Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dodam że na moje oko jeśli chodzi o szczegółowość w ciemnych scenach to zdecydowanie poprawiło się po profesjonalnej kalibracji. To jest moim zdaniem najbardziej istotna poprawa obrazu po kalibracji. Bez reszty można spokojnie żyć.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, fuze napisał:

Jak widać nie takie oczywiste... Przeczytaj sobie wpis kolegi niżej, który usilnie próbuje bronić jasności OLEDów i ich przydatności do bardzo jasnych pomieszczeń. Niższa jasność maksymalna, ABL, zwiększenie ryzyka wypaleń przy wyższych podświetleniach, a koleś dalej brnie w ślepą uliczkę i próbuje zakłamać rzeczywistość.

OLEDowa sekta już nie tylko wyolbrzymia (przez nikogo przecież nie kwestionowane) zalety OLEDów (jak np. idealna czerń), ale także próbuje polemizować z ich (równie oczywistymi) wadami jak zafarby, banding, wypalenia, niższa jasność, itp. itd.

Bo porównujesz drogie OLEDy (najtańszy tegoroczny, 65 calowy model to wydatek ok. 10 tysięcy - mówię o Philipsie 873) do wszystkich LCD dostępnych na rynku (nawet tych za 3-4 tysiące). Porównuj OLEDy za 10 tysięcy i więcej, do porównywalnych cenowo LCDków. Wtedy zwycięstwa OLEDów będzie można policzyć na palcach jednej ręki (albo wcale) - topowy LCD prawie zawsze będzie jaśniejszy i sprawdzi się lepiej w jasnym pomieszczeniu.

Poza tym jak chłop krowie na rowie usilnie próbuję Ci wytłumaczyć (i wciąż nie trafia), że sucha wartość maksymalnej jasności nie wyczerpuje tematu, bo w OLEDzie dochodzi problem ABLu i ryzyka wypaleń przy wyższych ustawieniach podświetlenia. Co z tego, że najjaśniejsze OLEDy są w kwestii maksymalnej jasności "tylko" o 30% gorsze od topowych LCDków, jeśli przy większej ilości jasnego tła wartość ta drastycznie spada, a oglądając przez większość czasu OLEDa na maksymalnym podświetleniu szybko zabiję matrycę...

Aha... Południowy pokój to nie jasny pokój. Po 13-14 słońce świeci w nim już tylko z ostrego kąta. Ja mówię o salonie z oknami na zachód, gdzie słońce wpada do środka praktycznie przez cały dzień (latem od 12-13 do nawet 20-21).

jestem w watku o B7 który kosztuje dużo mniej niż 10kzł i jest bezproblemowo dostępny i zdaje się nawet dalej produkowany 

i porównuję do lcd z górnej półki: panas EX780 (najlepszy z panasów w 2017 i pewnie 2018 bo te są na ips) i samsung q8dn (tylko q9n jest lepszy)

wybrałem je bo potencjalnie nadają się do wieczornego oglądania bo mają local dimming który daje czerń lepszą niż marny standard w okolicach 5000:1

jest oczywiście jeszcze sony xf9005 - najlepszy z tych trzech i wg mnie jedyny tv lcd warty zakupu za kasę w okolicach 6zkł za 55cali

ale cel mojego porównania jest taki że nie każdy LCD tak jak piszesz jest zdecydowanie najlepszy do jasnego salonu

te dwa które będą dawać radę wieczorem są na poziomie jasności oled'a (albo i mniej) tylko że wieczorem to oled je zdeklasuje

bajki o ABL w LG sobie daruj - nie każdy ogląda białe plansze - w B7 jest on zdaje się od poziomu 70% więc praktycznie rzadko kiedy się objawi

tyle w kwestii twoich bajek o bezwarunkowej przewadze LCD nad OLED przy oglądaniu w dzień

jak widac z LCD nie jest tak pięknie - jak mają lepszą czerń to siada im często jasność 

i przede wszystkim ty tu się wymądrzasz z głupawymi teoriami a ja po prostu opisuję to co widzę na ekranie

mam lge6 czyli coś potencjalnie znacznie "ciemniejsze" niż b7 oraz ex780 - oba nie mają problemu z oglądaniem w dzień - choć lepszy jest LG ze względu na lepszą powłokę - do tego dochodzą kąty jak słońce mi świeci w oczy to siadam na fotel obok i dalej mam obraz idealny - na lcd muszę kręcić nogą 

z oled (wieczorem) może konkurować tylko top LCD: zd9, dx900, q9n, pus8102 (i ewentualnie XF9005 choć w zupełnej ciemności pewnie już nie)

one rzeczywiście będą lepsze w dzień bo mają topowe powłoki antyrefleksyjne i większą jasność 

ale już półka średnia LCD to w zasadzie miernota - te bez local dimmingu nie nadają się do wieczornego oglądania - no chyba że ktoś ma niskie wymagania co do  czerni lub włącza dużo światła

te z local dimmingiem już się cenią na poziomie conajmniej b7 a samsung niestety dużo drożej

Edytowane przez klaus71
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Pablo Dziekan napisał:

Już kilka razy pisałem do czego kupiłem ten tv

W nosie mam to, do czego kupiłeś ten TV. Jak dla mnie, to mógłby on u Ciebie równie dobrze stać non stop wyłączony i robić za rzeźbę. Świat nie kręci się wokół Ciebie i Twoich indywidualnych potrzeb. Wyobraź sobie, że są ludzie, którzy telewizora nie wykorzystują wyłącznie do Netflixa, ale także i gier, kanałów informacyjnych, sportu, itp. itd. Poza tym to, że u Ciebie nie ma wypaleń (mam nadzieję, że nie tak jak u Submana) nie znaczy, że u innych nie ma. Post wcześniej masz na przykład wypowiedź osoby, u której czarne pasy po filmach zostają i nieraz trzeba je kasować wymuszonymi kompensacjami. A co jeśli automatyczna nie chce się wtedy odpalić? Czy wtedy celowo puszczamy przez 2h byle jaki materiał, żeby licznik przekroczył kolejne 4h i wreszcie ją uruchomił? A może oglądamy dalej nasz program z irytującymi powidokami/wypaleniami?

OLEDy nie nadają się do jasnych pomieszczeń - koniec, kropka. Przy wpadającym do salonu słońcu, na niższym podświetleniu nie dają sobie rady i trzeba domyślać się co jest na ekranie, na wyższym jest nieco lepiej ale zwiększamy ryzyko wypaleń. W nocnych seansach sprawują się zdecydowanie lepiej, ale wtedy wolałbym chyba kupić ogromny projektor...

Mam znakomita wiedzę, bo się nieco dokształciłem - szkoda, że dopiero po zakupie. Wcześniej naczytałem się takich właśnie płatnych trolli, którzy wyolbrzymiają zalety OLEDów, jednocześnie pomijając ich wady. Po komentarzach niektórych "mistrzów" z tego tematu, oczekiwałem idealnego obrazu w nocy, który dodatkowo daje sobie radę w dzień. Co dostałem? Poplamiony, zafarbowany ekran z martwymi pikselami i słabym upłynniaczem wieczorem, na którym dodatkowo niewiele widać przez większość słonecznego dnia. I to wszystko połączone z ryzykiem wypaleń i koniecznością specjalnego traktowania, by nic nie zepsuć (długie gry z HDRem - nie, wysokie podświetlenie - nie, kilkugodzinne seanse - nie, kanały informacyjne - nie). Ot, technologia jutra...

2 godziny temu, klf napisał:

Podsumowując, nie jestem do końca pewny, czy to był dobry wybór (w grę wchodził jeszcze SONY 65 XF9005), ale już jest po ptokach :)
Gdyby 2 m-ce temu dostępny był 65 XE9305, to pewnie na nim by się skończyło, ale było już za późno :(

Dzięki za chyba jedyny głos rozsądku, w tej zdominowanej przez OLEDowych maniaków dyskusji. Zaraz pewnie też zostaniesz zaszczuty przez tych fanatyków, bo w tym temacie o OLEDzie można pisać wyłącznie dobrze albo wcale. Moje wrażenia były niemal identyczne (można nawet poszukać konkretnych wypowiedzi):

Plusy: Świetny system, świetna równomierność podświetlenia (nie jednolitość kolorów), świetny pilot i design.

Minusy: Plamy, zafarby, upłynniacz, banding, refleksy, ryzyko wypaleń przy ciągłym korzystaniu z wysokiego podświetlenia (co jest niemal konieczne przy bardzo jasnym pomieszczeniu).

W przeciwieństwie do Ciebie nie narzekałem jedynie na ginące szczegóły w czerni.

Co do końcówki posta... Tak jak Ty żałowałem, że w momencie zakupu XE93 nie był już nigdzie dostępny. XF90 ma/miał mało stref wygaszania, a ZD9 i Q9FN kosztowały po 15 tysięcy. Dlatego teraz czekam na premierę ZF9, a ja okaże się zbyt drogi to kupię Q9FN, którego cena w ostatnich miesiącach zdążyła spaść o kilka tysięcy.

@klaus71: Nie chcę już cytować, więc napiszę krótko. Nigdy nie twierdziłem, że każdy LCD będzie lepszy w dzień od OLEDa. Ale topowe modele w podobnych do OLEDa cenach prawie zawsze wygrają jasnością. Odmienne przypadki można policzyć na palcach jednej ręki, chociaż nie wiem, czy nawet tak wielokrotnie przez Ciebie przywoływany Panasonic albo Samsung też nie sprawdziłyby się lepiej (mimo nieco rozczarowujących wartości maksymalnych), bo w LCD wartość tę mogę bez obaw pozostawić w użyciu przez większość słonecznego dnia - w OLEDzie niestety nie.

Także do jasnego pomieszczenia i uniwersalnego korzystania - tylko LCD (pomijam np. osoby, które mają jasny salon a telewizję i tak oglądają tylko w nocy). Przez cały dzień obraz będzie o niebo lepszy, w nocy tylko nieznacznie gorszy.

• Plusik 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 5
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, efel napisał:

nieszczęśliwy splot wydarzeń i sprawił, że dla niego OLED to wróg nr 1.

Zgadzam się. W psychologii opisuje się takie zjawisko, że aby wytłumaczyć sobie swój trudny, czasami kontrowersyjny wybór należy wyargumentować a następnie wyolbrzymić cechy negatywne opcji porzuconej. Kolega poszedł tak daleko, że oprócz wyolbrzymienia rzeczywistych wad (nikt chyba nie spiera się, że OLED ma też wady) dołożył mity, domysły a nawet świadome kłamstwa. Mam wielką nadzieję, że @fuze niedługo kupi swój wymarzony LCD i przejdzie do odpowiedniego działu tego forum.

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, fio2 napisał:

Zgadzam się. W psychologii opisuje się takie zjawisko, że aby wytłumaczyć sobie swój trudny, czasami kontrowersyjny wybór należy wyargumentować a następnie wyolbrzymić cechy negatywne opcji porzuconej.

Klf też ma wg. Ciebie (Was?) problemy? Wypunktował przecież dokładnie te same wady, które ja wymieniam od dawna - plamy, zafarby, szarpany obraz/słaby upłynniacz, itp. itd...

Czy wg. Was każdy, kto odważy się skrytykować OLEDa od razu musi być płatnym trollem albo ma zaburzenia osobowości?

Ja rozumiem, że jak wydało się 15 tysięcy na bubel który przy normalnym korzystaniu (bez żadnego oszczędzania, oglądając różne treści - w tym TVN24 czy gry z HDR, 5-6h dziennie, korzystając z wysokiego podświetlenia) pochodzi bezawaryjnie raptem 2-3 lata to trzeba go sobie idealizować, żeby nie przyznać się do wywalenia kasy w błoto, ale od Waszych bezkrytycznych pochwał zbiera się na wymioty...

OLED ma swoje niekwestionowane zalety, wieczorem/w nocy żaden LCD z nim nie wygra, ale jest cała masa aspektów/zastosowań w których sromotnie przegrywa (czego Wy do siebie nie dopuszczacie).

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osób pomija fakt o którym wspomniał @Subman i który opisał @fuze - efekt kumulacji. Wydaje się, że 4000h to bardzo dużo - wystarczy jednak, że kilka różnych programów wyświetla logo / paski informacyjne / hudy / cokolwiek innego mniej więcej w tym samym miejscu. Część wspólna wypali się SUMARYCZNIE po upływie umownych 4000h, a to już spory problem. Znowu powraca temat właściwego używania oledów - widać, że nie można od niego uciec i w przypadku chęci zachowania matrycy w przyzwoitym stanie należy iść na kompromisy, które nie każdemu odpowiadają.

Panowie - proponuję, żeby nie robić wycieczek personalnych i nie wysyłać nikogo do psychologa lub psychiatry. 

• Plusik 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, fuze napisał:

Ja rozumiem, że jak wydało się 15 tysięcy na bubel który przy normalnym korzystaniu (różne treści - w tym TVN24 czy gry z HDR, 5-6h dziennie, wysokie podświetlenie) pochodzi bezawaryjnie raptem 2-3 lata to trzeba go sobie idealizować, żeby nie przyznać się do wywalenia kasy w błoto, ale od Waszych bezkrytycznych pochwał zbiera się na wymioty...

Kurczę ciekawość mnie zjadła i odbanowałem. Już chciałem zapytać "skąd taka wiedza, że mój tv tylko 2-3 lata będzie bezawaryjny". Kolejne pytanie, "gdzie znalazłeś moje bezkrytyczne pochwały" (tak tylko, żeby strącić argumenty), ale już nawet wiem co mi odpiszesz i sam dołączę do zaśmiecania wątku aby nie pozostawić bzdur bez odpowiedzi. Później, jak już zobaczyłem, że i @Toma-San dołączył swój pozornie obiektywny kamyczek, powrócę do swojej poprzedniej postawy, do której namawiam i innych. Nie odpowiadam, nie przekonam, nawet mi się nie chce.

Edytowane przez fio2
  • Plusik 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skumulowane działanie masz właśnie w tym teście. Normalnie jeśli piksele co parę godzin będą wyświetlały coś innego to będą zużywać się równomiernie i prędzej elektronika padnie niż ekran się wypali.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fio2 - Dyskutujemy właśnie wyniki dostępne na portalu RTINGS. Jeśli inaczej interpretujesz wyniki testu, napisz o tym.

@kKadajo - wystarczy, że z oglądania sławnego już tutaj TVN24 przełączysz się na np. fifę i pasek wyniku pokryje się z poprzednim - efektem będzie dalsze obciążanie pikseli jasnymi kolorami, co w rezultacie doprowadzi do rezultatów pokazanych na RTINGS. Chciałbym jednocześnie przypomnieć, że to już drugi test, w pierwszym były podnoszone zarzuty, że jest robiony w sposób nieadekwatny do normalnego użytkowania TV, a widzę że po drugim teście (Real Life OLED Burn In Test) podnoszone są te same argumenty. Można więc zadać sobie pytanie, jaki jest właściwy sposób oglądania na oledzie? Dodatkowo, jeśli spojrzeć na wykresy jasności maksymalnej w HDR, widać kilkuprocentowy spadek przy źródłach wyświetlających HDR (Fifa 2018, COD WWII). 

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, fuze napisał:

Nigdy nie twierdziłem, że każdy LCD będzie lepszy w dzień od OLEDa. Ale topowe modele w podobnych do OLEDa cenach prawie zawsze wygrają jasnością. 

Także do jasnego pomieszczenia i uniwersalnego korzystania - tylko LCD (pomijam np. osoby, które mają jasny salon a telewizję i tak oglądają tylko w nocy). Przez cały dzień obraz będzie o niebo lepszy, w nocy tylko nieznacznie gorszy.

no to się zgadzamy - też uwazam że ZD9/Q9N/DX900 to świetne tv i godnie mogą walczyć z oledem nawet w nocy - a w dzień dzięki jasności będą lepsze

ale u mnie tylko trochę lepsze w dzien - bo nawet oleda nie przestawiam w dzień na jakis tryb dynamiczny - bo wszystko bez problemu widać (nie wiem co ty masz za kosmiczne warunki że nic nie widzisz na tv bez jasnosci na poziomie 600cd)

tylko jest z nimi jeden problem - jak jest fajny FALD  to  kosztują one  często tyle co  dwa oledy (no moze poza philipsem pus8102 - ten ma cenę killerską)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toma-san

Radzę ci przeczytać metodologię pierwszego i aktualnego testu. Zwrócić uwagę jakie modele są testowane. Potem napisz nam tutaj na forum i wrócimy do rozmowy. Na razie zaczynasz się bawić w głupie argumenty jak ignorowany kolega fuze a nikt tutaj się w taka rozmowę już nie da wciągnąć.

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kKadajo - oczywiście modele różnią się. Wnioski pro-oledowców są takie same - złe, niewiarygodnie przeprowadzone testy. Moje argumenty wynikają wprost z analizy danych zawartych na RTINGS. 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Toma-San napisał:

Panowie - proponuję, żeby nie robić wycieczek personalnych i nie wysyłać nikogo do psychologa lub psychiatry. 

A ja proponuję przypominać za każdym razem, że ktoś ma nierówno pod sufitem jeżeli ciągle, mimo upomnień i rzeczowych kontrargumentów:

• wypisuje brednie
  • wylewa swoje niepotrzebne żale i frustracje
  • wprowadza celowo i świadomie innych użytkowników w błąd

Nikt z racjonalnych użytkowników tego forum nie nadąży nad prostowaniem farmazonów wypisywanych w dziale OLED przez @fuze,  @Somebody101 czy przez ciebie panie @Toma-San

A wystarczy napisać co jakiś że użytkownik XYZ ma nierówno pod sufitem, żeby nowi użytkownicy wiedzieli czyje opinie są delikatnie mówiąc nic nie warte.

• Plusik 2
  • Zmieszany 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

Gruba ta Twoja sugestia co do LCD'kowego trolla, ale po tych jego ostatnich dyrdymałach w pełni trafna :) Dla mnie jest jasne że ten koleś nigdy nawet nie miał OLEDA (zdjęcia jego rzekomych usterek pewnie wziął z sieci). Ja juz pisałem jak wyglądał u mnie zakup i mimo tego nie mam absulutnie ani jedenj wady/usterki o których on pisze, a już pokładam się ze śmiechu przy w kółko powtarzanej bredni o ciemnym obrazie, który wręcz uniemożliwia oglądanie w dzień. Ja jakoś oglądam i widzę wszystko. Jeśli ktoś mam ciemno wystarczy troche zwiększyć jasność, oświetlenie czy inne parametry, w końcu po to one są.

.... i proszę Was (Subman okiełznaj potrzebę riposty? ) nie karmcie już tego płatnego trolla, on się z tego śmieje bo dzięki temu może te bzdury i kłamstwa w kółko powtarzać a po ilości (niestety nie jakości) postów widać że ma wiele czasu. Jeśli już to nie wklejajcie jego wypowiedzi coby ci którzy go mają w ignore nie musieli tracić czasu.

• Plusik 3
  • Lubię 2
  • Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=149002]kKadajo[/mention] - oczywiście modele różnią się. Wnioski pro-oledowców są takie same - złe, niewiarygodnie przeprowadzone testy. Moje argumenty wynikają wprost z analizy danych zawartych na RTINGS. 
No to opiszę proszę te argumenty opierając się też o opis metodologi testów. Czekamy.

• Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Toma-San napisał:

@fio2 - Dyskutujemy właśnie wyniki dostępne na portalu RTINGS. Jeśli inaczej interpretujesz wyniki testu, napisz o tym.

@kKadajo - wystarczy, że z oglądania sławnego już tutaj TVN24 przełączysz się na np. fifę i pasek wyniku pokryje się z poprzednim - efektem będzie dalsze obciążanie pikseli jasnymi kolorami

Co do sumarycznego czasu wyświetlania to faktycznie spotkałem się również z takimi opiniami. Radzę podchodzić do tego typu rewelacji ostrożnie, bo póki co są to opinie a nie fakty. Jeśli ktoś ma jakieś wiarygodne źródło to może się podzielić.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 10.08.2018 o 16:03, fuze napisał:

Liderem brygady (skoro słowo "banda" ci nie odpowiada) okazał się użytkownik Subman, który z jednej strony wychwala OLEDy pod niebiosa,  z drugiej natomiast nie widzi ewidentnych plam, pasów czy wypaleń (a nawet jak widzi to "jemu nie przeszkadzają" - szkoda, że wspomina o nich wyłącznie zdawkowo między całymi akapitami pochlebnych słów o OLEDach). 

EOT z mojej strony. Tym postem żegnam się z OLEDowymi fanatykami.

I po co tu wróciłeś,nie potrafisz żyć bez trolowania ? . O co Ci chłopie chodzi w ogóle, skąd w Tobie tyle jadu,jakieś kompleksy czy jak? Ode mnie IGNORED , już nie chce mi się tego czytać .

Pozostałym zalecam to samo

• Plusik 4
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Toma-San napisał:

Chciałbym jednocześnie przypomnieć, że to już drugi test, w pierwszym były podnoszone zarzuty, że jest robiony w sposób nieadekwatny do normalnego użytkowania TV, a widzę że po drugim teście (Real Life OLED Burn In Test) podnoszone są te same argumenty.

Oba testy były źle przeprowadzone, bo oba pokazały że OLEDy się wypalają. Właściwie przeprowadzony test to taki, z którym OLED sobie poradzi. Koniec, kropka :D

6 godzin temu, klaus71 napisał:

nie wiem co ty masz za kosmiczne warunki że nic nie widzisz na tv bez jasnosci na poziomie 600cd

Wystarczą okna skierowane na zachód (nie muszą być nawet ogromne). Już wcześniej pisałem, że "południowy salon" to nie jest jasny salon - do niego po 15-16 (gdy większość wraca z pracy) promienie słońca już dawno nie wpadają. Zresztą nawet w południe słońce świeci tak wysoko, że pewnie nie przebija się przez zadaszenie balkonu/loggi i mocno oświetla tylko parapet...

I żebyśmy się zrozumieli... W moich warunkach (zachodnie okna, ale TV stojący bokiem) na prawie maksymalnym podświetleniu OLED dawał radę. Problem w tym, że przy takich ustawieniach podczas długich seansów (od 14 do 20-21 - czyli przez cały czas, kiedy od wiosny do jesieni słońce wpada do pomieszczenia) wypalenia pojawiłyby się momentalnie, a zmniejszając wartość do 40-50, oglądanie przez spore refleksy stawało się mało komfortowe.

Czarę goryczy przelał fakt, że z uwagi na plamy/zafarby nawet wieczorem oglądanie nie powodowało pełnej satysfakcji. W moim przypadku wyglądało to tak, że "w dzień refleksy, wieczorem zafarby".

6 godzin temu, klaus71 napisał:

tylko jest z nimi jeden problem - jak jest fajny FALD  to  kosztują one  często tyle co  dwa oledy (no moze poza philipsem pus8102 - ten ma cenę killerską)

Ja bym to odwrócił. To OLEDy są na ogół droższe, z wyjątkiem wyłącznie ubiegłorocznego B7v - ten ma cenę killerską. Sony XF90 - 8500, Q9FN - ok. 12-13 tysięcy, Sony Z9D pod koniec sprzedaży (czyli jeszcze miesiąc/dwa temu) też był do wyrwania za 13 tysięcy. Dla porównania najtańszy OLED od LG z tego roku (B8) kosztuje 12 tysięcy, Sony 12-13, Panasoniki ponad 15, itp. itd.

1 godzinę temu, ksiadzDOBRODZIEJ napisał:

I po co tu wróciłeś

Bo nadal powielaliście brednie, ślepo zachwalaliście OLEDy i wprowadzając w błąd, nakłanialiście do ich zakupu kolejnych nowych użytkowników, którzy przyszli na forum po poradę.

6 godzin temu, efel napisał:

A ja proponuję przypominać za każdym razem, że ktoś ma nierówno pod sufitem jeżeli ciągle, mimo upomnień i rzeczowych kontrargumentów:

• wypisuje brednie

Czy OLED się nie wypala?

Czy OLED nie ma problemów z plamami/zafarbami z uwagi na źle nałożony polaryzator?

Czy OLED nie ma problemów z bandingiem?

Czy OLED nie ma mniejszej jasności od LCD?

Czy upłynniacz LG nie jest gorszy od tego w Sonym czy Samsungu?

Czy w OLEDzie bez żadnego ryzyka można stosować non stop maksymalne podświetlenie (bez ryzyka przyspieszonych wypaleń)?

Zastanów się może kto tu wypisuje brednie...

Ja w każdej swojej wypowiedzi byłem obiektywny. Za dźwięk, design, system (i kilka innych rzeczy) model B7v mocno chwaliłem, ale gdy widzę wady to o nich otwarcie piszę (w przeciwieństwie do Was - fanatyków lub opłacanych trolli).

6 godzin temu, Mario Mario napisał:

Dla mnie jest jasne że ten koleś nigdy nawet nie miał OLEDA (zdjęcia jego rzekomych usterek pewnie wziął z sieci).

Hahahaha... Nawet nie wiem jak to skomentować... Nie mam zamiaru udowadniać internetowemu cwaniaczkowi, że miałem OLEDa, więc powiem jedno:

NAWET GDYBY zdjęcia nie były moje (tylko znalezione w necie), to pokazywały wadę. Co za różnica, czy w moim, czy kogoś innego egzemplarzu? Zdjęcie pokazywało ewidentny zafarb na matrycy B7v... Zdjęcia innych użytkowników pokazują banding czy wypalenia...

Ale my się oczywiście nie znamy. OLEDy są wspaniałe, a obraz przez nie wyświetlany jest idealny. Dawno się tak nie uśmiałem...

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsmutniejsze jest to, że niektórzy myślą, że jak kolega "f" kupi sobie nowy TV to przestanie tutaj trolować. Panowie tak się niestety nie stanie. Być może on ma już nowy odbiornik, lub czeka na mitycznego Sony, lub nie zamierza w ogóle kupować. Będzie dalej robił to co robi. Pogódźcie się z tym! Jeżeli jednak się mylę to nie omieszkam mu się zrewanżować za to zaśmiecanie forum.

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leszekgd: Jeśli moje posty tak Ciebie irytują, to dodaj mnie do czarnej listy. Wtedy Ty nie będziesz musiał czytać moich "bredni", a zarazem nowi użytkownicy forum będą mogli poznać  opinie "z obu obozów" na temat OLEDów. Wilk syty i owca cała...

Może dzięki temu nowi użytkownicy unikną sytuacji, w której na forum naczytają się niemal bekrytycznych "ochów i achów" nad OLEDami, dokonają zakupu, a po odbiorze i pierwszym odpaleniu niemile się rozczarują gdy ujrzą plamy, zafarby, powidoki, banding, szarpanie, itp. itd, które na tym forum jak widać są tematem tabu...

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Mario Mario napisał:

.... i proszę Was (Subman okiełznaj potrzebę riposty? ) nie karmcie już tego płatnego trolla, on się z tego śmieje bo dzięki temu może te bzdury i kłamstwa w kółko powtarzać a po ilości (niestety nie jakości) postów widać że ma wiele czasu. Jeśli już to nie wklejajcie jego wypowiedzi coby ci którzy go mają w ignore nie musieli tracić czasu.

No chyba się Ciebie posłucham :) Co więcej - wrzuciłem go do ignorowanych. Szkoda marnować czasu na czytanie i komentowanie tych samych wymyślonych, kłamliwych wypocin.

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze jak jesteś taki obiektywny to czemu nie przestrzegasz przyszłych użytkowników flagowych LCD przed cloudingiem, bandingiem, słabą czernią, słabymi kątami widzenia, równomiernością jasności, niedomagającym lokalnym wygaszaniem... Kupujący tv za ponad 10k może się trochę zdziwić, że zamiast dobrego tv ma mocną świetlówkę. Ty zamiast tego całą swoją energię poświęcasz na walkę z oledami. Jakbyś tylko wypisywał rzeczy prawdziwe pewnie nikt by Ciebie nie dodawał to ignorowanych. Jak ktoś chce, żebyś podał źródło albo potwierdzenie to najczęściej go zbywasz. Jeśli ktoś podważa Twoje posty to wg Ciebie jest zaślepionym fanboyem. Wracając do tematu czyli 55B7: polecam gorąco wszystkim którzy chcą kupić ten tv. Przez rok czasu od wyjęcia z pudełka "świeci jak milion dolarów". Żadnych wypaleń, bandingu, czy zafarbów (jeśli się pojawią nie omieszkam o tym napisać). Posiada dwie wady: upłynniacz mógłby być lepszy i mógłby mieć 65 cali ?.

Pozdrawiam

• Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega fuze najpierw zainwestował mnóstwo czasu i energi w próbę zwrotu swojego tv. Opisywał ze szczegółami każdym etap tej nierównej wałki z korporacjami. Każdego dnia można było przeczytać kolejny epizod z przygodami. Napięcie rosło... Okazało się że zwrot nie jestem taki łatwy. Aż dziwne że kolega nie doszedł do wniosku, że kurierzy to też spiskowcy i można ich wsadzić do jednego wora razem ze sługusami LG. Potem była druga sztuka i znów zonk. Sztuka z defektami. Kolega zrobił więc własny research i na podstawie dwóch posiadanych egzemplarzy i jeszcze kilku w sklepie doszedł do wniosku, że został oswiecony. Odkrył straszliwą prawdę. Wszystkie Oledy to buble. Dobrze byłoby wykazać się odrobiną sceptycyzmu i zastanowić się czy próbka porównawcza nie jest zbyt mała, no ale nie. Stracony czas i nerwy trzeba jakoś odreagować a oświeceniem podzielić się z innymi, oszczędzając im problemów. Staczając się po równi pochyłej najlepiej oczywiście posługiwać się przy tym przypadkami skrajnymi, by utwierdzić w przekonaniu samego siebie, że ma się całkowitą rację. Jeśli ktoś ma inne zdanie to jest kupiony. A skoro wiadomo że wszyscy kłamią, to wszyscy kłamią i nie ma tu czego udowadniać. Można w kółko powtarzać to samo i starać się zakrzyczeć innych.

Nie próbuje nikogo przekonać że nie ma wadliwych egzemplarzy. Są i jest ich prawdopodobnie tyle samo co tych absolutnie idealnych. Gdzieś po środku mamy średnią jakościowa i tych egzemplarzy będzie najwięcej. Tyczy się to wszystkiego, co produkuje człowiek. Preferencje i wrażliwość użytkownika na różne problemy też mają tu duże znaczenie. Dlatego ten wątek (mimo iż ma teoretycznie pomagać podjąć decyzję o zakupie) jest niestety kiepskim miejscem na poszukiwanie informacji. Bo ze skrajnych przypadków tworzy się powszechne zjawisko i robią to zarówno hejterzy jak i miłośnicy tej technologi.

Patrząc na komentarze mam wrażenie że wyważone opinie to nikogo specjalnie nie interesują. Gawiedz żądna krwi albo uwielbienia i kończy się rozpatrywaniem tematu w czarno-bialych barwach.

• Lubię 4
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak i wszystko jasne , to było wiele stron temu i nie mogłem skojarzyć ale teraz Damiano85 mi przypomniał, że fuze to był ten gość od kurierów, temat przewijał się przez dobre kilkanaście stron aż do zrzygania ?. Oni od razu wyczuli , że z nim jest coś nie halo i dlatego nie chcieli od niego wziąść tej paczki.??

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to odwrócił. To OLEDy są na ogół droższe, z wyjątkiem wyłącznie ubiegłorocznego B7v - ten ma cenę killerską. Sony XF90 - 8500, Q9FN - ok. 12-13 tysięcy, Sony Z9D pod koniec sprzedaży (czyli jeszcze miesiąc/dwa temu) też był do wyrwania za 13 tysięcy. Dla porównania najtańszy OLED od LG z tego roku (B8) kosztuje 12 tysięcy, Sony 12-13, Panasoniki ponad 15, itp. itd.

65B8 juz jest za 10tysi, ale 65B7 dalej produkują a skoro testy pokazują że jest blisko B8 więc jest jednak bliżej tego co napisałem cena x 2 by mieć topowego falda

a jedyną alternatywą są xf90 lub pus8102  - też tv nie bez wad jak sie poczyta co wypisują ich właściciele

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi