Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 27.06.2017 o 17:47, starvin napisał:

WIadomo w jakim sklepie na slasku mozna zobaczyc na zywo c7/b7? Najlepiej Katowice, Chorzow, Ruda Śląska ;)

no właśnie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.06.2017 o 13:18, KARTON napisał:

Panowie czym się różni model B7 od C7 ?

C7 różni się podstawką, ramką. C7 ma też dodatkowy przycisk z tyłu telewizora do jego sterowania jakby Ci coś się stało z pilotem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Subman napisał:

C7 ma też dodatkowy przycisk z tyłu telewizora do jego sterowania jakby Ci coś się stało z pilotem.

B7 też ma. Jedyna różnica to inna podstawka i inna ramka.

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokrycie d[beeep]3 tylko 90%???
Wszędzie dookoła piszą że to 99 a nawet 100%...
Trochę mało te 90%(?)

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trochę mało te 90%(?)

Eee? Co to za jakieś dane z kosmosu?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, vader_4747 napisał:

B7 też ma. Jedyna różnica to inna podstawka i inna ramka.

To znajdź mi ten przycisk na B7:

lg_oled55b7v_rear.jpg?itok=htfMFWb0

Dla porównania C7:

LG-C7-Back.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Subman napisał:

To znajdź mi ten przycisk na B7

Uwierz mi, wiem lepiej bo go mam. A na tym zdjęciu go nie znajdę, bo go nie widać (przycisk ten może być umieszczany w różnych miejscach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, christoff.w napisał:

Trochę mało te 90%(?)

A gdzie niby masz te "tylko 90%" ???

DCI-P3 coverage: 99.03%
http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled55b7v-201705074461.htm

LG B7: 99,5%
https://hdtvpolska.com/lg-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-ultra-hd-hdr/

3 minuty temu, vader_4747 napisał:

Uwierz mi, wiem lepiej bo go mam. A na tym zdjęciu go nie znajdę, bo go nie widać (przycisk ten może być umieszczany w różnych miejscach).

No proszę Cię... Jak go masz, to tym bardziej powinieneś łatwo wskazać miejsce jego lokalizacji. Nota bene byłem też w sklepie i nigdzie nie wykryłem tego przycisku w B7. Zdjęcie B7 z oficjalnej strony LG.

lg_oled55b7v_review_-_rear_and_side_deta

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pije do tego testu z benchmark co go wrzucił kolefa "pawelll" kilka postów wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa, ok :) benchmark nigdy nie kojarzył mi się z profecjonalnymi testami telewizorów. Ciekawe czym oni to mierzyli.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps.chyba zapomniało im się wpisać cyferki 9 po pierwszej dziesiątce

To gdzie znajduje się w Twoim(?), proste!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Subman napisał:

No proszę Cię... Jak go masz, to tym bardziej powinieneś łatwo wskazać miejsce jego lokalizacji. Nota bene byłem też w sklepie i nigdzie nie wykryłem tego przycisku w B7. Zdjęcie B7 z oficjalnej strony LG.

To jeszcze znajdź zdjęcia ostatniej strony, która Ci została czyli spodu to wtedy Ci dokładnie pokażę :)

Zrobiłem zdjęcie, ale jest kiepskiej jakości bo bardzo ciężko z tak małej odległości ustawić ostrość telefonem.

IMAG0959.thumb.jpg.fcb3b188792f10b17ef95542c64fae79.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nieźle go LG ukryło w B7 :) Dzięki za zdjęcie vader.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszego zdjęcia niestety nie da się zrobić. Nie znalazłem też zdjęć spodu. Przycisk jest idealnie po środku, więc łatwo go wyczuć, trudniej zobaczyć;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak a propo - kupiłem uniwersalnego pilota - Logitech Harmony 350. Bez problemu steruje LG C7, a co najważniejsze ma przycisk Info i dzięki temu mam teraz informację z jaką jakością idą materiały Dolby Vision lub 4K w Netflixie. Powiem tak - u mnie jest dobrze - Oblężenie Jadotville rozpoczęło streaming od rodzielczości 320p chyba, potem szybko się zmieniało na 720p, 1080p, a po kolejnych kilkunastu sekundach 1440p i 2160p. Przy rozdzielczośći 2160p Netflix wymaga jedynie ok. 11 Mbit/sek, co jest zdecydowanie mniejszą wartością niż to, co podają oficjalnie na swojej stronie (25 Mbit/sek).

Edytowane przez Subman
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

Aaaa, ok :) benchmark nigdy nie kojarzył mi się z profecjonalnymi testami telewizorów. Ciekawe czym oni to mierzyli.

Wszystko prawidłowo jest podane.

Cytat

Warto wspomnieć, że istnieje kilka metod pomiaru pokrycia przestrzeni DCI. Zastosowana w teście metoda wykorzystująca CIE1931xy daje niższe wyniki niż ta oparta na CIE1976uv. Z kolei producenci podają pokrycie według drugiej metody, bowiem daje ona większą wartość procentową pokrycia. Pomimo tego, zdaniem wielu specjalistów, metoda oparta o CIE1931xy jest bardziej miarodajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subaman pisałem już dawno że śmiga na 11/ mbits Netflix w 4K ,ale to do jakości z Amazon Prime to i tak kupa jakich mało..., szkoda że Amazon na razie w PL słabiutko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - pisałeś, ale ja u siebie nie byłem tego w stanie w żaden sposób sprawdzić - a szybkość streamingu przez wbudowany test w aplikacji netflixa w LG była niska - 9 Mbit/sek, stąd nie wiedziałem czy oglądam 4K, czy też może niższą rozdzielczość. Co do Amazon Prime - mają mniej filmów, mało filmów w PL. W Netflixie praktycznie wszystkie filmy są po polsku, a większość również z lektorem. Co do jakości filmów w Netflixie to bywa to bardzo różnie - czasami jest słabo, a czasami jest dobrze. Jeśli chodzi o Amazon Prime to nie wypowiem się, bo za mało go używałem.

19 minut temu, hennepin napisał:

Wszystko prawidłowo jest podane.

Rtings zmierzyło obie wartości - na C7 wyszło im 96% w DCI P3 xy i 97,5% w DCI P3 uv. W przypoadku A1, którego benchmark też testował wyniki wyniosły odpowiednio: 96,4% i 97%. Tewyniki benchmarku są moim zdaniem zbyt niskie do wyników we wszystkich innych testach. 2-3% różnicy - ok, ale 6-9%  ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak - pisałeś, ale ja u siebie nie byłem tego w stanie w żaden sposób sprawdzić - a szybkość streamingu przez wbudowany test w aplikacji netflixa w LG była niska - 9 Mbit/sek, stąd nie wiedziałem czy oglądam 4K, czy też może niższą rozdzielczość. Co do Amazon Prime - mają mniej filmów, mało filmów w PL. W Netflixie praktycznie wszystkie filmy są po polsku, a większość również z lektorem. Co do jakości filmów w Netflixie to bywa to bardzo różnie - czasami jest słabo, a czasami jest dobrze. Jeśli chodzi o Amazon Prime to nie wypowiem się, bo za mało go używałem.
Rtings zmierzyło obie wartości - na C7 wyszło im 96% w DCI P3 xy i 97,5% w DCI P3 uv. W przypoadku A1, którego benchmark też testował wyniki wyniosły odpowiednio: 96,4% i 97%. Tewyniki benchmarku są moim zdaniem zbyt niskie do wyników we wszystkich innych testach. 2-3% różnicy - ok, ale 6-9%  ?

Ktoś napisał przed chwilą przecież:

"Warto wspomnieć, że istnieje kilka metod pomiaru pokrycia przestrzeni DCI. Zastosowana w teście metoda wykorzystująca CIE1931xy daje niższe wyniki niż ta oparta na CIE1976uv. Z kolei producenci podają pokrycie według drugiej metody, bowiem daje ona większą wartość procentową pokrycia. Pomimo tego, zdaniem wielu specjalistów, metoda oparta o CIE1931xy jest bardziej miarodajna. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba 

1 godzinę temu, Subman napisał:

Tak a propo - kupiłem uniwersalnego pilota - Logitech Harmony 350. Bez problemu steruje LG C7, a co najważniejsze ma przycisk Info i dzięki temu mam teraz informację z jaką jakością idą materiały Dolby Vision lub 4K w Netflixie. Powiem tak - u mnie jest dobrze - Oblężenie Jadotville rozpoczęło streaming od rodzielczości 320p chyba, potem szybko się zmieniało na 720p, 1080p, a po kolejnych kilkunastu sekundach 1440p i 2160p. Przy rozdzielczośći 2160p Netflix wymaga jedynie ok. 11 Mbit/sek, co jest zdecydowanie mniejszą wartością niż to, co podają oficjalnie na swojej stronie (25 Mbit/sek).

Ten pilot działa z pudełka czy trzeba to uczyć kalibrować itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@christoff.w
A Ty przeczytałeś dokładnie to co napisałem ? Powtórzę - w rtings.com zmierzono DCI obiema metodami -tej xy i uv. W xy wyszło 96%, a w uv - 97,5%. Jak te wyniki mają się do 90% podanych przez bechmark nawet jeśli weźmiemy te 96% w xy ?

@darok

Ja wziąłem najtańszy model 350. Podłączasz go generalnie po USB do komputera, wchodzisz na stronę setup.myharmony.com, instalujesz apliakcję na laptopie i po uruchomieniu wpisujesz producenta i modele urządzeń które posiadasz. Ten logitech, którego posiadam może obsługiwać do 7 urządzeń. Ja podałem LG i C7V, dodałem też mój dekoder nc+ turbobox - ITI neovision. Więc generalnie nie muszisz nic kalibrować czy też uczyć :) Bardzo fajna sprawa ten pilot :) Lista obsługiwanych urządzeń jest olbrzymia - wspiera ponad 270 000 urządzeń. Pełna lista na https://support.myharmony.com/en-us/compatibility

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko Subman@- nie wiem iloma technikami mierzyli w rtings, ja tylko papuguje to co w polsce mierzono i napisano.
Teraz dopiero doczytałem, że napisałeś o obu. Zwracam honor i uważam, że jest bliskie 100% aniżeli 91%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienię temat dyskusji. Czy dysk pierwotnie podłączony do 65b6 będzie widziany przez 65b7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. Co więcej podłączony do innego egzemplarza b6 też nie zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi