Skocz do zawartości
Paniczos

TV 65 cali głównie do grania ~ 8000zł

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok. 15m2 (ale ciężko to określić-więcej widać na zdjęciach)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty są ważne bo nie wszyscy będą na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna od strony zachodu (zdjęcia)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic Viera TX-P46GT30E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry Smart TV, super obraz, niski input lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? SD,HD głównie
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 (w przyszłości PS4 pro) smartfon
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Przyrodnicze, wiadomości, filmy, granie
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?  Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak 75%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie, zły obraz
19. Preferencje co do marki ? Zawsze był to Panasonic, teraz bardzo podoba mi się system amilight philipsa, lecz tv będzie pod kątem do ściany to chyba nie będzie miało to zbyt dobrego efektu
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 8000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Witam serdecznie planuję zakup TV głównie do grania na konsoli. W tej chwili gram na plaźmie i jak dla mnie, nie ma nic lepszego niż plazma. No ale teraz kupić można już tylko używane. Co byście doradzili mi odnośnie zakupu? Ja wstępnie wybrałem trzy TV, ale chciałem zasięgnąć Waszej rady. Bardzo podoba mi się system ambilight od Philipsa, ale sporo naczytałem się o tych TV, że mają sporo problemów z softem. Może teraz to się zmieniło?

TV będzie wisiał tu gdzie są wyprowadzone przewody, a siedzieć będę na wypoczynku w rogu pokoju.

Moje typy to:

SAMSUNG UE65KS7000

PANASONIC TX-65DX750E

Philips PUS6521

P1190790.JPG

P1190791.JPG

P1190792.JPG

P1190793.JPG

P1190794.JPG

P1190795.JPG

P1190796.JPG

P1190797.JPG

P1190798.JPG

P1190799.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Samsung model  KS7000 ma  bardzo slaby  poziom czerni Sa tez inne problemy w  tym modelu .Kliknij na linki  nizej

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39120-55-do-salonu-pomóżcie-rozpalić-nasze-ognisko-domowe-5500-pln/#comment-405208

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39102-co-wybrać/#comment-405099

Ograniczylbym  wybor  do dwoch telewizorow  czyli do  philipsa  lub panasonica.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś jeszcze wchodzi w grę? Bo powiem szczerze, że ja to tak na szybko wybrałem te typy czytając artykuł o TV dla graczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa ambilight - jeśli telewizor postawisz kątem równomiernie do ściany to wtedy będzie dobry efekt. Dwa z tego co wiem ten 6521 to model dość dobrze wyposażony, input lag na pewno na tyle niski by swobodnie na nim grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kąt nachylenia będzie dosyć duży. Tak jak widać to na zdjęciach, że sporo trzeba przychylic tv aby oglądać go z wypoczynku. Myślisz że zda to egzamin? Jak sprawa softu tego tv? Nie ma z tym problemu? Może warto dodać parę złotych i kupić coś lepszego? Weźcie coś doradźcie, bo samemu ciężko podjąć decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zagranicznym tescie  wyzszy model  philipsa 7101 nie ma zbyt dobrych ocen za  jakosc obrazu tylko  50%.Jest jeszcze jeden mniej lub bardziej wazny problem czyli telewizor nie otwiera wielu plikow    4k.  panasonic  dx750  ma  wyzsza ocene za jakosc obrazu i telewizor otwiera wiekszosc plikow   4k.Taki sam wynik czyli odtworzenie plikow   4k ma najwyzszy model panasonica  dx900 ,dx800 , dx750.Jesli spojrzymy na wyniki  to natychmiast  mozna zauwazyc  roznice/

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1463996597

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może tego Panasa bym wziął. Tylko kąty widzenia ma słabe. Ale to taka matryca... Żałuję że nie ma już plazm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie nie musisz mi wierzyc bo czesto powtarzam panasonic:)  duzo ludzi sie denerwuje z tego powodu ;)

Praktyczny przyklad z hdforum  dotyczy porownania  telewizora  z panelem ips  philips i va czyli panasonic ds630

Ostatecznie zmieniłem TV na Panasonica 50DS630E i mogę podpowiedzieć:
- funkcje smart dosyć ubogie w porównaniu do Androida, mało aplikacji, przeglądarka często nie radzi sobie z odtwarzaniem filmów ze stron, jeśli chodzi o dostęp do aplikacji typu YT, ipla, Netflix to powinno wystarczyć,
- matryca 120Hz na duży plus, bardzo dobry kontrast, czerń jest głęboka, kanały HD z kablówki wyglądają nieźle, do oglądania wieczorem nadaje się na pewno lepiej niż Philips, naprawdę nie mam większych zastrzeżeń do obrazu,
- kąty widzenia mimo, że jest to matryca VA jak dla mnie są lepsze niż na IPS w Philipsie, gdzie pod niewielkim kątem czerń zaczynała jeszcze bardziej srebrzyć, tutaj kolory bledną ale dla mnie jest to bardziej akceptowalne niż to co się działo na Philipsie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, grundig napisał:

W zagranicznym tescie  wyzszy model  philipsa 7101 nie ma zbyt dobrych ocen za  jakosc obrazu tylko  50%.Jest jeszcze jeden mniej lub bardziej wazny problem czyli telewizor nie otwiera wielu plikow    4k.  panasonic  dx750  ma  wyzsza ocene za jakosc obrazu i telewizor otwiera wiekszosc plikow   4k.Taki sam wynik czyli odtworzenie plikow   4k ma najwyzszy model panasonica  dx900 ,dx800 , dx750.Jesli spojrzymy na wyniki  to natychmiast  mozna zauwazyc  roznice/

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1463996597

Użytkownik @Panczios nie pyta o model 7101. Model 6521 jest na matrycy VA, i jest zupełnie innym modelem niż 7101 na matrycy IPS. Co do otwierania plików to pozwolę sobie przemilczeć, bo kwestie otwierania czegokolwiek, bo w Androidzie jest takie dobrodziejstwo jak Google Play, i można sobie pobrać dodatkowe aplikacje i otworzyć np. strumienie sieciowe, co jest nieosiągalne na Panasonicach, nie mówiąc o różnych formatach wideo. Manipulujesz po raz kolejny, aby sprzedać swojego Panasonica, mówiąc o kompletnie innym modelu Philipsa. Pomijam kompletne odrzucenie Samsunga, który wcale nie ma złej czerni, ale o tym już dyskutujesz z użytkownikiem @Xisiek ^_^

Edytowane przez JarekWML

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może warto poczekać z miesiąc czy dwa? Jest coś w zapowiedziach? Jakieś nowe sprzęty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dx900  jest znacznie lepszy ale cena jest bardzo wysoka.Nowe modele telewizorow sa  marcu lub kwietniu.Raczej wtedy nie warto kupowac  bo cena jest najwyzsza.

fakt jest taki ze inny model philipsa tez nie ma wysokich ocen za jakosc obrazu.Ja nic nie sprzedaje.Inny fakt jest taki  ze samsung ma duzo negatywnych komentarzy

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1467887322

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model 6501 to też coś innego, to model na IPSie. Mówimy o modelu 6521, na matrycy VA. Test jest na polskim forum, zupełnie przypadkiem znalazłem link, bo chyba nie wiesz o czym mówisz. Albo lepiej - nigdy tego modelu nie widziałeś na oczy.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, grundig napisał:

dx900  jest znacznie lepszy ale cena jest bardzo wysoka.Nowe modele telewizorow sa  marcu lub kwietniu.Raczej wtedy nie warto kupowac  bo cena jest najwyzsza.

fakt jest taki ze inny model philipsa tez nie ma wysokich ocen za jakosc obrazu.Ja nic nie sprzedaje.Inny fakt jest taki  ze samsung ma duzo negatywnych komentarzy

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1467887322

A jeszcze inny fakt jest taki, że 6521 to model znacznie różniący się od zalinkowanego 6501, bo właśnie na matrycy VA.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel VA, i według testu na polskim portalu (dziwnym zbiegiem okoliczności tym samym na którym teraz debatujemy), według testu przeprowadzonego przez Maćka Kopera (powinieneś kojarzyć), lepszy kontrast osiąga PUS6521. 4700:1 do 4000:1 na korzyść Philipsa, sam kontrast na planszy ANSI. Samsung też jest lepszy od Panasa, bo ma 4200:1

Wszystko jak na dłoni: Panasonic DX750, Philips PUS6521, Samsung KS7000.

Edytowane przez JarekWML
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze że przeczytałem na szybko te testy. I wybór jest naprawdę bardzo trudny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips ma pewne mankamenty dotyczące palety barw, którymi przegrywa zarówno z Samsungiem, jak i Panasonikiem. Panas, jak to Panas, nie nadaje się kompletnie do grania, bo ma słaby input lag. W tej materii wygrywa Samsung, ale i on nie jest idealny, o czym zresztą słusznie pisał @Grundig - to jest telewizor klejony. Pod kątem grania będzie jednak najlepszą opcją.

A może czwarta opcja, skoro Ambilight tak się spdobał - Philips PUS7601? Ewentualnie z innych Androidowców, Sony XD85? O ile ten pierwszy może się nie zmieścić w progu cenowym, o tyle ten drugi powinien się zmieścić bez problemu. No i Sony zadowoli jeżeli chodzi o kąty.

Edytowane przez JarekWML

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sprawdzam te sprzęty

Philipsa można dostać za 9 koła. Czy ten model jest na tyle lepszy od tego o którym wcześniej pisaliśmy że warto dopłacić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem, że jak  czytam te testy to niby każdy jest dobry. A czy ja zauważę różnicę miedzy jednym a drugim szczególnie, gdy nie będę miał porównania bezpośredniego między jednym a drugim? Nie sądzę. Powiem szczerze, że zastanawiam się jeszcze nad używaną plazmą Panasonica np. TX-P65VT30; TX-P65STW60 czy TX-P50VT60E lub coś podobnego. Ale nie wiem czy jest sens pchać się w używana plazmę. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TX-P65VT30  to  najwyzszy model  plazmy panasonica z 2011  roku.

TX-P65STW60   to telewizor   plazmowy  przeznaczony na rynek  niemiecki ( model z 2013  roku)i.Odpowiednikiem tego modelu sprzedawanego w Polsce  jest  TX-P65ST60E.W testach   ten telewizor ma bardzo dobre wyniki.Wyniki tego telewizora plazmowego sa lepsze od kazdego  lcd ktore sa w sprzedazy w sklepach.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42st60-201303312779.htm

TX-P50VT60E  to wyzszy model od st60,( model z 2013  roku)

Wyniki w testach ma bardzo dobre,vt60

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-txp50vt65b-201310062973.htm

Najwyzszy model  plazmy panasonica z  2013 roku  to zt60.Duzy plus w telewizorach plazmowych to nie ma w tego typu telewizorach  cloudingu.W telewizorach plazmowych znajduje sie zawsze  oryginalny  japonski panel plazmowy panasonica.Made in Japan.Fabryki paneli plazmowych znajdowaly sie  w Japonii

Czas pracy w ostatnich modeli plazm czyli modelu  60 mozna sprawdzic tak jak w nowych modelach telewizorow lcd czyli informacja o systemie id modelu 4.

W linku  jest bardzo dobra oferta sprzedazy

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39098-sprzedam-panasonic-vt60/

Kupilbym natychmiast ale  mam juz  cztery plazmy,Na razie nie ma miejsca  na  5 telewizor  plazmowy.Moze w przyszlosci.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mysle czy nie sprzedac mojego ST60 (wersja 50"), ale niebardzo jest na co wymieniac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat paletę Philipsa lubię. Koreańczyki uważam, że mają przesterowaną paletę, ale można zawsze popróbować dostosować do warunków panujących w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, grundig napisał:

Odpowiednikiem tego modelu sprzedawanego w Polsce  jest  TX-P65ST60E (...) Wyniki tego telewizora plazmowego sa lepsze od kazdego  lcd ktore sa w sprzedazy w sklepach.

Naturalnie nie jest to prawda. Od większości słabych LCD ma dużo lepsza czerń, od tych z dobrymi systemami wygaszania już niekoniecznie ma przewagę, szczególnie st60 może przegrywa c kontrastem z udanymi modelami. O braku wsparcia szerokiej palety barw, HDR, czy rozdzielczości 4K nie wspominając. 

Poza tym ostatnie plazmy Panasonica mają ciągle buga 50Hz, posteryzacje, słaby uplynniacz (choć dobra ostrość), line bleeding, plus migoczące obraz przy dużych jasnych obszarach i w podobnym ujęciu nie do końca biała biel. Trzeba być uczciwym i też o tym wspominać.

Plazmy były świetnym wyborem ale 4 lata temu, dziś dużo się zmieniło. Tylko aby to wiedzieć trzeba sobie samemu sprawdzić nową technologię w domu a nie bazować na przeszłości, LCD dziś to nie to samo co kiedyś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi