Skocz do zawartości
zapsu

Zestaw stereo do 4k zł salon 30 m2.

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Zgłaszam się z prośba o pomoc w doborze klocków stereo.

Budżet jaki mam to 4k zł. Sprzęt chce kupić nowy, ze względu na fakt, chce wziąć go na raty.

Poszukuje zestawu stereo do muzyki. Oczywiście będę wykorzystywał go rownież w filmów i grania, lecz muzyka jest priorytetem.

Podłączone urządzenia to TV - wejście optyczne, w przyszłości odtwarzacz CD - analogowo, bardziej przyszłościowo gramofon - analogowo.

Muzyki słucham w zasadzie każdej, lecz głównie Roxette, Hurts, Red Hot Chili Peppers itd. Nie słucham techno, hip hopu itd. Nie jestem rownież fanem mega basu.

Amplituner jaki wybrałem to Onkyo TX-8150. Wybór wynika z ceny, pozytywnych recenzji i funkcjonalność. Faktem jest, ze póki co nie słyszałem go, wiec może się okazać ze odpadnie podczas odsłuchu.

Nie ukrywam, ze podobają mi się funkcje sieciowe i streaming. Zwłaszcza, ze w początkowych miesiącach nie będę miał odtwarzacza CD. Jedynym źródłem będzie iPhone i sieć.

Nie wybrałem póki co kolumn. Wybór jest duży, a po zakupie ampli pozostanie mi około 2k zł. Wydaje się, ze za te kwotę w zasadzie nie ma co kupić. Liczę, ze polecicie coś ciekawego.

Z góry dziękuje za wszelkie porady i pomoc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapsu pewnie czytałeś ale dla porządku http://stereoikolorowo.blogspot.com/2016/06/zestaw-sieciowy-amplituner-stereo-onkyo.html

od siebie dodam, że do recenzji należy mieć generalnie spory dystans bo czasami można mocno się zdziwić przy osobistej weryfikacji klockow :D

z kolumn niedrogich warto na bank posłuchać naszych polskich produkcji spod znaku Pylon i Tonsil, nowe Tannoye to już raczej nie to samo co te 15 lat temu, niemniej jeżeli możesz sobie pozwolić posłuchać niewątpliwie można je sprawdzić może akurat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zapsu napisał:

Czołem

Zgłaszam się z prośba o pomoc w doborze klocków stereo.

Budżet jaki mam to 4k zł. Sprzęt chce kupić nowy, ze względu na fakt, chce wziąć go na raty.

Poszukuje zestawu stereo do muzyki. Oczywiście będę wykorzystywał go rownież w filmów i grania, lecz muzyka jest priorytetem.

Podłączone urządzenia to TV - wejście optyczne, w przyszłości odtwarzacz CD - analogowo, bardziej przyszłościowo gramofon - analogowo.

Muzyki słucham w zasadzie każdej, lecz głównie Roxette, Hurts, Red Hot Chili Peppers itd. Nie słucham techno, hip hopu itd. Nie jestem rownież fanem mega basu.

Amplituner jaki wybrałem to Onkyo TX-8150. Wybór wynika z ceny, pozytywnych recenzji i funkcjonalność. Faktem jest, ze póki co nie słyszałem go, wiec może się okazać ze odpadnie podczas odsłuchu.

Nie ukrywam, ze podobają mi się funkcje sieciowe i streaming. Zwłaszcza, ze w początkowych miesiącach nie będę miał odtwarzacza CD. Jedynym źródłem będzie iPhone i sieć.

Nie wybrałem póki co kolumn. Wybór jest duży, a po zakupie ampli pozostanie mi około 2k zł. Wydaje się, ze za te kwotę w zasadzie nie ma co kupić. Liczę, ze polecicie coś ciekawego.

Z góry dziękuje za wszelkie porady i pomoc.

Jak mamy polecić  i kolumny jak nie napisałeś nic o pomieszczeniu? Metraż, rozkład, jakiś plan, rzut?

Chyba nie chcesz aby do 9 mkw ktoś polecił  i wielkie, wolnostojące kolubryny albo do 30 mkw malutkie monitorki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O f..k. Rzeczywiście w tytule było. Sorry. No to podłogówki.

Ja kolumn nowych żadnych nie polecę. Tylko używane.

Może warto zainteresować się Studio 16 Herz? Tam są przynajmniej stosowane bardzo dobre przetworniki.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo moher. Gość ma 2000 zł na kolumny, a ty polecasz mu za prawie 4000. Dopłacisz te dwa ze swojej kieszeni? 

Poza tym je nie kocham kolumn made in China. Ciekawe jakie tam siedzą przetworniki? ... Upps, już doczytałem ... własne B), czyli ... ???

Za to kocham taki marketing ;) : Głośniki Na potrzeby projektu stworzono zupełnie nowe głośniki cechujące się wyjątkową spójnością brzmienia.
Zastosowane głośniki zostały opracowane w naszej firmie pod kątem osiągnięcia minimalnych zniekształceń nieliniowych i harmonicznych.

He, he, he.

Nie znam kolumn głośnikowych STX, nie słuchałem. Ale jak patrze na taką zwrotnicę to wiem co sądzić:

3d-6-4-8-8.jpg

Moherku, co jest nie tak z tą zwrotnicą? I nie mam bynajmniej na myśli tym razem jakości zastosowanych elementów. I reczej nie jest to zwrotnica rzeczonych kolumn. Ale pokazuje jak producent je "projektuje" :) .

@zapsu. Popatrzyłem. Niestety Studio 16 Herz jest poza Twoim budgetem. Dobre przetworniki kosztują.

Już to napisałem komus w zeszłym tygodniu. Dali 450 albo Dali 850. I jestes w niebie. To jest poziom grania dzisiejszych, nowych produkcji za kwotę ok. 10.000 zł.

Używane.

Jesli jesteś z okolic Krakowa to ten Komis ma obie pary. I 450 i 850. Tak wygląda z aukcji na allegro. Posłuchasz sobie i potem możesz porównac do tych STXów :) .

http://allegro.pl/kolumny-stereo-dali-450-komis-audio-myslenice-i6678935625.html

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Sprawa wyglada tak, ze zakup zacznę od amplitunera, prawdopodobnie Onkyo TX 8150.

Mam kilkuletni zostaw Sony i wykorzystam z niego kolumny - na początek starczy.

Za kilka miesięcy kupie kolumny. Biorę pod uwagę zakup za gotówkę, w tym używanych.
Zwłaszcza ze kilkukrotnie czytałem ze za cenę nowych kupie klasę wyższe używane.

Zaproponowane Dali 450 wyglądają zachęcająco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóż okulary, kolega napisał,budżet 4000,00, ale jesteś jak zwykle najmądrzejszy... Ty proponowałeś mu kolumny za 6600,00 czyli co? Czekam kiedy zabijesz komara , gdy usiądzie Ci na jajkach, może wtedy coś zrozumiesz. Te STX, są jedynymi, które potrafiły przykuć słuch , czasem warto posłuchać czegoś ,zanim obleje się go fekaliami. Proponujesz Dali, to postaw je obok Pylonów i porównaj . Składam kolejny monit, więcej dystansu i mniej trollowania. Amen

Edytowane przez artomoher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, artomoher napisał:

Załóż okulary, kolega napisał,budżet 4000,00, ale jesteś jak zwykle najmądrzejszy... Ty proponowałeś mu kolumny za 6600,00 czyli co? Czekam kiedy zabijesz komara , gdy usiądzie Ci na jajkach, może wtedy coś zrozumiesz. Te STX, są jedynymi, które potrafiły przykuć słuch , czasem warto posłuchać czegoś ,zanim obleje się go fekaliami. Proponujesz Dali, to postaw je obok Pylonów i porównaj . Składam kolejny monit, więcej dystansu i mniej trollowania. Amen

Moherku, zacytujmy autora wątku: 

Nie wybrałem póki co kolumn. Wybór jest duży, a po zakupie ampli pozostanie mi około 2k zł.

PS. wiesz gdzie ja mam twój monit i gdzie ty go możesz sobie wsadzić? W ... to samo miejsce :)

PS. ja poleciłem kolumny za 2 tysiące złotych. I nie na gównianych, chińskich głośnikach. O błędach konstukcyjnych zwrotnicy już wspomniałem, choć dalej pewnie nie wiesz "o co kaman" ;) . 

Nie musisz mi już odpisywać. Bądź mocny. Możesz zejść ze sceny. Tylko nie zapomnij zgasić światło.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słodki misio, tetryczek...pieszczoszek. :D Mogę zgasić, tylko jak będziesz schodził ostatni, to możesz się wyłożyć na schodach...

P.S.

Lubię "fachowców"opisujących cokolwiek, bez organoleptyki, byłeś w doopie, goowno widziałeś i nawet zdjęć nie zrobiłeś. :D

Edytowane przez artomoher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię cie i nie chciałem ci robić zdjęcia w twoim domu.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było robić, wszak moje goowna wyglądają lepiej niż te złomy z twego otoczenia. Następnym razem postaram się mieć twardszą kupkę. :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pmcomp napisz co jest nie teges z ta zwrotnica, zaciekawiles mnie (i pewno nie tylko mnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może kol. pmcomp będzie miał inne zdane na ten temat, ale ja uważam, że ten typ zwrotnicy jest zaprojektowany źle ze względu na zbyt bliskie i błedne rozmieszczenie wobec siebie elementów. Cewki są elementami wytwarzającymi pola elektroagnetyczne i z tego powodu powinny być oddalone od siebie możliwie jak najdalej, a jeszcze lepiej powinny być umieszczone w róznych poziomach, a na dodatek nie powinny być umieszczane rownolegle do siebie. Zbyt bliskie umieszczenie wobec siebie na płytce cewek powoduje wzajemne wzbudzanie, a tym samym duży wzrost zakłóceń. Najlepszym rozwiazaniem byłoby ekranowanie cewek.  To tak pobieżnie bez wgłębiania się. Brzmienia kolumn nie oceniam, bo ich nie słyszałem. Być może pomimo błędów konstrukcyjnych zabrzmią nieźle. Do KD sam używam wyśmiewanych polskich kolumn Polaris 300 JEDNAK PO PRZERÓBCE ZWROTNIC. Różnica w brzmieniu kolosalna. Pomimo przeróbki do stereo używam B&O. Pozdrawiam.

Edytowane przez Gandalf2305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie takie samo zdanie tylko chciałem sprawdzić wiedzę mohera. Jak widać zerowa. Ale chińskie kolumny STX poleca, a co :) .

Dodam, że pole prawej (górnej) cewki zakłóca działanie tej lewej (dolnej). To jest szkolny błąd pokazany poniżej. Taka płytka i takie ułożenie elementów jest zapewne spowodowane zrobieniem kolejnych oszczędności przez producenta albo raczej na zlecenie producenta.

Ciekawy materiał, o ile ktoś umie zanalizować odczyty z miernika: http://loudspeaker.pl/ulozenie-cewek-zwrotnicy/

O swojej ostatniej przeróbce zwrotnic w Tandbergach pisałem na blogu. A wczesniej o zrobionych bowych zwrotnicach na górne pasmo w JBLach.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pewnie zwrotnica z najtańszych STX-ów. W ofercie mają serię HiFi która zbiera dobre opinie.

Wracając do tematu do Onkyo 8150 proponuję STX Electrino 250 - mieszczą się w budżecie i do tego sprawdzony komplet. Dokładając niewiele jest już sporo większy wybór.

Oczywiście polecam odsłuch aby się przekonać osobiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, osobisty odsłuch to podstawa. Bo jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje i to co dla jednego będzie zaletą dla drugiego będzie nie do przyjęcia. Możliwe więc, że STX Electrino (pomimo błędnie zaprojektowanej zwrotnicy) będą dobrze brzmiały w połączeniu z tym Onkyo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne tak. Nie pisałem, że to w tym modelu polecanym przez mohera.

Swojego zdania nie zmienię. Większość tzw. polskich producentów robi kolumny w Chinach. Skrzętnie ukrywając ten fakt przed kupującymi. Aby wyprodukować dobre czy bardzo dobre, o wyśmieńitych juz nie wspominam, przetworniki należy mieć wiedzę co oczywiste. Ale najbardziej liczy się doświadczenie. A tego akurat w materii przetworników Chińczykom brakuje.

Nie mam nic przeciwko Chińczykom, potrafią zrobić rewelacyjne produkty. Ale akurat kolumny trafiające na polski rynek są z kategorii:

- za ile chcesz mieć kolumny?

- za 200 USD

- nie ma problemu.

- a można za 100 USD?

- nie ma problemu.

- a można za 50 USD?

- nie ma problemu.

Chińczyk zrobi Ci za ile chcesz. To Twoje zlecenie. Ale dostaniesz dokładnie wartość swojego zamowienia. I potem gra to jak kolumny za 50 USD.

:) 

3 minuty temu, Gandalf2305 napisał:

Oczywiście, osobisty odsłuch to podstawa. Bo jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje i to co dla jednego będzie zaletą dla drugiego będzie nie do przyjęcia. Możliwe więc, że STX Electrino (pomimo błędnie zaprojektowanej zwrotnicy) będą dobrze brzmiały w połączeniu z tym Onkyo.

Rpoponowałnym jednak użyć innego słowa ... poprawnie.

Zapewnie dobrze to zabrzmią proponowane przeze mnie Dali. 

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam dla Ciebie taką propozycję. Trochę z tym wiecej zabawy niz proste pójście do sklepu ale ja z reguły tak kupuję. 

Poszukaj okazji na takie kolumny (podaje przykład ale te mi akurat bardzo odpowiadają poniższa oferta to okazja :) )

http://allegro.pl/kolumny-kef-q-300-black-wyprzedaz-salon-kielce-i6685379614.html

Kup zestaw stereo mini ale akceptowalnej lub dobrej jakości .

http://allegro.pl/salon-audio-swiat-yamaha-mcr-n670-raty-w-wa-i5989603059.html

Sprzedaj kolumny z zestawu. Zostanie jeszcze grosz na kable głośnikowe:)

Ja podobnie zrobiłem z Onkyo zamknąlem się w 4000 z małym plusem. Np to jest całkiem fajny sprzęcik CSN 765 jezeli dostałbyś go w dobrej cenie nie musisz bawić sie w sprzedaz kolumn. 

NIe przeceniałbym też Onkyo pod kątem rozwiazań sieciowych i aktualizacji firmware :) ale i tak kolumny są wazniejsze od ampli. Nie zawsze też wielkośc klocka ma znaczenie :)

W zaproponowanym masz wszystko wystarczy dokupic gramofon 

Na allegro są też gotowe zestawy stereo z głośnikami "nie stockowymi"

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się wątek rozkrecil :). Dziękuje kolegom za przybliżenie tematu zwrotnic. A co stx to trzeba posluchac, ale sadze ze w połączeniu z onkyo raczej zagra to mocno gora niż miesistym środkiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, artomoher napisał:

W Elektrino 500, zwrotnica jest podobna do tej : http://stx.pl/zwrotnica-fx-300.html

No i ta jest lepiej skonstruowana od przedstawianej wcześniej. Być może to była jakaś niedoróba do kolumn za 50 gr. Tu nawet  waga odpowiednia;) bo pewnie cewki z drutu odpowiedniej grubości. Myśle, że Chińczycy też uczą sie na błędach. Pozdrawiam.

8 minut temu, Xisiek napisał:

Się wątek rozkrecil :). Dziękuje kolegom za przybliżenie tematu zwrotnic. A co stx to trzeba posluchac, ale sadze ze w połączeniu z onkyo raczej zagra to mocno gora niż miesistym środkiem. 

Uważam, ze dobrej jakości zwrotnica to 70% jakości kolumny, 20% to głośniki i po 5% to wewnętrzna konstrukcja pudla reonansowego i jakość kabli zastosowanych do połączeń. Co z tego, ze połączy się źródło sygnału z kolumną wypasionym kablem, skoro od zacisku do zwrotnicy producent zastosował kabelek 0,5 mm2, a cewki w zwrotnicy nawinął kablem 0,10 lub cieńszym. Kupując kolumny (przynajmniej uzywane) dobrze jest sprawdzić co i jakiej jakości jest wewnątrz  Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie jest najlepiej.

big_Zwrotnica-FX-300-mini.jpg?lm=1461957

Widać wyraźnie, że producent oszczędzał na miejscu bo chciał zmieścić płytke drukowana w obrębie obudowy gniazd. Chcesz tanio to będziesz miał tanio. I jest. 

Cewki powinno umieszczać się na płytce tak:

new-xo-650pxw.jpg

jenzen-next-xover-3-small.jpg

Nawet w bardzo tanich rozwiązaniach: http://www.dansdata.com/images/lsk_f6/f6_crossover_1280.jpg

W tych Nexton M-100 przynajmniej wygląda na "poprawnie".

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi