Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Co do WiFi to już wyjaśniam :) Porównywać TV z innymi urządzeniami to nietrafne porównanie, dlaczego?:) TV zestawia połączenie z WiFi i sprawdza jakiej jest ono jakości, teraz najlepsze, zdarza się, że jest ono szybkie chwilę po włączeniu TV a potem spada, prawda? Dzieje się tak dlatego, że jeśli TV wykryje dropy pakietów to negocjuje nową prędkość połączenia (niższą) ale lepszej jakości (mniej przesłanych danych to i mniej dropów)... Testowanie speedtestem jest o kant [beeep]y, bo ten test ma gdzieś dropy, ale TV już nie... Do meritum: im szybsze połączenie WiFi, im szybsza technologia tym warunki do propagacji fal muszą być bliższe idealnych... Nie wspomnę już o strefie Fresnela o której większość nie ma pojęcia lub zapomniała (swoją drogą zastanawiam się czy jeszcze tego na studiach uczą?) - serio każda ściana to tłumienie, do tego dochodzą dziesiątki sieci WiFi w blokach a kanałów tylko kilkanaście:) Anyway: w domowych warunkach przy posiadaniu standardowego routera z UPC, Vectry czy innego operatora nie ma szans stworzyć warunków dla szybkiego połączenia WiFi dla telewizora, sorry ale tak jest... Albo router blisko TV, tylko, że wtedy po co WiFi jak można kawałkiem kabla albo router MU-MIMO i nie za szafą czy na podłodze ale pod sufitem możliwie blisko pomieszczenia z TV...

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo rozumiem tłumaczenia słabo działającego wifi. Jak w telefonie za kilka stów potrafi trzymać wifi tak jak trzeba to chyba nie jest jakiś kosmos żeby w tv za kilka tysięcy również to potrafiło. Tym bardziej, że problem nie jest jednostkowy a nie po to jest wifi, żeby ciągnąć kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie brzmi to dość prawdopodobnie ale wytłumacz to człowiekowi który wydał 10k na TV z taką szybką kartą WiFi, która nie radzi sobie z "problemami".

Dla testu podałbym AC lub router 5cm od TV i byłby św. spokój z teoriami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Nie wiem. Być może liczba pikseli ma tu znaczenie. Algorytm musi obliczyć parametry dla większej liczby pikseli. Moc procesora może mieć też znacznie. Myślę że jest to kwestia przeciętnego algorytmu. Oledy Sony radzą sobie z ruchem o wiele lepiej. Rozsądna wartość przy filmach to moim zdaniem 3.

Też sobie tak to tłumaczyłem że jednak 4x więcej pikseli do ogarnięcia. Mimo to powinni dać adekwatnie szybszy procesor żeby ogarniał jak należy.. Kwestia czy to tylko u mnie czy ogólnie LG seria 7 tak ma.. bo coś na zagranicznych forach pisali że wymiana sprzętu na nowy pomogła. Mi LG napisało żeby zresetować ustawienia do fabrycznych, miałem wrażenie że faktycznie pomogło na pół dnia.  Inna sprawa to soft, na stronie LG UK widzę że mają wersję 95 a u nas dostępna 85, może w nowym sofcie coś poprawili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo rozumiem tłumaczenia słabo działającego wifi. Jak w telefonie za kilka stów potrafi trzymać wifi tak jak trzeba to chyba nie jest jakiś kosmos żeby w tv za kilka tysięcy również to potrafiło. Tym bardziej, że problem nie jest jednostkowy a nie po to jest wifi, żeby ciągnąć kabel.

Co tu tłumaczyć: jakość propagacji fal wpływa na to co karta WiFi może z siebie dać... Napisałem, że aby WiFi działało szybko dostarcz bardzo dobrej jakości sygnał :) Streaming YouTube czy Netflix na komórkę a na TV to zupełnie inny bitrate chociaż rozdzielczość ta sama), tu nie można porównywać komórki za "pińcet" złotych z TV za kilka tysi...

Myślę, że jakby większość osób tutaj zrozumiała, że TV nie jest źródłem sygnału WiFi a odbiorcą to by było łatwiej zakumać o co chodzi z tym wolnym połączeniem :) Czasem wystarczy przestawić TV 30cm w lewo lub prawo albo na ścianie w górę czy w dół i pomoże, ale to wymaga świadomości, że TV jest skazane na to jak te fale się rozchodzą w pomieszczeniu a nigdy nie robią tego równomiernie :)

Inżynier zrozumie szybciej od filologa i etc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne ale nie ma co dyskutować że wifi działa dobrze w lg, bo tak nie jest. Dobrze działa przez chwile potem następuje drastyczny spadek prędkości i nie da się korzystać z netflixa czy yt, wystarczy wyłączyć i włączyć tv i znowu zamiast 1mb/s leci po 100mb/s. Mam pod tv 3 konsole wszystkie po wifi i śmigają po 100-120mb/s, a lg musi być na kablu bo inaczej nie da się normalnie korzystać z aplikacji. Zmieniłem nawet ruter i wciąż ten problem występował. 

32 minuty temu, kaeres napisał:

Teoretycznie brzmi to dość prawdopodobnie ale wytłumacz to człowiekowi który wydał 10k na TV z taką szybką kartą WiFi, która nie radzi sobie z "problemami".

Dla testu podałbym AC lub router 5cm od TV i byłby św. spokój z teoriami.

Takie rozwiązanie również testowałem i problem degradacji prędkości wciąż występuje.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie n amodelu C6 wifi dla parametru 12metrów od routera oddzilone ścianą działa na pełnej prędkości żadnych problemów z Netflix 4k itd, Router mam w technologi AC  więc to tez jest ważne i ma 3 solidne anteny.

O widzisz, masz porządny router na 5Ghz to i działa jak należy. 99% osób tutaj ma "[beeep] routery" od operatorów skitrane w piwnicach, za szafami, na podłogach ustawione na 2,4Ghz (podobnie jak wszyscy sąsiedzi dookoła) co daje rozproszenie sygnału dziurawe jak szwajcarski ser ale psioczą, że TV za tysiące cebulionów im z tego nie wyciągnie prędkości warpowej ;)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, JohnnyCash napisał:

O widzisz, masz porządny router na 5Ghz to i działa jak należy. 99% osób tutaj ma "[beeep] routery" od operatorów skitrane w piwnicach, za szafami, na podłogach ustawione na 2,4Ghz (podobnie jak wszyscy sąsiedzi dookoła) co daje rozproszenie sygnału dziurawe jak szwajcarski ser ale psioczą, że TV za tysiące cebulionów im z tego nie wyciągnie prędkości warpowej ;)

Ja rownież korzystam z dobrego rutera na 5ghz a jednak wifi nie działa dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja rownież korzystam z dobrego rutera na 5ghz a jednak wifi nie działa dobrze.
To dlaczego nie zareklamujesz TV? Wszyscy co mają problemy powinni, wtedy by Was LG naprostowało:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, JohnnyCash napisał:

O widzisz, masz porządny router na 5Ghz to i działa jak należy. 99% osób tutaj ma "[beeep] routery" od operatorów skitrane w piwnicach, za szafami, na podłogach ustawione na 2,4Ghz

Na 2.4 GHz też się da;) Ja mam stary, ale porządny router Netgear ustawiony na 2.4 GHz i wszystko śmiga bez zarzutu - telewizor mam od roku (dokładnie od czerwca 2017) i ani razu nie miałem problemów z wifi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, JohnnyCash napisał:

To dlaczego nie zareklamujesz TV? Wszyscy co mają problemy powinni, wtedy by Was LG naprostowało:)

Ktoś tutaj już pisał, że reklamował, ale lg mu napisało "wiemy, że taki problem istnieje. Już się tworzy odpowiednia łatka na system, ale nie wiadomo kiedy wyjdzie",  zaś innym ludziom lg wymieniali całe płyty główne wraz z kartą sieciową i problem rozwiązany. Zobacz sobie bodajże jeden z pierwszych komentarzy pod filmikiem na youtube, który zlinkowałem wcześniej. Jak dla mnie, to ma po prostu działać. Tak jak to działa w innych telewizorach.

Edytowane przez Johnnyjonjc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na 2.4 GHz też się da;) Ja mam stary, ale porządny router Netgear ustawiony na 2.4 GHz i wszystko śmiga bez zarzutu - telewizor mam od roku (dokładnie od czerwca 2017) i ani razu nie miałem problemów z wifi.

Dom jednorodzinny czy blok?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... na B7 też mi się tak stało, że na przykład podczas zmiany odcinka na Netflix wyskoczył komunikat, że brak połączenia ma aplikacja ale jakoś zbytnio nie zwracałem uwagi na to. :D Ale widzę, że problem jakiś jest? Czy to jest problem coś z płytą, serwis ma się tym zająć czy po prostu tak jest. Uspokoję może niektórych albo przerażę ale na C8 już 2 razy tak się zdarzyło jak na B7. Choć pragnę podkreślić, że pomiędzy B7 a C8 miałem inne routery, a sam router jest niecały metr od TV. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Donnie_Darko napisał:

Hmmm... na B7 też mi się tak stało, że na przykład podczas zmiany odcinka na Netflix wyskoczył komunikat, że brak połączenia ma aplikacja ale jakoś zbytnio nie zwracałem uwagi na to. :D Ale widzę, że problem jakiś jest? Czy to jest problem coś z płytą, serwis ma się tym zająć czy po prostu tak jest. Uspokoję może niektórych albo przerażę ale na C8 już 2 razy tak się zdarzyło jak na B7. Choć pragnę podkreślić, że pomiędzy B7 a C8 miałem inne routery, a sam router jest niecały metr od TV. 

A jak wrażenia z C8 w porównaniu do B7? Rzeczywiście warto dopłacać jeśli chodzi o motion handling (Black frame insertion faktycznie dużo zmienia czy to naprawdę pierdoły?) Mam plazme starą samsunga i od dawna szykuję się na zmiane na oleda, głównie mialem w zamyśle b7/c7 ale dużo się tu slyszy o problemach ze stutteringiem i, że szczególnie przesiadka z plazmy będzie bolesna pod tym wzgledem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Zeniofir napisał:

A jak wrażenia z C8 w porównaniu do B7? Rzeczywiście warto dopłacać jeśli chodzi o motion handling (Black frame insertion faktycznie dużo zmienia czy to naprawdę pierdoły?)

Większość sądzi, że nie warto. Jest jeszcze bardzo duża różnica w cenie a zmiany są niewielkie. Ja dopłaciłem bo zależało mi na "łagodnej gradacji" oraz obsłudze głosowej.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem nowym posiadaczem lg 55b7. Mam model ze stycznia 2018roku a ze kupilem go w czerwcu,i po przejrzeniu pół forum ;D, zaczalem się obawiac ze mam jakis model "po przejściach" zrobilem testy na kilku planszach. Tryb kino, barwy zimne, kontrast dynamiczny itp wylaczone, Jasność na 50, oswietlenie oled 45. Na 5% widać te pasy ale myślę ze jest oki. oceńcie po fotach. 

IMG_20180627_203837.jpg

IMG_20180627_203916.jpg

IMG_20180627_203956.jpg

I jeszcze dwie bo odp wyżej nie weszły

IMG_20180627_204047.jpg

IMG_20180627_204114.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Piotr Kwolek napisał:

Na 5% widać te pasy ale myślę ze jest oki.

Moim zdaniem jest idealnie, sam chciałbym trafić na taki egzemplarz (tylko 65 calowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna fota na 109%. Te dwie ostatnie wyżej jakieś zabarwione wyszly. Wina aparatu.

IMG_20180627_205645.jpg

2 minuty temu, fuze napisał:

Moim zdaniem jest idealnie, sam chciałbym trafić na taki egzemplarz (tylko 65 calowy).

Tv kupiony w Media Markt, moze warto sprobowac ;) chociaż zdaje sobie sprawe ze to loteria

Jeszcze dwie plansze na 5 i 10% zdjęcia na wprost i zaciemniony pokój. Ustawienia j.w.

IMG_20180627_210454.jpg

IMG_20180627_210519.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Piotr Kwolek napisał:

Jeszcze jedna fota na 109%. Te dwie ostatnie wyżej jakieś zabarwione wyszly. Wina aparatu.

IMG_20180627_205645.jpg

Tv kupiony w Media Markt, moze warto sprobowac ;) chociaż zdaje sobie sprawe ze to loteria

Jeszcze dwie plansze na 5 i 10% zdjęcia na wprost i zaciemniony pokój. Ustawienia j.w.

IMG_20180627_210454.jpg

IMG_20180627_210519.jpg

wrzuć jeszcze tablice żółtą i czerwoną i oblookaj czy nie ma wypaleń. Wygląda to bardzo ok , przynajmniej na tych zdjęciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, sprzęt super. Od roku się na niego napalalem ? ale cena byla zaporowa.Teraz za 5.6tys kupiony :) tylko jedno mnie drażni. Detale w czerni, która jest obłędna, sa mało widoczne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, sprzęt super. Od roku się na niego napalalem ale cena byla zaporowa.Teraz za 5.6tys kupiony tylko jedno mnie drażni. Detale w czerni, która jest obłędna, sa mało widoczne
No to czeka Cię kalibracja profesjonalna.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi