grundig 645 Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Za jakosc obrazu odpowiada chipset ktory jest w tunerze i dlatego zauwazyles poprawe jakosci obrazu.W tym tunerze ktory posiadasz na pewno jest inny chipset.Chipsetow ktore zajmuja sie obrobka obrazu jest bardzo duzo.Do popularnych chipsetow np w tunerach satelitarnych zaliczamy chipset firmy STI i ALI. Chipset firmy STI znajduje sie np tunerach satelitarnych N-box.W odtwarzaczach hd-player np Mediatek. Przykladowo w tunarach opartych na chipsecie ALI np w tunerach satelitarnych hd ariva jakosc obrazu sd jest slaba ale na kanalach hd dobra.Pod wzgledem jakosci i niskiej ceny wysokie miejsce pod wzgledm obrobki obrazu zajmuje chipset Zoran xd 180.Zoran to amerykanska firma ktora od wielu lat produkuje dobrej jakosci procesory.Taki procesor czyli zoran xd 180 znajduje sie w tunerach satelitarnych manta i jakosc obrazu sd i hd jest na wysokim poziomie. Podobnie jest w przypadku tunerow dvb-t. Popularne chisety w tyego typu tunerach to chipset Mstar i ALI. W tym przypadku czyli pod wzgledem jakosci obrazu wygrywa chipset Mstar,jakosc obrazu sd i hd jest na lepszym poziomie, obraz jest bardziej ostry i wyrazny na kanalach sd i hd. Chipset Mstar deklasuje chipset ALI, roznica w jakosci obrazu jest bardzo duza.Porownywalem jakosc obrazu bo posiadam dwa takie tunery czyli z chipsetem Mstar i ALI. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrnobody1 1 Napisano 12 Stycznia 2017 dostałem taki dekoder https://www.netia.pl/files/pomoc/netia_player_nowy_-_instrukcja_podlaczenia_.pdf niestety nie wiem co siedzi w środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Znalazlem w internecie zdjecia rozebranego tunera netia player tzn po zdjeciu obudowy.Niestety symbol procesora znajduje sie pod radiatorem.Schematu nie znalazlem.Najwazniejsze ze jakosc obrazu na obecnym tunerze jest lepsza od poprzedniego. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomson87 1 Napisano 12 Stycznia 2017 dodzwoniłem się dzisiaj do operatora i problem był banalnie prosty do rozwiązania.. W pilocie tunera trzeba było nacisnąć przycisk który ma takie funkcje: -dopasuj -zoom -optymalny -rozciagnij -połaczone wybrałem dopasuj i wszystko jest już git.. dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 12 Stycznia 2017 No to jeszcze strzel fotkę, jak to teraz ma wyglądać jak by kto nie wiedział, to zobaczy jak ma być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 12 Stycznia 2017 7 godzin temu, mrnobody1 napisał: dostałem taki dekoder https://www.netia.pl/files/pomoc/netia_player_nowy_-_instrukcja_podlaczenia_.pdf niestety nie wiem co siedzi w środku. Niczego szczegolnego nie ma co oczekiwac, znając netie czy szeroko operatorów kablowych nic dobrego tam na 99,9% się nie pojawi. Należy tylko mieć nadzieje, ze nie ma tam Sagem'owskiej szmaty jaka np. daje Orange - jakość obrazu z tego ich czarnego ustrojstwa to po prostu dramat. Jeśli chcesz jakości nic innego jak droga satelitarna Ci nie zostaje-nc+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 13 Stycznia 2017 Nie w kazdym przypadku jakosc z tunera telewizji kablowej musi byc gorsza niz z tunera satelitarnego.Jak sobie radzi tuner satelitarny lub kablowy z kanalami sd i hd mozna porownac w prosty sposob czyli podlaczyc do gniazda antenowego w telewizorze antene i odebrac sygnal z naziemniej telewizji cyfrowej dvb-t.Jesli odleglosc od nadajnika dvb-t jest mala czyli wynosi np do 30km i pokoj w ktorym znajduje sie telewizor jest kierunku nadajnika to wystarczy antena teleskopowa np od starego telewizora kineskopowego sony czyli taka jak na obrazku nizej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 13 Stycznia 2017 Testowałem min. dekodery Orange, UPC, Netii (pobieżnie), CP (dwa modele), NC+ (3 modele) - najgorszy obraz miały zawsze pudła operatorów kablowych, a potem jakaś taniocha CP, nikt nie był w stanie osiągnąć jakości jaka dawał czarny turbo dekoder nc+. Poza tym operatorzy kablówki jadą prawdopodobnie na nizszym bitrate niż z dosylu satelitarnego. Czy należy spodziewać się, że mniejsi operatorzy dają super hiper jakosciowe pudełeczka i zapychaja sobie pasmo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Jeżeli chodzi o ilość wolnych kanałów to porównanie kabel (dane UPC) vs satelita wygląda tak : >na satelicie wszyscy polscy (lub powiązani) operatorzy razem mają 18 transponderów. > UPC będzie miało do dyspozycji po redukcji analogu 94 transpondery UPC ma 94 kanały, operator podzielił cały ten zakres na kawałki po 8 MHz, Wszystkich kanałów jest 94. Na 30 z nich emitowane są kanały analogowe - zostaje (do aktualnej dyspozycji) 64 (ale w przyszłości te 30 przejdzie na emisję cyfrową).'' Poniżej jest szczegółowy artykuł : http://satkurier.pl/news/154331/dlaczego-nowe-polskie-kanaly-hd-trafiaja-tylko-do-kablowek.html Edytowane 13 Stycznia 2017 przez mmpeg-4 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach