grundig 552 Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Wieczorem na kanalach z tunera satelitarnego kontrast 20,jasnosc - 16. Nawet przy takich ustawieniach obraz jest dla mnie jeszcze troche zbyt jasny. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 14 Stycznia 2017 Jasność -16? W takim razie nie widzisz żadnych detali w czerniach. Tracisz z 30% filmu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 552 Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Jakosc obrazu wieczorem z takimi ustawieniami telewizora najbardziej mi sie podoba . Oswietlenie pokoju to tylko mala nocna lampa.Jesli chodzi o szczegoly to sa dobrze widoczne.Moge dzis wieczorem zrobic zdjecie, W drugim telewizorze plazmowym tez mam podobne ekstremalnie niskie ustawienia i szczegoly sa bardzo dobrze widoczne.Przyklad na zdjeciu nizej.Dzis zrobie podobne zdjecie z st50. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 552 Napisano 17 Stycznia 2017 Zrobilem zdjecia z serialu z kanalu tvp, drugie zdjecie jest troche poruszone ale widac menu telewizora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 17 Stycznia 2017 Ale to naprawdę działa tak jak Maciej napisał. Przy takiej korekcie jasnosci wycinasz sobie całą masę dolnych odcieni szarości i gubisz przez to masę detali obrazu na własne życzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Erill 6 Napisano 29 Stycznia 2017 Potwierdzam, co koledzy pisali (niestety z opóźnieniem). Przy ustawieniach rzędu -5 już pozbawiamy się wielu szczegółów. Puść sobie tą planszę i zaobserwuj co się dzieje z "mrugającymi" paskami. na -17 prawie nic mi nie mruga, więc tracimy sporo. Jedna plansza do korekcji czerni dzięki suwakowi "jasność", a druga bieli za pomocą kontrast. Całej białej nie udostępniam, gdyż wtedy nasze plazmy się przyciemniają i zaburzają wyniki U mnie złotym środkiem ukazało się ustawienie jasności od 0 do +2. Kontrast trzymam od 65 do 80. Ostrość od 0 do 15, a dla TV SD 30. Gamma 2.2 dzień, 2.4 noc. Przy seansach 3D obraz staje się dla mnie ciemny więc ustawiam Gammę 2.2-2.0, jasność +5 i kontrast na 100. Ciekawi mnie o co chodzi z "Gamma kolorów" na normalnym są bledsze, a natywnym bardziej nasycone. Który jest "lepszy"? Plansze:https://1drv.ms/f/s!Aup9jo2E5yCMh9c_hWtwuG521suMsw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MicPrime_PL 16 Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Kolory normalne powinny być ustawione.U mnie tak to wygląda:Tryb dzień i noc. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez MicPrime_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 31 Stycznia 2017 Jakosc obrazu wieczorem z takimi ustawieniami telewizora najbardziej mi sie podoba . Jeśli Ci się podoba, że nie widzisz nic w czerniach, to przecież nikt nie będzie Cię na siłe wyprowadzał z błędu Jak napisałem, regulowanie jasności, gammy, kontrastu, to są rzeczy, które mają zasadniczy wpłys na reprodukcję obrazu i nie ustawia się ich na oko w sposób przypadkowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach