Skocz do zawartości
MKZ

"Co wybrać" 55-65" proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

Od kilku dni poszukuje nowego telewizora.Stary LED Samsunga posiada od dwóch dni czerwone plamy na matrycy które sa bardziej widoczne w jasnych scenach.taka jakby obwódka ,czy ktoś sie orientuje czy jest to do zrobienia? Pytam hipotetycznie bo moglbym oddac komus ten Tv gdyby była szansa naprawy za drobna kwote. jeszcze moze komus posłuży...

Ze względu na to ,że jest to model zabytkowy czyli Samsung LE40M91B - kupiony w 2006 roku za gruba kase w MM:) slużył bardzo dobrze 10 lat z czego ostatnie 6 w sypialni.

Jako główny telewizor posiasiadam Plazme Panasonic P55VT50 i nie ukrywam z tego tytpulu jestem zainteresowany OLEDEM.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 do 4 max.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać ,chociaż nie wykluczam powieszenia
6. Jak słońce świeci w pokoju ? od zachodu,generalnie telewizor jest schowany za kominkiem wiec naslonecznienie nie jest duzym problemem ,a dodatkowo telewizor jest uzywany raczej wieczorem
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic P55VT50 i Samsung LE40M91B:)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobry obraz ogladając NC Plus głównie mecze i filmy oraz gry na XBOX.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? nc plus + sporadycznie używany XBOX One S do gier i filmów ,ale to może 10-15% czasu używania tv.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? kino,dekoder i xbox
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  NC plus
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? czasami
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? rzadko ale jakośc w grach ma znaczenie.,
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości?  minimum 55'' preferowane 65''
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? zbędne bajery i kiepska jakośc obrazu i trwałość
19. Preferencje co do marki ? jesli OLED to LG jesli LED to Panasonic i Sony,ewentualnie prosze o sugestie
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? bez różnicy jak bedzie to ok ,natomiast nie zamierzam tylko za to płacić wiecej....
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? tutaj mam trzy opcje: wersja budżetowa , myslalem o LG OLED55EG910v lub Sony KDL-65W855C,ewentualnie cos innego do 5500zł max. Druga opcja to dobry i stabilny LED 4k 65'' o ile warto doplacac i o ile ogladajac głównie ncplus bede widział różnicę w jakości względem opcji budget i Full HD. Myslalem o Sony KD-65XD9305 i ewentualnie Panasonic DX900 w 58 calach. tak kwotowo do 10.000zł

Trzecia opcja to LG 65B6j o ile będzie do wyrwania niedlugo w kwocie do 13.500zł.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? być może

Wiem ,że co do kwoty jest duzy rozstrzał ale to ze wzgledu na moje znaki zapytania mianowicie:

Czy widać róznice na sygnale z ncplus w jakosci odbioru na Tv Full HD a 4k? gdzies czytałem ,że na 4k obraz wyglada gorzej,prosze o wyjasnienie.

Z tego głównie tytulu zainteresowałem sie tymi telewizorami Full HD w opcji budget bo po co mam płacić za coś czego nie bede widział....

Telewizor ma robic wrażenie ogladajać ncplus głównie mecze i filmy oraz od czasu do czasu Xbox.

Prosze o sugestie czy dobrze wybieram,czy warto dopłacić do 4k,czy lepiej troche poczekac na tansze niz obecnie LG 65B6j bo nie ukrywam kupowanie teraz w okolicacvh 15.000-16.000zł nie jest sensowne,ale jesli bedzie w okolicach 12-13.000 tysiecy to dla mnie dobra oferta.Pytanie czy tak bedzie z tego tytulu szkoda mi kupwac za 10.000 czy 11.000zł LEDa Sony czy nawet Panasonic jak moge troche doplacic i miec Oled 65 cali....

Tak w ogole nigdzie nie moge znaleźć informacji jak sie oglada mecze na OLEDach?

Prosze o pomoc i sugestie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

To  najwyzsze modele  telewizorow.Trudno wybrac najlepszy.Oled pod wzgledem poziomu czerni jest oczywiscie najlepszy ale ma tez male minusy jak plazma czyli np kolor bialy nie jest idealnie bialy.W oled kolor bialy bardziej przypomina kolor bialy w wysokich  modelach plazm z   dobrym filtrem antyrefleksyjnym. drugi  minus  OLED  to tez trzeba uwazac na statyczne obrazy bo  beda powidoki.

Dobry przyklad na filmie ,czyli  np porownanie koloru bialego w oled i lcd.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, grundig napisał:

Witam

To  najwyzsze modele  telewizorow.Trudno wybrac najlepszy.Oled pod wzgledem poziomu czerni jest oczywiscie najlepszy ale ma tez male minusy jak plazma czyli np kolor bialy nie jest idealnie bialy.W oled kolor bialy bardziej przypomina kolor bialy w wysokich  modelach plazm z   dobrym filtrem antyrefleksyjnym. drugi  minus  OLED  to tez trzeba uwazac na statyczne obrazy bo  beda powidoki.

Dobry przyklad na filmie ,czyli  np porownanie koloru bialego w oled i lcd.

Aż sam jestem zaskoczony tą bielą w OLEDzie, nie myślałem, że w porównaniu będzie aż taka różnica na niekorzyść LG. Sam jestem fanem OLEDów, ale trzeba przyznać, że filmiki demonstracyjne OLED są strasznie tendencyjne. Wszędzie pokazują logo jeżdżące sobie po czarnym tle OLED vs LED i wiadomo, że na LEDzie mamy podświetlenie również obok/pod logiem, a na OLED idealną czerń i logo bez poświaty, tylko co z tego? W praktyce częściej będziemy w filmie widzieli białe sceny niż...logo migające na czerni.

Rozwala mnie jeszcze na filmiku niżej, że spod kąta jest nagrywany LED przez co moim akurat zdaniem wygląda to gorzej niż jakby nagrywał na wprost. Tutaj wspomniany film:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za komentarze w ważnym wątku dla mnie,bo nie ukrywam interesuje sie tematem raz na kilka lat srednio 5 ,wiec sami rozumiecie.

Wiem,że każdy to dobry sprzęt ale bardziej chodzi mi o efekt po plazmie która wymieniłem w pierwszej wiadomosci tak ,żeby było lepiej a nie gorzej,a boje sie ,że wybierając jakieś LCD tak wlasnie bedzie,stąd moje złożone pytania:

Czy jak napisałem oglądając głównie ncplus i czasami xboxa i film na BR, warto w tej chwili czekać do realnych cen na OLED B6J 65 cali? I czy zejdą jak napisałem do poziomu 13500 lub nizej-moge poczekąc max kilka miesiecy , moge sie szarpnąc kiedys niewiele mniej płaciłem za Samsunga ktory wlasnie sie skonczyl pierwszy albo jeden z pierwszych LED...i polowe jako glowny a druga polowe jako drugi tv wytrzymal 10lat.Wiem ,ze ciezko porownywac ale chodzi mi o to ze czasami moze warto dolozyc o ile wlasnie warto i tu przechodząc do meritum co zrobic prosze o sugestie co byscie zrobili bedac na moim miejscu i uzywajac telewizor tak jak wczesniej napisałem...

1.Kupic taniego oleda 55 cali na 2-3 lata a pozniej moze beda oledy 65 cali za okolo 10 tysiecy

2.kupic dobrego LCD LED jak juz to koniecznie matryca VA i 65 cali. moze byc nawet FullHD lub jesli faktycznie jest roznica dolozyc do max 10.000zl do lepszego LCD/LED

3. poczekać na cene poniżej 13.500zł za OLED 65B6J o ile beda takie ceny i kupic ,ale nie chce za dlugo czekac max kilka miesiecy.

jaka opcja ma najwieksze uzasadnienie według Was.

Zalezy mi na komforcie ogladajac mecze pilki,kosza, żużel i inne sporty oraz filmy oczywiscie....Wiec płynnośc ruchu też ma dla mnie znaczenie,

Z gory dzieki za każda odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nic nie zasugeruje? Skłaniam się żeby poczekac na niższe ceny na LG 65b6j lub kupić LG EG910v na okres max dwóch lub.trzech lat a później pójdzie do sypialni gdyby plazma padła a jak nie to do pokoju do.syna akurat za 2 lub 3 lata...i wtedy za max 10.000 wybrać jakiegoś. Oleda.
Ewentualnie jeśli nie to to.ten Sony Full HD 65 cali co myślicie? LCD za 10.000 jakoś mnie nie kręci chyba że DX900 lub ZD9 w 65 calach:)

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym poscie napisales ze ogladasz telewizje.. raczej na wprost  czyli  dx900 sprawdzi sie bardzo dobrze.Jesli posiadacze plazmy pioneer kuro  sa zadowloleni z jakosci obrazu z dx 900 to Ty tez bedziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 hours ago, grundig said:

W pierwszym poscie napisales ze ogladasz telewizje.. raczej na wprost  czyli  dx900 sprawdzi sie bardzo dobrze.Jesli posiadacze plazmy pioneer kuro  sa zadowloleni z jakosci obrazu z dx 900 to Ty tez bedziesz.

Po rozmowie z żoną jak jej powiedziałem ,że chce kupić Oled B6j lub Dx900 oba w 65 calach to popukała sie w głowe:) kwoty około 15.000zł = chyba ma racje!

W związku z tym prosze raz jeszcze o krótkie sugestie co wybrać a mój wybór skupią sie na:

Sony KDL-65W855C - cena ok. 5500zł

Panasonic TX-65DX750E - cena około 6900zł

Ewentualnie proszę o inną propozycje TYLKO 65 cali FullHD jak i 4k ale bez nacisku.

Interesuje mnie dobry obraz w NC+ filmy i mecze oraz sporadycznie Xbox one.

Kwota do 7000zł max chyba ze bedzie interesująca propozycja to sie bede zastanawial.

Telewizor ma byc na 2-3 lata ,a jak sie pokaze wiecej mozliwosci dla 4k w codziennym uzytkowaniu to bede myslał nad nowym TV.Licze ze wtedy OLED 65 cali bedziue bardziej dopacowany i cenowo bardziej przystępny czyli w okolicach 10.000zł. max 12.000zł to wtedy moge sie szarpnąć.

Z góry dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony KDL-65W855C to  dobry wybor.Trzeba  tylko pamietac ze  to model telewizora z 2015 roku.Telewizor moze pochodzic z ekspozycji sklepowej czyli z duzym  przebiegiem godzinowym.Z informacji z linku ponownie wynika ze jakosc  telewizorow samsunga nie jest najlepsza

cytat

Kupiłem ten TV 3 tygodnie temu w S. Na wątku H7000 jeszcze się nie przyznałem (chyba ze wstydu) a napalony byłem właśnie na samsunga. Mam jeszcze parę dni żeby oddać. Do kwietnia używałem plazmy Samsunga i byłem bardzo zadowolony (no może awaryjny był.Miałem 5 lat gwarancji więc S naprawiał. Niestety w kwietniu już nie chcieli naprawić więc oddali 60% i tyle zostało z plazmy. A zimą ciepło było i odpowiadał mi obraz z plazmy zwłaszcza w nocy). Wracajmy do 65w855c.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/34965-sony-kdl-65w855c/?page=2

Jesli chodzi   o TX-65DX750E to test jest na forum

https://hdtvpolska.com/forum/topic/37644-panasonic-dx750-tx-55dx750-test-uhd-4k-120hz/

Telewizor ma tez dobre oceny w zagranicznych testach.Poziom czerni na poziomie dobrych telewizorow plazmowych czyli 0.023 cd/m2

http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx50dx750b-201607034309.htm

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sony KDL-65W855C to  dobry wybor.Trzeba  tylko pamietac ze  to model telewizora z 2015 roku.Telewizor moze pochodzic z ekspozycji sklepowej czyli z duzym  przebiegiem godzinowym.Z informacji z linku ponownie wynika ze jakosc  telewizorow samsunga nie jest najlepsza
cytat
Kupiłem ten TV 3 tygodnie temu w S. Na wątku H7000 jeszcze się nie przyznałem (chyba ze wstydu) a napalony byłem właśnie na samsunga. Mam jeszcze parę dni żeby oddać. Do kwietnia używałem plazmy Samsunga i byłem bardzo zadowolony (no może awaryjny był.Miałem 5 lat gwarancji więc S naprawiał. Niestety w kwietniu już nie chcieli naprawić więc oddali 60% i tyle zostało z plazmy. A zimą ciepło było i odpowiadał mi obraz z plazmy zwłaszcza w nocy). Wracajmy do 65w855c.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/34965-sony-kdl-65w855c/?page=2

Jesli chodzi   o TX-65DX750E to test jest na forum
https://hdtvpolska.com/forum/topic/37644-panasonic-dx750-tx-55dx750-test-uhd-4k-120hz/
Telewizor ma tez dobre oceny w zagranicznych testach.Poziom czerni na poziomie dobrych telewizorow plazmowych czyli 0.023 cd/m2

http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx50dx750b-201607034309.htm

Kolego grundig bardzo dziękuję za wszystko. Co prawda ciągle się zastanawiam co zrobić ale myślę że Panasonic 65 dx750e będzie dobrym rozwiązaniem. To co wyraźnie jest lepsze czyli oled b6j lub dx900 kosztuje drugie tyle w 65 calach.

Na koniec proszę o krótka odp na jakim telewizorze będzie lepszy
obraz HD lub full HD generalnie z NC plus?

Czytałem w kilka tematach ze lepiej zwykła tv sat. Wygląda lepiej na full HD proszę o opinie bo nie mam możliwości porównania tych tv w żadnym sklepie na tski sygnale.

Z góry dzięki za odp.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynamy od rozdzielczosci sd,  kanaly sd najlepiej prezentuja sie w telewizorach  crt czyli kineskopwych. Telewizory kineskopwe byly przystosowane   tylko do odbioru niskich rozdzieleczosci.Zanim w sklepach pojawily sie telewizory  full-hd   mozna bylo kupic  telewizory plazmowe o rozdzielczosci 850x480 czyli bardzo zblizone do rozdzielczosci w telewizorach kineskowpych.W tego typu telewizorach czyli 850x480  kanaly sd wygladaja najlepiej.Po pewnym czasie pojawily sie telewizory  o rozdzielczosci  1024x768.W telewizorach o rozdzielczosci  1024 x768 kanaly sd prezentuja sie  juz troche gorzej ale  kanaly  hd  dobrze.Przeskalowanie sygnalu sd  do wyzszej rozdzielczosci telewizora to gorsza jakosc obrazu.Jesli planujesz ogladac  tylko kanaly  hd   i czasami tez  sd  to najlepiej kupic  dobry telewizor  full-hd.Najlepszym  wyborem  w tym przypadku  jest panasonic tx-50ds630 e..

Przyklad  z hdforum, dotyczy telewizora o rozdzielczosci  850x480.

Brałem pod uwagę w końcowym etapie zakupu 2 modele Fujitsu P42HHA i Pioneer 436 XDE, Fujitsu ma MZ lepsze bardziej naturalne kolory, Pioneer ma nieco "pastelowe" kolory szczególnie widac to przy odtwarzaniu ludzkiej skóry. Praktycznie zdecydowałem się na Fujitsu......P42HHA gdy kompetentny sprzedawca zapytał się mnie co bedę oglądał w głównej mierze na ekranie. Wysłuchał mnie i stwierdził że lepszym wyborem będzie dla mnie model P42VHA, ja mu na to czy zwariował? chce mi sprzedać plazmę o rozdzielczości 852 x 480 pixeli ???. Ale że ja dusza niespokojna poprosiłem o uruchomienie ekranu i ku mojemu zaskoczeniu pozytywnie się rozczarowałem. Otoż obraz miał lepszy kontrast, był ZNAKOMICIE KLAROWNY czerń głęboka. Byłem w szoku! Sklep zaproponował mi że zawiozą do mnie doi domu oba ekrany bym mógł w spokoju podjąc decyzję o zakupie. I tak się stało miły pan właściciel sklepu zawiózł mi oba gigantyczne pudła zamontował na stojakach 2 plazmy i zaczeła się zabawa.
Nie mogłem uwierzyć że plazma niższej rozdzielczości daje tak wspaniały obraz, szczegolnie kiedy oglądasz programy w PAL czyli  sd.

Na koniec jeszcze raz ja . Mam mozliwosc porownania jakosci obrazu  w telewizorach 850x480, 1024x768, 1920 × 1080  i  4k

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, grundig said:

Na koniec jeszcze raz ja . Mam mozliwosc porownania jakosci obrazu  w telewizorach 850x480, 1024x768, 1920 × 1080  i  4k

u mnie 90% czasu ogladania to NC plus ,a tam jak wiadomo co najwyzej Full HD,czyli chyba ten Panasonic DX 750e nie bedzie dobrym wyborem ,a lepsze bedzie Sony KDL - 65w855c zgadza sie?

dodam ,że interesuje mnie rozmiar 65" gdybym miał wybierac cos z mniejszych to juz bym kupił LG OLED 910v. tez jest Full HD tylko chciałbym cos wiekszego bo 55 cali mam od kilku lat w plazmie Panasonica i chce sie wiecej tym bardziej ,że mam 3 m do telewizora ,wiec 65" bedzie idealnie.

Prosze o jakies sugestie bo wyjaśniając mi ten temat za co Ci po raz kolejny bardzo dziekuje,wiem ze wszystko jest na forum tyle ze czasami są zupelnie sprzeczne informacje i taki laik jak ja po prostu głupieje,szeroki wybór w sklepach tez nie ułatwia wyboru....

Tak na zakonczenie jesli mam miec gorszy obraz na Panasonicu DX750e niż na Sonym KDL 65w855c to chyba wybór jest oczywisty do tego bedzie taniej o 1500zł....

Pytanie czy cos jeszcze w 65 calach polecach czy ten Sony bedzie dobrym wyborem?

Jest w wilu sklepach dostepny widac ze sie dobrze sprzedaje wiec mimo ze zeszłoroczny mam nadzieje ze trafie fabrycznie zapakowany egzemplarz.

Pozdrawiam i dziekuje pieknie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli telewizor sony jest nowy to warto go  kupic.Czas pracy    w telewizorze  sony tez mozna sprawdzic ale  w menu serwisowym.

https://community.sony.pl/t5/telewizory/sprawdzenie-przebiegu-tv-sony-50w705b/td-p/1876306

W panasonicu nie trzeba wchodzic do menu serwisowego.Czas pracy mozna sprawdzic z poziomu menu telewizora.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi