Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Subman napisał:

Jak sprawdzasz na telewizorze to prawie nigdy nie pokaże Ci, że jest nowszy software... Trzeba go ręcznie pobrać ze strony LG (tu masz najnowszy na Europę: https://www.lg.com/uk/support/support-product/lg-OLED55C7V) i wgrać na pendrive'a. Więc jeszcze raz - masz wersję 4.70.95, czy też starszą ? 

Jak wgrać najnowszego softa w moim przypadku lg b7v , rozumiem że ten najnowszy https://www.lg.com/uk/support/support-product/lg-OLED55C7V (65 cali mam tv to rozumiem że ten sam soft tak?) ale jak do z pendrive odtworzyć na tv może i na mój problem pomoże bo już nie wiem czemu nie czyta mi tego pliku  z filmem:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam 4.70.95 bo to najnowszy.Przeciez powiedzialem, ze najnowszy bo nowszego nie ma .Nie ma to wiekszego znaczenia gdyz jeszcze jakis czas temu , na tym samym sofcie  wszystko z netflixem bylo ok. 

Edytowane przez peyo111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Seba_1988 napisał:

Jak wgrać najnowszego softa w moim przypadku lg b7v , rozumiem że ten najnowszy https://www.lg.com/uk/support/support-product/lg-OLED55C7V (65 cali mam tv to rozumiem że ten sam soft tak?) ale jak do z pendrive odtworzyć na tv może i na mój problem pomoże bo już nie wiem czemu nie czyta mi tego pliku  z filmem?

http://gscs-b2c.lge.com/downloadFile?fileId=zYKmoDhlbGLMsXUQ4tz6g

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman dzięki aktualizowane ale nie pomogło, a ty wiesz może jaka jest przyczyna że mi nie czyta tego pliku z filmem co dałem screeny a remuxy mi czyta z dysku usb 3.0 :/

10 minut temu, Seba_1988 napisał:

@Subman dzięki aktualizowane ale nie pomogło, a ty wiesz może jaka jest przyczyna że mi nie czyta tego pliku z filmem co dałem screeny a remuxy mi czyta z dysku usb 3.0 :/

A może eksperci od obrazu się wypowiedzą bo już nie wiem jak to odtworzyć @Gmeru @Maciej Koper czyżby był limit bitrate bo kablu usb 3.0 w lg b7v  czy o co kaman???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Seba_1988 napisał:

@Subman dzięki aktualizowane ale nie pomogło, a ty wiesz może jaka jest przyczyna że mi nie czyta tego pliku z filmem co dałem screeny a remuxy mi czyta z dysku usb 3.0 ?

Nie wiem dokładnie, ale być może chodzi tu o Twój dysk USB, bo z tego co widzę masz jakiś dysk magnetyczny. Ten film wymaga bardzo wysokiego, ciągłego bitrate powyżej 100Mbit/sek (a w szczycie potrzeba pewnie dużo więcej) i trzeba mieć dysk, który da radę to uciągnąć z pewnym zapasem. Jak mam dysk SSD Samsunga, który daje radę wyciągnąć powyżej 300Mbit/sek ciągłego transferu i nigdy nie miałem problemów, choć nie wiem czy sprawdzałem coś z tak wysokim bitratem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman ja mam tysk 3,5 cala z dodatkowym zasilaniem przecież te dyski czytają więcej niż 100Mbit/sek. (Intenco centre 3tb). Także bardzo dziwna sprawa.

Chyba się pomyliłem http://www.intenso.de/produkte_en.php?kategorie=29&produkt=1318595418 czyli krótko mówiąc muszę się zaopatrzyć w dysk ssd? polecicie jakiś w miarę nie drogi a dobry?? rozumiem że ssd też na usb 3.0 tak?

Posiadam jeszcze taki dysk 2,5 cala ADATA HD650 i zobacze w niM bo piszę że ma odczyt 130 MB/s . A ja głupi myślałem że 3,5 cala dyski dużo lepsze odczyty mają ehhh :/

Edytowane przez Seba_1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Megabity (Mb) z megabajtami (MB) Wam się mieszają. Nawet jeśli ten Pacific Rim ma 120 Mb w szczycie to jest to ~15 megabajtów. Na pewno wina nie leży po stronie dysku.

Edytowane przez misfit
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana dysku nic Ci nie da. Porządny HDD spokojnie Ci wystarczy. Winny jest raczej format pliku. Chciałbym też zauważyć, że MB to nie to samo co Mb. 

Edit:

Zostałem o minutę wyprzedzony.

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem dokładnie, ale być może chodzi tu o Twój dysk USB, bo z tego co widzę masz jakiś dysk magnetyczny. Ten film wymaga bardzo wysokiego, ciągłego bitrate powyżej 100Mbit/sek (a w szczycie potrzeba pewnie dużo więcej) i trzeba mieć dysk, który da radę to uciągnąć z pewnym zapasem. Jak mam dysk SSD Samsunga, który daje radę wyciągnąć powyżej 300Mbit/sek ciągłego transferu i nigdy nie miałem problemów, choć nie wiem czy sprawdzałem coś z tak wysokim bitratem.

Mbit to nie MB. To na pewno nie wina dysku.

Coś zapewne jest nie tak z tym plikiem dlatego TV nie potrafi go odtworzyć. Tv to nie pc gdzie kodeków masz "milion" w różnych wersjach.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w czym problem panowie bo już nie mam nerwów do tego :/:/.  Popatrzcie na te 2 screeny z tego pliku bo ja za bardzo na kodekach się nie znam i powiedzcie czemu to nie czyta bo już zgłupiałem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę ci nic z tym nie zrobisz, zapewne albo plik został źle zgrany lub źle zmuskowany. Żeby to naprawić musiałbyś wszytko jeszcze raz przekodowac lub zdemuxowac i złożyć na nowo. Już prościej będzie znaleźć ten film z innego źródła lub... Kupić płytę.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co raz więcej wypożyczalni Blu-ray oferuje już możliwość wypożyczenia filmów BD 4K za parę złociszy. Nie lepiej tak, niż użerać się z jakimiś kulawymi plikami z neta?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TOM_PL napisał:

2.jpg

Zdradzilbyś adres z którego takie fajne pliki pobierasz ?

@Subman

Z automatu tego softu .95 oczywiście jeszcze nie pobiera, ale czy warto go instalować ? , mam .85, coś istotnego ten nowy wnosi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kKadajo w tym sęk że ten plik to bluray 1:1 z neta czyli coś takiego a ja zmieniam rozszerzenie po przez zmianę tej końwóki nazwy z m2ts na mkv takie coś jak na tych 2 screenach co podałem. A plik który z neta pobierałem to oryginalny bluray uhd i z folderu stream pobieram ten jeden największu plik m2ts i to jest film. W nim zmieniam to rozszerzenie chyba że coś źle robię.

Plik jaki pobieram to taki :

DISC INFO:

Disc Title: PACIFIC_RIM_UPRISING
Disc Size: 92,795,400,065 bytes
Protection: AACS2
Extras: Ultra HD, BD-Java
BDInfo: 0.7.3

PLAYLIST REPORT:

Name: 00040.MPLS
Length: 1:50:44.220 (h:m:s.ms)
Size: 75,241,863,168 bytes
Total Bitrate: 90.60 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec Bitrate Description 
----- ------- ----------- 
HEVC Video 69271 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Level 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / HDR10 / BT.2020 /
* HEVC Video 7795 kbps 1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Level 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020 /

AUDIO:

Codec Language Bitrate Description 
----- -------- ------- ----------- 
Dolby TrueHD/Atmos Audio English 4448 kbps 7.1 / 48 kHz / 4000 kbps / 24-bit (AC3 Embedded: 5.1-EX / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Plus Audio French 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Plus Audio Italian 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Plus Audio Czech 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Audio Polish 640 kbps 5.1 / 48 kHz / 640 kbps / DN -4dB
Dolby Digital Audio English 192 kbps 2.0 / 48 kHz / 192 kbps / DN -4dB / Dolby Surround

SUBTITLES:

Presentation Graphics English 42.132 kbps 
Presentation Graphics French 27.648 kbps 
Presentation Graphics Italian 31.512 kbps 
Presentation Graphics Dutch 27.442 kbps 
Presentation Graphics Danish 30.348 kbps 
Presentation Graphics Finnish 27.538 kbps 
Presentation Graphics Norwegian 27.138 kbps 
Presentation Graphics Swedish 32.285 kbps 
Presentation Graphics Czech 29.970 kbps 
Presentation Graphics Polish 28.691 kbps 
Presentation Graphics Chinese 24.970 kbps 
Presentation Graphics Chinese 26.132 kbps 
Presentation Graphics Korean 20.331 kbps 
Presentation Graphics Greek 36.754 kbps 
Presentation Graphics Romanian 31.218 kbps 
Presentation Graphics English 61.852 kbps 
Presentation Graphics French 55.505 kbps 
Presentation Graphics Italian 55.509 kbps 
Presentation Graphics Korean 40.381 kbps 
Presentation Graphics English 1.050 kbps 
Presentation Graphics French 0.669 kbps 
Presentation Graphics Italian 1.906 kbps 
Presentation Graphics Czech 1.228 kbps 
Presentation Graphics Polish 1.434 kbps

Po czym tak jak mówie zmieniam rozszerzenie na mkv przez zmianę nazwy po ,,kropce'' wpisuje mkv i wtedy pokazuje w windosie że jeste zmienione na mkv. I zarówno nie czyta tego m2ts jak i po zmianie mkv ani mp4 także nie wiem o co kaman.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Seba_1988 napisał:

@TOM_PL Dziękuję za porady, udało się zmienić rozszerzenie na mkv jak i na mp4 ,ale niestety dalej wyskakuje kompunikat nie można rozpoznać pliku. Teraz się zastanawiam w czym problem, remuxy normalnie czyta a tego nie:/ Czy może to problem że po kablu usb 3.0 obsłuży do jakiejś tam wielkości bitrate a powyżej jak plik waży 79 gb i ma bitrate 99Mb/s to już potrzeba odtwarzacza bluray lub multimedialnego? Jest w ogóle takie coś jak limit bitrate video lub audio po kablu usb 3.0 w tym tv???? Bo już zgłupiałem ,,o co kaman'' :/. Pany macie jakąś rade aby to działało :/?

Remux oznacza, że plik z bd UHD został przekonwertowany do MKV. I to pewno będzie wam działać. Widać natomiast, że kontener m2ts nie jest całkowicie wspierany przez wasz TV i zmiana rozszerzenia zapewne nic nie da.

Edytowane przez Toma-San
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Toma-San to że m2ts nie czyta to ja wiem, ja zmieniam rozszerzenie do mkv jak i do mp4 i dalej nie czyta. Popatrz na screen-y te 2 co dodałem po zmianie rozszerzenia na mkv chyba że to jednak trzeba innym sposobem przekonwertować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Seba_1988 napisał:

@Toma-San to że m2ts nie czyta to ja wiem, ja zmieniam rozszerzenie do mkv jak i do mp4 i dalej nie czyta. Popatrz na screen-y te 2 co dodałem po zmianie rozszerzenia chyba że to jednak trzeba innym sposobem przbekonwertować.

A moze lepiej kupic oryginalny film na Bluray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=149002]kKadajo[/mention] w tym sęk że ten plik to bluray 1:1 z neta czyli coś takiego a ja zmieniam rozszerzenie po przez zmianę tej końwóki nazwy z m2ts na mkv takie coś jak na tych 2 screenach co podałem. A plik który z neta pobierałem to oryginalny bluray uhd i z folderu stream pobieram ten jeden największu plik m2ts i to jest film. W nim zmieniam to rozszerzenie chyba że coś źle robię.

Plik jaki pobieram to taki :

DISC INFO:

Disc Title: PACIFIC_RIM_UPRISING

Disc Size: 92,795,400,065 bytes

Protection: AACS2

Extras: Ultra HD, BD-Java

BDInfo: 0.7.3

PLAYLIST REPORT:

Name: 00040.MPLS

Length: 1:50:44.220 (h:m:s.ms)

Size: 75,241,863,168 bytes

Total Bitrate: 90.60 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec Bitrate Description 

----- ------- ----------- 

HEVC Video 69271 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Level 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / HDR10 / BT.2020 /

* HEVC Video 7795 kbps 1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Level 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020 /

AUDIO:

Dolby TrueHD/Atmos Audio English 4448 kbps 7.1 / 48 kHz / 4000 kbps / 24-bit (AC3 Embedded: 5.1-EX / 48 kHz / 448 kbps)

Dolby Digital Plus Audio French 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)

Dolby Digital Plus Audio Italian 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)

Dolby Digital Plus Audio Czech 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)

Dolby Digital Audio Polish 640 kbps 5.1 / 48 kHz / 640 kbps / DN -4dB

Dolby Digital Audio English 192 kbps 2.0 / 48 kHz / 192 kbps / DN -4dB / Dolby Surround

SUBTITLES:

Presentation Graphics English 42.132 kbps 

Presentation Graphics French 27.648 kbps 

Presentation Graphics Italian 31.512 kbps 

Presentation Graphics Dutch 27.442 kbps 

Presentation Graphics Danish 30.348 kbps 

Presentation Graphics Finnish 27.538 kbps 

Presentation Graphics Norwegian 27.138 kbps 

Presentation Graphics Swedish 32.285 kbps 

Presentation Graphics Czech 29.970 kbps 

Presentation Graphics Polish 28.691 kbps 

Presentation Graphics Chinese 24.970 kbps 

Presentation Graphics Chinese 26.132 kbps 

Presentation Graphics Korean 20.331 kbps 

Presentation Graphics Greek 36.754 kbps 

Presentation Graphics Romanian 31.218 kbps 

Presentation Graphics English 61.852 kbps 

Presentation Graphics French 55.505 kbps 

Presentation Graphics Italian 55.509 kbps 

Presentation Graphics Korean 40.381 kbps 

Presentation Graphics English 1.050 kbps 

Presentation Graphics French 0.669 kbps 

Presentation Graphics Italian 1.906 kbps 

Presentation Graphics Czech 1.228 kbps 

Presentation Graphics Polish 1.434 kbps

Po czym tak jak mówie zmieniam rozszerzenie na mkv przez zmianę nazwy po ,,kropce'' wpisuje mkv i wtedy pokazuje w windosie że jeste zmienione na mkv. I zarówno nie czyta tego m2ts jak i po zmianie mkv ani mp4 także nie wiem o co kaman.

Rozszerzenie pliku to tylko identyfikator, ważny jest kontener czyli np. MKV lub m2ts. I tak jak kolega napisał najwyraźniej m2ts nie jest w 100% kompatybilny z tv.

To nie działa tak że zmienisz rozszerzenie i magiczne plik nagle się transkoduje .

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@konrado sorry ale dać 200zł za film to nie ma opcji :P. Skoro oglądam 3-4 na weekend to nie na moje zarobki :/

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Seba_1988 napisał:

@Toma-San to że m2ts nie czyta to ja wiem, ja zmieniam rozszerzenie do mkv jak i do mp4 i dalej nie czyta. Popatrz na screen-y te 2 co dodałem po zmianie rozszerzenia na mkv chyba że to jednak trzeba innym sposobem przekonwertować.

No jasne, że zmiana nazwy nie będzie działać, bo struktura wewnętrzna kontenera m2ts jest inna od struktury kontenera MKV. Zmiana nazwy nie spowoduje, że zmieni się struktura wewnątrz-kontenerowa.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli podsumowując została opcja aby zmienić kontener na mkv. Jak to czasowo schodzi jeżeli zależy mi na tym aby nie stracić nic na jakości i jaki program najlepiej do tego wybrać aby było w miarę sprawnie i bez strat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już bawisz się w takie rzeczy, to po prostu poszukaj zremuxowanych plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Toma-San remuxy to jednak jest różnica te 30 Mb/s to mało nie jest w stracie jakości video :P. No nic zostaje ogarnąć temat :). Dziękuję serdecznie wszystkim za rady. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, misfit napisał:

Megabity (Mb) z megabajtami (MB) Wam się mieszają. Nawet jeśli ten Pacific Rim ma 120 Mb w szczycie to jest to ~15 megabajtów. Na pewno wina nie leży po stronie dysku.

Faktycznie pomieszałem Megabity z Megabajtami. Dzięki za sprostowanie.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi