Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
8 minut temu, sebsek napisał:

Nie za bardzo się znam na tych dzisiejszych technikach ale tak to chyba nie powinno działać. Ma ktoś jakąś poradę

Pokombinuj jeszcze z konfiguracją CEC na amplitunerze i dekoderze nc+.

Edytowane przez drozdek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem recenzje, fora, spojrzałem na swoją 9 letnią plazmę (50") i decyzja zapadła, trzeba wymienić tv. Dodam, że z plazmy jestem mega zadowolony, żadnych problemów z claudingiem, bandingiem czy też dodatkowymi nogami u Lewandowskiego!

Proszę was zatem o poradę: mam możliwość zakupu soniacza 9305 i Oleda od Lg w dobrej cenie, po tv plazmowym lepszy będzie oled?

Generalnie tv służy mi do oglądania filmów wieczorową porą (netflix, amazon) i sportu - odległość od ekranu - 2,5 m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, Witasisko said:

Proszę was zatem o poradę: mam możliwość zakupu soniacza 9305 i Oleda od Lg w dobrej cenie, po tv plazmowym lepszy będzie oled?

Generalnie tv służy mi do oglądania filmów wieczorową porą (netflix, amazon) i sportu - odległość od ekranu - 2,5 m.

W tej sytuacji tylko OLED. Będzie Pan Zadowolony.

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Państwo!

Skołowaciałem jak przeczytałem ten cały wątek. Od 2-3 miesięcy przymierzam się do zakupu TV, zastanawiam się nad modelem 55B7. Cena stała się obecnie na tyle atrakcyjna, że mogę sobie pozwolić na zakup tego modelu.
Obecnie mam w domu projektor full hd. Ale zbliża się lato, są coraz dłuższe dni, w salonie mam dosyć jasno, więc oglądanie czegokolwiek do godziny 17:00 nie ma sensu.

TV będzie służył do:

- surfing w internecie
- You Tube
- Netflix, filmy
- TV max 2h  dziennie
boje się, że jak będę  korzystał często z przeglądarki to pojawią się problemy na matrycy. 

Dodatkowo moja narzeczona nie przepada za seansami w zupełnej ciemności, musi jakieś delikatne źródło światła być w pomieszczeniu. Przy rzutniku nie ma problemu, bo jak zaświeci to jasno się robi w pokoju.

Alternatywa to modele od Sony: XE9 lub poczekam na XF9

Wiem, że pojawiały się podobne pytania, ale nikt nie wskazywał jak zachowuje się ekran po długim używaniu przeglądarki :).

Proszę o pomoc i informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie będzie się wypalał i to intensywnie , ale jak to już tu  udowodniono wszystko zależy od szczęścia ja miałem pecha bo 3 miesiącach wypaliły się 4 pasy i teraz mnie bierze jak na to patrzę a na dodatek serwis stwierdził małą ilość kompensacji. Wiec stoją na stanowisku nie uznania gwarancji. Przy przeglądarce bedzie to statyczny obraz a jak dodatkowo długo bedzie działać i nie włączy się wygaszacz nie ruszy kompensacja i bedziesz miał problem. U mnie jednak,  ja stoję na stanowisku, że kompensacja z jakiś przyczyn technicznych się nie odpalała bo nie mogę w to coś uwierzyć, że tak może się wypalić matryca po 3 miesiącach od zakupu a nawet przy tych godzinach oglądania 1280 ( myślę ,że z 700 dostałem w gratisie z Media Markt) nie powinno być takiej hecy. Na razie mam spór z producentem i media markt Gwarancja Plus . Jak uznają ,że mam rację to szeroko o tym poinformuję i będę wychwalał za ludzką twarz a jak nie to będę zmuszony iść po prawo i sprawiedliwość do sądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minutes ago, grotek said:

serwis stwierdził małą ilość kompensacji

Czyli serwis znalazł przyczynę, pytanie dlaczego _ciebie_ obarcza winą za taki stan rzeczy? Poproś o opinię na piśmie gdzie jednoznacznie wskazują, że mała ilość kompensacji to:

1) twoja wina,

2) naruszony warunek konieczny, by telewizor działał sprawnie i jest ten warunek opisany w warunkach gwarancji.

Najlepiej poproś o to pisemnie, poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, z kopią do RPK.

Albo wymiękną, albo zignorują, albo wskażą konkretne dane. Czyli albo będziesz wygrany, albo będziesz miał 99% szans w sądzie, albo dowiesz się jednoznacznie czym zawiniłeś, przynajmniej z ich perspektywy.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie producent jasno i czytelnie nie wskazuje w instrukcji ze TV ma być ciągle  w trybie standby, brak takiej informacji dyskwalifikuje odmowę ze względu na ilość kompensacji.

A takiego zapisu nie ma. Sprawa do wygrania. Tylko trzeba ich nacisnąć, zaczął bym medialnie od Facebook ze zdjęciem wypalenia w treści twojego posta :-)..., a dalej pójdzie z górki...

i nie dziękuj :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, jeśli to czyszczenie jest aż tak krytyczne to TV powinien po wykryciu przekroczenia określonego czasu bez kompensacji wyświetlić przez chwilę informację o konieczności kompensacji i wymusić przeprowadzenie tego procesu. To głupie, że wyłączając telewizor z wtyczki można go trwale uszkodzić.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, raus napisał:

Swoją drogą, jeśli to czyszczenie jest aż tak krytyczne to TV powinien po wykryciu przekroczenia określonego czasu bez kompensacji wyświetlić przez chwilę informację o konieczności kompensacji i wymusić przeprowadzenie tego procesu. To głupie, że wyłączając telewizor z wtyczki można go trwale uszkodzić.

Problem jest to, że nie ma na ten temat żadnych informacji w instrukcji. Normalnie możesz oglądać nawet 10 godzin bez przerwy i nic się nie stanie. Moment kompensacji można bardzo łatwo rozpoznać. Kluczowe jest jedynie te 10 min po wyłączeniu telewizora. Potem można odłączyć zasilanie od gniazda. Kolega wyżej kupił prawdopodobnie egzemplarz z wystawy. Telewizor był odłączany natychmiast od prądu, po wielu godzinach pracy. Cykle kompensacji w ogóle się nie uruchamiały, lub były przerywane. Nie sądzę jednak by kilka przerwanych cykli stanowiło poważny problem. Gorzej jeśli taka sytuacja powtarza się notorycznie. Zniszczyć da się wszystko ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Damiano85 napisał:

Kolega wyżej kupił prawdopodobnie egzemplarz z wystawy. Telewizor był odłączany natychmiast od prądu, po wielu godzinach pracy. Cykle kompensacji w ogóle się nie uruchamiały, lub były przerywane.

Myślę, że tak właśnie było w tym przypadku. Trafna diagnoza panie Damianie ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipoteza Damiano jest pewną opcją (tzn. że wyłączali z zasilania w markecie grupowo wszystkie telewizory w tym tego OLEDa), ale... pytanie czemu grotek nie zauważył tych wypaleń od razu przy pierwszym uruchomieniu ? Także 25 krótkich kompensacji po 3 miesiącach użytkowania, nawet jeśli był to powystawowy model, to też wciąż bardzo, bardzo mało.

Pytame do @grotek - czy wyłączałeś OLEDa z pilota, czy też odcinałeś go po prostu od zasilania ? Napisałeś, że czasami wyłączałeś OLEDa z sieci ? Co oznacza dokładnie czasami - ile razy to się zdarzyło ? Jak często uruchamiałeś OLEDa w przeciągu tych 3 miesięcy i jak długo on grał mniej więcej codziennie ?

Jest jeden punkt na który serwis LG może się powoływać w przypadku grotka, tj. "nie wolno włączać/wyłączać urządzenia przez włożenie wtyczki do gniazdka lub wyciągnięcie jej. (Nie wolno używać wtyczki jako wyłącznika). Może to spowodować awarię produktu lub porażenie prądem".

Natomiast zgadzam się, że podawanie użytkownikowi jako przyczyny zbyt małej liczby kompensacji nie jest żadnym powodem. Winstrukcji nie ma nawet wzmianki o kompensacji.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Damiano85 napisał:

Kolega wyżej kupił prawdopodobnie egzemplarz z wystawy. Telewizor był odłączany natychmiast od prądu, po wielu godzinach pracy. Cykle kompensacji w ogóle się nie uruchamiały, lub były przerywane.

To tym tym bardziej wymuszenie czyszczenia na początku pracy (po przerobieniu X godzin bez żadnego czyszczenia) by pomogło bo w przypadku modeli ekspozycyjnych nikogo nie obchodzi czy uruchomi się po 10 sekundach czy po 3 minutach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, Subman napisał:

Pytame do @grotek - czy wyłączałeś OLEDa z pilota, czy też odcinałeś go po prostu od zasilania ? Napisałeś, że czasami wyłączałeś OLEDa z sieci ? Co oznacza dokładnie czasami - ile razy to się zdarzyło ? Jak często uruchamiałeś OLEDa w przeciągu tych 3 miesięcy i jak długo on grał mniej więcej codziennie ?

Mam taką nadzieję, że wśród użytkowników tego zacnego forum nie ma aż takich idiotów, którzy wyłączają telewizor wyciągając po prostu wtyczkę z gniazda ;) Z drugiej strony, jeśli kolega grotek wyłączał z pilota, a potem odrazu wyłączał listę zasilania lub wyciągał wtyczkę z gniazda, to kompensacje i tak szlak trafił. W ten sposób kontynuował serię niefortunnych zdarzeń, zapoczątkowaną już w sklepie... Dobra starczy już tego dochodzenia :D

Edytowane przez Damiano85
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Witasisko napisał:

Przeczytałem recenzje, fora, spojrzałem na swoją 9 letnią plazmę (50") i decyzja zapadła, trzeba wymienić tv. Dodam, że z plazmy jestem mega zadowolony, żadnych problemów z claudingiem, bandingiem czy też dodatkowymi nogami u Lewandowskiego!

Jako były użytkownik Kuro mogę napisać Ci tak: na plus plazmy można zaliczyć nieco lepszą równomierność i nieco lepszą płynność obrazu (OLED działa na zasadzie sample&hold - podobnie jak LCD). Za to OLED bezapelacyjnie wygrywa jeśli chodzi o czerń. W nocy będziesz miał cakowitą czerń, nic się nie będzie świecić, w dzień na plazmie miałem szarość, a na OLEDzie jest wciąż bardzo głęboka czerń. Kolory i jasność również będą oczywiście lepsze, a do tego dochodzi wsparcie 4k i HDR. Jeśli miałeś plazmę, to bardziej naturalnym wyborem jest tu OLED niż LCD. Na LCD będziesz miał nieco gorszą równomierność niż na OLEDzie (np. DSE, ciemniejsze rogi), do tego mogą dojść takie problemy jak halo, clouding, czy przede wzystkim będziesz miał gorsze kąty. Plusem będzie większa jasność HDR.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe FW zainstalowane. Niestety HDMI ARC dalej nie działa. Co gorsze, sterowanie HDMI (wyłączanie, głośność) również przestało działać:(

Dwa FW "temu" wszystko działało idealnie (z DENON 6300). Ktoś ma jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Damiano85 napisał:

Mam taką nadzieję, że wśród użytkowników tego zacnego forum nie ma aż takich idiotów, którzy wyłączają telewizor wyciągając po prostu wtyczkę z gniazda ;) Z drugiej strony, jeśli kolega grotek wyłączał z pilota, a potem odrazu wyłączał listę zasilania lub wyciągał wtyczkę z gniazda, to kompensacje i tak szlak trafił. W ten sposób kontynuował serię niefortunnych zdarzeń, zapoczątkowaną już w sklepie... Dobra starczy już tego dochodzenia :D

No to teraz po takiej odpowiedzi, nawet gdyby kolega grotek coś takiego robił to się już nie przyzna ;) A pytałem się, bo jest jeden punkt w instrukcji który wprost zabrania wyłączania telewizora przez wyjęcie wtyczki i tym mógłby się jedynie bronić serwis LG :) Chyba nie dowiemy się nigdy jak było naprawdę.

Edytowane przez Subman
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Subman napisał:

No to teraz po takiej odpowiedzi, nawet gdyby kolega grotek coś takiego robił to się już nie przyzna ;) A pytałem się, bo jest jeden punkt w instrukcji który wprost zabrania wyłączania telewizora przez wyjęcie wtyczki i tym mógłby się jedynie bronić serwis LG :) Chyba nie dowiemy się nigdy jak było naprawdę.

Wychodzę z założenia, że w ten sposób to się wyłączało radio 20 lat temu, a nie nowoczesny sprzęt za kilka tysi;) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Śledzę ten wątek od dłuższego czasu, widzę, że opinie nt . są bardzo różne. Jako, że jestem zainteresowany w najbliższym czasie kupnem tego właśnie telewizora chciałbym prosić Was o opinię czy warto dać za niego te 6-7k czy po prostu obejść ten model bokiem. Używany byłby głównie do oglądania tv sat. nc+ / youtube / i grania na xboxie. Czy mam na coś zwracać uwagę przy zakupie, czy od razu robić testy czy z matrycą jest wszystko ok czy w ogóle jak to wszystko wygląda. Byłbym bardzo wdzięczny za wszusykie odpowiedzi , z góry dzięki i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

Jako były użytkownik Kuro mogę napisać Ci tak: na plus plazmy można zaliczyć nieco lepszą równomierność i nieco lepszą płynność obrazu (OLED działa na zasadzie sample&hold - podobnie jak LCD). Za to OLED bezapelacyjnie wygrywa jeśli chodzi o czerń. W nocy będziesz miał cakowitą czerń, nic się nie będzie świecić, w dzień na plazmie miałem szarość, a na OLEDzie jest wciąż bardzo głęboka czerń. Kolory i jasność również będą oczywiście lepsze, a do tego dochodzi wsparcie 4k i HDR. Jeśli miałeś plazmę, to bardziej naturalnym wyborem jest tu OLED niż LCD. Na LCD będziesz miał nieco gorszą równomierność niż na OLEDzie (np. DSE, ciemniejsze rogi), do tego mogą dojść takie problemy jak halo, clouding, czy przede wzystkim będziesz miał gorsze kąty. Plusem będzie większa jasność HDR.

Thx za info, jutro jadę po tv do Euro => po zwrocie 2 paczek z lg wyjdzie za tego oleda niecałe 6 k PLNów + racisze od sierpnia :)

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krzysztof Jarząbek napisał:

Witam wszystkich serdecznie. Śledzę ten wątek od dłuższego czasu, widzę, że opinie nt . są bardzo różne. Jako, że jestem zainteresowany w najbliższym czasie kupnem tego właśnie telewizora chciałbym prosić Was o opinię czy warto dać za niego te 6-7k czy po prostu obejść ten model bokiem. Używany byłby głównie do oglądania tv sat. nc+ / youtube / i grania na xboxie. Czy mam na coś zwracać uwagę przy zakupie, czy od razu robić testy czy z matrycą jest wszystko ok czy w ogóle jak to wszystko wygląda. Byłbym bardzo wdzięczny za wszusykie odpowiedzi , z góry dzięki i pozdrawiam!

Gdybyś śledził ten wątek kolego drogi, wiedziałbyś że do telewizj i grania zakup Oleda nie ma większego sensu ;)

• Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Gdybyś śledził ten wątek kolego drogi, wiedziałbyś że do telewizj i grania zakup Oleda nie ma większego sensu ;)

Oleda jak najbardziej polecam. Mam LG od kilku miesięcy, również do satelity i jest ok. Proponuje nie zawsze brać pod uwagę niektórych kolegów z forum takiego czy innego bo piszącym niekiedy zdrowy rozsądek przysłania indywidualne preferencje a nie obiektywne opinie wypowiadane również tutaj.

Oczywiście nie zgadzam się z kolegą Damiano85. Wg Ciebie do czego niby służy Tv? Wg mnie i nie tylko do oglądania treści video i jeżeli przekaz sat. takim nie jest  to proszę popraw wszystkich tak "błędnie" myślących!

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również nie zgadzam się z tym, że do gier oled jest bez sensu. Różnica jest kolosalna, szczęka mi opada jak widzę niektóre gry, w które grałem wcześniej na ledzie. Można powiedzieć, że odkrywam pewne gry na nowo :). Oczywiście zakładam, że nie jesteś pro gamerem, który trenuje w jedną grę 8h dziennie. Zakładam, że jesteś normalnym graczem, który gra w różne gry. Ja głównie gram na tym telewizorze. Czasami mam wrażenie jak czytam to forum, że jedyny słuszny cel tego tv to netflix. 

• Plusik 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, zbycho45 napisał:

Oleda jak najbardziej polecam. Mam LG od kilku miesięcy, również do satelity i jest ok. Proponuje nie zawsze brać pod uwagę niektórych kolegów z forum takiego czy innego bo piszącym niekiedy zdrowy rozsądek przysłania indywidualne preferencje a nie obiektywne opinie wypowiadane również tutaj.

Oczywiście nie zgadzam się z kolegą Damiano85. Wg Ciebie do czego niby służy Tv? Wg mnie i nie tylko do oglądania treści video i jeżeli przekaz sat. takim nie jest  to proszę popraw wszystkich tak "błędnie" myślących!

Zgadzać się ze mną nikt nie musi. Jest to wyłącznie moja opinia ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Damiano85 napisał:

Zgadzać się ze mną nikt nie musi. Jest to wyłącznie moja opinia ;)

Czyli absolutnie subiektywna! Na czym oparta a jeżeli tylko na Twoich odczuciach to wydaje się, że doradzanie w kwestii zakupu lub nie , nie jest przekonująca wręcz wprowadzająca pytających w błąd. No chyba, że reprezentujesz czyjeś  interesy B)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie, czy posiadając sprzęt: tv LG B7 i amplituner stereo YAMAHA RN 602 mogę połączyć je w ten sposób by uruchamiając pilotem magic uruchomi się również amplituner? 

Niestety aplituner nie posiada wejścia hdmi i jedyne co mogę zrobić to połączyć sprzęty w ten sposób by regulować głośność (bardzo wolno zmniejsza/zwiększa się poziom głośność za pośrednictwem pilota lg). Stosunek 1:3 razy wolniej do pilota dedykowanego yamaha co strasznie irytuje...

Chcę zredukować ilość pilotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi