mmpeg-4 338 Napisano 8 Stycznia 2017 1 godzinę temu, mrnobody1 napisał: ...Obraz jeszcze nie jest taki jak bym chciał, ale pobawię sie w kalibrowanie. ....nie wiem jak ustawic ( na początku było wstępne menu w którym można było ustawić czy sklep czy dom i teraz nie mogę tego znaleźć....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) juz znalazłem, ale dzięki za linka.Musze jutro na spokojnie posiedzieć i poustawiam "pod siebie", ale powiem szczerze, że na razie jestem lekko rozczarowany. NIe wiem czego sie spodziewałem, ale obraz nawet nie jest taki, żywy jaki widziałem u niektórych znajomych. Może to jest kwestia samego sygnału ( dość stary dekoder z netii) Miałem zobaczyć efekt "wow" po przesiadce z crtka na lcd full HD, a czegoś takiego nie zaobserwowałem, albo inaczej na 2700 zl to tego efektu nie ma. Do tej pory sugerowałem sie ustawieniami wskazanymi w tym teście https://hdtvpolska.com/panasonic-ds630-tx-50ds630e-testujemy-120hz-lcd-matryca-va/, ale faktycznie może poustawiam inaczej i będzie lepiej..... Edytowane 8 Stycznia 2017 przez mrnobody1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) 21 minut temu, mrnobody1 napisał: ... obraz nawet nie jest taki, żywy jaki widziałem u niektórych znajomych. .... Jakie to były modele telewizorów i na jakich ustawieniach były ? być może mają ustawione w trybach typu żywy/dynamiczny ALE TO NIE SĄ NATURALNE KOLORY WTEDY, no chyba że lubisz. Nie każdy też lubi ustawienia ciepły 1, ciepły 2. A, i połącz koniecznie złączem HDMI z dekoderem. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Poprzednio jaki miales telewizor?.napisales ze korzystasz z dekodera netii.W tym dekoderze jest opcja zmiany rozdzielczosci.Podlaczyles telewizor do dekodera kablem hdmi? czy w inny sposob? Przykladowo jesli w tunerze satelitarnym nie zmienisz rozdzielczosci to dobrej jakosci obrazu na ekranie telewizora nie bedzie.. To taki dekoder jak w linku czy inny? https://www.netia.pl/files/pomoc/instrukcja_uzytkownika_netiaplayer.pdf Edytowane 8 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 9 Stycznia 2017 Cześć! dzięki za odzew a więc: MMpeg, Grundig- mam telewizor podłączony hdmi do dekodera.Grundig- to jest chyba ten dekoder ( musiałbym go porównać, ale jestem na razie w pracy) poprzedni telewizor to CRT DAEWOO 29U7K . Różnica jak już wspominałem jest na pewno, ale nie taka jakiej bym się spodziewał.A nawet jak bym chciał do crtka wrócić, to już nie mogę bo go wieczorem wystawiłem przed śmietnik i jak rano do pracy wychodziłem już go nie było. czy jest możliwe, że dekoder nadaje mi sygnał w SD? ( ale to nie możliwe zwłaszcza, że sam tv pokazuje 1080 i)........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Przede wszystkim trzeba sprawdzic jak ustawiona jest rozdzielczosc i format w dekoderze.Obecnie posiadasz telewizor 16:9 i taki trzeba wybrac format czyli 16:9 normalny cytat z instrukcji Rozdzielczość telewizora (HDMI) – z dostępnych opcji można wybrać rozdzielczość obsługiwaną przez telewizor. Nie wybranie żadnej z opcji spowoduje automatyczny dobór rozdzielczości. Najlepiej sprawdzic jaka jest wybrana rozdzielczosc i wybrac 1080i Kanaly hd powinny wygladac dobrze ale bardzo duzo zalezy od tego czy dany program zostal zarejestrowany przy pomocy kamer hd.Takie programy jak np jaka to melodia, postaw na milion, jeden z dziesieciu sa rejestrowane w przy pomocy kamer SD i jakosc obrazu jest kiepska. Jesli chodzi o kanaly sd to najlepiej wygladaja w telewizorach kineskopowych i na mniejszym ekranie.50 cali to duzy ekran.Posiadales poprzednio telewizor 29 calowy i dlatego zauwazyles roznice.To normalne. Kanaly sd prezentuja sie najlepiej w w telewizorach kineskopowych bo tego typu telewizory byly przystosowane tylko do odbioru niskich rozdzielczosci.Kanaly sd bardzo dobrze prezentuja sie tez w telewizorach o nizszej rozdzielczosci czyli np w telewizorach plazmowych 850x480 .Praktyczny przyklad w linku nizej. https://hdtvpolska.com/forum/topic/38849-co-wybrać-55-65-proszę-o-pomoc/#comment-401688 Edytowane 9 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 9 Stycznia 2017 16 godzin temu, mmpeg-4 napisał: Jakie to były modele telewizorów i na jakich ustawieniach były ? być może mają ustawione w trybach typu żywy/dynamiczny ALE TO NIE SĄ NATURALNE KOLORY WTEDY, no chyba że lubisz. Nie każdy też lubi ustawienia ciepły 1, ciepły 2. A, i połącz koniecznie złączem HDMI z dekoderem. wiem, że to był samsung i sony, ale modeli nie pomne (Sony u mojego ojca jakaś bravia sprzed 3-4 lat) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 9 Stycznia 2017 Jak podejrzewasz że źródło jest słabe, to nie pozostaje nic innego jak wziąć tv do kogoś kto ma lepsze. A do ojca co ma Sony też nie zaszkodzi podjechać i porównać co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 9 Stycznia 2017 Kolego @grundig mógłbyś wypowiedzieć się na temat tych modeli: *LG 55UH6507 (3500 zł) *SAMSUNG UE49KU6640 (3200 zł) - curved - lub jeden jeszcze PHILIPS 49PUS7150/12(3000 zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Witam!! zgłosiłem już w Netii, że chce wymienić dekoder i zobaczymy co dalej.Ewentualnie podejdę do sąsiada i porównam. Philipsa bym odpuścił............(po opiniach i oglądzie w sklepach), Ten samsung ( jak juz wspominałem) w sklepie średnio się prezentował a Lg ( tylko już nie pamiętam czy to był ten konkretny model) całkiem fajnie i ostro świecił, ale jak wiadomo, lekko oszukane są matryce. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez mrnobody1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 9 Stycznia 2017 6 godzin temu, mrnobody1 napisał: poprzedni telewizor to CRT DAEWOO 29U7K . Różnica jak już wspominałem jest na pewno, ale nie taka jakiej bym się spodziewał. Spokojnie, musi być wow. Nie ma innej opcji. Dekoder musi tylko podawać sygnał 1080i do TV, no i kanał musi być HD. A jeżeli nadal nie będzie to trzeba przejść na TV sat pokroju NC+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 9 Stycznia 2017 Na dekoderze ustawiłem full HD oraz ustawiłem 16:9 ( bo było 4:3) ale nadal jest jak jest..................nadal kombinuje, najwyżej cos wybuchnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 9 Stycznia 2017 W razie czego spytam, czy dekoder podłączasz kablem HDMI czy przez starą przejściówkę SCART którą miałeś podłączoną do starego telewizora CRT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 9 Stycznia 2017 A może jeszcze jedno ważne pytanie - co oznacza dla Ciebie efekt "wow" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Dnia 1/3/2017 o 23:49, lukasz. napisał: A porownujac wyzej wspomniane LG do Samsunga zakrzywionego lub do Panasonica DX lub CX 700 to który model najlepiej wybrać? Edytowane 9 Stycznia 2017 przez lukasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) mmpeg-4 mam bezpośrednio podłączony do dekodera przed hdmi (poprzednio tv był podłączony euro---- s wideo, który to wsi sobie smętnie a docelowo pójdzie do znajomego) Xisiek- dla mnie tz efekt "wow" to obraz nieporównywalnie lepszy, żywszy itp niż w crt ( bo podobno miał taki być) a nie jest. Możliwe jest, że przeceniłem ten telewizor, ale moja luba, tez stwierdziła, że spodziewała się lepszego obrazu Nic więcej nie wyciągnę z źródła obrazu (tj dekodera) wszystkie możliwe ustawienia "upiększające" włączyłem a w TV (zgodnie z testem na hdtv wyłączyłem) Chciałem profesjonalnej kalibracji, ale cosik to droga impreza......Jutro podejdę do sąsiada, który nabył 55 calowego Sharpa 2 m-ce temu i porównam obraz. Same wydatki, a jeszcze muszę wzmacniacz wifi kupić bo strasznie telewizor zamula...... łukasz- cx 700 juz nie kupisz, bo jak by był to już bym go miał............ Edytowane 9 Stycznia 2017 przez mrnobody1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 9 Stycznia 2017 Hmmm, ale poczekaj przecież mając zmianę z crt Daewoo dostajesz w nowym tv: dużo większy obraz dużo ostrzejszy obraz dużo lepszy kontrast za dnia szczególnie dużo żywsze i bardziej atrakcyjne kolory brak wyprania kolorów i szarej czerni za dnia to z Twojej wypowiedzi wychodzi że różnica jest ale tak nie do końca lepiej, bo w sumie to byś chyba do CRT wrócił, to ja przyznam trochę nie kumam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 10 Stycznia 2017 No właśnie mniej więcej tak wygląda jak piszesz....bo nie ma wg mnie znaczącej różnicy, albo już jestem ślepy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Na filmach hd zarejestrowanych przy pomocy najlepszych kamer tez nie ma roznicy? Najlepsze kamery to np arri alexa ,wykorzystane na planie Bonda- SKYFALL https://www.arri.com/news/news/skyfall-the-biggest-bond-yet/ Nowe odcinki serialu ojciec mateusz ,barwy szczescia zarejestrowane przy pomocy kamer hd powinny preznetowac sie bardzo dobrze. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mataman 55 Napisano 10 Stycznia 2017 A są tam kanały w HD na tym dekoderze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 10 Stycznia 2017 mataman- tak, są w ilości 56 kanałów ( na 130 ogólnie. (chyba, bo na 100% pewny nie jestem, ale 2 lata temu taki pakiet zamawiałem) grundig- skyfalla nie puszczałem, ale nie mam blue raya, wiec może być problem ) mam zwykłego DVDika tylko). Poświecę się i obierze jakiś odcinek Mateusza...... Poza tym podkreślę jeszcze raz, że ma kanały HD, mozna np odczytać na reklamach napisy , które na SD nie są czytelne i oczywiście obraz jest ostrzejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Jesli chcesz mozesz pobrac dobrej jakosci demo z internetu ale na wiekszosci programow zarejestrowanych w hd powinno byc rownie dobrze. W linku nizej sa bardzo dobre dema, klikasz na obrazek , pozniej na ok i rozpoczyna sie pobieranie pliku,kopiujesz plik na pendrive lub dysk twardy i podlaczasz do telewizora. http://www.demo-world.eu/download-2d-trailers/?file=sharp_true_colors-DWEU.mkv&pic=sharp_true_colors.jpg Mozesz wybrac inne demo np pioneera lub filmowe. http://www.demo-world.eu/2d-demo-trailers-hd/ Obrazek na srodku ekranu czyli sa to kwiaty w pierwszym linku. Wracajac do jakosci obrazu to np teraz na tvp2 hd jest jeden z dziesciecu.. jakosc obrazu slaba bo zarejestrowana przy pomocy kamer sd.Jeden z ostatnich odcinkow zostal zarejestrowany po praz pierwszy przy pomocy kamer hd i jakosc jest zdecydowanie lepsza.Trzeba zaczekac na premierowe odcinki wtedy powinno byc ok.Powinno bo jesli zostana zabarane kamery hd to bedzie ponownie lipa. edycja postu juz nie dziala, nie mozna poprawic bledow ale na pewno wiesz co mam na mysli . Jakosc obrazu zalezy od tego czy program zostal zarejestrowany przy pomocy kamer hd , oczywiscie kamery hd moga byc lepszej lub gorszej jakosci ale to juz inna sprawa. Takim bublem jest np kamera w czasie programu familiada , gdy kamera rejestruje caly plan to tylko srodek jest ostry a po bokach brak ostrosci.Diagnoza to uszkodzony obiektyw kamery lub kamera do wymiany. Wiadomosci na tvp1 hd sa w hd , jakosc obrazu jest na dobrym poziomie.Mam na mysli program tylko ze studia. Na koniec programow hd i pseudo hd na kanalach hd to np jest teraz na tvp 2 hd jest serial barwy szczescia, zarejestrowany przy pomocy kamer hd Edytowane 10 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomson87 1 Napisano 10 Stycznia 2017 Wczoraj kupiłem go w MM w dobrej cenie za 2430zł i jestem zadowolony ( bardzo małe smużenie) ale mam jeden problem nie mogę ustawić odpowiedniego formatu tv. Mam telewizje z ISTS i obraz albo ucina mi pionowo lub poziomo, zmiana w proporcji obrazu nic nie zmienia. Jak mam to ustawić? proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Probowales wlaczyc w telewizorze funkcje 16:9 overscan i sprawdzic czy jest poprawa. U mnie wlaczenie funkcji 16:9 overscan pomaga, wtedy obraz jest na pelnym ekranie. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 10 Stycznia 2017 tzn kóry w koncu tv kupiłes? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach