądała tak jak na zdjęciach, czyli niemal idealnie. Teraz odpalam tv, a pas wrócił, do tego mam też poziome pasy jak by mi coś wypaliło. Masakra z tymi oledami na samym dole foto z tym widocznym pasem niemal na środku :/

3ca3878c3bdf61c0b21415cebdcef0d6.jpg&key=28b527beff576cc2b0f4e173a98b027b0a85d87c66a94be18b1c2d631594a5baa4e8a707a02ef87ad6003205653cf20e.jpg&key=bc7f6e180cf9ff315cd706c933d78b1676a93827ef3181e0a1926f67deae5071

85fac75aac611fabe8ef9ac05e9a3c3a.jpg

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PiPoL napisał:

Boże, jakie te tv są po[beeep]e... Miałem jeden widoczny pas, zniknął 2 dni temu i moja matryca wyglądała tak jak na zdjęciach, czyli niemal idealnie. Teraz odpalam tv, a pas wrócił, do tego mam też poziome pasy jak by mi coś wypaliło. Masakra z tymi oledami na samym dole foto z tym widocznym pasem niemal na środku ?

3ca3878c3bdf61c0b21415cebdcef0d6.jpg&key=28b527beff576cc2b0f4e173a98b027b0a85d87c66a94be18b1c2d631594a5baa4e8a707a02ef87ad6003205653cf20e.jpg&key=bc7f6e180cf9ff315cd706c933d78b1676a93827ef3181e0a1926f67deae5071

85fac75aac611fabe8ef9ac05e9a3c3a.jpg

Może wrzuć jakąś realną scenę, w której widać te wszystkie straszliwe pasy. Bo to że widać je na planszy to naprawdę nie jest nic dziwnego, nowego i w ogóle robi się już nudne... 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Damiano85 napisał:

Może wrzuć jakąś realną scenę, w której widać te wszystkie straszliwe pasy. Bo to że widać je na planszy to naprawdę nie jest nic dziwnego, nowego i w ogóle robi się już nudne... 

A gdzie on ci znajdzie taką scenę jak on kupił ten tv, z resztą jak większość  użytkowników tego forum tylko po to żeby oglądać plansze  testowe ??

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten post miał ne celu pokazanie bezsensu tych matryc. Akurat tą kreskę widać w dużej ilości scen. Chociażby wstęp od Gonciarza. Ale nie o to chodzi, tylko o to, że zniknęła na 2 dni i znowu wróciła. Co jest kompletnie idiotyczne.

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi