Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzę za tydzień to potwierdzę, ale jeśli jest tak jak piszesz to pare fajnych rzeczy stracę :( juz VT60 tak robił :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, maxkorzen napisał:

Sprawdzę za tydzień to potwierdzę, ale jeśli jest tak jak piszesz to pare fajnych rzeczy stracę :( juz VT60 tak robił :( 

Niestety to zabezpieczenie przed kopiowaniem takich materiałów czyli zwykłym piractwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To utrudnienie życia przeciętnemu użytkownikowi. Piraci mają milion innych sposobów a normalny człowiek nie może sobie zrobić własnego (zgodnego z polskim prawem) archiwum nagrań.  Na szczęście są tunery które nie kodują nagrań. 

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.Dzisiaj po 12 mam odbierać z Media Expert zamówionego wczoraj przez internet 65C7V.Cena ok ; 15.300 minus zwrot z LG 500 zł. Podajcie proszę jak mam sprawdzić w menu ile godzin telewizor już chodził .I może jeszcze jakiś link do plansz testowych. Co sprawdzać i na co zwrócić głównie uwagę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Basko 12 napisał:

Witajcie.Dzisiaj po 12 mam odbierać z Media Expert zamówionego wczoraj przez internet 65C7V.Cena ok ; 15.300 minus zwrot z LG 500 zł. Podajcie proszę jak mam sprawdzić w menu ile godzin telewizor już chodził .I może jeszcze jakiś link do plansz testowych. Co sprawdzać i na co zwrócić głównie uwagę ?

Niestety bez pilota serwisowego nie sprawdzisz "przebiegu". A uwagę zwróciłbym przede wszystkim na banding przy 5% szarości. Plansze testowe znajdziesz tutaj - http://tft.vanity.dk ; http://www.rtings.com/images/test-materials/2016/5-percent.png

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 5.07.2017 o 19:04, maxkorzen napisał:

Zmienię temat dyskusji. Czy dysk pierwotnie podłączony do 65b6 będzie widziany przez 65b7?

Nie. Dysk jest szyfrowany do konretnej sztuki odbiornika telewizyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli gwarancja to tak jeśli ubezpieczenia to nie koniecznie

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wtorku u nas 65C7V i soundbar SJ9. Zestaw przyjemny ,fajne wrażenia. Rzeczywistość oddaje opisy na forum. Na razie uczę się tego sprzętu i coraz lepiej to wygląda,Telewizor odebrałem oryginalnie zamknięty. Wszystko technicznie wydaje się ok. Matryca w porządku bez większych przebarwień tzn.bardzo lekki banding na 5-procent szarości widziane w trybie obrazu :żywy i sport. Biel jednolita. Prośba moja do Was o podanie dobrego uchwytu do mocowania na ścianie dla 65" . Chodzi o możliwość wychylenia telewizora do 40 stopni ( priorytet ) a zarazem o jak najmniejszą odległość od ściany ( czy jest to 7 cm ? ). 

W połowie sierpnia kalibracja. Czy duża była u Was zmiana w stosunku do ustawień oryginalnych ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Basko 12

Gratulacje :) Co do bandingu to sprawdź go na 5%, ale w całkowitych ciemnościach nocą. Ocenę czy to nie przeszkadza w oglądaniu też radziłbym dokonać nocą. Ja też mam 65C7V i mam pewien taki uchwyt, ale do końca jednak nie jestem z niego zadowolony, więc nie będę Ci o nim pisał. Ja na razie kalibracji nie zrobiłem - skorzystałem z tego co jest na rtings.com i jest lepiej niż na standardowych ustawieniach.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Subman napisał:

@Basko 12

Gratulacje :) Co do bandingu to sprawdź go na 5%, ale w całkowitych ciemnościach nocą. 

Ale po co to robić? Żeby sobie obrzydzać nowy zakup? Przecież wiadomo, że trochę bandingu będzie, ale wiadomym też jest, że nikt nie będzie oglądał 5% plansz podczas normalnego użytkowania :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Maciej Koper napisał:

Ale po co to robić? Żeby sobie obrzydzać nowy zakup? Przecież wiadomo, że trochę bandingu będzie, ale wiadomym też jest, że nikt nie będzie oglądał 5% plansz podczas normalnego użytkowania :)

I to jest dobre podejście. Telewizora nie kupujemy przecież do oglądania plansz testowych. :) Chociaż muszę się przyznać, że sam też nie wytrzymałem i sprawdzałem banding. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Maciej Koper napisał:

Generalnie masz rację, ale widziałem też zdjęcia takich OLEDów od LG na 5%, że praktycznie nadawały się jedynie do wymiany. Można trafić więc na kiepski, bardzo kiepski i dobry model. Jeśli jakiś banding występuje (jak u mnie), to najlepiej jest pooglądać trochę filmów w całkowitej ciemności i sprawdzić, czy jest to widoczne czy też nie. A warto to chyba jednak sprawdzić od razu po zakupie - ja zakupiłem przez internet więc mogłem w ciągu 14 dni zwrócić telewizor bez podania jakiejkolwiek przyczyny :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Subman napisał:

Generalnie masz rację, ale widziałem też zdjęcia takich OLEDów od LG na 5%, że praktycznie nadawały się jedynie do wymiany. Można trafić więc na kiepski, bardzo kiepski i dobry model. Jeśli jakiś banding występuje (jak u mnie), to najlepiej jest pooglądać trochę filmów w całkowitej ciemności i sprawdzić, czy jest to widoczne czy też nie. A warto to chyba jednak sprawdzić od razu po zakupie - ja zakupiłem przez internet więc mogłem w ciągu 14 dni zwrócić telewizor bez podania jakiejkolwiek przyczyny :)

Nie kupuję tej metody. Zdjęcia też widziałem różne w życiu, a nawet sam robiłem takie na których plazmom wychodziły słabe kąty :) Myślę, że wbrew pozorom na każdym telewizorze OLED obecnej generacji banding będzie podobny. Kwestia tylko w jaki odcień się wpasujemy. Dla jednego telewizora 5% będzie problematyczne, dla innego 4,5%, a dla jeszcze innego 4,75%. Odcień ma stały numer kodowy, a ustawienia telewizora przesuwają jego miejsce na docelowych kodach matrycy. Ponadto OLEDy mają teraz opcję kompensacji jednorodności, więc możliwych kombinacji są setki.

Zdroworozsądkowym podejściem byłoby uważne obejrzenie kilku filmów w czasie możliwego zwrotu i jeśli coś nas zaniepokoi to dopiero wtedy rozpoczęcie szperania, lub zmiana egzemplarza na inny. Sprawdzić można też plansze gdzie problemy nie występują typowo-  np. pełnoekranowa biel. Ładowanie się natomiast w sferę pewnych problemów jest tak samo dobrym pomysłem co wsadzanie głowy do ula :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj rozpakowałem swój nowy egzemplarz 65b7. Plansza 5% na sile moznaby sie przyczepić, jest kilka pionowych pasów szerokich i jaśniejszych ale w porównaniu z tym co miałem w 65b6 to jest luksus.

obejrzalem tez pierwszy raz film HDR z BR. Miło ale na razie opadu szczęki nie było.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, vader_4747 napisał:

I to jest dobre podejście. Telewizora nie kupujemy przecież do oglądania plansz testowych. :) Chociaż muszę się przyznać, że sam też nie wytrzymałem i sprawdzałem banding. ;) 

Hehe :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Sprawdzić można też plansze gdzie problemy nie występują typowo-  np. pełnoekranowa biel. Ładowanie się natomiast w sferę pewnych problemów jest tak samo dobrym pomysłem co wsadzanie głowy do ula :)

Maciej, a widziałeś jakiegoś OLEDa, który miałby problemy z bielą przy 100% jasności ? Pytam się z ciekawości :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale teraz konsumenckich egzemplarzy widzi więcej mój brat niż ja :) Ztcw tez mu się nie zdarzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, maxkorzen napisał:

obejrzalem tez pierwszy raz film HDR z BR. Miło ale na razie opadu szczęki nie było.

A jaki film obejrzałeś? Chyba nie we wszystkich efekt HDR jest na podobnym poziomie. A tak w ogóle moim zdaniem powinna być jakaś lista filmów na tym forum z subiektywnymi ocenami jakości HDR.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasażerowie.

jedyna scena gdzie miałem wrażenie HDR to zachód słońca w lesie, gdzieś w połowie filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, christoff.w napisał:

Na jakim telewizorze ten hdr był odtwarzany?

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Zapewne na B7.

22 godziny temu, maxkorzen napisał:

Wczoraj rozpakowałem swój nowy egzemplarz 65b7

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, maxkorzen napisał:

Pasażerowie.

jedyna scena gdzie miałem wrażenie HDR to zachód słońca w lesie, gdzieś w połowie filmu.

Podobno w Marsjaninie HDR jest bardzo dobrze widoczny? Mógłbyś u siebie sprawdzić i zweryfikować?

I pytanie czy oglądasz filmy z płyty bluray 4k HDR czy mkv ? Jesli mkv, to nie wiem czy ten HDR jest tam poprawnie zakodowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałem - film oryginalny z BlueRay. Nie mam Marsjanina. Jak nie zasnę to dziś spróbuje sie pobawić ustawieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi