lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 4x5 m 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 m 3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1, max 2 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Lekko ukośnie, w większości na wprost 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać 6. Jak słońce świeci w pokoju? Światło wpada z prawej strony na TV, słońce zachodnie 7. Jaki masz obecnie telewizor? Brak 8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Smart TV, 4K, HDR 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Internetowy, HDMI( z Macbooka Pro), TV naziemna 10 .Jakie urządzenia? Macbook Pro, Dekoder DVB-T, Dysk sieciowy z routera(stremowanie filmów, przeglądanie zdjęć). Czasami chciałbym podłączyć do niego laptopa, poprzeglądać zdjęcia, zmontować jakieś wideo( taki dodatkowy monitor) 11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4 12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie 13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy(YT, pełnometrażowe) 14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak 15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie 16. Preferencje co do marki? Brak 17. Preferencje co do wielkości? Najlepiej jak największy, ale nie mniejszy niż 42 cali 18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Wolne działanie 19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami 20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Maximum maxsów 2500-3000 zł 21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Rzadko 22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak Witam. Proszę bardzo o poradę co do zakupu określonego sprzętu. Zależy mi przede wszystkim na 4K, HDR oraz dobrej jakości obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mataman 55 Napisano 3 Stycznia 2017 Nie ma takich tv w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 3 Stycznia 2017 HDR taki normalny, tj. w TV 10bit, z jasnością i na VA (IPS nie liczę) zaczyna się mocno ponad kwotą, którą dysponujesz. Nie daj się skusić na taniego Philipsa 6501/6561, bo tylko na papierze to wszystko ma. Poczytaj wpisy w tematach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 No właśnie dużo o tym Philipsie słyszałem.. jak to z nim naprawdę jest.. posiada ten HDR czy nie? Jestem w stanie dopłacić jakąś kwotę.. powiedzcie wiec jaki cenowo najbardziej opłacalny mógłbym wybrać, który posiadał by HDR i 4K? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) 50dx700 w sklepach internetowych mozna kupic za 3400 zl.W internecie czyli https://hdtvpolska.com/forum/topic/37538-panasonic-tx-50dx700e-test-ultra-hd-lcd-led/ I np na avforums i jest informacja ze DX700 obsluguje HDR. Z testu wynika sa bardzo mile zaskoczeni z jakosci obrazu HDR w tym telewizorze. Informacja o dobrej jakosci znajduje sie po przeczytaniu High Dynamic Range (HDR) https://www.avforums.com/review/panasonic-dx700-tx-58dx700b-uhd-4k-tv-review.12515 Edytowane 3 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Wolał bym właśnie dołożyć te 500 zł i mieć coś bardziej przyszłościowego Co do jakości obrazu.. jak wypada w porównaniu ze wspomnianym wyżej Philipsem? Edytowane 3 Stycznia 2017 przez lukasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Jesli porowanamy wyniki testow to philips ma trzy razy nizszy kontrast niz dx700, philips contrast 1378:1 a panasonic dx 700 ponad 5000:1 philips ma tez nizsza jasnosc niz panasonic, W linku nizej sa dokladne pomiary http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1467887322 Edytowane 3 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedzi, widzę też, że ten Panasonic ma matryce 60Hz.. hmm.. zawsze mnie irytowało to smużenie/rozmazanie przy ruchu.. Z tego co się orientuje to Philips ma 100Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) To prawda ze dx700 ma panel 60 hz ale na francuskiej internetowej stronie na ktorej sa testy telewizorow wynika ze przetwarzanie obrazu i wydajny silnik kompensacji ruchu to plus tego telewizora. https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=fr&u=http://www.lesnumeriques.com/tv-televiseur/panasonic-tx-58dx700-tx-58dx700f-p32899/test.html&prev=search Edytowane 3 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Wolałbym jednak coś z natywna matrycą 100-120 Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) No niestety tylko Philips wyskoczył z tak tanią ofertą "120Hz, 4K, HDR", tylko nie ma to przełożenia na rzeczywistość. Dość powiedzieć, że włączenie upłynniacza nawet na minimum powoduje artefakty i problemy tak naprawdę z płynnością. Dodatkowo minimum tak naprawdę nie różni się niczym od maksimum w przypadku tego modelu. Tj. upłynniacz na minimum powoduje efekt teatru, sam lubię zwiększyć płynność, ale nieznacznie, a tutaj takiej możliwości nie ma. Innymi słowy upłynniacz na minimum w Philipsie to efekt teatru oraz artefakty, gorące powietrze. Natomiast o wspomnianym wyżej Panasonicu nie będę się wypowiadać, bo na oczy go nie widziałem. Z Panasonica jedynie interesował mnie droższy właśnie 120Hz DX750, ale to budżet już automatycznie dość znacznie w górę i wiem, że tak bez końca będzie. Zadam jednak pytanie: W jakim celu HDR? Piszesz, że nie grasz, a tak naprawdę 4K HDR zakup obecnie to głównie oferta dla graczy pod PS4 Pro (HDR, 4K Natywne, 4K Skalowane), XONE S (HDR) oraz nadchodzące Scorpio. I tutaj to rozumiem w pełni, ale w przeciwnym wypadku to nie jestem zwolennikiem 4K HDR właśnie. Jeśli chodzi Ci o HDR na Netflixie to się srogo rozczarujesz, bo te HDR Netflixowe jest bardzo przeciętne (piszę z perspektywy KS7000 Samsunga), za to piękne w grach (FF XV, Forza Horizon 3 etc.). Streaming nie pozwala pokazać mocy HDR, więc w przypadku filmów byłbyś zmuszony do nośników UHD Blu-Ray, które kosztuje za film 150-200 zł u nas w Polsce niestety, więc biznes dla bogatych. O jakichś tam demach na YT nawet nie piszę, bo szkoda czasu, bardziej to ciekawostka. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Fjubens 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 3 Stycznia 2017 20 minut temu, lukasz. napisał: Wolałbym jednak coś z natywna matrycą 100-120 Hz. Na forum jest test philipsa 6501.Przeczytaj komentarze https://hdtvpolska.com/forum/topic/37116-test-android-tv-philips-pus-6501-ultra-hd/?page=9 Mozesz do sklepu zabrac pendrive z plikami 4k i ocenic jakosc obrazu.To dosc trudne warunkach sklepowych ale mozesz sprobowac np pobierajac demo z linku nizej, http://demo-uhd3d.com/fiche.php?cat=uhd&id=145 Sprawdzalem demo w telewizorze cx700 u kolegi Cx700 nie ma wspracia HDR ale demo wygladalo bardzo dobrze, kolor czarny tez byl bardzo dobry. Moze byc tylko jeden problem.Przeczytalem kilka razy w internecie ze w trybie sklep nie zawsze dziala dobrze odtwarzanie plikow filmowych z usb.Jesli tak bedzie trzeba przywrocic ustawienia fabryczne telewizora i wybrac dom.Wtedy wszystko powinno byc ok, plik 4k odtworzy sie bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 W sumie to jeżeli chodzi o HDR to czekałem właśnie na szerszy zakres tonalny w filmach.. tylko tyle. I zapewne ogólna jakoś obrazu jest lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 3 Stycznia 2017 Nie wiem czy az tak bardzo trzeba interesowac sie HDR. Co jest potrzebne do HDR Filmy zarejestrowane w HDR, odtwarzacz HDR telewizor, ktory obsługuje HDR. Inne zrodlo materialow HDR to Netfilix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 A co w takim razie polecacie bez HDR? Z 4K i matrycą z wysoką częstotliwością odświeżania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 3 Stycznia 2017 W tej cenie tzn od 2500-3000 zł trudno kupic telewizor 4k z panelem 120hz. Na allegro jest jest jeszcze duzo telewizorow z panelem 120hz np tx-50cxe720 e ale kosztuje 3600 zl . Moze najlepiej bedzie jak kupisz Philipsa bo innego wyboru raczej nie ma.Jesli to mozliwe to sprawdz telewizor w sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Oglądałem dziś tego Panasonica w ME i na pierwszy rzut oka, jakoś obrazu jest lepsza niż na Philipsie. Jak myślicie warto dołożyć te 600 zł do Panasonica i kupić go zamiast Philipsa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 3 Stycznia 2017 Ogladales dx700 czy cx700/720? DX700 ma jeszcze wyzszy kontrast niz cx700 lub cx720 . Poziom czerni i plynnosc w dx 700 jest na dobrym poziomie, mozna obejrzec na filmie nizej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 3 Stycznia 2017 1 godzinę temu, lukasz. napisał: Oglądałem dziś tego Panasonica w ME i na pierwszy rzut oka, jakoś obrazu jest lepsza niż na Philipsie. Jak myślicie warto dołożyć te 600 zł do Panasonica i kupić go zamiast Philipsa? Nie ma gorzej wydanych pieniędzy na tv niż obecnie Philips w tanich modelach, na tanich ipsach. Koledzy powyżej bardzo dobrze Ci radzą. Wydanie tych 600 PLN więcej to bardzo roztropny ruch. PS. Możesz jeszcze rzucić okiem na Samsunga KU6000, jest niezły, acz jakość obrazu dx700 to nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakesan 3 Napisano 3 Stycznia 2017 Pozwólcie , ze dołączę a jak z graniem na konsoli ps4pro na tym dx700?Ma bodejze laga na poziomie 60ms. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 3 Stycznia 2017 Ten Panasonic CX lub DX ma Firefox OS? Jak właśnie wyglada sprawa z apkami i ogólna stabilnością działania SMART? Dodam ze TV właśnie będzie zazwyczaj używany do tych celów, przegladanie sieci , oglądanie filmów z sieci i czasami posłuży jako dodatkowy monitor do Macbooka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Taka generalna wiedza mówi o tym, że limit komfortowego grania to ~60 ms właśnie. W praktyce jednak jest różnie, niektórzy np. na Samsungu KS7000 grają z upłynniaczami w trybie NIEGra 4K HDR, bo wolą taką płynność nie zważając na dużego input laga, także co człowiek to opinia. Mi na KS7000 w trybie 'Gra' jest mega przyjemnie, tam jest input lag rzędu 22ms, wcześniej grałem trochę na Philipsie z 62ms (w 4K 'Gra'), 35 ms (1080p 'Gra') i tak w Fifę (tam jest natywne 4K na PS4 Pro) czy Forzę Horizon 3 milej mi się ogrywa, zacząłem FF XV na Philipsie, a kończyłem na Samsungu i tutaj zauważyłem, że w momencie blok -> riposta na Samsungu praktycznie zawsze mi to wychodziło, a na Philu wiele razy się spóżniałem. Tylko ponownie z pupy porównanie niestety, bo na Philipsie zacząłem grę, a na Samsungu kończyłem, więc logiczne, że bardziej byłem do gry przyzwyczajony. . Jeśli jesteś wrażliwy na wysokiego input laga, to kieruj się w strone 20-30 właśnie, jeśli nie, to też tragedii na Panasonicu nie powinno być. W każdym bądź razie nie bierz czasem Philipsa. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Fjubens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 4 Stycznia 2017 8 godzin temu, lukasz. napisał: Ten Panasonic CX lub DX ma Firefox OS? Jak właśnie wyglada sprawa z apkami i ogólna stabilnością działania SMART? Dodam ze TV właśnie będzie zazwyczaj używany do tych celów, przegladanie sieci , oglądanie filmów z sieci i czasami posłuży jako dodatkowy monitor do Macbooka. Ktoś doradzi coś na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Ktoś tu wklejał Mail z Supportu Panasonica, w którym potwierdzali, że prowadzą też swoją własną 'działalność' deweloperską i tzw. 'koniec FireFoxOS' nie odbije się w żaden sposób na użytkownikach. Bo nie wiem czy w temacie jesteś, ale wybuchła panika po paru artykułach: np. http://www.spidersweb.pl/2016/09/koniec-firefox-os-mozilla.html Natomiast w wielu przypadkach na wyrost. Ale nie miałem w domu teraz Panasonica, jedynie tego DX750 w sklepie sprawdzałem sobie, także o samym smarcie tak rzetelnie nie mam możliwości napisać. Odsyłam do tematu z tą informacją i wklejam oryginał: "Dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska. Uprzejmie informujemy, że zgodnie z informacjami przekazanymi przez siedzibę główną Panasonic Polska, nasze telewizory nie ucierpią z powodu wszelkich zmian spowodowanych zaprzestaniem działania na systemie Firefox OS. Inteligentny interfejs pozostanie taki sam, a palety z aplikacjami mogą być jeszcze większe ze względu na naszą własną działalność deweloperską.Klienci, którzy są w posiadaniu naszych telewizorów z w/w systemem operacyjnym w dalszym ciągu mogą liczyć na pełne wsparcie systemu." Edytowane 4 Stycznia 2017 przez Fjubens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz. 0 Napisano 4 Stycznia 2017 Akurat w temacie TV nie siedzę, więc nie słyszałem o tym zamieszaniu. Zerknę na ten temat, ale podejrzewam, że Smart w Panasonicach jest dosyć ubogi, natknałem sie już na parę tematów, a u mnie głownie do tego będzie służył TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach