Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja zdażyła się pierwszy raz więc raczej nie jest to timer ale sprawdze .... Która opcja odpowiada za uruchomienie przez wifi ?

Edytowane przez marecki6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W menu ogólne wylacz szybki start+ i mobilne wl. TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 28.07.2018 o 11:50, Damiano85 napisał:

Trzeba więc ich (użytkowników oledów) uświadomić, że nadciąga nieuniknione... 

Nieuniknione nastąpi, jeśli użytkownik nie ma świadomości problemu i profil treści oglądanych przez użytkownika nie jest zgodny z "oledowym".

Większość problemów została już w tym wątku poruszona i jest to już naprawdę nudne czytać posty osób, które nie mają z tymi telewizorami nic wspólnego i w kółko poruszają te same problemy. 

Piszą osoby, które niesione "hypem" na nowości zakupiły TV i mają z nim kłopot. Ponieważ problemy są te same, a niezadowolonych ludzi przybywa, posty siłą rzeczy powtarzają się...

Niestety przychodzi nowy użytkownik i zamiast znaleźć informacje, rozwiązania problemów itp to czyta ciągle tę litanie... 

Na większość poruszanych tutaj problemów pomaga tylko jedna rzecz: "Wymień/oddaj TV, poszukaj lepszej sztuki"

Oled to zafarb, Oled to banding, Oled to permanente i nieuniknione WYPALANIE, LCD to jasność słońca, tysiące nitów i życie wieczne, AMEN! 

To ja dodam coś na LEDa, tak dla równowagi:

Mój [TUTAJ_NAZWA_SIŁY_WYŻSZEJ_DO_KTÓREJ_KIEROWANA_JEST_PROŚBA]

Spraw aby clouding na LEDzie był tak wielki, żeby osoby oglądające filmy nie wiedziały, czy mgła spowodowana jest wadą TV, czy zamierzonym efektem reżyserskim

Spraw aby spadki jasności na krawędziach LEDa były tak duże, żeby osoby nieświadome wady przybijały TV do ściany sądząc, że to drewniana ramka

Spraw aby sprzątaczka widząc włączonego LEDa przecierała go za każdym razem ścierą, chcąc wyczyścić "brudny" ekran

Spraw aby muszki za każdym razem znajdowały nieszczelność i wchodziły pooglądać sobie LEDa od środka

Spraw aby kontrast na LEDzie był tak niewielki, żeby murzyn i biały wyglądali tak samo

Tak mi dopomóż [TUTAJ_NAZWA_SIŁY_WYŻSZEJ_DO_KTÓREJ_KIEROWANA_JEST_PROŚBA]

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Toma-San napisał:

Niestety przychodzi nowy użytkownik i zamiast znaleźć informacje, rozwiązania problemów itp to czyta ciągle tę litanie...

Moim zdaniem natomiast to dobrze, że od czasu do czasu pojawiają się "te same" litanie.

Nie każdy ma czas przejrzeć ponad 200 stron, większość testów niemal ślepo zachwala technologię OLED, a dzięki temu, że co kilkadziesiąt stron pojawiają się wpisy z podobnymi doświadczeniami coraz to nowych użytkowników, potencjalny kupujący który odwiedzi ten wątek ma łatwy dostęp mnóstwa informacji z pierwszej ręki i być może dokona innego, lepszego wyboru.

Podam swój przykład... Przed zakupem OLEDa przeczytałem mnóstwo różnych testów (wszystkie wychwalające OLEDy - niemal idealną jednorodność kolorów, równomierność podświetlenia, szerokie kąty, itp. itd.) i przejrzałem kilkadziesiąt stron tego wątku. Po tej dość obszernej lekturze postawiłem, jak mi się do niedawna wydawało świadomie, na B7v. Zaakceptowałem znane mi (do tamtej pory) wady technologii, czyli potencjalne wypalenia (nie gram) oraz banding (który widać głównie w ciemnym pomieszczeniu i przy bardzo specyficznym obrazie) i dokonałem zakupu. Towar otrzymałem po kilku dniach i co się okazało? Że banding i wypalenia to tylko wierzchołek góry lodowej - do tego dochodzą zafarby, krzywo nałożony polaryzator, problemy z bielą, winietowanie, martwe piksele, słaby upłynniacz (w teście nie ma o tym ani słowa), itp. itd.

Nie twierdzę, że OLED to g*, być może znów postawię na tę technologię (ponoć do 3 razy sztuka) ale warto, by w wątku pojawiały się rzetelne opinie różnych osób, a nie tylko ciągłe peany pochwalne wąskiej grupy użytkowników, którzy poza idealną czernią OLEDów świata nie widzą. Może niech oglądają wyłączony TV - wtedy to dopiero czerń bije po oczach.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie ciągle powtarzająca się licytacja między użytkownikami a osobami które nie są zainteresowane kupnem a jedynie przekonaniem samych siebie, że dobrze zrobili kupując np LCD to ten temat miałby zapewne z 50 stron i zdecydowanie łatwiej i szybciej można byłby go przejrzeć i zebrać potrzebne informacje. Użytkownicy tacy jak Ty fuze, dzielą się doświadczeniami i to mogą być jak najbardziej przydatne dla kogoś informacje.

15 minut temu, fuze napisał:

Nie twierdzę, że OLED to g*, być może znów postawię na tę technologię (ponoć do 3 razy sztuka) ale warto, by w wątku pojawiały się rzetelne opinie różnych osób, a nie tylko ciągłe peany pochwalne wąskiej grupy użytkowników, którzy poza idealną czernią OLEDów świata nie widzą. Może niech oglądają wyłączony TV - wtedy to dopiero czerń bije po oczach.

Z drugiej strony Twój opis można zinterpretować na conajmniej trzy sposoby:

1. Oledy to [beeep]. Każdy egzemplarz jest kiepski. Chyba lepiej trzymać się z daleka. 

2. Koleś ma po prostu pecha. 

3. Koleś jest malkontentem i przy obecnych standardach produkcyjnych nie ma możliwości go zadowolić.

;)

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak oled jest wyłączony to możesz się w nim przeglądać jak w lustrze, wiec wtedy to akurat czerń nie bije po oczach

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fuze napisał:

Nie twierdzę, że OLED to g*, być może znów postawię na tę technologię (ponoć do 3 razy sztuka) ale warto, by w wątku pojawiały się rzetelne opinie różnych osób, a nie tylko ciągłe peany pochwalne wąskiej grupy użytkowników, którzy poza idealną czernią OLEDów świata nie widzą.

Po tej dość obszernej lekturze postawiłem, jak mi się do niedawna wydawało świadomie, na B7v.

Oled to nie tylko B7v, jest np. Panasonic EZ1000, Fz950,czy przez bardzo wielu krytykowany Sony A1.

Edytowane przez gangi007
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, fuze napisał:

Towar otrzymałem po kilku dniach i co się okazało? Że banding i wypalenia to tylko wierzchołek góry lodowej - do tego dochodzą zafarby, krzywo nałożony polaryzator, problemy z bielą, winietowanie, martwe piksele, słaby upłynniacz (w teście nie ma o tym ani słowa), itp. itd.

Jakimś dziwnym trafem mnożysz tu chyba celowo problemy. Przecież zafarby, krzywo położony polaryzator i problemy z bielą to jest to samo. A co do upłynniacza, to w czwartek sam napisałeś, że nie narzekasz na "słaby" upłynniacz. A teraz widzę, że już Ci przeszkadza.

I może warto też, abyś nie obrażał tu innych zadowolonych użytkowników OLED, którym tafił się po prostu dobry egzemplarz OLEDa...

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Damiano85 napisał:

Z drugiej strony Twój opis można zinterpretować na conajmniej trzy sposoby:

1. Oledy to [beeep]. Każdy egzemplarz jest kiepski. Chyba lepiej trzymać się z daleka. 

2. Koleś ma po prostu pecha. 

3. Koleś jest malkontentem i przy obecnych standardach produkcyjnych nie ma możliwości go zadowolić.

Na to, jak moje wypowiedzi zostaną zinterpretowane, niestety nie mam wpływu. Co do reszty to:

1. Nigdy tak nie twierdziłem. Nawet w ostatnim wpisie zaznaczyłem, że mimo nieciekawych doświadczeń z dwoma egzemplarzami OLEDów, wciąż nie skreślam tej technologii (chociaż w tej chwili bardziej skłaniam się ku LCD od Samsunga). Obraz nawet nieidealnego OLEDa potrafi zachwycić. Problem w tym, że jednocześnie potrafi też baaaaardzo irytować. Wszystko zależy od rodzaju wady i odtwarzanego materiału. Żółta plama w pierwszej sztuce przeszkadzała tylko na meczach (których oglądam sporo - także po mundialu). Niebieski zafarb w drugiej sztuce przeszkadza na filmach gdzie występują duże, jasne plansze (śnieg, jasne niebo, itp. itd.). Domyślam się, że będzie też przeszkadzał na transmisjach sportów zimowych (w tym skoków narciarskich, które też będę często oglądał). Dlatego go zwracam.

2. Być może. Może też mam lepszy wzrok lub wyższe wymagania od innych? A może wreszcie jest też trochę prawdy w tym, że do ostatków serii 7 LG montuje gorsze jakościowo matryce? Tego nigdy się nie dowiemy.

3. Dlatego wrzuciłem zdjęcie żółtej (w mojej ocenie) murawy i każdy może wyciągnąć własne wnioski. Warto wziąć też poprawkę na to, że "na żywo" wygląda to nieco gorzej. Różne odcienie bieli też próbowałem obfotografować, ale niestety aparat wbudowany w ponad 5-letniego Samsunga nie potrafi tego dobrze uchwycić. Nawet przy zabawie z balansem bieli, biel wychodzi zupełnie inna niż w rzeczywistości. Powiem tylko (można wierzyć lub nie), że błękitny zafarb da się zauważyć od razu, bez żadnego szczególnego wpatrywania się w ekran. Wystarczy tylko, że wyskoczy jakiś komunikat na środku ekranu (jak np. ten o braku sygnału) i od razu widać, że jego lewa część ma zupełnie inny kolor od prawej. Po odpaleniu białej planszy testowej różnica jest jeszcze wyraźniejsza. Poza tym w ostatnich latach kupiłem wiele sprzętów elektronicznych (w tym TV) i  do dzisiaj jestem z nich zadowolony, więc chyba nie należę go grupy klientów, których nie ma możliwości usatysfakcjonować.

Przed zakupem OLEDa byłem świadomy ewentualnych wypaleń oraz bandingu. Obie "cechy" zaakceptowałem licząc, że w pozostałych aspektach produkt mnie powali (i obie wcześniej wspomniane wady wynagrodzi w nawiązką). Tak się niestety nie stało. Owszem... Czerń jest wprost rewelacyjna, ale jeśli chodzi o pozostałe kwestie to autentycznie nie widzę jakiejś przewagi nad niemal 10-letnim Philipsem. Tam przynajmniej kolory są idealnie równomierne na całej powierzchni...

Także podsumowując - OLED oczarował czernią (z tym nie dyskutuję), w pozostałych próbach wypadł podobnie co stary LCD, a jednocześnie uraczył  bandingiem i ryzykiem wypaleń. Słabo, jak na technologię jutra, którą tak wielu się podnieca...

3 minuty temu, gangi007 napisał:

Oled to nie tylko B7v, jest np. Panasonic EZ1000, Fz950,czy przez bardzo wielu krytykowany Sony A1.

Dlatego mój trzeci zakup to będzie albo QLED, albo OLED od Panasonica lub Sony (może tam jest lepiej, póki nie kupię to się nie przekonam).

2 minuty temu, Subman napisał:

Jakimś dziwnym trafem mnożysz tu chyba celowo problemy. Przecież zafarby, krzywo położony polaryzator i problemy z bielą to jest to samo. A co do upłynniacza, to w czwartek sam napisałeś, że nie narzekasz na "słaby" upłynniacz. A teraz widzę, że już Ci przeszkadza.

Jako konsument nie interesuje mnie przyczyna problemu. Oceniam efekt końcowy (obraz), a ten ma wyraźne wady i niedoskonałości. Poza tym, jeśli już wchodzimy w szczegóły, to wątpię by żółta plama na zielonej murawie w pierwszym egzemplarzu była efektem krzywo naklejonego polaryzatora - tam plamy były dwie i miały nieregularne kształty. Efekt źle nałożonego polaryzatora na pewno widzę na niebieskiej bieli w drugiej sztuce - tu zafarb pojawia się praktycznie idealnie w połowie ekranu i widzę równą linię, na której biel zmienia odcień.

Co do upłynniacza, to od początku nie byłem nim zachwycony. W pierwszych dniach po zakupie pierwszej sztuki narzekałem na znikające bolidy w F1. Po zabawie ustawieniami i suwakami jest lepiej, ale do ideału daleko. Nawet w którymś z ostatnich postów (może nawet tym z czwartku na który się powołujesz) napisałem coś w stylu "upłynniacz nie jest rewelacyjny, ale tragedii nie ma i sport da się oglądać". Aha... Porównuję go do upłynniacza z 10-letniego Philipsa (tam autentycznie było lepiej, ale nie ma pewności czy na moją nieco negatywną ocenę nie ma wpływu fakt, że LG jest znacznie większy i wszystkie niedoskonałości/artefakty łatwiej na nim wyłapać). 

Podsumowując - niewielkie plamy, ogromne zafarby na pół ekranu, martwe piksele, pofalowane matryce, przeciętny upłynniacz - to wg. Ciebie celowe mnożenie problemów?

16 minut temu, Subman napisał:

którym tafił się po prostu dobry egzemplarz OLEDa...

Sam kiedyś pisałeś, że masz OLEDa z bandingiem, niewielkim zafarbem i martwymi pikselami. Więc o jakim dobrym egzemplarzu mówisz? To, że akurat Ty masz niskie wymagania i czerń OLEDa Cię zaślepiła nie znaczy, że inni też tak mają...

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, fuze napisał:

Podsumowując - niewielkie plamy, ogromne zafarby na pół ekranu, martwe piksele, pofalowane matryce, przeciętny upłynniacz - to wg. Ciebie celowe mnożenie problemów?

O pofalowanej matrycy rozmawialiśmy - TV nie służy mi jako lustro, tylko do oglądania. Zresztą matryce LCD jak sam zauważyłeś też mają zakrzywienia... Im większy i bardziej cienki ekran tym większa szansa, że będzie zakrzywiony. A co do upłynniacza przypomnę Ci Twoje własne słowa: "Nie narzekam przecież na słaby upłynniacz". 

54 minuty temu, fuze napisał:

Sam kiedyś pisałeś, że masz OLEDa z bandingiem, niewielkim zafarbem i martwymi pikselami. Więc o jakim dobrym egzemplarzu mówisz? To, że akurat Ty masz niskie wymagania i czerń OLEDa Cię zaślepiła nie znaczy, że inni też tak mają...

Ależ oczywiście że jest to dla mnie dobry egzemplarz, bo banding widzę niezmiernie rzadko, martwych pikseli nie widzę w ogledłości z której oglądam, a ten minimalny, ledwo widoczny zafarb na 100% bieli nie jest dla mnie absolutnie żadnym problemem. Na pewno nie jest to idealny egzemplarz, ale widzę że ty oczekujesz ideału. Więc uwaga - nie będzie nim ani OLED, ani Q9FN, ani na pewno nie jest nim twój 10 letni Philips...

Edytowane przez Subman
  • Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Subman napisał:

O pofalowanej matrycy rozmawialiśmy - TV nie służy mi jako lustro, tylko do oglądania. Zresztą matryce LCD jak sam zauważyłeś też mają zakrzywienia...

Mi również nie...

...ale skoro OLED od LG (i nie tylko od LG) ma "szklany" ekran i w dzień przy wyświetlaniu niemal każdego ciemniejszego materiału działa tak samo jak lustro to chciałbym, by odbicie było przynajmniej trochę równomierne, a nie kompletnie zniekształcone i powyginane.

I tak... Mniejsze lub większe zakrzywienia występują praktycznie w każdym TV (nie tylko OLEDach). Problem w tym, że moja druga sztuka zniekształcenia/pofalowania ma niestety sporo powyżej średniej i jako konsumenta kompletnie nie interesuje mnie, jaka jest tego przyczyna. Jeśli producent nie potrafi wyprodukować płaskiego ekranu, to niech nie odchudza telewizora za wszelką cenę. Wolałbym, by obudowa była nawet o centymetr grubsza (tego z przodu i tak nie widzę), jeśli dzięki temu odbicia widziane non stop przy normalnym oglądaniu TV nie byłyby aż tak przekłamane.

20 minut temu, Subman napisał:

A co do upłynniacza przypomnę Ci Twoje własne słowa: "Nie narzekam przecież na słaby upłynniacz". 

Nie ma to jak wyrywać zdanie z kontekstu. Tu masz inną, wcześniejszą i pełną (jak chcesz mogę poszukać innych)

"Upłynniacz w LG nie jest najlepszy, mam nawet wrażenie, że jest nieco gorszy niż w niemal 10-letnim Philipsie (ciężko je bezpośrednio porównać, bo tamten TV miał tylko 40 cali, a B7 65 - na większym ekranie wszystkie niedoskonałości łatwiej wyłapać), ale moim zdaniem aż tak bardzo tragiczny nie jest."

, którą w pełni podtrzymuję. Upłynniacz w LG d* nie urywa, jest gorszy niż w 10-letnim Philipsie (więc z tymi zachwalanymi w nowych Sony i Panasonicach pewnie też przegrywa), ale wielkiej tragedii nie ma i sport na B7 da się oglądać. Przy ilości wad w obu posiadanych przeze mnie sztukach B7, słaby upłynniacz zdecydowanie nie jest tym, na co najbardziej (być może tego słowa zabrakło) narzekam. Chciałbym trafić na taką sztukę, w której upłynniacz byłby najsłabszym ogniwem. Wtedy o zwrocie nawet bym nie myślał, bo pracę przeciętnego upłynniacza spokojnie mógłbym zaakceptować...

28 minut temu, Subman napisał:

banding widzę niezmiernie rzadko, martwych pikseli nie widzę w ogledłości z której oglądam, a ten minimalny, ledwo widoczny zafarb na 100% bieli nie jest dla mnie absolutnie żadnym problemem

To, że banding, martwe piksele czy zafarb nie są dla Ciebie problemem nie znaczy, że Twój egzemplarz tych wad jest pozbawiony i trafiłeś na dobrą sztukę. Wyobraź sobie że są osoby z lepszym wzrokiem, wyższymi wymaganiami lub po prostu oglądające TV z bliższej odległości, którym wspomniane wady będą przeszkadzały. I tak... Przy skali tych wszystkich defektów cech technologii OLED, potencjalne wypalenia są tylko wierzchołkiem góry lodowej.

Nie jest tak, że jak ktoś nie gra na konsoli albo nie katuje TVN24 (więc wypaleniami raczej nie musi się przejmować), to może spokojnie kupować OLEDa i cieszyć się idealnym, tak zachwalanym w niemal wszystkich recenzjach obrazem, bo OLEDy również mają swoje wady (moim zdaniem dużo poważniejsze niż te związane z wypaleniami - czego przed zakupem ale po lekturze mnóstwa różnych testów nie byłem świadomy) i obraz na nich wyświetlany także potrafi mieć sporo defektów. Idealna czerń to nie wszystko...

• Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

I może warto też, abyś nie obrażał tu innych zadowolonych użytkowników OLED, którym tafił się po prostu dobry egzemplarz OLEDa...

Przepraszam ale to powyżej to już  "kiki style" w najczystszej formie ! :D

Edytowane przez Xisiek
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do True Motion. Zrobiłem reset ustawień telewizora tydzień temu. Później ustawiłem True Motion następująco:

De-Judder 4

De-Blur 10

Obejrzałem kilka scen z różnych filmów, w których wcześniej były artefakty lub znikające obiekty i tym razem upłynniacz działa znacznie lepiej niż poprzednio. Obraz był praktycznie pozbawiony wcześniejszych problemów. Jedynym wyjątkiem była jedna ze scen z Mad Maxa. Jeśli ktoś ma już tv jakiś czas i jest on po kilku aktualizacjach to polecam zrobić właśnie taki reset. Powinno to poprawić działanie TrueMotion. Nie przesadzalbym jednak ze zbyt wysokimi wartościami dla De-Juddera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Xisiek napisał:

Mistrz :D

• Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuze

Spójrz może na sprawę chłodnym okiem. Skoro potencjalne wypalenie to tylko wierzchołek to czemu ludzie nie narzekają tak na całą resztę niedociągnięć o których piszesz? Może po prostu masz tak duże wymagania? Nie odbieraj tego jako atak ale jeśli uważasz że kupisz inny tv czy to oled czy lcd za 10tys. i on żadnych wad mieć nie będzie to gwarantuję ci że jesteś w błędzie i jedyne co może się wydarzyć to to że wady te nie będą ci przeszkadzać. Poprownujesz 10 letniego Philips'a do tego LG. Czy jest tej samej wielkości? Zapewne nie, już same pisanie że poza czernią to oled nie odbiega do przodu od tego philipsa podwarza poważnie twoja wiedzę na temat obrazu tv. Oczywiście może ci się obraz podobać bardziej nawet w 30 letnim crt Sony niż w oledzie ale czy to oznacza że to zły TV? Mam wrażenie że z każdym postem sypiesz w ta technologię igły bo sie spazyles że nie ma idealnego tv. Gdyby ta technologia była taka zła to LG nie notowaloby takich rekordów sprzedaży, nie wypchnęło by Samsunga z rynku premium a fajni rewelacyjnego obrazu nie chwili by tej technologii na lewo i prawo.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Co do True Motion. Zrobiłem reset ustawień telewizora tydzień temu. Później ustawiłem True Motion następująco:

De-Judder 4

De-Blur 10

Obejrzałem kilka scen z różnych filmów, w których wcześniej były artefakty lub znikające obiekty i tym razem upłynniacz działa znacznie lepiej niż poprzednio. Obraz był praktycznie pozbawiony wcześniejszych problemów. Jedynym wyjątkiem była jedna ze scen z Mad Maxa. Jeśli ktoś ma już tv jakiś czas i jest on po kilku aktualizacjach to polecam zrobić właśnie taki reset. Powinno to poprawić działanie TrueMotion. Nie przesadzalbym jednak ze zbyt wysokimi wartościami dla De-Juddera.

Aktualnie mam tak samo ustawiony trumotion i też mam wrażenie że lepiej sobie radzi. Ale nie testowałem jeszcze nic z dvd czy bd. Tylko yt, kablówka i netflix.

• Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Po kalibracji, to ja resetu ustawień do końca świata nie zrobie, nie chce mi się klepać tych ustawień z raportu

Proponowane ustawienie upłynniania podczas kalibracji to d-j 5, d-b 10

Ja d-j mam na 3 (podobnie jak kolega wykonujący kalibrację) i nie mam żadnych problemów z płynnością

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Xisiek napisał:

Xisiek i jego "wysoka kultura" w stosunku do adwersarzy. Nieźle Xisiek, nieźle...

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, kKadajo napisał:

Spójrz może na sprawę chłodnym okiem. Skoro potencjalne wypalenie to tylko wierzchołek to czemu ludzie nie narzekają tak na całą resztę niedociągnięć o których piszesz?

Ja tam widzę sporo osób, które na te niedociągnięcia narzekają, zarzucają niektórym recenzentom stronniczość i ślepą fascynację OLEDową czernią oraz twierdzą, że za taką kasę liczyli na więcej. Sam zresztą do nich się (chyba) zaliczam. Moim zdaniem idealna czerń (jej nie kwestionuję) tylko w nocy (bo w dzień i tak widzimy lustro) nie rekompensuje całej masy wad, z którą technologia OLED się boryka, a które sporo osób zupełnie (celowo bądź nie) pomija - z ryzykiem wypaleń na czele. Wszyscy trąbią tylko o wypaleniach, nie wspominając że idealna (wg. recenzji) jednorodność kolorów to fikcja, banding potrafi pogłębiać się z czasem, matryca zastępuje krzywe lustro z namiotu w wesołym miasteczku, a o idealnie płynny obraz niezwykle ciężko.

Nawet osoby "broniące" OLEDów "przyciśnięte do muru" nie negują faktu występowania tych wszystkich wad, a jedynie wymijająco uciekają stwierdzeniami, że "oni tego nie widzą", "im to nie przeszkadza", "da się z tym żyć", "grunt że czerń jest idealna", "od wypaleń jest gwarancja" (szkoda, że tylko 2-letnia i tylko w LG - inni producenci wypaleń podobno nie uznają), itp. itd.

No cóż... Można oglądać żółtą murawę czy niebiesko-różowy śnieg. Można katować się szarpiącym obrazem (bo diody są szybkie - taka "cecha technologii" - a przeciętny upłynniacz nie wyrabia). Można obserwować wypalenia albo agresywny ABL zaimplementowany tylnymi drzwiami w którejś aktualizacji. Wszystko można...

Mnie technologia OLED mocno do siebie zraziła. Na podstawie szeregu recenzji i wpisów niektórych użytkowników na forum wyrobiłem sobie (przed zakupem) zdanie, że jest to niemal idealny obraz, związany jednak ze słabszą jasnością, ryzykiem wypaleń i przyspieszonym względem LCD zużyciem (Spadek jasności z upływem czasu - producent obiecuje że jasność spadnie poniżej 50% po setkach tysięcy godzin, ale nie informuje po jakim czasie spadnie poniżej 90, 80, 70, 60%. Co mi po spadku poniżej 50% dopiero po 100000000h jeśli spadek do 60% nastąpiłby już po np. 100h?).

Teraz wiem, że OLED to niższa jasność, ryzyko wypaleń, przyspieszone zużycie i zaledwie porównywalny obraz co w topowych LCD'kach (w niektórych aspektach zdecydowanie lepszy, w innych z kolei dużo gorszy - w LCD jeszcze nie spotkałem się z takimi zafarbowaniami, żeby murawa/śnieg były różnokolorowe).

1 godzinę temu, kKadajo napisał:

Może po prostu masz tak duże wymagania?

Wcześniej wrzucałem zdjęcie murawy na moim pierwszym B7. Jutro spróbuję je znaleźć i ponownie wkleić. Ciekawe, czy wtedy też oceniał będziesz moje wymagania, czy przyznasz mi rację że trafiłem na gorszą sztukę. Moje doświadczenia są takie, że miałem dwa OLEDy i oba miały problem z wyświetleniem przynajmniej w miarę równomiernego koloru. To ja już chyba wolę nieco jaśniejszą czerń w nocy (którą zrekompensuję jakimś dyskretnym ambientowym oświetleniem w salonie; w dzień czerń OLEDów i tak szału nie robi bo pokracznie odbija pokój) i brak problemów z kolorami czy innymi cechami "technologii jutra".

• Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę sam sobie przeczysz - jesteś niby wyczulony na rozjazd kolorów ale nie widzisz rozjazdu obrazu w lcd pod kątem?

ja właśnie z tego powodu mam spory problem z lcd, bo kolorów nie rozwala IPS, tylko że one czerni praktycznie w ogóle nie mają

a te na VA to po bokach mają trawę też w dziwnych kolorach i ogólnie ich obraz robi się "plastikowy" pod kątem 

więc jak widać też pomijasz grube wady lcd - jak widać one ci nie przeszkadzają i 90% użytkowników lcd też ich nie widzi skoro mają taki popyt i wygrały z plazmami

clouding praktycznie w każdym lcd bez FALD to też niestety "cecha" technologii lcd którą smutno oglądać no chyba że proponujesz jej rozwiązanie przez włączenie oświetlenia w pokoju

a spadek jasności oled z czasem to sytuacja analogiczna jak z diodami led - myślisz że one nie tracą jasności ? tracą i zdaje się jest to podobna liniowa utrata jasności tak samo jak w oled 

więc jak widać lcd też jest pełen wad

kwestia ile trzeba zapłacić by dostać tv którego wady będą nas najmniej wkurzać

czy oled jest lepszy lub gorszy? zależy czego oczekujesz - w każdym razie producenci tv (oprócz samsunga) uznali że to on jest technologią premium

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 3
  • Lubię 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy trąbią tylko o wypaleniach, nie wspominając że idealna (wg. recenzji) jednorodność kolorów to fikcja, banding potrafi pogłębiać się z czasem, matryca zastępuje krzywe lustro z namiotu w wesołym miasteczku, a o idealnie płynny obraz niezwykle ciężko.

Nie wspomina, bo Maciej testował tylko jeden egzemplarz OLEDa, który miał akurat bardzo dobrą równomierność. Masz jednak opinie forumowiczów, recenzje rtings (kupują telewizory), czy też recenzje wideo Vicenta (wypożycza TV do testów ze sklepu), to dowiesz się, że bywają przeróżne egzemplarze i dotyczy to zarówno OLEDów, jak i LCD.

Nawet osoby "broniące" OLEDów "przyciśnięte do muru" nie negują faktu występowania tych wszystkich wad, a jedynie wymijająco uciekają stwierdzeniami, że "oni tego nie widzą", "im to nie przeszkadza", "da się z tym żyć", "grunt że czerń jest idealna", "od wypaleń jest gwarancja" (szkoda, że tylko 2-letnia i tylko w LG - inni producenci wypaleń podobno nie uznają), itp. itd.

Wymijająco ? Serio ? Widzę że szczerość jakoś szczególnie Cię tu uwiera... Ponownie powtarzając ten tekst o tym, że w OLEDzie to jedynie "idealna czerń" udowadniasz jedynie jak bardzo stronnicza jest twoja opinia...

Można katować się szarpiącym obrazem (bo diody są szybkie - taka "cecha technologii" - a przeciętny upłynniacz nie wyrabia).

I można też jak widać najpierw pisać o tym, że się nie narzeka na upłynniacz w B7, a teraz już pisać nawet o "katowaniu się"... W kinie też się katujesz ???

Można obserwować wypalenia albo agresywny ABL zaimplementowany tylnymi drzwiami w którejś aktualizacji. Wszystko można...

Jaki znów agresywny ABL zaimplementowany tylnymi drzwiami ?!? Zmyślasz totalnie kolego...

(Spadek jasności z upływem czasu - producent obiecuje że jasność spadnie poniżej 50% po setkach tysięcy godzin, ale nie informuje po jakim czasie spadnie poniżej 90, 80, 70, 60%. Co mi po spadku poniżej 50% dopiero po 100000000h jeśli spadek do 60% nastąpiłby już po np. 100h?).

A co do spadku jasności, to już kuriozum. Po pierwsze - w ten sam sposób parametr ten podają producenci LCD. Po drugie - naprawę myślisz, że niby wszystkim użytkownikom OLED mogłaby spaść jasność do 60% już po 100 godzinach używania i nikt na świecie by tego nie zauważył ?!?

Wymyślasz na poczekaniu coraz to nowe albo nieuczciwe, albo zmyślone argumenty i tylko udowadniasz tym jak mocno nieobiektywny jesteś w swoich opiniach.

Edytowane przez Subman
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technicznie rzecz biorąc dioda LED powinna mieć dłuższą żywotność niż OLED. Ale po pierwsze przypomnijmy że do tej pory od 2013 roku nie pojawiły się żadne sygnały że diody oled zdechną przedwczesnej można nawet posunąć się dalej i stwierdzić że żaden ekran oparty o technologię OLED nie miał na razie tego problemu. Mam na myśli ekrany WOLED LGD jak i amoledy Samsunga. Po drugie będąc czysto neutralnym oled jest lepsza technologia od LCD ze względu na to że to technologia samoemisyjna. Gdyby udało się stworzyć LCD z podświetleniem które byłoby w stanie podświetlić każdy pojedynczy pixel oled nie miał by racji bytu. Teoretycznie taki stan rzeczy ma nam dać technologia microled. Tylko że microled to znowu technologia samoemisyjna więc nierównomiernie zużywanie się diod LED będzie faktem. Dodatkowo powód dla którego właśnie LCD nie mają zbyt zaawansowanych podswietlen LED jest w miniaturyzacji i cenie takiego rozwiązania. Dlatego nie wierzę w microled jako technologię idealną jak zaczyna się ją malować. Zapewne będzie lepsza od oleda ale na pewno nie idealna.

Co do kątów oleda vs LCD to naprawdę czepianie się słówek, nie jest idealna (nigdy nie była i będzie póki ekran będzie miał polaryzator)ale i tak jest najlepsza na rynku. Jeśli ktoś "ślepo" wierzy we wszytko co przeczyta w internecie plus nie jest obeznany w temacie to łatwo jest go wprowadzić w błąd (świadomie lub nie) a to na pewno spowoduje frustrację.

Ludzką niewiedzę i naiwność w dzisiejszych czasach wykorzystuje się bezwzględnie i z premedytacją. Tym bardziej trzeba być czujnym a ufać przede wszystkim własnemu rozumowi.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdziele ale wojna. Szkoda tylko że od kilku, kilkunastu stron trzeba czytać praktycznie jedno i to samo, ehh

PS. Może już czas przypomniec, o problemach jakie były z wysyłka tv, dawno nie było;)

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, klaus71 napisał:

trochę sam sobie przeczysz - jesteś niby wyczulony na rozjazd kolorów ale nie widzisz rozjazdu obrazu w lcd pod kątem?

ja właśnie z tego powodu mam spory problem z lcd, bo kolorów nie rozwala IPS, tylko że one czerni praktycznie w ogóle nie mają

a te na VA to po bokach mają trawę też w dziwnych kolorach i ogólnie ich obraz robi się "plastikowy" pod kątem 

więc jak widać też pomijasz grube wady lcd - jak widać one ci nie przeszkadzają 

5 godzin temu, klaus71 napisał:

90% użytkowników lcd też ich nie widzi skoro mają taki popyt i wygrały z plazmami

To pokazuje niestety smutne trendy na rynku. Marketing działa a dla przeciętnego Kowalskiego bardziej liczy się energooszczędność i super Design niż jakość obrazu...

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Subman napisał:

Nie wspomina, bo Maciej testował tylko jeden egzemplarz OLEDa, który miał akurat bardzo dobrą równomierność. Masz jednak opinie forumowiczów, recenzje rtings (kupują telewizory), czy też recenzje wideo Vicenta (wypożycza TV do testów ze sklepu), to dowiesz się, że bywają przeróżne egzemplarze i dotyczy to zarówno OLEDów, jak i LCD.

Wymijająco ? Serio ? Widzę że szczerość jakoś szczególnie Cię tu uwiera... Ponownie powtarzając ten tekst o tym, że w OLEDzie to jedynie "idealna czerń" udowadniasz jedynie jak bardzo stronnicza jest twoja opinia...

I można też jak widać najpierw pisać o tym, że się nie narzeka na upłynniacz w B7, a teraz już pisać nawet o "katowaniu się"... W kinie też się katujesz ???

Jaki znów agresywny ABL zaimplementowany tylnymi drzwiami ?!? Zmyślasz totalnie kolego...

A co do spadku jasności, to już kuriozum. Po pierwsze - w ten sam sposób parametr ten podają producenci LCD. Po drugie - naprawę myślisz, że niby wszystkim użytkownikom OLED mogłaby spaść jasność do 60% już po 100 godzinach używania i nikt na świecie by tego nie zauważył ?!?

Wymyślasz na poczekaniu coraz to nowe albo nieuczciwe, albo zmyślone argumenty i tylko udowadniasz tym jak mocno nieobiektywny jesteś w swoich opiniach.

Dajesz subman! Broń oleda! Będzie premia od lg!

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Koledzy ale macie problem życiowy z tym oledem Tego na tym forum nie da się już czytać Firma LG bije rekordy sprzedaży ale czego jednego wielkiego szajsu Jak go kupiliscie to nie nazekajci Ta technologia będzie jeszcze długo w powijakach Pozdrawiam 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi