Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 12.08.2017 o 14:50, maxkorzen napisał:

1. Czy u Was rownież znikają informacje o programie tv? Liczyłem na to, ze po zassaniu przez tv informacji EPG na najbliższy tydzień, za każdym razem gdy wcisnę guide to one sie pojawia. A niestety tak nie jest, na dodatek po wejściu do EPG muszę ręcznie - klikając na dany program - odświeżyć listę.

Mam moduł CAM nc+. Jak włączę telewizor, to faktycznie nie ma nigdzie informacji EPG, ale są one stosunkowo szybko wczytywane i telewizor tych informacji nie gubi do momentu jego wyłączenia. Nie mam efektu, że muszę klikać na każdy program aby zassać informacje EPG. Informacje z innych kanałów pojawią się automatycznie, tylko trzeba trochę na nie poczekać, ewentualnie wybieram jakiś inny kanał z danej zakładki i od razu pojawiają się infomracje EPG na wszystkich innych kanałach.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Nie powinno być takowego.

Niestety input-lag występuje i jest uciążliwy, np w grach muzycznych.

w końcu każda obróbka sygnału np zamiana cyfrowego dźwięku na analogowy zajmuje chwile.

proponuje by wprowadzić takie badanie w testach.

@Subman

u mnie EPG ładuje sie podobnie jak u Ciebie co nie zmienia faktu ze jest irytujące gdy znika przy każdym wyłączeniu tv. 

Mój stary panas trzyma EPG na stale, szkoda ze nowsze nie potrafią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety input-lag występuje i jest uciążliwy, np w grach muzycznych.
w końcu każda obróbka sygnału np zamiana cyfrowego dźwięku na analogowy zajmuje chwile.
proponuje by wprowadzić takie badanie w testach.
[mention=159355]Subman[/mention]
u mnie EPG ładuje sie podobnie jak u Ciebie co nie zmienia faktu ze jest irytujące gdy znika przy każdym wyłączeniu tv. 
Mój stary panas trzyma EPG na stale, szkoda ze nowsze nie potrafią.
Nie spotkałem się nigdy ze scenariuszem w którym opóźnienie dźwięku powodowałoby problem. Procesy o których piszesz powinny trwać raczej mikrosekundy, aniżeli milisekundy. Może funkcja lipsync nie działa poprawnie? Możesz sprobować dać w amplitunerze ręczne opóźniejnie o wartości takiej jak podane w teście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś może sprawdzał czy gwarancja na OLED przy zakupie na fakturę vat (na firmę) skraca się do jednego roku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko mam czy ktoś podpinał soundbar Lg SJ8 do b7 lub innego oleda? Zastanawia mnie jak to gra i czy ładnie się komponuje zamiast klasycznej podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie dla B7 nie ma sensu kupować soundbara. Sam tv daje pewnie podobny dźwięk. Jeśli chcesz lepszy dźwięk to kup zestaw 5+1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, maxkorzen napisał:

Wg mnie dla B7 nie ma sensu kupować soundbara. Sam tv daje pewnie podobny dźwięk. Jeśli chcesz lepszy dźwięk to kup zestaw 5+1

No bez jaj system audio z subwoferem za ponad 2k nie będzie grał tak samo jak 40w glosniki z tv. Nie chcę plontaniny kabli w pokoju więc kino domowe odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Mayday napisał:

No bez jaj system audio z subwoferem za ponad 2k nie będzie grał tak samo jak 40w glosniki z tv. Nie chcę plontaniny kabli w pokoju więc kino domowe odpada.

Dobry soundbar zawsze da lepszy dźwięk niż głośniki z telewizora i jak najbardziej jest sens kupna takiego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze. Na ogol.

Bynajmniej nie przegapilem okreslenia "dobry". Np w  pokoju 2x3m nie musi dac lepszego efektu.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B7 ma adaptacje dźwięku do pomieszczenia. Nie jest tej samej klasy co w Bose ale wg mnie daje radę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, vader_4747 napisał:

Dobry soundbar zawsze da lepszy dźwięk niż głośniki z telewizora i jak najbardziej jest sens kupna takiego sprzętu.

A który to dobry?(jakiś przykład) tylko musi być plaski by wlazł pod tv, pokój 16m2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez moment używałem wbudowanych głośników, a potem podłączyłem to do Yamahy RX1060 z głośnikami podłogowymi B&W (na razie jedynie w wersji stereo) i jest duża różnica w jakości dźwięku. Generalnie najgorszą jakość będą oferować wbudowane głośniki w B7, potem jest lepszy soundbar, a najlepszy jakościowo dźwięk dostarczy amplituner z głośnikami 5.1.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, vader_4747 napisał:

Jeżeli chodzi o soundbar to ja bym uderzał w sprzęt yamahy, typu ysp 2700.

Fiu fiu 4,5k liczyłem na połowę tej ceny bo jeszcze "prosiaka" brakuje do pełni szczęścia;) No ale może być ciekawa ta yamaha i chyba idealnie zmieści się przed b7. Przydało by się gdzieś odsłuchać no i moją przekonać:xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dźwięku nie ma co oszczędzać i zdecydowanie warto dozbierać funduszy do czegoś lepszego, niż kupić jakąś tanią pierdziawkę samsunga, które ostatnio zalewają sklepy. A yamaha robi soundbary bardzo dobre, więc nie powinieneś żałować. Oczywiście nie ma też co oczekiwać, że taki sprzęt zastąpi porządne głośniki 5.1 podpięte do amplitunera, ale skok jakościowy w stosunku do głośników wbudowanych na pewno będzie. 

Edytowane przez vader_4747
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8/24/2017 o 16:31, vader_4747 napisał:

Jeżeli chodzi o soundbar to ja bym uderzał w sprzęt yamahy, typu ysp 2700.

Kupiłem:) Promocja w MM jest po 4,1k. Jeszcze zapakowany leży w salonie, po robocie będę działał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupiłem:) Promocja w MM jest po 4,1k. Jeszcze zapakowany leży w salonie, po robocie będę działał. 
Daj znać jak się będzie spisywał.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się robi OT ale temat soundbarow był wielokrotnie wałkowany. Oczywiście są zwolennicy ale co do zasady nie ma szans aby to zagrało lepiej niż zestaw z amplituneram za 2/3 tej ceny. Praw fizyki pan nie zmienisz.

soudbary dla mnie to pomysł producentów jak dwa razy zarobić na TV. Najpierw sprzedać TV z beznadziejnym dźwiękiem a potem soundbar za połowę ceny TV.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, vader_4747 napisał:

Daj znać jak się będzie spisywał.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Omg ale [beeep]niecie!! Ten sprzęt naprawdę robi robotę. Sorry że, się  tak jaram ale świeżo odpaliłem trailer fast & furious 8 w 4k to prawie mi łep urwało? wow  efekty jak w kinie. Bez jaj nie sądziłem że  to bedzie tak za[beeep]iscie grało, szczególne, że mam narożnik przy ścinanie.

Nie potrzebuję już nic wiecej dzięki za dobre rady oled + yamaha to naklepiej wydane 12k w ostatnim czasie!?

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Mayday napisał:

Omg ale [beeep]niecie!! Ten sprzęt naprawdę robi robotę. Sorry że, się  tak jaram ale świeżo odpaliłem trailer fast & furious 8 w 4k to prawie mi łep urwało? wow  efekty jak w kinie. Bez jaj nie sądziłem że  to bedzie tak za[beeep]iscie grało, szczególne, że mam narożnik przy ścinanie.

Nie potrzebuję już nic wiecej dzięki za dobre rady oled + yamaha to naklepiej wydane 12k w ostatnim czasie!?

No to elegancko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą, Mayday napisał:

No i to jest najważniejsze :) Gratuluję dobrego wyboru !

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pawelll napisał:

@Mayday robiłeś kalibrację?

Tak, jechałem według instrukcji . Tylko zabardzo niewiem czy soundbar podpiąć kablem hdmi czy optycznym( podpiołem obydwoma i działa ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 55B7. Na allegro, od użytkownika Zuk_Wa-wa. Dałem 8 tys. Na aukcji miał napisane, że TV pochodzi z polskiej dystrybucji. W zasadzie to nie musi być prawda, ale nie obchodzi mnie to zbytnio. W środku znalazłem polską kartę gwarancyjną, normalnie przez niego podbitą, TV wygląda na nowy, nie ze zwrotu, miał naklejki na ekranie, folia z tyłu ekranu, wszystko oryginalnie zapakowane. Jedyna wada to zapomniał wrzucić do środka fakturę, ale ma napisane na allegro że wystawia faktury VAT, mam nadzieję że mi ją dośle mailem. W zasadzie nie kumam dlaczego w takim Euro-RTV ten TV kosztuje ponad 10.5 tys, skoro można go kupić ponad 2 tys taniej.  

Póki co to po 1.5 roku męki z TV Philipsa z Androidem jestem w szoku jak sprawnie działa SmartTV w LG. Wszystko działa tak jak powinno, odtwarza filmy z NASa z napisami, dźwiękiem DTS, płynnie, nawet w 4K. Youtube nie zacina w 4K, to samo Netflix. Po prostu wyciągasz z pudełka, podłączasz kabelki i działa. Szok i niedowierzanie.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.08.2017 o 21:46, Mayday napisał:

Tak, jechałem według instrukcji . Tylko zabardzo niewiem czy soundbar podpiąć kablem hdmi czy optycznym( podpiołem obydwoma i działa ) 

Podlacze się,podobny dylemat ,obecnie mam podlaczony pod hdmi arc i daje mi to mozliwosc sterowania jednym pilotem tv i soundbarem.Optyk tez dziala ale do obslugi konieczne 2 piloty.Nie wiem czy lepiej jest po optyku czy hdmi,jakie sa zalecenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi