Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bithmore napisał:

Nie czytałem, ale to nie jest zwykły alkohol przecież. Skoro jest polecany do czyszczenia delikatnych powierzchni elektroniki, soczewek, matryc, obiektywów itp. to co miałby zrobić OLEDowi ? przecież ekran to szkło jest i tyle. A ja tym czyszczę, bo gadałem z naprawdę ogarniętym kolesiem w sklepie elektronicznym i nie zauważyłem żadnych minusów czyszczenia tym. Może producent się obawiał, że ludzie będą czyścić jakimiś gównami z hipermarketu, które mają w składzie po prostu alkohol i chciał przestrzec przed tym. Ogólnie to czyszczę mikrofibrą na sucho a jak jakimś cudem jest od tłustego palucha ślad to wtedy daję troszkę alkoholu, który naprawdę znika w oczach (odparowanie), super czyści tłuste plamy. Poczytajcie sobie o tym lepiej.

I ten ogarnięty koleś w sklepie elektronicznym wymieni Ci panel oled za pół roku jak przypadkiem odkryjesz że ten alkohol izopropylowy np starł Ci pół filtra polaryzacyjnego? Ludzie to mają pomysły... Jak w instrukcji jest napisane że ma być tylko sucha szmata, to czyścimy tylko suchą szmatą. Ja od siebie mogę napisać tylko że panel oled się super czyści suchą szmatką, nawet tłuste paluchy, czy inne smarki z nosa schodzą bardzo łatwo. Na moim wcześniejszym telewizorze LCD czyszczenie suchą szmatką to była masakra, naprawdę trzeba było się namęczyć żeby się wszystkiego pozbyć. Oled do czyszczenia jest naprawdę bardzo fajny.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się tego komentować. Napisałem, że sucha szmatą wystarcza a jeśli jest coś co nie schodzi to można wspomóc alkoholem. Jak dla mnie skoro można czyścić matrycę w aparacie tym specjalnym alkoholem, która na pewno jest bardziej delikatna niż OLED to nie powinno być problemu z OLED'em. Za bardzo sracie z tym telewizorami OLED, ja rozumiem, że to nie kosztuje mało pieniędzy, ale bez przesady. Chyba nikt nie wali tego alkoholu pól litra i nie trze jakoś mocno tylko robi się to bardzo delikatnie. Darujmy obie już może rozmowy na ten temat, każdy robi jak uważa.

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, bez sensu dyskutować. Twój sprzęt, Twoja kasa. Jednak producent po coś w instrukcji pisze czym czyścić. Ale jak dla mnie możesz trzeć swojego oleda nawet papierem ściernym, nic mi do tego :) 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

W instrukcji jest napisane:

"Przed przystąpieniem do czyszczenia produktu i jego części należy
odłączyć go od źródła zasilania i następnie produkt należy przetrzeć
miękką szmatką
. Używanie nadmiernej siły może spowodować
porysowanie lub odbarwienie powierzchni. Nie wolno używać
preparatów aerozolowych na bazie wody ani wilgotnej szmatki.
W żadnym wypadku nie wolno używać środków czyszczących do
szyb, odświeżaczy powietrza, środków owadobójczych, smarów,
wosków (samochodowych lub przemysłowych), substancji ściernych,
rozpuszczalników, benzenu, alkoholu itp., ponieważ grozi to
uszkodzeniem produktu i jego panelu. Nieprzestrzeganie tych zaleceń
grozi pożarem, porażeniem prądem lub uszkodzeniem produktu
(zniekształceniem, korozją lub pęknięciem)."

Oczywiście Każdy zrobi jak uważa za słuszne, ale moim zdaniem wskazane stosować się do instrukcji.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alkohol izopropylowy idealnie wchodził w reakcję z tą powłoką antyrefleksyjną w macbookach :D 

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie, że też jestem zdania że tylko i wyłącznie sucha czysta szmatka, bez żadnej wody a tymbardziej płynów. 

PS aż trudno mi sobie wyobrazić że możnaby doprowadzić ekran palcami do takiego natłuszczenia że to ubrudzenie wymagałoby jakiegoś płynu do wyczyszczenia. Ekran w zasadzie się nie czyści tylko odkurza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, byczeks napisał:

Dodam od siebie, że też jestem zdania że tylko i wyłącznie sucha czysta szmatka, bez żadnej wody a tymbardziej płynów. 

PS aż trudno mi sobie wyobrazić że możnaby doprowadzić ekran palcami do takiego natłuszczenia że to ubrudzenie wymagałoby jakiegoś płynu do wyczyszczenia. Ekran w zasadzie się nie czyści tylko odkurza.

Wystarczy mieć w domu psy albo dzieci i zaraz jakiś glut na tv ;). Ale tak jak mówisz sucha szmatka, a jak glut przyschnięty to lekko zwilżona a potem sucha. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, bithmore napisał:

(...) jeśli jest coś co nie schodzi to można wspomóc alkoholem. 

No właśnie sęk w tym, że absolutnie nie można!

Ekrany bardzo często pokrywane są różnego rodzaju powłokami, warstwami antyrefleksyjnymi czy polaryzacyjnymi. Nawet stosunkowo prosta chemia ( pokroju płynu do naczyń) może je naruszyć. Cóż dopiero alkohol, który jest rozpuszczalnikiem! 

Jedyna opcja kiedy można użyć chemii do czyszczenia jest dopuszczenie takiego specyfiku przez producenta, jeżeli ten jednak dopuszcza tylko wodę to temat jest jednoznaczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki glut, są gluty o takim zakresie rażenia ze robią wżery.., coś na kształt śliny "obcego" na co woda nie da rady...

W media macie przecenione super zestawy do czyszczenia ekranów plasma,oled itd...

Pierwotni to kosztowało ponad 100 zeta...

https://mediamarkt.pl/agd-male/zestaw-profigold-zestaw-czyszczacy-2?gclid=EAIaIQobChMI9MG_o_7y2AIVTkkZCh1XQw13EAQYASABEgJfC_D_BwE&gclsrc=aw.ds

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kislawa

"Alkohol izopropylowy idealnie wchodził w reakcję z tą powłoką antyrefleksyjną w macbookach :D "

Alkohol izopropylowy jest aktywnym składnikiem wielu płynów do spryskiwaczy szyb samochodowych (jest tam zmieszany z wodą i czasami niewielkim dodatkiem glikolu). Nie odważyłbym się go jednak użyć do czyszczenia monitorów, ani żadnych ekranów TV,  nawet w dużym rozcieńczeniu. 

Edytowane przez Snookerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ludzie myślą że szkło to szkło, jak szyby można w samochodzie i oknach tv przecież też. I Jeszce opieranie się o wiedzę sprzedawców w sklepach. Ręce opadają jak czasem się widzi takie podejście. Co tam ze producent zabrania, będę czyścił bo mi w sklepie polecili, a z tymi matrycami w aparatach i soczewkach w obiektywach to nawet nie komentuje

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ma_ko napisał:

Witam.

Ok, ale w opisie jest "Nie zawiera alkoholu" :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No  i dobrze...., z alkoholi to wolę Baczewskiego..., ale co kto lubi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości poszukałem jeszcze u wujka googla i:

https://myapple.pl/forums/topic/62860-mbp-czyszczenie-ekranu/

jeden z forumowiczów wspomniał, że w instrukcji serwisowej apple jest polecany zrobić roztwór 50% do czyszczenia ekranu. Ktoś tutaj pisał, że sobie popsuł matrycę macbooka.

Wydaje mi się, że LG miało na myśli pisząc alkohol albo etylowy albo coś na bazie spirytusu a to może uszkodzić ekran. Izopropanol to moim zdaniem inna bajka.

Zostańmy przy tym, że każdy czyści czym chce :)

Edytowane przez bithmore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są posty sprzed 10 lat, a jako że technologia się cały czas zmienia, to w związku z tym są raczej mało adekwatne do współczesnych modeli...

Możesz sobie czyścić czym chcesz, ale nie wypisuj takich bzdur na forum, bo jeszcze ktoś mało obeznany zastosuje się do Twoich ,,porad''.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie przesadzaj. W wielu miejscach znalazłem, że można ekrany tym czyścić. Niestety mało jest napisane o OLED'ach bo mało kto posiada taki TV. Założę się, że bardzo dużo tych czyścidełek do ekranów co sprzedają w sklepach zawierają ten środek w sobie. EOT.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pierwszego Oleda 55b6j kupiłem z wystawy sklepowej to ekran miał tak uwalony paluchami że chyba każdy dotykał ten ekran...Sprzedawca przetarł ekran klasycznym płynem do LCD i TV ale w domu jeszcze raz poprawiałem bo dużo zostało tłustych plam. Wycierałem mokrą szmatą nasiąkniętą płynem do monitorów i TV, jakiś tani szajs za 10-15 zł. Cały ekran przecierałem z 10 minut tak był zapuszczony że ciągle się pojawiały tłuste plamy,  panel nie został uszkodzony nie wytarłem też żadnej powłoki:). Także bez paniki panowie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, bithmore napisał:

Nie czytałem, ale to nie jest zwykły alkohol przecież. Skoro jest polecany do czyszczenia delikatnych powierzchni elektroniki, soczewek, matryc, obiektywów itp. to co miałby zrobić OLEDowi ? przecież ekran to szkło jest i tyle.

No i widzisz, nie znasz się jak jest zbudowany ekran OLEDa, ale łatwo tu ci przychodzi obrażanie innych - vide, że niby "za bardzo[beeep]y z tymi telewizorami"... Tak jak już wspomnieli koledzy wcześniej - wierzchnią warstwę OLEDa nie stanowi szkło, tylko specjalna warstwa polaryzatora, którą można uszkodzić ... Polecam Ci tę lekturę http://www.lg.com/global/business/download/resources/id/OLED.pdf 
Brak słów...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że wątek urósł... mocno:)   

Więc ja krótko i na temat:  gdzie teraz najlepiej kupić 65B7V?  Już nie chodzi o cenę (bo wszędzie pewnie o to samo), ale czy niektóre sieci mają może bardziej pewne modele? Ewentualnie gdzie bez problemu można wymienić? Z góry thx. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widzę, że wątek urósł... mocno:)   
Więc ja krótko i na temat:  gdzie teraz najlepiej kupić 65B7V?  Już nie chodzi o cenę (bo wszędzie pewnie o to samo), ale czy niektóre sieci mają może bardziej pewne modele? Ewentualnie gdzie bez problemu można wymienić? Z góry thx. 
Ceny obecnie są mocno zróżnicowane. Od 9 999 na Allegro do blisko 12 000 w sklepach stacjonarnych. Ja kupowałem na Allegro i polecam zakup przez Internet. Była już o tym mowa w tym wątku.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracając do tematu mojej wypalonej matrycy. LG wymieniło mi sprawnie na nową pozbawioną jakichkolwiek wad, więc na razie jestem zadowolony. Oby ta wytrzymała dłużej ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, D_S napisał:

Powracając do tematu mojej wypalonej matrycy. LG wymieniło mi sprawnie na nową pozbawioną jakichkolwiek wad, więc na razie jestem zadowolony. Oby ta wytrzymała dłużej ;)

Czyli wypalenia jeszcze bez problemu uwzględniają. A podali Ci jakiś powód dlaczego tak szybko Ci się coś wypaliło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. To pierwszy taki przypadek według serwisanta, bo oprócz tego paska tvn24 to jeszcze jakiś magiczny kwadrat się wypalił ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, D_S napisał:

Nie. To pierwszy taki przypadek według serwisanta, bo oprócz tego paska tvn24 to jeszcze jakiś magiczny kwadrat się wypalił ;) 

Tu na forum jeszcze nie było przypadku wypalenia serii 7. Na TVN jak widać nie ma mocnych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi