Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Należy zwrócić uwagę w teście że tylko ten jeden oled poległ, reszta trzyma się bardzo dobrze więc mity o tym że oled nie nadaje się do grania czy oglądania zwykłej tv można włożyć między bajki. Biorąc pod uwagę ekstremalność testu nie ma praktycznie szans aby komuś się oled wypalił podczas normalnego użytkowania.

daa9c6561b7cb0516a284cef7f8c41b7.png

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Edytowane przez kKadajo
  • Plusik 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba na całym forum reklamują TVN24. Kto ogląda to może mieć wypalenia/powidoki. Innym może być przykro. Przecież programów informacyjnych jest więcej. TVP info, Republika, Superstacja, Polsat news.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, fuze napisał:

Gwarancję na wypalenia masz na 2 lata czy dłużej? Na jaki okres kupujesz TV za 15 tysięcy?

W przypadku usterki/wady/cechy technologii, która ma tak dużą szansę na wystąpienie chciałbym, by gwarancja wynosiła przynajmniej 5 lat...

Jak rozumiem to tyko Oledy mogą psuć się po okresie gwarancji, ale reszta sprzętu to już nie... 

Duża szansa na wystąpienie usterki? Dość śmiała opinia... Którą opierasz zapewne głównie na podstawie problemów kilku użytkowników np tego forum, tworząc jednocześnie zjawisko fałszywej powszechności. Proponuję trzymać się faktów. Testy wskazują że Oleda jest łatwiej wyeksploatować niż ekran LCD, co nie znaczy, że jest to takie proste jak niektórzy głoszą. Dobrze że ktoś robi takie testy bo każdy myślący konsument może sam wyciągnąć wnioski i odpowiedzieć sobie na pytanie czy lepiej kupić LCD czy nie. Interpretację forumowych krzykaczy można sobie natomiast podarować... 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam! Ignorujcie trolla, bo znowu zrobi się syf. Dodać do ignorowanych, zapomnieć.

Edytowane przez fio2
  • Plusik 2
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Test nosi nazwę "Real Life OLED Burn In Test", więc chyba miał na celu symulację normalnego użytkowania TV? Dla nikogo nie może być zaskoczeniem, że TV poległ na teście CNN przy jasności 380 cd/m2, natomiast bardzo niepokoi wyraźne wypalenie przy 200 cd/m2. Przy Fifie też widać zmiany na matrycy...

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź tylko pod uwagę że przez 4 tys godzin było wyświetlane to samo. Czy to FIFA czy inne programy czy gry. Podzielmy to na 6 i mamy prawię dwa lata grania w Fifę bez przerwy na inne rzeczy. Więc wynik moim zdaniem naprawdę rewelacyjny.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Subman napisał:

Po pierwsze powidoki to nie wypalenia.

W jednym i drugim przypadku widzę na ekranie pasy/plamy/mazy, których w materiale źródłowym nie ma. Jak nazwiesz ten efekt nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Były tu na forum zdjęcia OLEDa, w którym "wypaliły" się czarne pasy u góry/dołu i nie chciały zniknąć po ponownym uruchomieniu telewizora (z tego co pamiętam, to nawet automatyczna kompensacja nie pomagała - trzeba było zapuścić ręczną).

Ja sam u siebie nigdy ich nie zaobserwowałem w normalnych warunkach.

Ty u siebie nie widzisz (lub nie chcesz widzieć) ewidentnych plam w narożniku, więc nie jesteś dla mnie żadnym wyznacznikiem.

Ale widzę, że ty preferujesz QLEDa.

Znajdź fragment wypowiedzi, w której preferowałem QLEDa? Preferuję ekrany, które nie niszczą się od normalnego używania i które nie wymagają ode mnie specjalnej troski i wybitnie oszczędnego traktowania (kanały informacyjne - nie, wysoka jasność - nie, długie seanse - nie, gry w HDR - nie, itp. itd.). Gdybyś uważnie czytał moje wypowiedzi to byś wiedział, że czekam na premierę ZF9, a rozważałem także XF90. To też są QLEDy?

20 godzin temu, Subman napisał:

DSE, które będziesz miał od samego początku do końca

Patrz Pan, zupełnie jak plamy, zafarby czy banding w OLEDzie. Swoją drogą co ma piernik do wiatraka? Rozmawiamy o wadach OLEDów (i B7), a Ty (jeśli już tak usilnie próbujesz reklamować tę technologię) zamiast merytorycznie obronić zarzuty, wyskakujesz z tekstem "ale XXX ma problem z YYY". Brawo TY!

20 godzin temu, klaus71 napisał:

to jest wątek o b7 - wiec cena nie 10-15kzł

Na starcie B7 w wariancie 65 cali kosztował chyba nawet powyżej 15 tysięcy. Teraz kosztuje ok. 8,5, więc tylko nieznacznie poniżej wspomnianych widełek.

a porównac można nawet do wysokich modeli - panas ex780 ma max jasność w okolicach 400, podobnie samsung np. q8 (świeży test).

wg ciebie na nich tez nic nie zobaczymy w dzień - bo mają jasność sdr na poziomie oled'a - dobrze że to piszesz - właściciele tych lcd mocno się tym zdziwią

Porównujesz wyłącznie maksymalne wartości. W LCD z tak wysokiego podświetlenia mogę bez obaw korzystać przez większość słonecznego dnia, w OLEDzie spowoduje to przyspieszone pojawianie się powidoków i wypaleń. Dodatkowo w OLEDach pojawia problem agresywnego ABLu... W LG jest jeszcze o tyle dobrze, że "uruchamia się" on powyżej (chyba - pisane z pamięci) 70%, w innych OLEDach znacznie wcześniej. Jeśli więc już porównujesz jasność obu ekranów, to OLEDową wartość powinieneś podzielić na pół. Swoją drogą porównałeś jedne z ciemniejszych LCD (z górnej półki) z jednym z jaśniejszych OLEDów. To też świadczy o Twoim obiektywizmie (a raczej jego braku)...

a jasność oled nawet na 100 nie niszczy panelu chyba że non-stop oglądasz coś co ma stałe elementy w tych samych miejscach - tylko po co

Cieszę się, że wreszcie przyznałeś mi rację. Grafika z wynikiem meczu, HUD w grze, pasek na TVN24/TVP Info, agresywne logo na niektórych kanałach. Mam wymieniać dalej? Rozumiem, że w przypadku OLEDa powinienem zrezygnować z dłuższego oglądania ww. materiałów albo ograniczyć jasność do połowy (i domyślać się co wyświetlane jest pod refleksami), żeby broń Boże nic się nie wypaliło? Powtórzę... OLED do jasnego salonu to nie jest najlepszy pomysł, chyba że ktoś lubi oglądać TV w dzień przy zasłoniętych roletach. Inaczej albo ekran okaże się zbyt ciemny, albo wysokim (maksymalnym?) podświetleniem szybko zabijemy matrycę...

10 godzin temu, Damiano85 napisał:

Testy wskazują że Oleda jest łatwiej wyeksploatować niż ekran LCD

I o tym mówię... Jeśli OLEDa łatwiej wyeksploatować i szansa na pojawienie się wypaleń jest większa, niż na wystąpienie jednej z usterek typowych dla ekranów LCD to oczekiwałbym, by gwarancja (tylko na wypalenia) była dłuższa niż dwa lata. Chyba, że ktoś nie widzi problemu w zakupie TV za 15 tysięcy, który po dwóch latach (i po okresie gwarancji) być może non stop wyświetlał będzie statyczny, wypalony element...

Ryzyko wypaleń jest spore i tylko dwuletnia gwarancja na ten defekt w przypadku tak drogich telewizorów jakoś mnie nie uspokaja...

15 minut temu, kKadajo napisał:

Weź tylko pod uwagę że przez 4 tys godzin było wyświetlane to samo.

Nie to samo, bo "statyczne" elementy nie do końca muszą być idealnie "statyczne". Treść paska non stop się przesuwa, a na wypaleniu i tak widzimy ogromną plamę innego koloru.

Także dzisiaj gram w FIFĘ 18, za rok w FIFĘ 19. Obie będą wyświetlały wynik w podobnym miejscu, które po dwóch latach z dużym prawdopodobieństwem zmieni odcień. To samo z meczami: PR, La Liga, Ekstraklasa, CL, itp. itd. Sporo z nich rozgrywanych jest w dzień, przy dużym słońcu, wtedy podświetlenie powyżej 80% w jasnym salonie to konieczność. Do tego serwisy informacyjne... Ludzie mają różne przyzwyczajenia i ciężko wymagać, by ślepili się przy niskim podświetleniu albo rezygnowali z długiego seansu, bo "TV się popsuje"...

I nie mów o 4 tysiącach, bo początki wypaleń pojawiły się znacznie wcześniej. Po 4 tysiącach na egzemplarzu z testu rtings wypalenia są już takie, że z TV praktycznie nie da się korzystać...

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, fuze napisał:

Były tu na forum zdjęcia OLEDa, w którym "wypaliły" się czarne pasy u góry/dołu i nie chciały zniknąć po ponownym uruchomieniu telewizora (z tego co pamiętam, to nawet automatyczna kompensacja nie pomagała - trzeba było zapuścić ręczną).

Aha... oczywiście.. A jutro co jeszcze wymyślisz ???

12 minut temu, fuze napisał:

Ty u siebie nie widzisz (lub nie chcesz widzieć) ewidentnych plam w narożniku, więc nie jesteś dla mnie żadnym wyznacznikiem.

Tiaa, najpierw wypalenia, teraz plamy, a jutro co znajdziesz jeszcze na zdjęciu ? DSE ? ?

5 godzin temu, Toma-San napisał:

Panowie. Test nosi nazwę "Real Life OLED Burn In Test", więc chyba miał na celu symulację normalnego użytkowania TV? Dla nikogo nie może być zaskoczeniem, że TV poległ na teście CNN przy jasności 380 cd/m2, natomiast bardzo niepokoi wyraźne wypalenie przy 200 cd/m2. Przy Fifie też widać zmiany na matrycy...

I tak i nie. rtings założyło, że na podstawie tego testu można sobie wyrobić opinię co się stanie z OLEDem po danym czasie kumulacyjnego oglądania pewnego typu programu. Ale czy takie założenie jest słuszne przy zróżnicowanym oglądaniu ? Wątpię patrząc na swojego OLEDa i na to co się dzieje z C7 na rtings. Zresztą sam rtings wyraźnie też o tym wspomniał:

Cytat
  • This test alone only demonstrates the effect of one of the use cases described above. It does not show the effect of changing between multiple sources (such as watching football 20% of the time, playing high-risk video games 50% of the time, and playing low risk video games 30% of the time).

Edytowane przez Subman
  • Plusik 2
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gwarancji to ja się zgadzam w 100%. Oled= jakieś ryzyko wypalenia, powidoków czy czegokolwiek. Ja mam do swojego tv zaufanie Ale na pewno czułbym się spokojniejszy mając dłuższą gwarancję. Bez dwóch zdań.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Subman napisał:

Aha... oczywiście.. A jutro co jeszcze wymyślisz ???

W wolnej chwili może poszukam tego zdjęcia. W temacie rozgorzała nawet dyskusja, czy to może od Netflixa i pojawiły się zgadywania od jakiego serialu mogło to wystąpić. Także nie pisz bzdur, że czarne pasy się nie wypalają i to "tylko momentalnie znikające powidoki", bo w tamtym egzemplarze pasy utrzymywały się nawet po ponownym uruchomieniu telewizora.

3 minuty temu, Subman napisał:

Tiaa, najpierw wypalenia, teraz plamy, a jutro co znajdziesz jeszcze na zdjęciu ? DSE ?

Słowem "plama" zastąpiłem "wypalenie", żeby się nie powtarzać. W górnym lewym narożniku Twojego OLEDa ewidentnie widzę początek wypalenia. Ekran nie jest w tamtym miejscu idealnie gładki, tylko wyświetla inny element (można to nazwać "prostokątną plamą w innym odcieniu").

2 minuty temu, STELVIO napisał:

Co do gwarancji to ja się zgadzam w 100%.

O tym mówię... Jeśli LG jest pewne swoich matryc, to powinno przedłużyć gwarancję na wypalenia do 5-10 lat (tak jak ma to miejsce np. w niektórych elementach w samochodach, w silnikach inwerterowych w pralkach, itp. itd.)

Chyba, że OLED to delikatny telewizor, który ma posłużyć 3-4 lata umiarkowanego korzystania i trafić na śmietnik...

"Najlepsze" w tym wszystkim jest to, że inni producenci (podobno) w ogóle nie uznają wypaleń jako wadę.

• Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup juz sobie jakis lcd - męczysz się bez tv i tylko bzdury wypisujesz na forum

• Plusik 3
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, klaus71 napisał:

kup juz sobie jakis lcd - męczysz się bez tv i tylko bzdury wypisujesz na forum

Nie większe od Ciebie.

Zamiast merytorycznie odnieść się do moich argumentów np. o jasności, Ty posługujesz się ogólnikami i obrażasz.

Które technologia jest jaśniejsza? Która technologia pozwala na korzystanie z większej jasności maksymalnej bez ryzyka szybkich wypaleń? Która technologia wobec tego sprawdzi się lepiej w jasnym pomieszczeniu?

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie - dla ciebie wygrywa technologia LCD zawsze - jest bez wad a wady ma tylko oled

do tego nie można odnieść się merytorycznie - szkoda czasu na fanatyka z klapami jak u woła

• Plusik 2
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, fuze napisał:

W wolnej chwili może poszukam tego zdjęcia. W temacie rozgorzała nawet dyskusja, czy to może od Netflixa i pojawiły się zgadywania od jakiego serialu mogło to wystąpić. Także nie pisz bzdur, że czarne pasy się nie wypalają i to "tylko momentalnie znikające powidoki", bo w tamtym egzemplarze pasy utrzymywały się nawet po ponownym uruchomieniu telewizora.

No szukaj, szukaj OLEDa 4k z wypalonymi czarnymi pasami :) 

25 minut temu, fuze napisał:

Słowem "plama" zastąpiłem "wypalenie", żeby się nie powtarzać. W górnym lewym narożniku Twojego OLEDa ewidentnie widzę początek wypalenia. Ekran nie jest w tamtym miejscu idealnie gładki, tylko wyświetla inny element (można to nazwać "prostokątną plamą w innym odcieniu").

Nie no oczywiście. Plama to jest to samo co wypalenie. A wypalenie i powidoki to też to samo, bo "jak zwał, tak zwał"... A teraz znalazłeś "prostokątną plamę w innym odcieniu" u góry z lewej strony :) No nieźle :D A jutro znajdziesz mi na planszy kosmitów ? ? No serio, nie ośmieszaj się, bo można paść ze śmiechu ?

Edytowane przez Subman
  • Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Oled C7 praktycznie świadomie. I ogólnie cieszyłbym się dłuższą gwarancją niż 2 lata.Notabene mam od zeszłego roku Tv TCL C7006, który to też ma  dobry obraz , Jednak OLED go miażdży , Mam też sony 49x8505 i oprócz pastelowości kolorów w Sony nie jest lepszy od Oleda.

Oczywiście wkurzyłbym się niemiłosiernie gdybym zauważył mankamenty w obrazie , Staram się jednak nie używać tv wyłącznie na jednym kanale, często włączam youtube.

Edytowane przez syberka
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, klaus71 napisał:

no właśnie - dla ciebie wygrywa technologia LCD zawsze - jest bez wad a wady ma tylko oled

do tego nie można odnieść się merytorycznie - szkoda czasu na fanatyka z klapami jak u woła

LCD nie zawsze wygrywa i nie jest bez wad. Tak samo OLED ma swoje zalety. Nie wiem gdzie wyczytałeś u mnie coś innego.

Po prostu śmieszą mnie wpisy OLEdowych fanatyków (albo płatnych trolli), które ciężko zignorować bo wprowadzają w błąd kupujących i szukających tu porady (tak było m.in. ze mną). LCD ma DSE, ghosting i nieidealną czerń. OLED ma wypalenia, zafarby, banding i mniejszą jasność (przez co nie sprawdzi się do dziennych seansów w jasnym salonie - o tym głównie z Tobą dyskutowałem)). To Ty próbujesz udowodnić, że OLED jest równie jasny co LCD i równie dobrze nadaje się do widnych pomieszczeń, a na potwierdzenie tezy wybrałeś dwa skrajne przypadki i porównałeś wartości maksymalne, ignorując ABL oraz znacznie większe ryzyko wypaleń przy długotrwałym korzystaniu z podświetlenia maksymalnego w OLEDzie...

12 minut temu, Subman napisał:

Nie no oczywiście. Plama to samo co wypalenie. A wypalenie i powidoki to też to samo, bo "jak zwał, tak zwał"... A teraz znalazłeś "prostokątną plamę w innym odcieniu" u góry z lewej strony :) No nieźle :D A jutro znajdziesz mi na planszy kosmitów ? ? No serio, nie ośmieszaj się, bo można paść ze śmiechu ?

Wrzuciłeś zdjęcie swojej matrycy, która na jednolitym tle, w górnym lewym narożniku (pod samą krawędzią) wyświetla jakiś prostokątny element w nieco innym odcieniu. Jak mam to nazwać? Wypalenie? Powidok? Plama? Dla mnie to ewidentna wada (póki co jeszcze tak bardzo nie przeszkadzająca - bo niewielka), a to jak ją nazwiesz nie ma dla mnie znaczenia.

Edytowane przez fuze
  • Plusik 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, fuze napisał:

Wrzuciłeś zdjęcie swojej matrycy, która na jednolitym tle, w górnym lewym narożniku (pod samą krawędzią) wyświetla jakiś prostokątny element w nieco innym odcieniu. Jak mam to nazwać? Wypalenie? Powidok? Plama? Dla mnie to ewidentna wada (póki co jeszcze tak bardzo nie przeszkadzająca - bo niewielka), a to jak ją nazwiesz nie ma dla mnie znaczenia.

I ile razy jeszcze chcesz powtórzyć tą bzdurę ? Myślisz, że jak 1000 razy powtórzysz kłamstwo, to stanie się to prawdą ? Raz "widzisz ewidentnie początek wypalenia", a teraz już tylko się pytasz że to może być powidok lub plama ??? Serio, przy takim toku rozumowania, to możnaby ci podsunąć zdjęcie matrycy VA, powiedzieć że niby to OLED bez wypaleń, a ty byś od razu znalazł na tym zdjęciu wypalenia :)

Ale proszę bardzo - kolejne zadanie dla ciebie - zaznacz ten "prostokątny, wypalony element" na zdjęciu mojego C7 i pokaż wszystkim forumowiczom gdzie niby jest te owe wypalenie. Wszyscy chcieliby się trochę pośmiać :) 

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fuze napisał:

Porównujesz wyłącznie maksymalne wartości. W LCD z tak wysokiego podświetlenia mogę bez obaw korzystać przez większość słonecznego dnia, w OLEDzie spowoduje to przyspieszone pojawianie się powidoków i wypaleń. Dodatkowo w OLEDach pojawia problem agresywnego ABLu... W LG jest jeszcze o tyle dobrze, że "uruchamia się" on powyżej (chyba - pisane z pamięci) 70%, w innych OLEDach znacznie wcześniej. Jeśli więc już porównujesz jasność obu ekranów, to OLEDową wartość powinieneś podzielić na pół. Swoją drogą porównałeś jedne z ciemniejszych LCD (z górnej półki) z jednym z jaśniejszych OLEDów. To też świadczy o Twoim obiektywizmie (a raczej jego braku)... 

No ale to oczywiste, że do bardzo jasnych pomieszczeń kupuje się LCD i do stałej treści też kupuje się LCD. Nie sądzę żebyś dostał tu od kogoś rekomendację OLED-a przy takim typie użytkowania, tym bardziej że w jasnym pomieszczeniu czerń buduje nie tyle ekran co powłoka antyrefleksyjna na nim. Możesz ryzykować (i raczej ci się nie wypali), ale to nie jest najbardziej optymalne wyjście

Chyba właściwym będzie określenie OLED-a jako nowej plazmy - ciemniejszej, podatnej na wypalenia ale też (o ironio!) tańszej od LCD o porównywalnej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, fuze napisał:

To Ty próbujesz udowodnić, że OLED jest równie jasny co LCD i równie dobrze nadaje się do widnych pomieszczeń, a na potwierdzenie tezy wybrałeś dwa skrajne przypadki i porównałeś wartości maksymalne, ignorując ABL oraz znacznie większe ryzyko wypaleń

w stosunku do 80% lcd oled ma jasność porównywalną lub lepszą i będzie też spoko dawał radę w jasnych pomieszczeniach

bo ma bardzo dobrą powłokę gdy w lcd tak dobra powłoka jest często tylko w tych droższych modelach

u mnie mimo południowego okna nawet plazma panasa st60 dawała radę w dzień - wszystko dzięki powłoce

więc teksty że oled nie nadaje się do jasnych pomieszczeń jest dla mnie wpisem "LCDkowego fanatyka (albo płatnego trola) które ciężko zignorować bo wprowadza w błąd kupujących i szukających tu porady"

najjaśniejsze LCD spiszą się lepiej i tylko tyle 

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raus napisał:

No ale to oczywiste, że do bardzo jasnych pomieszczeń kupuje się LCD

Jak widać nie takie oczywiste... Przeczytaj sobie wpis kolegi niżej, który usilnie próbuje bronić jasności OLEDów i ich przydatności do bardzo jasnych pomieszczeń. Niższa jasność maksymalna, ABL, zwiększenie ryzyka wypaleń przy wyższych podświetleniach, a koleś dalej brnie w ślepą uliczkę i próbuje zakłamać rzeczywistość.

OLEDowa sekta już nie tylko wyolbrzymia (przez nikogo przecież nie kwestionowane) zalety OLEDów (jak np. idealna czerń), ale także próbuje polemizować z ich (równie oczywistymi) wadami jak zafarby, banding, wypalenia, niższa jasność, itp. itd.

1 godzinę temu, klaus71 napisał:

w stosunku do 80% lcd oled ma jasność porównywalną lub lepszą

Bo porównujesz drogie OLEDy (najtańszy tegoroczny, 65 calowy model to wydatek ok. 10 tysięcy - mówię o Philipsie 873) do wszystkich LCD dostępnych na rynku (nawet tych za 3-4 tysiące). Porównuj OLEDy za 10 tysięcy i więcej, do porównywalnych cenowo LCDków. Wtedy zwycięstwa OLEDów będzie można policzyć na palcach jednej ręki (albo wcale) - topowy LCD prawie zawsze będzie jaśniejszy i sprawdzi się lepiej w jasnym pomieszczeniu.

Poza tym jak chłop krowie na rowie usilnie próbuję Ci wytłumaczyć (i wciąż nie trafia), że sucha wartość maksymalnej jasności nie wyczerpuje tematu, bo w OLEDzie dochodzi problem ABLu i ryzyka wypaleń przy wyższych ustawieniach podświetlenia. Co z tego, że najjaśniejsze OLEDy są w kwestii maksymalnej jasności "tylko" o 30% gorsze od topowych LCDków, jeśli przy większej ilości jasnego tła wartość ta drastycznie spada, a oglądając przez większość czasu OLEDa na maksymalnym podświetleniu szybko zabiję matrycę...

Aha... Południowy pokój to nie jasny pokój. Po 13-14 słońce świeci w nim już tylko z ostrego kąta. Ja mówię o salonie z oknami na zachód, gdzie słońce wpada do środka praktycznie przez cały dzień (latem od 12-13 do nawet 20-21).

Edytowane przez fuze
  • Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, fuze napisał:

OLEDowa sekta już nie tylko wyolbrzymia (przez nikogo przecież nie kwestionowane) zalety OLEDów (jak np. idealna czerń), ale także próbuje polemizować z ich (równie oczywistymi) wadami jak zafarby, banding, wypalenia, niższa jasność, itp. itd. 

No bo te wady na większości paneli dla dużej części osób są nieistotne (a w każdym razie przewyższają wady LCD, a zwłaszcza w podobnym budżecie). Jeśli ludzie żyli z plazmami (a przecież żyli), które miały te wszystkie wady (no, z wyjątkiem "brudnego ekranu") znacznie intensywniejsze to przesiadka na OLED-a będzie krokiem w przód. Ale oczywiście może się zdarzyć wadliwy egzemplarz (i nic zaskakującego że ich właściciele się tu "chwalą") i mogą się zdarzyć warunki w których OLED to kiepski wybór.

Mówienie o tym, że ABL to jakiś wielki problem to też przesada - na plazmie to zjawisko jest dość mało uciążliwe (w sumie można je zauważyć przy b. jasnych scenach i białych planszach) to wątpię żeby tu było realnym problemem.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była mowa o pasach i chyba chodzi o mnie. Powiem szczerze, że zaraz po oglądaniu prawie zawsze je widać na planszach ale znikają po kilkunastu sekundach wyświetlania obrazu na pełnym ekranie - zupełnie normalne jak dla mnie w przypadku OLED.

Normalne jest również to, że gdy je widać to obraz jest w ich miejscu nieco jaśniejszy na planszach. 

Natomiast problem jaki ja miałem był taki, że te pasy zrobiły się ciemne i było je widać przy normalnym oglądaniu - zatem zupełnie odwrotnie porównując do tego jak je widać przez moment na planszach. 

Co istotne te pasy znikają po krótkiej kompensacji (7 min). Przez miesiąc udało mi się dwa razy je wywołać. Za pierwszym razem uruchomiłem ręczne czyszczenie i napisałem na forum. Za drugim olałem sprawę, ale wyłączyłem TV w momencie gdy wiedziałem, że będzie robił krótką kompensację i pasy zniknęły. 

Wydaje mi się, że wystarczy po dłuższym oglądaniu materiału z pasami odpalić na minutę coś co będzie się wyświetlać na całym ekranie żeby pobudzić pixele, które nie działały i tyle. Robiąc tak nie zdążylo się żeby się znów pojawiły, zaś wyłączając TV od razu po długim seansie z pasami chyba zwiększa ryzyko, że się pojawią. 

Edytowane przez janq11
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, fuze napisał:

@fuze Już kilka razy pisałem do czego kupiłem ten tv- nie oglądam kablówki i pr. inf., bo nie mam na to czasu. Jeśli oglądam, to tylko filmy na NETFLIX lub z płyt BD UHD, gdzie czarne pasy u góry i na dole są normą. Nie ma śladu po oglądaniu tych filmów, żadnych (Boże!) "wypaleń", więc nie pisz bzdur. Jak na zwykłego użytkownika, który nie wie czego chce, to masz znakomitą wiedzę i podejrzewam, że to co się pisze tutaj o tobie, jest prawdą. A z taką wiedzą, którą posiadasz, kupiłeś świadomie OLED'a, to jesteś albo (delikatnie to ujmę) osobą, która ma problem z samodzielnym myśleniem i podejmowaniem decyzji, albo zwykłym trollem. Jedno i drugie nie warte jest uwagi.

• Plusik 1
  • Lubię 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po cholerę dyskutujecie z trollem jakim jest @fuze? Dodałem go do ignorowanych, ale wierutne kłamstwa, półprawdy i mity, które rozpowszechnia nadal mi wyskakują w cytatach. Dla niego już nie ma ratunku, nieszczęśliwy splot wydarzeń i sprawił, że dla niego OLED to wróg nr 1. Podejrzewam że już dawno sobie kupił jakiś LCD, ale się tu nie chwali tym faktem, bo pewnie okazało się, że obraz nie jest tak rewelacyjny jak sobie wyobrażał i nie spełnia jego olbrzymich wymagań. Ale trudno teraz przyznać przed sobą, że znowu się nie udało, że to moja wina. Ten człowiek znalazł się w bardzo ciemnym miejscu: niedługo dojdzie do wniosku że cała branża RTV go oszukała. Wzięła jego kasę i odważyła się nie dostarczyć mu idealnego produktu. Śmiem twierdzić że kolega cierpi na zaburzenia osobowości. To nie jest tak rzadka dolegliwość jak się może wydawać:

Cytat

Osoby cierpiące na zaburzenia osobowości mają wiele cech wspólnych. Przede wszystkim nie potrafią nawiązywać satysfakcjonujących związków z innymi ludźmi, często popadają z nimi w konflikty. Charakteryzuje ich brak empatii. Nie potrafią wyciągać wniosków ze swoich niepowodzeń. Pomimo wysokiego poziomu intelektu mają ograniczoną zdolność uczenia się. Za swoje niepowodzenia obwiniają inne osoby lub zły los.

Zaburzenia osobowości występują dość powszechnie. Trudno precyzyjnie oszacować skalę tego problemu, ponieważ wielu ludzi dotkniętych zaburzeniami osobowości nie korzysta ze specjalistycznej pomocy. Często zaburzenia te rozpoznawane są dopiero przez biegłych psychiatrów sądowych, w sytuacji konfliktu z prawem. Inne przypadki są diagnozowane na oddziałach psychiatrycznych, po próbach samobójczych czy też w trakcie terapii uzależnień. Ostatnie obszerne badanie epidemiologiczne wskazuje, że około 10-13% ludzi spełnia kryteria diagnostyczne zaburzenia osobowości.

• Plusik 4
  • Lubię 3
  • Haha 1
  • Zmieszany 4
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wrażenia po 2 m-cach użytkowania 65B7V:

Plusy:
- ogólnie jakość wyświetlanego obrazu (z pewnymi wyjątkami - poniżej),
- system operacyjny i jego ergonomia (zdecydowanie lepszy niż np. android w SONY),
- równomierne podświetlenie matrycy, a raczej równomierna jasność obrazu (szara ramka na matrycy w LCD to dla mnie porażka),
- całkiem dobrze wygląda materiał 1080p z nc+ (o dziwo mam wrażenie, że lepiej niż w SONY XF9005, który miałem okazję oglądać przez jakis czas),
- pilot jest OK, chociaż głównie używam Logitacha Harmony,
- wygląd telewizora (czasami to też jest ważne ;)).

Minusy:
- różowe zafarby widoczne na białym obrazie (szczególnie na śniegu),
- żółtawa trawa na boisku widoczna na bokach ekranu,
- odwzorowanie ruchu - BARDZO słabe (opera mydlana, artefakty), w moim 10-letnim SONY KDL-46 W4500 jest lepsze,
- no i jednak mam wrażenie - w przeciwiństwie do niektórych użytkowników na forum, część szczegółów w ciemnych scenach jest niewidoczna (czarna).

Podsumowując, nie jestem do końca pewny, czy to był dobry wybór (w grę wchodził jeszcze SONY 65 XF9005), ale już jest po ptokach :)
Gdyby 2 m-ce temu dostępny był 65 XE9305, to pewnie na nim by się skończyło, ale było już za późno :(

• Plusik 3
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi