Skocz do zawartości
lukasz.

Jaki budżetowy TV z 4K i HDR?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, mrnobody1 napisał:

...Obraz jeszcze nie jest taki jak bym chciał, ale pobawię sie w kalibrowanie.

....nie wiem jak ustawic ( na początku było wstępne menu w którym można było ustawić czy sklep czy dom i teraz nie mogę tego znaleźć.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz znalazłem, ale dzięki za linka.Musze jutro na spokojnie posiedzieć i poustawiam "pod siebie", ale powiem szczerze, że na razie jestem lekko rozczarowany. NIe wiem czego sie spodziewałem, ale obraz nawet nie jest taki, żywy jaki widziałem u niektórych znajomych. Może to jest kwestia samego sygnału ( dość stary dekoder z netii) Miałem zobaczyć efekt "wow" po przesiadce z crtka na lcd full HD, a czegoś takiego nie zaobserwowałem, albo inaczej na 2700 zl to tego efektu nie ma. Do tej pory sugerowałem sie ustawieniami wskazanymi w tym teście https://hdtvpolska.com/panasonic-ds630-tx-50ds630e-testujemy-120hz-lcd-matryca-va/,    

ale faktycznie może poustawiam inaczej i będzie lepiej.....

Edytowane przez mrnobody1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, mrnobody1 napisał:

... obraz nawet nie jest taki, żywy jaki widziałem u niektórych znajomych. ....

Jakie to były modele telewizorów i na jakich ustawieniach były ? być może mają ustawione w trybach typu żywy/dynamiczny ALE TO NIE SĄ NATURALNE KOLORY WTEDY, no chyba że lubisz. Nie każdy też lubi ustawienia ciepły 1, ciepły 2.

A, i połącz koniecznie złączem HDMI z dekoderem.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednio jaki miales telewizor?.napisales ze korzystasz z dekodera netii.W tym dekoderze jest opcja  zmiany rozdzielczosci.Podlaczyles telewizor do dekodera  kablem hdmi? czy w inny  sposob?

Przykladowo jesli w tunerze satelitarnym nie zmienisz  rozdzielczosci  to dobrej jakosci obrazu na ekranie telewizora nie bedzie..

To taki dekoder jak w linku czy inny?

https://www.netia.pl/files/pomoc/instrukcja_uzytkownika_netiaplayer.pdf

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! dzięki za odzew a więc:

MMpeg, Grundig- mam telewizor podłączony hdmi do dekodera.Grundig- to jest chyba ten dekoder ( musiałbym go porównać, ale jestem na razie w pracy) poprzedni telewizor to CRT DAEWOO 29U7K . Różnica jak już wspominałem jest na pewno, ale nie taka jakiej bym się spodziewał.A nawet jak bym chciał do crtka wrócić, to już nie mogę bo go wieczorem wystawiłem przed śmietnik i jak rano do pracy wychodziłem już go nie było. ;)

czy jest możliwe, że dekoder nadaje mi sygnał w SD? ( ale to nie możliwe zwłaszcza, że sam tv pokazuje 1080 i)........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede  wszystkim trzeba sprawdzic jak ustawiona jest rozdzielczosc i   format w dekoderze.Obecnie posiadasz telewizor  16:9 i taki trzeba wybrac  format czyli 16:9 normalny

cytat z instrukcji

Rozdzielczość telewizora (HDMI)
– z dostępnych opcji można wybrać rozdzielczość obsługiwaną przez telewizor.
Nie wybranie żadnej z opcji spowoduje automatyczny dobór rozdzielczości.
Najlepiej sprawdzic jaka jest wybrana rozdzielczosc  i wybrac  1080i
Kanaly hd  powinny wygladac dobrze ale bardzo duzo  zalezy od tego czy dany program zostal zarejestrowany przy pomocy kamer  hd.Takie programy jak  np jaka to melodia, postaw na milion,  jeden z dziesieciu sa rejestrowane w przy pomocy kamer SD i jakosc obrazu jest kiepska.
Jesli chodzi o kanaly  sd to  najlepiej wygladaja w telewizorach  kineskopowych i na mniejszym ekranie.50 cali to duzy ekran.Posiadales  poprzednio   telewizor 29 calowy i dlatego  zauwazyles roznice.To  normalne.

Kanaly sd prezentuja sie najlepiej w  w telewizorach  kineskopowych bo tego typu telewizory byly przystosowane  tylko do odbioru niskich rozdzielczosci.Kanaly  sd   bardzo dobrze prezentuja sie  tez w telewizorach o nizszej rozdzielczosci czyli np w telewizorach plazmowych  850x480 .Praktyczny przyklad w linku nizej.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

Jakie to były modele telewizorów i na jakich ustawieniach były ? być może mają ustawione w trybach typu żywy/dynamiczny ALE TO NIE SĄ NATURALNE KOLORY WTEDY, no chyba że lubisz. Nie każdy też lubi ustawienia ciepły 1, ciepły 2.

A, i połącz koniecznie złączem HDMI z dekoderem.

wiem, że to był samsung i sony, ale modeli nie pomne (Sony u mojego ojca jakaś bravia sprzed 3-4 lat)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podejrzewasz że źródło jest słabe, to nie pozostaje nic innego jak wziąć tv do kogoś kto ma lepsze. A do ojca co ma Sony też nie zaszkodzi podjechać i porównać co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego @grundig

mógłbyś wypowiedzieć się na temat tych modeli:

*LG 55UH6507 (3500 zł)

*SAMSUNG UE49KU6640 (3200 zł) - curved - 

lub jeden jeszcze PHILIPS 49PUS7150/12(3000 zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!! zgłosiłem już w Netii, że chce wymienić dekoder i zobaczymy co dalej.Ewentualnie podejdę do sąsiada i porównam.

Philipsa bym odpuścił............(po opiniach i oglądzie w sklepach), Ten samsung ( jak juz wspominałem) w sklepie średnio się prezentował a Lg ( tylko już nie pamiętam czy to był ten konkretny model) całkiem fajnie i ostro świecił, ale jak wiadomo, lekko oszukane są matryce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mrnobody1 napisał:

poprzedni telewizor to CRT DAEWOO 29U7K . Różnica jak już wspominałem jest na pewno, ale nie taka jakiej bym się spodziewał.

Spokojnie, musi być wow. Nie ma innej opcji. Dekoder musi tylko podawać sygnał 1080i do TV, no i kanał musi być HD. 

A jeżeli nadal nie będzie to trzeba przejść na TV sat pokroju NC+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dekoderze ustawiłem full HD oraz ustawiłem 16:9 ( bo było 4:3) ale nadal jest jak jest..................nadal kombinuje, najwyżej cos wybuchnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W razie czego spytam, czy dekoder podłączasz kablem HDMI czy przez starą przejściówkę SCART którą miałeś podłączoną do starego telewizora CRT ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jeszcze jedno ważne pytanie - co oznacza dla Ciebie efekt  "wow" ? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1/3/2017 o 23:49, lukasz. napisał:

A porownujac wyzej wspomniane LG do Samsunga zakrzywionego lub do Panasonica DX lub CX 700 to który model najlepiej wybrać?

Edytowane przez lukasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mmpeg-4 mam bezpośrednio podłączony do dekodera przed hdmi (poprzednio tv był podłączony euro---- s wideo, który to wsi sobie smętnie a docelowo pójdzie do znajomego)

Xisiek- dla mnie tz efekt "wow" to obraz nieporównywalnie lepszy, żywszy itp niż w crt ( bo podobno miał taki być) a nie jest. Możliwe jest, że przeceniłem ten telewizor, ale moja luba, tez stwierdziła, że spodziewała się lepszego obrazu Nic więcej nie wyciągnę z źródła obrazu (tj dekodera) wszystkie możliwe ustawienia "upiększające" włączyłem a w TV (zgodnie z testem na hdtv wyłączyłem) Chciałem profesjonalnej kalibracji, ale cosik to droga impreza......Jutro podejdę do sąsiada, który nabył 55 calowego Sharpa 2 m-ce temu i porównam obraz. Same wydatki, a jeszcze muszę wzmacniacz wifi kupić bo strasznie telewizor zamula......

łukasz- cx 700 juz nie kupisz, bo jak by był to już bym go miał............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, ale poczekaj przecież mając zmianę z crt Daewoo dostajesz w nowym tv:

dużo większy obraz

dużo ostrzejszy obraz

dużo lepszy kontrast za dnia szczególnie

dużo żywsze i bardziej atrakcyjne kolory

brak wyprania kolorów i szarej czerni za dnia

to z Twojej wypowiedzi wychodzi że różnica jest ale tak nie do końca lepiej, bo w sumie to byś chyba do CRT wrócił, to ja przyznam trochę nie kumam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mniej więcej tak wygląda jak piszesz....bo nie ma wg mnie znaczącej różnicy, albo już jestem ślepy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na filmach   hd  zarejestrowanych przy pomocy najlepszych kamer tez nie ma roznicy?  Najlepsze kamery  to np arri alexa ,wykorzystane na planie    Bonda- SKYFALL

https://www.arri.com/news/news/skyfall-the-biggest-bond-yet/

Nowe odcinki serialu ojciec mateusz ,barwy szczescia :D zarejestrowane   przy pomocy kamer hd powinny preznetowac sie bardzo dobrze.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mataman- tak, są w ilości 56 kanałów ( na 130 ogólnie. (chyba, bo na 100% pewny nie jestem, ale 2 lata temu taki pakiet zamawiałem)

grundig- skyfalla nie puszczałem, ale nie mam blue raya, wiec może być problem ) mam zwykłego DVDika tylko). Poświecę się i obierze jakiś odcinek Mateusza......

Poza tym podkreślę jeszcze raz, że ma kanały HD, mozna np odczytać na reklamach napisy , które na SD nie są czytelne i oczywiście obraz jest ostrzejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz mozesz pobrac dobrej jakosci  demo z internetu ale   na  wiekszosci  programow zarejestrowanych w  hd powinno byc rownie dobrze.

W linku nizej sa bardzo dobre dema,   klikasz na obrazek , pozniej na  ok i rozpoczyna sie pobieranie pliku,kopiujesz plik na pendrive  lub dysk twardy i podlaczasz do telewizora.

http://www.demo-world.eu/download-2d-trailers/?file=sharp_true_colors-DWEU.mkv&pic=sharp_true_colors.jpg

Mozesz  wybrac inne demo np pioneera lub  filmowe.

http://www.demo-world.eu/2d-demo-trailers-hd/

Obrazek na srodku  ekranu czyli  sa to kwiaty w pierwszym linku.

Wracajac do jakosci  obrazu  to np  teraz na tvp2 hd  jest   jeden z dziesciecu..  jakosc obrazu slaba bo zarejestrowana przy pomocy  kamer  sd.Jeden z ostatnich odcinkow zostal zarejestrowany po praz pierwszy przy pomocy   kamer hd  i jakosc  jest zdecydowanie lepsza.Trzeba zaczekac na premierowe odcinki wtedy powinno byc ok.Powinno bo jesli zostana zabarane kamery  hd to  bedzie ponownie lipa.

edycja   postu juz nie dziala, nie mozna poprawic bledow  ale na pewno  wiesz  co  mam  na mysli .  Jakosc obrazu zalezy od tego czy program zostal zarejestrowany  przy pomocy kamer  hd , oczywiscie kamery hd moga byc lepszej lub gorszej   jakosci ale to juz inna sprawa.  Takim bublem  jest np kamera w czasie programu familiada ,   gdy kamera  rejestruje caly plan  to  tylko srodek jest ostry a po  bokach  brak ostrosci.Diagnoza  to  uszkodzony obiektyw kamery lub  kamera  do  wymiany.

Wiadomosci  na tvp1  hd sa  w hd ,  jakosc obrazu jest na dobrym poziomie.Mam na mysli program  tylko ze studia.

Na koniec  programow  hd i pseudo hd na kanalach  hd to np jest teraz  na tvp 2 hd  jest serial barwy szczescia, zarejestrowany  przy pomocy kamer hd

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem go w MM w dobrej cenie za 2430zł i jestem zadowolony ( bardzo małe smużenie) ale mam jeden problem nie mogę ustawić odpowiedniego formatu tv.
Mam telewizje z ISTS i obraz albo ucina mi pionowo lub poziomo, zmiana w proporcji obrazu nic nie zmienia. Jak mam to ustawić? proszę o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowales  wlaczyc  w telewizorze   funkcje  16:9 overscan i sprawdzic czy jest poprawa.  U mnie  wlaczenie  funkcji 16:9 overscan  pomaga, wtedy  obraz jest na pelnym ekranie.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi