Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Marcossik napisał:

Czy jeśli - powiedzmy raz na pół godziny - wychodziłbym do menu konsoli na kilka sekund, a następnie wracał do gry, to czy byłby to skuteczny sposób na walkę z wypaleniami?

Nie.

Oled to sprzęt stworzony do oglądania głównie filmów najlepiej w świetnej jakości i najlepiej po ciemku. Głównie wtedy pokazuje pazur. Do innych zastosowan nadaje się przeciętnie albo wcale. Użytkowaniem który opisałes dość szybko oleda zabijesz.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego miałoby mu to jeszcze bardziej szkodzić? Bo jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że to nie pomoże, bo to zbyt proste, aby było skuteczne, ale żeby miało "zabijać" matrycę? To lekki szok dla mnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Somebody101 napisał:

Oled to sprzęt stworzony do oglądania głównie filmów najlepiej w świetnej jakości i najlepiej po ciemku. Głównie wtedy pokazuje pazur. Do innych zastosowan nadaje się przeciętnie albo wcale. 

Kompletna bzdura! U mnie służy prawie rok jako codzienny telewizor (filmy może 5%). Paski TVN, przeplatane logami innych telewizji. Teraz doszły meczyki w 4K. Generalnie telewizor powala jakością na co dzień:) Oczywiście brak powidoków.

1 minutę temu, Somebody101 napisał:

Użytkowaniem który opisałes dość szybko oleda zabijesz.

Fakt, że konsolowe granie może wywołać (przez np hud) powidoki. Sam jestem ciekawy, czy takie krótkie przerwy na wyświetlanie innego obrazu wystarczą na "reanimację" ekranu?

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Somebody101 napisał:

No a jak można nazwać wypalenia na matrycy inaczej niż jej zabijaniem?

Inaczej zrozumiałem Twoją odpowiedź. Wywnioskowałem, że robienie tego tricku z wychodzeniem do menu jeszcze gorzej wpłynie na matrycę. Także przepraszam. 

10 minut temu, Barnaba napisał:

Kompletna bzdura! U mnie służy prawie rok jako codzienny telewizor (filmy może 5%). Paski TVN, przeplatane logami innych telewizji. Teraz doszły meczyki w 4K. Generalnie telewizor powala jakością na co dzień:) Oczywiście brak powidoków.

Fakt, że konsolowe granie może wywołać (przez np hud) powidoki. Sam jestem ciekawy, czy takie krótkie przerwy na wyświetlanie innego obrazu wystarczą na "reanimację" ekranu?

A jak długo maksymalnie leci u Ciebie jeden kanał ze statycznym logiem? Bez przerw oczywiście.

Generalnie czekamy na opinię jakiegoś experta w sprawie tego, czy takie resetowanie treści na obrazie co jakiś czas może jakoś pomóc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Marcossik napisał:

A jak długo maksymalnie leci u Ciebie jeden kanał ze statycznym logiem? Bez przerw oczywiście.

dobre pytanie:) jak ktoś zaśnie na jakimś TVN, to i parę godzin zleci?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Marcossik napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Generalnie gram dużo na PS4. Są dni, kiedy konsola jest odpalona nawet i przez 10-12 godzin na dobę. A jak w to grach, nierzadko jest w nich dużo HUD-ów. I zastanawia mnie jedna kwestia z tym związana. Czy jeśli - powiedzmy raz na pół godziny - wychodziłbym do menu konsoli na kilka sekund, a następnie wracał do gry, to czy byłby to skuteczny sposób na walkę z wypaleniami? Wtedy telewizor wyświetlał by nieprzerwanie statyczny obraz maksymalnie przez pół godziny. Rzecz w tym, że nie wiem czy zapuszczenie innej treści na te kilka sekund, będzie wystarczające by "zresetować" wszelkie ślady obecności tych statycznych elementów, które zaczęły się "odciskać" na matrycy. 

Krótkie przerwy o których piszesz raz na pół godziny niczego nie zmienią. Co do konsoli, to wszystko zależy czy zamierzasz grać bez przerwy w jedną grę przez 10-12 godzin, czy też w różne tytuły. Jeśli masz zamiar grać tylko, albo głównie w jedną grę to zrezygnuj z OLEDa. Wszystko zależy od kumulacyjnego czasu wyświetlania HUD. Przez dłuższy czas będzie wszystko ok, ale po przekroczeniu odpowiednio dużej liczby godzin (kumulacyjnie) w jednej grze mogą się pojawić pierwsze efekty wypaleń. W ocenie ryzyka pomocne mogą tu być testy prowadzone przez rtings: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test. Są to ektremalne testy, bo oni puszczają przez 20h/24h zapętlony wyłącznie jeden materiał. Masz tam natomiast dwa OLEDy na których na okrągło przez już 22 tygodnie leci CoD i FIFA. CoD jest grą o niskim ryzyku spowodowania wypaleń, FIFA 18 ze swoimi jaskrawymi HUDami z wynikiem meczu stanowi wysokie ryzyko. Oczywiście teraz pytanie ile planujesz grać w jedną grę. Prosty przykład - 22 tygodnie testu rtings = 3000 godzin grania w tylko jeden tytuł (to jest już bardzo dużo). Jeśli HUDy będą tak jaskrawe i jasne jak w FIFA, to możesz się spodziewać już pewnych niewielkich efektów niejednorodności ekranu, które mogą być widoczne na jednorodnych planszach. Przy grach z HUDem jak w COD (małe HUDy, stosunkowo ciemne bez jaskrawych kolorów) nie powinno być po tym samym czasie żadnych problemów z wypaleniami.

Jeśli zdecydowałbyś się iść w OLEDa, to bardziej zastanowiłbym się na Twoim miejscu nad 8 serią, a nie 7, bo B7 w niektórych grach jest nieco zbyt ciemny i trzeba wtedy zmieniać ustawienia gry.

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuję już B7 około 2 miesięcy , więc napisze kilka słów o wrażeniach.

TV używany jest głównie do grania na PS4, ale nie są to jakieś długie sesje po 10h a raczej 3-4h dziennie grając w 2,3 różne tytuły. Granie na Oledzie w HDR nie sprawia, że wylatuje się z butów z wrażenia, ale wygląda to bardzo atrakcyjnie i widać zdecydowaną różnicę pomiędzy obrazem SDR a HDR.  W grze można to w łatwy sposób sprawdzić samemu jeśli gra posiada w opcjach obrazu możliwość on/off HDR, wtedy wystarczy przełączać się i podziwiać różnice. Obecnie gram w FIFA 18 i HITMAN i o ile HDR w FIFIE praktycznie nie istnieje ( nie widzę różnicy z HDR off ) to w takim Hitmanie działa on bardzo fajnie.

Jeśli chodzi o powidoki to zostają mi one po Logu FIFA 18 już podczas uruchomiania gry i widać ten powidok przy następnym ekranie wczytywania. Zapewne po chwili znika całkowicie i nie ma problemu. W FIFA 18 mam wszystkie hudy wyłączone, poza tablicą wyników i nie wiem jak matryca będzie wyglądać po roku, tym bardziej, że w FIFA 19 planuje grać cały kolejny sezon, czyli średnio po 3,4h dziennie. Oczywiście staram się nie wyświetlać długo statycznych obrazów  (menu gry)  gdy idę do toalety czy zrobić kolację .

Czy OLED jest dobrym TV do grania? Myślę, że jak najbardziej tak. Niski input lag i ta perfekcyjna czerń z HDR robi wrażenie szczególnie w ciemnych scenach. Pozostaje tylko te ryzyko wypaleń, ale hey! skoro Oledy są dedykowane dla Xboxa? :D

banding jest niestety widoczny czasami w ciemnych scenach ( czasami w jaśniejszych ) i zauważam go w filmach czy grach, ale nie występuje on aż tak często abym się tym przejmował.

Bardziej irytuje mnie jakość przerywników filmowych w grach bo widać na nich masę niedoskonałości jak np dziwne ruchome bloki ( szczególnie w ciemnych partiach obrazu ) i te całe przejścia tonalne..

Oprócz grania oglądam filmy na netflixie i tam tez obraz nie powala.. sporo ziarna, przejścia tonalne.. Zaczynam się zastanawiać czy zakup OLEDA to był dobry wybór, ale już po jabłkach..

• Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejścia tonalne, sporo ziarna czy "bloki" to nie wina oleda tylko jakości sygnału. Zawsze możesz spróbować skalibrować tv ale pamiętaj jak sygnał gówniany to i obraz taki.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Dawid90's napisał:

Oprócz grania oglądam filmy na netflixie i tam tez obraz nie powala.. sporo ziarna, przejścia tonalne..

Ziarno jest specjalnie wrzucane do dużej części produkcji Netflixa, była już o tym wielokrotnie mowa. Także to nie wina telewizora, tylko oglądanych treści.

• Plusik 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, kKadajo napisał:

Przejścia tonalne, sporo ziarna czy "bloki" to nie wina oleda tylko jakości sygnału. Zawsze możesz spróbować skalibrować tv ale pamiętaj jak sygnał gówniany to i obraz taki.

Też jestem tego zdania. Tym bardziej że im większy ekran tym mocniej widać niedoskonałości obrazu i slabego sygnału. 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5263 strona. A już kilkakrotnie te same pytania, prośby i problemy.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie że wątek ten stał się jednocześnie głównym wątkiem dla oled.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, kKadajo napisał:

Dobrze, ja to rozumiem..rozumiem, że przy oglądaniu netflixa czy you tube gdzie jest spora kompresja video takie '' niedoskonałości '' mogą się pojawiać, ale dlaczego w cut scenkach w grach? Przecież to wszystko leci z płyty Blu-Ray teoretycznie najlepsza jakość? I to w dodatku na PS4 Pro.

Edytowane przez Dawid90's
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na tym forum już tak jest że się oleda broni rękami i nogami. Jak przejścia tonalne są kiepskie to zrzuca się to na brak kalibracji, jak widać spore ziarno większe niż na dobrym LCD to zrzuca się winę na kiepski sygnał. Także kto mądrzejszy wnioski wyciągnie sam. Ale i tak hitem jest brak płynności w oledzie i nie da się osiągnąć dobrego płynnego obrazu - albo widzimy klatkowanie albo spore artefakty. Co mówią na to obrońcy oleda? Że to zaleta xD bo matryca oled jest szybsza od LCD i dlatego widzimy klatkowanie. Także nic tylko się cieszyć że obraz rwie bo mamy szybsze matryce hehehe :). Oled to technologia inna, ma swoje zalety w postaci 4mln stref, perfekcyjnej czerni i bdb kątów widzenia, ale wad też ma sporo. I śmieszy mnie na tym forum armia oledowcow którzy bronią go rękami i nogami a czasem wady obracają w zalety. O oledach niestety można mówić na tym forum albo dobrze albo wcale ;)

• Lubię 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownicy bronią swoje Oledy, bo w tej chwili są to wyświetlacze, które oferują najlepszą jakość obrazu, często w cenie niższej od flagowych LCD. Mają swoje wady. Możliwość wypalenia jest chyba największą. Jest też banding (widoczny w większości odbiorników jedynie na planszach testowych) oraz sporadycznie nierówno nałożony polaryzator. Wady LCD mógłbym wymieniać zdecydowanie dłużej (banding, czerń, kąty widzenia, systemy wygaszania stref).  Dla mnie jedyną lepszą rzeczą jest wyższa wartość HDR, która często nie wygląda lepiej niż na Oled

Jak w sprzedaży będą lepsze odbiorniki (np mikroLed) to nie będę "bronił Oled rękoma i nogami". Najbardziej dziwią mnie ludzie, którzy specjalnie wchodzą na to forum, żeby tylko "wbić szpileczkę". Nigdy nie przyszedł mi do głowy pomysł, żeby pisać w dziale LCD, jakie to one są do [beeep]y (chociaż tak uważam). Problemu nie było dopóki ekrany Oled kosztowały fortunę. To nie nasza wina, że rok temu zaczęły się obniżki i ich ceny spadły do akceptowalnego poziomu, a Ty (sfrustrowany użytkowniku LCD) kupiłeś swój odbiornik przed.....

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja czekam na ustosunkowanie się Lg do wypalania ich oledów. Bo wszędzie wciskają nam kit, że problemów już nie ma a tu masz Ci los.. https://pclab.pl/news78370.html
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja czekam na ustosunkowanie się Lg do wypalania ich oledów. Bo wszędzie wciskają nam kit, że problemów już nie ma a tu masz Ci los.. https://pclab.pl/news78370.html
  • Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobrze, ja to rozumiem..rozumiem, że przy oglądaniu netflixa czy you tube gdzie jest spora kompresja video takie '' niedoskonałości '' mogą się pojawiać, ale dlaczego w cut scenkach w grach? Przecież to wszystko leci z płyty Blu-Ray teoretycznie najlepsza jakość? I to w dodatku na PS4 Pro.

Czy naprawdę wierzysz że cutscenki z gier są w takiej samej jakości jak filmy bo to płyta Blu-ray? No podoowiem ci że nie są i często wyglądają jak kupa. Chcesz dobrej jakości obraz, odpal film z Blu-ray a nie grę.

Bo na tym forum już tak jest że się oleda broni rękami i nogami. Jak przejścia tonalne są kiepskie to zrzuca się to na brak kalibracji, jak widać spore ziarno większe niż na dobrym LCD to zrzuca się winę na kiepski sygnał. Także kto mądrzejszy wnioski wyciągnie sam. Ale i tak hitem jest brak płynności w oledzie i nie da się osiągnąć dobrego płynnego obrazu - albo widzimy klatkowanie albo spore artefakty. Co mówią na to obrońcy oleda? Że to zaleta xD bo matryca oled jest szybsza od LCD i dlatego widzimy klatkowanie. Także nic tylko się cieszyć że obraz rwie bo mamy szybsze matryce hehehe . Oled to technologia inna, ma swoje zalety w postaci 4mln stref, perfekcyjnej czerni i bdb kątów widzenia, ale wad też ma sporo. I śmieszy mnie na tym forum armia oledowcow którzy bronią go rękami i nogami a czasem wady obracają w zalety. O oledach niestety można mówić na tym forum albo dobrze albo wcale

Tak sobie to tłumacz.

Używamy głowy a nie czytamy marketingowe papu papu czy to LG czy innej firmy. Że o czarnym PR już nie wspomnę.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Namtih napisał:

Odwracająć sytuację można by sobie wyobrazić, że LG wystawia na targach koło siebie swojego OLEDa i Samsunga Q9FN i pokazują bez przerwy scenę z jakiegoś filmu z jasnymi gwiazdami, które jak wiemy na Q9FN praktycznie zupełnie giną, a dziennikarze to podchwycają i powstają wszędzie nagłówki typu: "Samsung obiecywał że ma zdecydowanie wyższą jasność niż OLED, a na targach zobaczyliśmy na własne oczy (i wiedieli to też wszyscy zwiedzający) jak bardzo ciemny był obraz na Q9FN" ;) I ktoś oczekiwał na ustosunkowanie się do tego fimy Samsung. Chcesz uczciwych testów wypalania to polecam wyniki, które znajdziesz na rtings.com.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Dawid90's napisał:

Testuję już B7 około 2 miesięcy , więc napisze kilka słów o wrażeniach.

TV używany jest głównie do grania na PS4, ale nie są to jakieś długie sesje po 10h a raczej 3-4h dziennie grając w 2,3 różne tytuły. Granie na Oledzie w HDR nie sprawia, że wylatuje się z butów z wrażenia, ale wygląda to bardzo atrakcyjnie i widać zdecydowaną różnicę pomiędzy obrazem SDR a HDR.  W grze można to w łatwy sposób sprawdzić samemu jeśli gra posiada w opcjach obrazu możliwość on/off HDR, wtedy wystarczy przełączać się i podziwiać różnice. Obecnie gram w FIFA 18 i HITMAN i o ile HDR w FIFIE praktycznie nie istnieje ( nie widzę różnicy z HDR off ) to w takim Hitmanie działa on bardzo fajnie.

Jeśli chodzi o powidoki to zostają mi one po Logu FIFA 18 już podczas uruchomiania gry i widać ten powidok przy następnym ekranie wczytywania. Zapewne po chwili znika całkowicie i nie ma problemu. W FIFA 18 mam wszystkie hudy wyłączone, poza tablicą wyników i nie wiem jak matryca będzie wyglądać po roku, tym bardziej, że w FIFA 19 planuje grać cały kolejny sezon, czyli średnio po 3,4h dziennie. Oczywiście staram się nie wyświetlać długo statycznych obrazów  (menu gry)  gdy idę do toalety czy zrobić kolację .

Czy OLED jest dobrym TV do grania? Myślę, że jak najbardziej tak. Niski input lag i ta perfekcyjna czerń z HDR robi wrażenie szczególnie w ciemnych scenach. Pozostaje tylko te ryzyko wypaleń, ale hey! skoro Oledy są dedykowane dla Xboxa? :D

banding jest niestety widoczny czasami w ciemnych scenach ( czasami w jaśniejszych ) i zauważam go w filmach czy grach, ale nie występuje on aż tak często abym się tym przejmował.

Bardziej irytuje mnie jakość przerywników filmowych w grach bo widać na nich masę niedoskonałości jak np dziwne ruchome bloki ( szczególnie w ciemnych partiach obrazu ) i te całe przejścia tonalne..

Oprócz grania oglądam filmy na netflixie i tam tez obraz nie powala.. sporo ziarna, przejścia tonalne.. Zaczynam się zastanawiać czy zakup OLEDA to był dobry wybór, ale już po jabłkach..

Potwierdzam, wprawdzie nie gram ale niedoskonałości o których piszesz też mnie irytują bo psują pożytek z kontrastu, czerni i kątów widzenia. W poprzednim telewizorze lcd Lg UF 950V nie wiedziałem co to "blokowanie" i "ziarno" - obraz wydawał się gładszy ( z mniejszą ilością śmieci) zwłaszcza ten telewizyjny - ale miał inne wady w stosunku do oleda.

Mam wrażenie że lg w kolejnych modelach po UF950 zrobiło krok do tyłu jeśli chodzi o obróbkę obrazu.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to tak jakby pisać ze Plazma, LCD, OLED 55" lub 65" jest slaby bo jak miałeś kineskop 21" lub 32" to twoja kablówka analogowa wyglądała super a teraz to nie da się oglądać bo wszytko widać za bardzo. No bądźmy poważni :). Kupujecie TV za gruba kasę, jeśli OLED to w najlepszej jakości, potem podłączacie naziemna i jest płacz ze słabo to wygląda. Serio ? :)

Ja zmieniłem swoja 55 na 65 w zeszłym tygodniu. Odpalam ostatnio FFXV i mowie sobie "co jest", jakoś gra nie wygląda już tak dobrze. Sprawdzam ustawienia grafiki w grze, ustawienia w panelu Nv... i dochodzę do wniosku ze wystarczyło te 10 cali aby ta gra już nie robiła takiego graficznego wrażenia, nawet w UHD.
I co mam wrócić na 55 cali czy przestać grać ? ?

Edytowane przez kKadajo
  • Plusik 4
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi