Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

@efel

Szczerze wątpię, czy się komuś naprawdę udało przesłać Atmos po HDMI 2.0. Może ten ktoś tylko myślał, że to Amos, a w rzeczywistości miał to zdowngradowane do zwykłego Dolby 5.1. Zacytuję słowa z innego portalu " Niektórzy producenci nie decydują się na implementację przesyłania wielokanałowego dźwięku lub przesyłania dźwięku w ogóle przez HDMI za pomocą ARC. Wielu decyduje się na obsługę tylko dwóch kanałów, co znacznie może ograniczyć funkcjonalność wielokanałowego systemu audio. Niektóre modele telewizorów prześlą dźwięk 5.1 za pomocą ARC jeśli są jego źródłem, ale nie pozwalają na przesyłanie dźwięku wielokanałowego z innych urządzeń takich jak np.odtwarzacz Blu-ray.Kolejną istotna wadą ARC jest to, że obsługuje tylko przesyłanie dźwięku w formacie Dolby Digital. Nowe formaty jak np.Dolby TrueHD czy DTS-HD nie są obsługiwane."

Doświadczałem powyższego w różnych konfiguracjach z różnymi amplitunerami kina domowego i dwoma telewizorami (wszystkie urządzenia obsługujące ARC). Trzeba zaczekać na eARC.

Edytowane przez Snookerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Snookerman napisał:

@efel

Szczerze wątpię, czy się komuś naprawdę udało przesłać Atmos po HDMI 2.0. Może ten ktoś tylko myślał, że to Amos, a w rzeczywistości miał to zdowngradowane do zwykłego Dolby 5.1. Zacytuję słowa z innego portalu " Niektórzy producenci nie decydują się na implementację przesyłania wielokanałowego dźwięku lub przesyłania dźwięku w ogóle przez HDMI za pomocą ARC. Wielu decyduje się na obsługę tylko dwóch kanałów, co znacznie może ograniczyć funkcjonalność wielokanałowego systemu audio. Niektóre modele telewizorów prześlą dźwięk 5.1 za pomocą ARC jeśli są jego źródłem, ale nie pozwalają na przesyłanie dźwięku wielokanałowego z innych urządzeń takich jak np.odtwarzacz Blu-ray.Kolejną istotna wadą ARC jest to, że obsługuje tylko przesyłanie dźwięku w formacie Dolby Digital. Nowe formaty jak np.Dolby TrueHD czy DTS-HD nie są obsługiwane."

Doświadczałem powyższego w różnych konfiguracjach z różnymi amplitunerami kina domowego i dwoma telewizorami (wszystkie urządzenia obsługujące ARC). Trzeba zaczekać na eARC.

Chyba jednak się mylisz i myślę, że ludzie na avsforum nie są tak tępi (a przynajmniej nie wszyscy), żeby nie wiedzieć jaki sygnał 'wchodzi' im do aplitunera.

Tak na szybko znalazłem np ten wątek
http://www.avsforum.com/forum/39-networking-media-servers-content-streaming/2378442-dolby-digital-plus-dd-atmos-over-hdmi-arc.html

Na ostatniej stronie ktoś napisał że udało mu się przesłać Atmos z Netlixa do Denona x6400H po aktualizacji firmware w Denonie używajac TV od LG (nawet nie OLED, tylko tegoroczny NanoCell, w OLEDZie też to powinno działać tym bardziej, że oficjalnie LG się tym chwaliło)

To jest ten post:

http://www.avsforum.com/forum/39-networking-media-servers-content-streaming/2378442-dolby-digital-plus-dd-atmos-over-hdmi-arc-15.html#post55630218

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio podłączyłem LG SJ9 z OLED C7 i Dolby Atmos smiga przez ARC bez problemu :)  (Testowałem na netflix) 

Edytowane przez Grzegorz Derebecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

Forumowicz Azrizain na AVS forum informuje, że aktualizacja jego amplitunera Denon X6400H w ubiegłym tygodniu umożliwiła przesyłanie Dolby Atmos. Zwróć tylko uwagę, że dotyczy to amplitunera z wyższej półki kosztującego ponad 10 k zł, który zgodnie ze specyfikacją ma sprzętową zdolność do upgradu do eARC. Natomiast temat zaczął się od tego, że kolega Sierek ma amplituner Yamaha RX-V681, który nie zapewnia takiej funkcjonalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Snookerman napisał:

Szczerze wątpię, czy się komuś naprawdę udało przesłać Atmos po HDMI 2.0

Mnie się udało, ale tylko z jednego żródła jakim jest odtwarzacz Blu-ray.

Ale po kolei. Mój zestaw to: TV LG Oled55B7V, amplituner ONKYO TX-NR 656, zestaw głośników do Atmos 5.1.2 CH, odtwarzacz Blu-ray to jakiś wiekowy SHARP i "płytka' Blu-ray z filmem "Kong Wyspa Czaszki". Odtwarzacz Blu-ray podłączony do gniazda nr. 1 TV kablem HDMI, natomiast amplituner do gniazda nr. 2 HDMI TV (ARC). W mim przypadku żeby Atmos zadziałał w ustawieniach amplitunera musiałem włączyć funkcję HDMI CEC:D. Dodam że eksperymentowałem z innymi żródłami i materiałami (dyski zewnętrzne, pendrajwy, sieć)  Atmos-a brak.

Ciekawy jestem jak w przypadku NETFLIX vs Atmos.

10 minut temu, Grzegorz Derebecki napisał:

Ja ostatnio podłączyłem LG SJ9 z OLED C7 i Dolby Atmos smiga przez ARC bez problemu :)  (Testowałem na netflix) 

Dzięki. Właśnie byłem ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem skrót myślowy, a chodziło mi w odpowiedzi na poprzedni post o przesyłanie po ARC przez HDMI 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Maniaczek napisał:

Cześć!

Jestem posiadaczem B7 od września ubiegłego roku. Muszę wszystkich użytkowników telewizorów wykonanych w tej technologii przestrzec przed pewnym aspektem.

Telewizor umieściłem na stoliku, na którym stał każdy kolejny jego poprzednik (od kilkunastu lat w tym samym miejscu pomieszczenia).

Wielkim było moje zdziwienie gdy w ubiegły wtorek (30.01) po powrocie z pracy i włączeniu telewizora ujrzałem na obrazie ciemne wąskie plamy (idealnie widoczne na jednolitym tle).

Pierwsze co sobie pomyślałem to to, że mam wypalenia. No ale nie oglądam kanałów informacyjnych, mało co gram, a o telewizor dbam jak o jajko. Skąd te "czerniaki"?

Po chwili namysłu uruchomiłem godzinny tryb "odświeżania pikseli" i w tym czasie zacząłem przeszukiwać sieć ciągle mając w pamięci dziwny kształ owych plam.

No i w końcu mnie oświeciło. Mój pokój jest bardzo nasłonecznionym miejscem. Dlatego przez większość czasu mam zasłonięte żaluzje. Jednakże gdy wychodzę do pracy lekko je odsłaniam aby kot mógł sobie poobserować co się dzieje za oknem.

Przez kilka miesięcy słońce przeź niedomknięte żaluzje waliło mi z całym impetem na ekran OLED w czasie gdy byłem w pracy. Gdy wracałem z pracy słońce było już po innym kątem i na ekran nie rzucało swoich promieni więc nie rzuciło mi się to w oczy.

Nawet na youtube znalazłem człowieka z identycznym problemem:

Podobnie jak w jego przypadku tak i w moim defekt usunął proceś "odświeżania pikseli".

Mimo wszystko przestrzegam wszystkich przed narażeniem ekranu na promieniowanie UV.

Teraz mam pytanie do specjalistów pokroju "ma_ko".

Przed uruchomieniem tego procesu mój panel posiadał "banding" na akceptowalnym przeze mnie poziomie (widziałem go na planszach 10% oraz np. w menu Xboxa One).

Jednakże zgodnie z kilkoma wcześniejszymi postami użytkownika "ma_ko" wymuszony godzinny proces "odświeżania pikseli" wyostrzył pionowe pasy "bandingu" i teraz widzę je nawet na planszy 20%.

W jednym z postów napisałeś, że owe wyostrzenie bedzie widoczne przez kilkanaście godzin. Z kolei w innym, że przez kilkadziesiąt po czym banding wróci do poziomu sprzed uruchomienia tego procesu.

Czy jesteś pewien swoich słów? Pytam, bo minęło mi już około 30h łącznej pracy ekranu i nie widzę powrotu do stanu sprzed uruchomienia "odświeżania pikseli".

Proszę o radę.

Po pierwsze co do wpływu UV na Oled, spotkałem się z taką opinią że matryce pod wpływem kontaktu z UV poprawiały jednorodność polaryzatora, znikały lub redukowały się "zafarby"..., ale czy ulegały destrukcji..., nie sądzę...

Po drugie po wymuszonym czyszczeniu powinno wrócić do "normy" z przed, i trwało to około 30-40 H..., (kilka procesów zwykłych). Generalnie nigdy nie zdarzyło mi się by permanentnie mi zmieniło banding to 1H...., ale pamiętaj co czyszczenie 7 minut to inny OLED :-)..., oczywiście tak w "" bo najważniejsze jest to czy widzisz to w trakcie normalnego oglądania....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolby Atmos z Netflixa działa bez problemu po Arc. Tak jak napisał @efel nie jest to bezstratny dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Snookerman napisał:

@efel

Forumowicz Azrizain na AVS forum informuje, że aktualizacja jego amplitunera Denon X6400H w ubiegłym tygodniu umożliwiła przesyłanie Dolby Atmos. Zwróć tylko uwagę, że dotyczy to amplitunera z wyższej półki kosztującego ponad 10 k zł, który zgodnie ze specyfikacją ma sprzętową zdolność do upgradu do eARC. Natomiast temat zaczął się od tego, że kolega Sierek ma amplituner Yamaha RX-V681, który nie zapewnia takiej funkcjonalności.

W moim X6300 działał ten dziwny Atmos już kilka miesięcy temu. Działał, bo po ostatniej aktualizacji fw OLEDa 65B7 przestał działać ARC po HDMI;)

(I nie tylko u mnie przestał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, leszekgd napisał:

Dolby Atmos z Netflixa działa bez problemu po Arc. Tak jak napisał @efel nie jest to bezstratny dźwięk.

Dzięki za potwierdzenie. Muszę jeszcze raz sprawdzić konfigurację. Ostatni upgrade FW w Yamaha wprowadził między innymi Dolby Vision, więc raczej Yamaha jest na bieżąco i powinna obsłużyć też stratny Atmos.

5 godzin temu, efel napisał:

Ja używam uniwersalnego pilota, którym obsługuję pozostałe urządzenia. Wiadomo że nie ma sterowania ruchem, ale są np przyciski do sterowania odtwarzaczem. Czemu masz się przesiadać z Harmony One? Możesz przecież nadal go używać z tym TV?

Sterowanie ruchem jest IMHO jedną z największych wartości dodanych LG i WebOS. Gdyby Harmony miał tę możliwość nie byłoby tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolby udało się upchnac metadane Atmosa w strumieniu Dolby Digital +. Dlatego Atmos działa przez ARC. Ale tak jak ktoś zauważył, jest to wersja stratna. Jakościowo gorsza od tych na Blu-ray I Blu-ray 4k.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Snookerman napisał:

@efel

Zwróć tylko uwagę, że dotyczy to amplitunera z wyższej półki kosztującego ponad 10 k zł, który zgodnie ze specyfikacją ma sprzętową zdolność do upgradu do eARC. Natomiast temat zaczął się od tego, że kolega Sierek ma amplituner Yamaha RX-V681, który nie zapewnia takiej funkcjonalności.

Zaraz zaraz. Wcześniej pisałeś:

20 godzin temu, Snookerman napisał:

@efel

Szczerze wątpię, czy się komuś naprawdę udało przesłać Atmos po HDMI 2.0.

Wątek dotyczy tego czy się da po ARC przesłać Dolby Atmos z telewizora LG B7 który ma HDMI 2.0. Wątpiłeś, że się da ze względu na ograniczenia standadru HDMI, ale jak widać nawet po użytkownikach naszego forum, TV to obsługuje z większymi lub mniejszymi problemami, ale obsługuje. To jakie amplitunery to obsługują i ile kosztują to już zupełnie inna kwestia. W tym wątku który wkleiłem, na początku jest podana lista kompatybilnych amplitunerów które obsługują Dolby Atmos w strumieniu Dolby Digital +. Nie wszystkie z nich kosztują po 10 tys złotych. Są też takie po 2 tys. Czy te za 2 tys działają dobrze z telewizorami OLED od LG nie do końca wiadomo, ale nie zmienia to faktu, że teza którą postawiłeś czyli ograniczenie HDMI 2.0 została obalona :). 

Może kiedyś dojdę do wniosku, że nadeszła już pora na wymianę systemu głośników, to zabawię się w sapera bo na pewno będę celował w jakieś budżetowe ampli, które obsługuje Atmosa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

Rany, koniecznie musisz udowodnić, że białe nie jest białe, a czarne  nie jest czarne, bo twoje musi być na wierzchu. Stanowczo twierdzę, że przesłanie Dolby Atmos (jak i D True HD i DTS HD MA) z telewizora przez ARC  do wzmacniacza, który nie obsługuje eARC  to tak naprawde nie będzie pełne i bezstratne Dolby Atmos. Słyszenie dźwięku nie jest równoznaczne ze słyszeniem Dolby Atmos. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych. Yamaha Rxv 683 podpieta do LG OLED C7 odbiera fantastycznie Dolby atmos z Netflixa.Na wyswiwtlaczu pojawia sie D. Atmos/DD+. Czy jest zkompresowany - nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Snookerman napisał:

@efel

Rany, koniecznie musisz udowodnić, że białe nie jest białe, a czarne  nie jest czarne, bo twoje musi być na wierzchu. 

Bynajmniej. Natomiast napisałeś nieprawdę, czy też nieświadomie myliłeś się, co naprostowałem ja i inni użytkownicy. Od tego momentu zaczynasz odwracać kota ogonem i zastanawiać się czego dotyczy wątek i czy można 'usłyszeć' Dolby Atmos bez eARC. Nie prościej przyznać, że po prostu nie miałeś racji i super, że to działa i da się przesłać Atmos po ARC? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, peyo111 napisał:

Dla zainteresowanych. Yamaha Rxv 683 podpieta do LG OLED C7 odbiera fantastycznie Dolby atmos z Netflixa.Na wyswiwtlaczu pojawia sie D. Atmos/DD+. Czy jest zkompresowany - nie wiem..

Dolby ATMOS: " bezstratny Dolby TrueHD albo stratny Dolby Digital+".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, efel napisał:

Bynajmniej. Natomiast napisałeś nieprawdę, czy też nieświadomie myliłeś się, co naprostowałem ja i inni użytkownicy. Od tego momentu zaczynasz odwracać kota ogonem i zastanawiać się czego dotyczy wątek i czy można 'usłyszeć' Dolby Atmos bez eARC. Nie prościej przyznać, że po prostu nie miałeś racji i super, że to działa i da się przesłać Atmos po ARC? 

Gratuluję optymizmu i wiary w cuda. Jeszcze raz stanowczo powtarzam - NIE da się odtworzyć pełnego i bezstratnego Dolby Atmos przez ARC na urządzeniach, które sprzętowo nie obsługują jeszcze formatu eARC. To, że ludzie słyszą dźwięk to dlatego, że  Dolby Atmos jest kompatybilny w dół. Urządzenia obsługujące Atmos zignorują dodatkowe informacje i odtworzą tylko podstawowy format na głośnikach. Proponuję na tym zakończyć ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam, te przejomarzania i zachodzie w głowę, czy naprawdę żaden z dyskutantów nie słyszał o telewizorach marki Visio, które bitstreamowaly Dolby Atmos (DD+), podczas odtwarzania filmów z Vudu, Fandango Now, w 2016r ????

Gratuluję optymizmu i wiary w cuda. Jeszcze raz stanowczo powtarzam - NIE da się odtworzyć pełnego i bezstratnego Dolby Atmos przez ARC na urządzeniach, które sprzętowo nie obsługują jeszcze formatu eARC. To, że ludzie słyszą dźwięk to dlatego, że  Dolby Atmos jest kompatybilny w dół. Urządzenia obsługujące Atmos zignorują dodatkowe informacje i odtworzą tylko podstawowy format na głośnikach. Proponuję na tym zakończyć ten temat.
Nie wiem czy miałeś okazję posłuchać jednej z pierwszych płyt demo Dolby Atmos z 2015r na której są ścieżki w DD+., jeżeli Twoim zdaniem sprzęt nie wykrywa metadanych dla Dolby Atmos zakodowanych w tych ścieżkach, to proponuję odnaleźć te płytę się się przekonać.

Przy najbliższej okazji. Piszę jednej z pierwszych bo być może była to druga z kolei płyta demonstracyjna Dolby. Nie jestem teraz w stanie sprawdzić ani wygooglowac track listy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Snookerman napisał:

Już chciałem skończyć temat, ale napisałeś znowu nieprawdę. Ech...

To że Dolby Atmos jest skompresowany (Lossy), nie znaczy, że nie ma tam metadanych i nie czuć różnicy pomiędzy nim, a podstawowym formatem dźwięku wielokanałowego typu DTS czy Dolby Digital. Różnica jest ogromna. 

Różnica pomiędzy Dolby Atmos Lossless a Dolby Atmos Lossy na pewno jest, ale to jest różnica tej klasy co różnica między plikiem WAV a MP3 z bitrate 320 kbps. Pewnie są ludzie, którzy mają słuch i odpowiedni sprzęt, żeby takie różnice wyłapać, dla większości ludzi jest to nie do odróżnienia.  

1 godzinę temu, binary napisał:

Czytam, te przejomarzania i zachodzie w głowę, czy naprawdę żaden z dyskutantów nie słyszał o telewizorach marki Visio, które bitstreamowaly Dolby Atmos (DD+), podczas odtwarzania filmów z Vudu, Fandango Now, w 2016r ????

Mówisz o Vizio? Ja słyszałem, ale z racji tego, że to jest marka dostępna chyba tylko w USA, nie śledzę konkretnych informacji jakie te TV mają funkcje, bo i tak u nas tego nie da się kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry, już od dłuższego czasu przymierzam się do zmiany tv i ten model mi się podoba. Tylko mam wątpliwość ponieważ u mnie tv dziennie jest uruchomiony minimum 10h z czego 80% to konsola ps4 ( hud w jednym miejscu najczęściej jedna gra ) i 20% netflix. Czy do takiego zastosowanie się nada ten tv czy dla świetego spokoju kupić LCD i się nie martwić jakimiś plamami ?
Dziękuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mówisz o Vizio? Ja słyszałem, ale z racji tego, że to jest marka dostępna chyba tylko w USA, nie śledzę konkretnych informacji jakie te TV mają funkcje, bo i tak u nas tego nie da się kupić.
Tak. Piszę o Vizio. Nie jest to jedyny z psikusów tezaurusa mojego telefonu, którego nie wylapalem. Wiadomo, że te telewizory są niedostepne w Europie, ale nie zmienia to faktu, że posiadają funkcje wg coponiektorych nieosiągalna. Zresztą nie jest to jedyna palma pierwszeństwa jeśli chodzi o innowacyjność i wyznaczanie trendow, która dzierży Vizio - patrz implementacja DV. Tak dla przypomnienia to jedna z najbardziej popularnych marek bieżącej dekady na wiodącym rynku, tak że takie tłumaczenie przystoi Kowalskiemu, ale nie entuzjaścietego wycinka technologii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kKadajo napisał:

Co ciekawe pojawiły się na ustawieniach nie maksymalnych. Dziwne.

W tym 2 tygodniu to w ogóle jakieś takie żywsze te kolory niż na początku.

Dziwne jest to, że jakiś dziwny ten powidok? Teoretycznie najbardziej podatne miejsce na wypalenie to pasek info. Ja tam po nim jednak  śladu nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne trafił się model z wadliwie działającym systemem kompensacji. I faktycznie dziwne jest miejsce powidoku, bo w pierwszej kolejności coś powinno się pojawić w miejscu, w którym jest logo stacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pojawią się kolejne powidoki na innych sztukach to pewnie padnie stwierdzenie, że telewizory nie są wyłączane i nie mogą przeprowadzać zaplanowanej kompensacji:) 

Nie idźmy tą drogą, poczekajmy parę tygodni a wiele się wyjaśni...

Edytowane przez hymmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi