Skocz do zawartości
Gmeru

Jaki telewizor dla gracza? Przegląd wyświetlaczy 2016 do konsoli Ultra HD (4K, HDR, szeroka paleta barw)?

Rekomendowane odpowiedzi

Proponowałbym sony xe90, a z tańszym samsunga mu7002. Oba powinny się dobrze sprawdzić w grach. Testu wskazanych modeli są na portalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć, co forum to opinia i tak namnożyło mi się linków, więc stwierdziłem, że już konkretnie zapytam. Posiadam PS4 Slim, więc nie jest to w wersji PRO, dlatego nowy TV nie musi być wyżyłowanym OLEDem. Linki jakie udało mi się nazbierać to:

Panasonic TX-55EX620E

Philips 50PUS6262/12

SONY KDL-49WE750

Samsung UE55M5502

SONY 55XE7005

dacie względem tych propozycji jakiś feedback, względem czego się kierować? Jak widać wymagań nie ma wiele, żeby było w okolicach tych 49-55 cali, a cena od tych się waha od tych 2100 - 2800 PLN więc załóżmy 2k-3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, co myślicie o tv Sony KD-55XE8096 który miałby tylko służyć do konsoli ps4 pro. Hdr na tym tv będzie widoczny? Jestem zielony w tym temacie a tv widzę już można wyrwać za 3600 zł i tak do 4 tysiecy by mnie interesował tv. Myślicie, że lepiej czekać na nową serie w tym roku i potem na przeceny pod koniec roku? Zapytam jeszcze kiedy będzie najlepszy czas na kupowanie tv z serii 2017 roku?:) Może jeszcze jakieś promocje będą. 

Jeżeli macie jakieś inne propozycje w tej cenie chętnie wysłucham:)

Edytowane przez Krystian Dworczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slabiutki kontrast mam ten tv, więc do HDR to tak średnio. Lepiej dopłacić do Samsunga mu7002.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, vader_4747 napisał:

Slabiutki kontrast mam ten tv, więc do HDR to tak średnio. Lepiej dopłacić do Samsunga mu7002.

Masz na myśli ten tv? https://saturn.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-samsung-ue49mu7002t?gclid=Cj0KCQiAyszSBRDJARIsAHAqQ4oxMasv4TOHtJzldnpR9Yv0cg_qOQePAJtCP6VUsvW_gy8advBuXFoaAkqaEALw_wcB

Akurat jest promocja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko lepiej brać wersję 55", która ma matryce 120Hz. Do konsoli to się nie przyda, ale do innych rzeczy już tak. No chyba, że faktycznie niczego poza konsolą nie będziesz na nim odpalał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vader , tylko ten TV mu7002 wszystkim się wyłącza przy konsoli ps4 na pare sekund co jakiś czas ...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wina telewizora tylko konsoli. Problem jest znany praktycznie od premiery wersji pro, a więc występował jeszcze przed ukazaniem się modelu mu7002.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten samsung nie ma problemów jak poprzedni? Ja teraz myślę nad tym https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd-55xe8599.bhtml#raty ale czekam na jakąś obniżkę na wiosnę ewentualnie zobaczę jak nowa seria będzie wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.01.2018 o 13:18, Krystian Dworczyk napisał:

Co to za promocja, w polowie grudnia kupilem 55cali za 4100 i 400 jeszcze w bonach do piotra i pawla

Do konsoli mu7002 calkiem fajnie sobie daje rady, po mieiacu uzytkowania moge śmialo polecić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Krystian Dworczyk napisał:

No mam mieszane uczucia skoro obraz gaśnie podczas użytkowania ps4pro

Na xbo one x nic nie gaśnie, wszystko dziala jak powinno max 10godzin grania za podejście zaliczyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎08‎.‎01‎.‎2018 o 16:09, vader_4747 napisał:

To nie wina telewizora tylko konsoli. Problem jest znany praktycznie od premiery wersji pro, a więc występował jeszcze przed ukazaniem się modelu mu7002.

jest na to jakis sposób by się nie wyłączał - mam samsunga ku6000 i tez mi sie to dzieje czasami

skoro wina po stronie ps4pro to sony przyjmuje reklamacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony nie przyznaje się do problemu, a ten występuje nawet na ich telewizorach. Wśród graczy najpopularniejsze są telewizory 4k ze średniej półki, stąd bardzo często była mowa, że to wina modeli ks7000 i ks8000, a później mu7000, ale problem zaczęli zgłaszać posiadacze telewizorów praktycznie wszystkich innych firm, więc  musi on leżeć w konsoli (a przynajmniej w niektórych egzemplarzach). Sytuacja występuje praktycznie od premiery ps4 pro. Rozwiązania problemu nigdy nie szukałem, bo u mnie on na szczęście nie występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wstępnie wydaje mi sie że problem mam jednak ze spliterem i switchem hdmi (firmy LIGAWO chyba taki Ligawo 3090064 Przełącznik HDMI Switch 5x1 HDR 4K 2K UHD z HDCP 2.2 i PILOTEM)

jak podpiąłem bezpośrednio do tv to chyba jest ok - muszę pograc dłużej

czy ktoś moze walczył z LIGAWO by zmusić je do bezproblemowej pracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś gra na PC / PS4 / PS4 PRO w gry na silnikach opartych na sztywnych 60 klatkach i mógłby się podzielić wrażeniami z zabawy na TV ze znacznym input lagiem, w przedziale 40-50 ms? 

Zdarza mi się na starość zagrać całkiem rzetelnie w Tekken 7, w przyszłości SCVI, etc..., a muszę niebawem zmienić wyświetlacz (z archaiku, Regza cośtam, FHD, na jakiś przeciętny 4K, chętnie z symbolicznym HDR, budżet około 3KPLN). Mówię o just frame'ach i graniu, nie sr...niu po krzakach przy pomocy bezprzewodowych joypadów ;-))

Zdecydowałem się na Sony XE7005 z  uwagi na nizutki input lag i VA w większych przekątnych, ale przyznam, że kuszą mnie tańsze popierdółki typu PUS6561. Dajcie znać, czy zostać przy XE7005, czy szukać dalej. Przekątna nie ma znaczenia - byle powyżej 40". Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , planuje zakup TV glownie pod PS4 (wersja normalna bez Pro), przeczytalem caly temat co dalo mi troche odpowiedzi na watpliwosci co do kupna nowego Tv, za co dziekuje :)

Otoz moje pytanie dotyczy skalowania obrazu fullhd do 4k,  nie mam w planach nabycia wersji pro stad zastanawiam sie jak wypada skalowanie sygnalu , czy obraz nie bedzie gorszy na TV z 4k czy lepiej kupic dobre full hd, Wczesniej myslalem nad Sony KDL-49WE755 Full HD, teraz sklaniam sie bardziej do tv z 4k -  Sony KD-49XE7005.

Czy ktos moze rozwiac moje watpliwosci co bedzie lepszym wyborem, rozumiem tez ze matryca 60hz w zupelnosci wystarczy do Ps4, 

i czy warto doplacac do drozszych modeli z Triluminos?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.02.2018 o 14:15, Andreas77 napisał:

Witam , planuje zakup TV glownie pod PS4 (wersja normalna bez Pro), przeczytalem caly temat co dalo mi troche odpowiedzi na watpliwosci co do kupna nowego Tv, za co dziekuje :)

Otoz moje pytanie dotyczy skalowania obrazu fullhd do 4k,  nie mam w planach nabycia wersji pro stad zastanawiam sie jak wypada skalowanie sygnalu , czy obraz nie bedzie gorszy na TV z 4k czy lepiej kupic dobre full hd, Wczesniej myslalem nad Sony KDL-49WE755 Full HD, teraz sklaniam sie bardziej do tv z 4k -  Sony KD-49XE7005.

Czy ktos moze rozwiac moje watpliwosci co bedzie lepszym wyborem, rozumiem tez ze matryca 60hz w zupelnosci wystarczy do Ps4, 

i czy warto doplacac do drozszych modeli z Triluminos?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i wszelkie sugestie.

I jak kupiłeś ten sony? też o nim myślę?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć na forum jestem nowy i poszukuję telewizora z naprawdę dobrej półki. Piszę tutaj bo telewizor będzie używany do grania na Ps4

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-3.5 m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3 osoby

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost sporadycznie bokiem

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? obojętne

6. Jak słońce świeci w pokoju ?  tak świeci i czasem dość intensywnie w ekran telewizora

7. Jaki masz obecnie telewizor ? obecnie Samsung UE46F6770SS

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? bardzo dobre kolory, rzeczy przydatne w grach na ps4 i do oglądania sportu choćby dobrej jakości hdr, może też posiadać niski intup lag

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Nie jestem do końca pewien ale HD i 4K

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola ps4 i dekoder cyfrowego polsatu

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6 h dziennie

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sportowe, filmy

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? sporadycznie

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Telewizor 40 – 50 procent do grania na konsoli Ps4

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? więcej wieczorami

17. Preferencje co do wielkości? Minimum 55 cali

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?

19. Preferencje co do marki ? ostatnio kupowany był Samsung i niestety trafiłem wadliwy egzemplarz, ciągle się wyłącza więc raczej wszystkie poza Samsungiem

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi posiadać  

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7 tysięcy

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak

Będę wdzięczny za podsunięcie odpowiednich modeli, gdyż  czytałem już dużo i mam mętlik w głowie. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi